Maailmanympärimatkan keskeytyminen

Eli lähdimme maailmanympärimatkalle 19.9.2019 ja tarkoitus oli olla reissussa 1-1,5v. Koronan vuoksi kotimatka kuitenkin alkoi jo 8.4.2020. Niin suuri pettymys, että vasta nyt joulukuussa 2022 kirjoitan tästä mitä muistan.

Viimeiset kuvat, mitä olin kameralla ottanut, olivat Kaikourasta.

Elettiin maaliskuun loppupuolta 2020 ja oltiin Uudessa-Seelannissa kiertelemässä campervanilla. Tarkoituksena oli pikkuhiljaa alkaa siirtymään Pohjoissaarelle. Maa alkoi kuitenkin menemään kiinni, emmekä enää olisi päässeet. Lähdettiin kohti Christchurchia. Viimeisen yön campervanissa vietimme Kaikourassa. En muista siitä aikaisempaa paikkaa, koska ahdistus alkoi olla melkoinen. Kaikourassa majoutuimme meren rannalla todella kivalla leirintäalueella. Siellä paikan omistaja sanoi, että heille on tullut käsky paikkojen sulkemisesta. Viimeinen yö oli todella myrskyinen, ihan kirjaimellisesti, ei vain pään sisällä. Tuuli oli niin kova, että automme heilui niin, että kuvittelin sen kaatuvan 😀 Jantsu taisi nukkua minua paremmin.

Mikäli oikein ymmärsimme, muutamalle leirintäalueelle pääsi, jotta kaikille löytyisi paikka missä olla lockdownin aikana. Me ei sellaiselle haluttu lähteä vaan alettiin etsiä majoitusta. Löydettiin Woodburysta (Christchurchista noin 140km etelään) airbnb:n kautta kivan näköinen maatilamajoitus. Se oli sellainen oma pieni mökki omistajien talon vieressä. Mökillä oli oma pihakin. Paikka oli itseasiassa aika lähellä sitä meidän ihan ensimmäistä leirintäaluetta. Autoa emme saaneet vaihdettua mihinkään pienempään ja/tai halvempaan siinä vaiheessa joten ajelimme paikalle campervanilla.

Mun muistiinpanojen mukaan oltiin tuolla 24.3-8.4.2020 eli pari viikkoa. Ja kyllähän me mietittiin, että mitä tehdään. Uusi-Seelanti meni kyllä totaalisen kiinni. Mihinkään ei saanut mennä. Kaupassa sai käydä taloudesta vain yksi ihminen. Eli minä kävin kaupassa ja Jantsu odotti autossa. Paikalliset ottivat tilanteen todella tosissaan ja lenkilläkin ihmiset vaihtoivat tien toiselle puolen jos tuli joku vastaan. Tuolla maaseudulla ainakin. Nämä meidän majoittajatkaan eivät oikeastaan halunneet nähdä meitä kuin vasta siinä vaiheessa, kun oltiin viikko oltu ikäänkuin karanteenissa.

Mitäs me sitten tehtiin. Käytiin kävelyllä siinä lähiseuduilla. Saksanhirviä oli paljon aitauksissa lenkkipolkujen varrella. Tehtiin ruokaa. Yritin minä vähän jotain treenejäkin tehdä. Sitten keksittiin alkaa pelaamaan tietokoneella yhtä toodella vanhaa tietokonepeliä! Heroes of Might & Magic 3. Ette tiedäkään kuin kiva oli siirtyä siihen pelimaailmaan ja unohtaa se todellisuus ja kaikki ahdistus. Pelatessa pystyttiin oikeasti olemaan ajattelematta koko asiaa.

Meillä oli kivoja kavereita kyllä 🙂 Tilalla oli myöskin lampaita. Koiria oli useampi ja kanoja käyskenteli vapaana.
Ehkä hän tietää rajat 😀 hox coronat!
Syksy ainakin ehti tulla.

Meille vaikeinta oli tehdä se päätös, että lähdetään kotiin. Pohdittiin, että kestääköhän tämä kuinka kauan, jos jäädään vain odottelemaan. Kuitenkin se epävarmuus siitä, pystyttäisiinkö millon mahdollisesti jatkamaan oli liikaa. Jos meillä olisi ollut edes työviisumit (ja jos tässä tilanteessa olisi johonkin päässyt) niin asiaa olisi ehkä vielä pyöritelty sitäkin enemmän. Tiedettiin kuitenkin ettei tuo paikallaan oleminen ilman mitään järkevää tekemistä ollut meidän juttu. Meillä oli ostettu jo lennot Ranskan Polynesiaan 1.4.2020.. Mä pystyn edelleen tuntemaan sen harmituksen ja harmittaa vieläkin, että tuo reissu jäi kesken.

Jossain kohtaa päädyttiin siihen, että ei se auta kuin lähtiä kotiin. Siinä vaiheessa se herätys taisi tulla, kun alkoi vaikuttaa, ettei täältä kohta enää oikeasti pääse pois. Alkuun oli ongelma, että me ei saada lentää Pohjoissaarelle, koska vain kansainväliset maasta poistumiset oli ok. Sitten tätä muutettiin, että saa lentää sittenkin Pohjoissaarelle jos on todistaa olemassa olevat lennot Aucklandista eteenpäin. Jantsu taisi ostaa meille kaikenkaikkiaan kolmet lennot. Kaksi niistä peruttiin. Ja ei ollut mitään ihan halpoja lentoja. Peruutetut tietenkin saatiin jossain kohtaa takaisin mutta palautukset ei tosiaan tullut ihan heti. Vakuutus sitten korvasi nämä toteutuneet lennot kotiinpäin.

Lentokentillä Uudessa-Seelannissa oli aivan maailmanlopun meininki. Mistään ei oikein tahtonut saada mitään ruokaa ja aika pitkä odottelu tuli Aucklandissa. Joka paikassa oli tarkkaa mihin saa kulkea. Meidän lento oli Qatarin lento, Auckland-Doha. Muistaakseni joku Ranskan järjestämä kotiutuslento. Ei päästy Jantsun kanssa edes vierekkäin koneeseen ja mä en saanut gluteenitonta ruokaa, onneksi jotain sain siitä lentokoneen ruuasta kuitenkin syödä. Lento oli kyllä pisin, mitä ollaan koskaan lennetty, ihan sillain oikeasti ajallisesti eikä vain tuntunut siltä. Dohassa lentokentällä meininki oli paljon enemmän normaali verrattuna Aucklandiin.

Doha-Helsinki

Helsingistä päästiinkin sitten jatkamaan matkaa taksilla! Uusimaa oli taidettu just silloin sulkea, kun tulimme mutta eipä tarvinut siinä kauheasti taksikuskin selitellä mihin menossa. Oulusta otettiin auto ja yksi koirista mukaan. Kotoa siskolta haettiin kaksi koiraa ja lähdettiin mökille karanteeniin. Oli saatu sinne lämmöt, ruuat ja vaatteita joten pärjättiin oikein hyvin. Ja päästiin heti lumitöihin!

-Marjo

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 14 joulukuun, 2022 at 08:14

  Vaikka matka keskeytyikin odottamattomasti, ehti varmasti upeita kokemuksia kertymään. Kotiin lähteminen oli kuitenkin varmasti tuossa kohtaaa oikea ratkaisu ja ainahan sitä ehtii jatkossakin lähteä reissuun.

  • Reply semmonensopivamatka lauantai, 17 joulukuun, 2022 at 16:16

   Kyllähän upeita kokemuksia tuli ihan repun täydeltä mutta ikävä tapa kuitenkin päättää reissu näin pakotettuna. Pitää käydä loppupätkä osissa, koska ei ainkaan ihan pian ole tulossa uudestaan mahdollisuutta/halua irrottautua kaikesta kotona.

 • Reply lol beans maanantai, 26 joulukuun, 2022 at 09:00

  This is my first visit to your blog, and I found a lot of interesting information. Thanks for your effort to bring it to us.

 • Leave a Reply