Ihana kylä, Port Barton

El Nidosta matkattiin Port Bartoniin minivanilla. Kyyti kustansi yhdeltä 500pesoa (eli vajaan kympin). Kyyti oli melkoisen täynnä mutta sopu sijaa antaa ja matka ei onneksi ollut ”kuin” noin kolme tuntia. Meidän kans samalla kyydillä tuli yksi perhe, ja tän perheen naisesta saisi ottaa kyllä mallia. Hän halusi istumaan etupenkille, jotta voi ihastella maisemia ja ottaa kuviakin. Nainen hymyili koko matkan! Ja kuski oli myös ihana, kun pysähtyi useampaan kohtaan, jotta tämä nainen sai kuvia mm. vesipuhveleista. Kyllähän huomasi, että yksi tyyppi asialle kovin huokaili.. Ei se keltään kyllä ollut pois. Propsit siis kuskille meiltä! 🙂

Nappasinpa itsekin yhden kuvan matkalta, kun kuski pysäytti 🙂

Sitten Port Bartoniin. Taas joudun vain toteamaan kuin ihanaan paikkaan saavuttiin jälleen. Port Barton ei ole mikään suuri paikka, pieni kylä. Tiet olivat suurelta osin päällystämättömiä ihan keskustassakin. Joka puolella oli vallan rento ja kiva fiilis. Joka paikkaan oli lyhyt matka kävellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keskustan tuntumassakin näytti tältä

Meillä oli täältä varattuna aika vaatimaton majoitus. Ei ilmastointia mutta hyvin pärjättiin ilmankin, huone ei edes pahemmin lämmennyt. Peittoa ei kuitenkaan tarvinut 😀 Paikan nimi oli Hashtag Tourist Inn, vähän sivussa joten edes paikallisen sim-kortin netti ei oikein tahtonut siellä pelata (ei siis paikan wifikään). Muuten paikka oli enemmän kuin uskalsi odottaa. Omistajat olivat todella ystävällisiä ja huone oli siisti ja toimiva, oma terassi tietenkin iso plussa.

Auringonlasku Port Bartonissa

Port Bartonissa oltiin vain kolme yötä. Se oli mielestämme liian vähän, olisi varmasti viihdytty pari päivää pidempäänkin. Jotenkin muutenkin ehkä tässä reissun edetessä on alkanut tuntumaan, että muutaman päivän pysähdyksistä ei saa (tai ei jaksa saada) oikein tarpeeksi irti. Ehkä ei jaksa kokoaikaa olla ihan niin aktiivinen. Vaatii myös niitä lepopäiviä 🙂 No päivä jolloin mentiin paikalle pyhitettiin levolle ja nukuttiin päikkärit rannalla riippumatossa. Itse olin ainakin jostain syystä aivan kuoleman väsynyt. Aktiiviset päivät El Nidossa ja vähän heikot yöunet veivät jotenkin kaikki mehut.

White beach

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhtenä päivänä vuokrattiin kajakki ja kajakoitiin (tai Jantsu enimmäkseen :D) läheiselle rannalle, White beachille. Matka kesti kajakoiden vajaan tunnin. Tän rannan sanotaan olevan Port Bartonin kaunein ranta. Olihan se kaunis, mä en vain osaa asettaa paremmuusjärjestykseen. Matkalla pysähdyttiin myös Coconut beachillä. Tai no ensin luultiin, että ollaa, jo White beachillä kunnes meille sanottiin, että se on vasta seuraava ranta. Coconut beachillä perittiin 30peson/hlö maksu ja White beachillä 50peson/hlö maksu. Me vain onnistuttiin jotenkin ihmeellisesti ohittaa tää White beachin maksu, kun kajakilla tultiin suoraan tänne kauempaan päätyyn.

Dronekuvaa Double islandilta

Toinen kokonainen päivä vietettiin jälleen veneretkellä/saarihyppelyllä. Näistä vain ei voi Palawanilla saada tarpeekseen! Port Bartonin maisemat eivät ehkä olleet yhtä ”dramaattiset” kuin El Nidon maisemat terävine karstikivikallioineen. Mutta ehdottomasti kaunista! Meriveden väri edelleen yhtä upean turkoosia kuin El Nidossakin. Veden alla oli snorklatessa enemmän nähtävää Port Bartonissa. Korallit olivat paremmin säilyneitä. Sieltä myös löytyy ”Turtle Point”, jossa ainakin me bongattiin todella iso merikilpikonna (ei varmaan olla yhtä isoa nähty missään) ja lisäksi pari pienempää.

Täältä löytyi myös ”starfish beach” (niinkuin Phu Quocilta). Tämä oli tosiaan sellainen hiekkasaari ja sieltä löytyi matalikko jossa oli paljon meritähtiä. Vettä oli kuitenkin sen verran, että meritähdet eivät pinnalle niin selvästi näkyneet kuin Phu Quocissa. Saivat toki olla myös hieman enemmän rauhassa turisteilta.

Parilla eri riutalla käytiin snorklaamassa ja muutamalla saarella (Double island ja Exotic island) tehtiin stopin. Double islandilla pääsi hiekkaa pitkin kävelemään viereiselle saarelle. Merenkäynti oli melko kovaa ja opas aina sanoikin noilla snorklauspaikoilla, että älkää menkö liian matalalle, kun aallot voi iskeä koralleihin. Jonku verran oli pieniä meduusoita ja niitä sai vähän väistellä. Turte pointilla minua poltti meduusa (oletettavasti) jalkaan ensimmäisen kerran koskaan! Pitkään olen säästynyt. Vähän aikaa kirveli ja näkyi sellaista vähän kuin nokkosihottumaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Exotic island

Port Bartonissakin olisi ollut samanlailla retket A, B, C ja D. Meidän tekemä retki oli tuo A. Sisälsi kuusi pysähdystä: Starfish beach/sandbar, joku riutta jonka nimeä en muista, Double island, Turtle point, Exotic island ja toinen riutta.

Starfish beach/sandbar, tultiin tosiaan tähän hiekkasaarelle ja meritähdet olivat kävelymatkan päässä tuolla meressä.

Lähtöpäivänä meillä oli kyyti varattu vasta kolmeksi joten ehdittiin vielä aamusta ottaa skootteri ja lähteä katsomaan ympäristöä. Ajettiin ensin Pamuayan vesiputoukselle. Tiet olivat hyvin mielenkiintoiset. Välillä oli aika heikossakin kunnossa olevaa hiekkatietä (huonommassa kunnossa kuin meidän peltotiet :D). Ja sitten tuntui, että siellä keskellä ei mitään oli kunnon leveä asfalttitie.

Pamuayan waterfalls

Vesiputoukselle oli parkkipaikalta noin 20min kävelymatka. Jantsu näki yhdessä kohtaa polulla ohuen mutta pitkän käärmeen ylittämässä polkua. Odoteltiin hetki ennenkuin jatkettiin. Tuolla oli rahastus tehty aika fiksusti. Ei ollut varsinaisesti mitään sisäänpääsymaksua mutta ”portilla” oli vihko, johon kirjoitettiin nimet ja summa jonka lahjoitti (jos lahjoitti). Ryhmäpaine taatusti saa lähes jokaisen lahjoittamaan edes suunnilleen samaa summaa kuin edelliset 😀

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pamuayan kylänraittia

Täälläkin näkyi hyvin vaatimatonta hökkeliä paikallisten asumuksina. Kuitenkin lapset jaksoivat juosta pihoilta vilkuttamaan ja tervehtimään meitä turisteja. Lasten sellainen vilpitön iloisuus on kyllä aina ihanaa. Ja sanonta raha ei tuo onnea pätee varmasti monessa paikassa.

Tapani mukaan meillä oli vähän ”kiire”, kun kyyti lähtee tiettyyn aikaan ja pitää ehtiä syödä ennen sitä ja hakea tavarat jne. No oltiin sitten meidän vakkaripaikassa syömässä 2,5h ennen kyydin lähtöä. Jantsu on niin saanut tottua tähän 😀 Port Bartonista matkattiin Puerto Princesaan. Matka kesti reilun 3h. Tälle matkalle oli varmasti paras minibussi koko saarella! Tietkään ei tuntunut yhtään niin pahoilta, lähes pakatta vedetty hiace tasoitti kyytiä kummasta.

El Nido ja Port Barton oli liian upeita ja ihania mutta Puerto Princesan olisi sitten voinut skipata kokonaan. Kaupunki ei meitä oikein lämmittänyt ja rannatkaan ei oikein säväyttänyt (varsinkaan jo nähtyjen rantojen jälkeen). Meillä oli tosiaan sieltä lennot Manilan kautta Balille joten siksi sinne mentiin. Lisättiin sinne myös yksi päivä, koska kaverit just saapuivat sinne ennen meidän lähtöä. Näin saatiin yks päivä viettää heidän kanssaan 🙂 Ja voi kuin mielellään ois jatkettu matkaa heidän mukana takas El Nidoon!

Ihanaa reissua Palawanilla Karille ja Hannamarille <3 Oli kiva nähdä ja oli kiva päivälenkki (10km) ja hyvät nesteytykset päälle illalla 😀

Saatiin onneksi halvalla tosi kiva majapaikka Puerto Princesasta (Ponce de Leon Garden Resort). Kiva paikka se vissiin todellakin oli, sekä torstaina että perjantaina siellä oli joidenkin paikallisten häät! Tämä rajoitti altaalla olemista mutta eipä se meitä onneksi haitannut. Sattuneesta syystä mulla tuo perjantai päivä saatto mennä vähän levätessä.. Lauantaina oltiin aamusta altaalla ja käytiin katsastamassa ostoskeskus. Lento lähti vasta illalla joten päivä oli vähän sellaista ajan kuluttumista.

Nyt ollaan Balilla toista päivää. Vähän ollut sellaista odottelua nimittäin huomenna saadaan tänne melkein kahdeksi viikoksi meille kavereita Suomesta. Niin siistiä!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missa Milloinkin maanantai, 24 helmikuun, 2020 at 16:34

  On aina erityisen mukavaa, kun postauksissa verrataan muutamaa paikkaa keskenään (kuten nyt El Nido ja Port Barton). Varsin viihtyisältä näyttää tämäkin ja varmasti rauhallisempi kuin El Nido.

  Harkitsitteko Puerto Princesan maanalaista jokea? Se varmaan on silti sellainen kohde, että kovin rauhassa sitä taitaa olla turha haaveilla katselevansa.

  • Reply semmonensopivamatka tiistai, 17 maaliskuun, 2020 at 22:30

   Port Barton ja El Nido olivat kyllä molemmat niin ihania paikkoja. Port Bartonin rauhallisuus ja pienuus viehätti 🙂

   Harkittiin maanalaista jokea mutta ei sitten jaksettu lähteä.

  Leave a Reply