Suomen suurin matkablogiyhteisö

Yksi paratiisi, Koh Rong Sanloem

Me todellakin tykättiin Kambodzasta. Totaalisesti kuitenkin rakastuttiin Koh Rong Sanloemiin! Harmittaa, että vietettiin siellä vain kolme yötä. Harmittaa myös että aikataulusta riippuen Koh Rong Sanloemin isosisarus Koh Rong jäi meiltä kokonaan välistä. Mutta ei harmitella enempää vaan tartutaan vielä takaisin ihaniin muistoihin paratiisista.

Valkoista hiekkaa ja turkoosia merta. Paratiisien rakennuspalikat. Ainakin meidän paratiisista pitää kuitenkin löytyä myös sopivasti palveluita. Koh Rong Sanloemilta niitä löytyikin sopivasti. Oli eri tasoista majoitusta ja useita ravintoloita. Päärannan keskiosio saattoi tuntua hetkittäin ruuhkaiselta mutta rauhallisempiakin alueita löytyi, kun viitsi kävellä johonkin suuntaan. Rantoja siivottiinkin ahkerasti ainakin suurelta osin. Rannan toinen pää oli ikävästi roskaisempi, johon me ihmiset tietenkin olemme syyllisiä, muoviroskia kun ei muut tänne kylvä.

Tänne saarille tullaan kaupungin nimeltä Sihanoukville kautta. Sieltä löytyy myös lentokenttä. Me ei yövytty Sihanoukvillessä mennessä eikä tullessa. Moni kuitenkin viettää sielläkin yön tai kaksi. Sen verran olin kauhutarinoita lukenut kaupungista, että päätettiin se skipata. Kauhutarinat ei tuntuneet yhtään liioitelluilta, kun ajettiin sen läpi. Kaupunki oli kuin pelkkää rakennustyömaata. Suurelta osin tietkin olivat päällystämättömiä. Sikäli mikäli me on oikein ymmärretty niin kiinalaiset ovat tämän takana. Kiinalaiset ovat investoineet kaupunkiin suuria summia rahaa. Myös kasinoita on avattu ympäri kaupunkia. Uutta ja hienoa oltiin ilmeisesti rakentamassa joka paikkaan. Kiinalaisia asuu kaupungissa paljon. Sen huomasi jo kaikista kylteistä, kaikki luki myös kiinaksi, osassa kylteistä jopa vain kiinaksi.

Ainoa kuva, jonka kaupungista nappasin. Ja tämä on jopa hyvin siedettävän näköinen alue verratten siihen, mitä nähtiin..

Ensimmäinen kaunis asia, mikä nähtiin oli ranta. Sen sataman vieressä, josta lähdettiin oli oikein siisti vaaleahiekkainen ranta. Silti meillä ei ollut mitään halua jäädä tänne. Odottelimme vain, että pääsemme pois. Takaisin saarelta tullessa jaoimme taksin lentokentälle toisen pariskunnan kanssa. Hekään eivät olleet kaupungissa yöpyneet. Matka satamasta lentokentälle oli noin 30km ja tuo matka kesti aikalailla tunnin! Maksoikin 20USD mutta jaettuna neljälle hengelle se ei tuntunut niin pahalta. Liikennettä oli tosiaan paljon ja kun ei ollut oikein toimivaa tieverkostoa niin aikaa paloi. Onneksi meillä ei ollut mikään kiire kentälle, koska lennon lähtöön oli joku 5h.

Ranta Sihanoukvillessä. Kauempana näkyy satama, josta lähdettiin ferryllä saarelle.

Palataan nyt takaisin Koh Rong Sanloemiin. Me yövyimme aikalailla päärannan (Saracen Bay Beach) puolivälissä, tuossa ruuhkaisimmassa kohdassa, Sara Resortissa. Oltiin varattu kolme yötä ja halvinta huonevaihtoehtoa ei ollut kuin kahdeksi yöksi joten napattiin viimeiseksi yöksi pykälää parempi (ja tietenkin kalliimpi) huone. Ensimmäiset kaksi yötä vietettiin kaikista kauimmaisessa (respasta ja rannalta katsottuna) huoneessa. Ainakin siellä oli rauhallista, paitsi agrikaatin ääni kuului sinne aika selvästi. Onneksi olen kotona tottunut 😀

Kulkuväylä ja kahden ensimmäisen yön huone. Huomaa ihana terassi kattotuulettimella!

Tällä kertaa meidän onneksi, resortilla oli käynyt kai joku ylibuukkaus tai jotain. Viimeinen yö saatiin valita pidämmekö vanhan huoneen vai haluammeko huoneen merinäköalalla. Oltiin vähän hämillään (ei ehkä ymmärretty ihan täysillä heti) joten respan työntekijä tokaisi, että tietenkin otatte merinäköalahuoneen 😀 Resortilla ei ollut tosiaan näitä merinäköalahuoneita kuin kaksi. Huone oli valtava! Kaksi kylppäriä, iso makuuhuone (kolme varmaan 120cm leveää sänkyä), ikäänkuin eteinen ilmastoinnilla ja isolla kulmasohvalla sekä oma terassi ihan rannalla. Yhtään kuvaa en nähtävästi ole tajunnut sisältä ottaa, terassilta sitäkin enemmän. Resortilla oli kirjahylly ja siitä pystyi tekemään vaihtokaupan omaan kirjaan. Sattui löytymään ihan hyvän oloinen suomalainen kirja, joten vaihdoin yhden omista jo luetuista tähän. Mulla oli siis kolme jo luettua kirjaa laukussa enkä raski vaan heivata niitä mihinkään vaan pakko saada edes vaihdettua 😀 Nyt tilanne korjautui edes vähän. Toki tämä uusi kirja oli sitten niin hyvä, että ahmin parissa päivässä sen yli puoleen väliin. Nyt odottelen taas seuraavia rantakohteita, joissa voin jatkaa.

Auringonnousun aikaan rannalla ei paljon kulkijoita ollut.

Koh Rong Sanloem oli rauhallinen paikka. Iltaisin ei ollut mitään suuria bileitä. Koh Rongilla on kuulemamme mukaan enemmän bilemeininkiäkin. Ravintoloista sai kuitenkin ruokaa vielä illalla (esim. meidän resortin keittiö suljettiin klo 22 ja baari klo 23). Ja oli rannalla myös ihan puhtaasti baareja, joista ei ruokaa saanut. Meno oli kuitenkin aika rauhallista. Yksi huono puoli oli, että jokainen ravintola/baari soitti omaa musiikkiaan ja näin ollen eri musiikit vähän sekoittuivat.

Kävellen päärannalta pääsi käymään Lazy Beachillä, Sunset Beachillä, jollakin majakalla ja vesiputouksella. Me kävimme näistä vain vesiputouksella tai no, oikeammin ”vesiputouksella”. Siinä ei ollut mitään nähtävää ainakaan tähän aikaan vuodesta. Mutta se oli helpon matkan päässä, rannan toisessa päässä. Kävimme myös Lazy Beachillä. Lazy Beachiltä samoin kuin Sunset Beachiltä näkee auringonlaskun. Lazy Beach oli nimensä veroinen. Siellä ei ollut lähellä auringonlaskua paljon ihmisiä. Siellä oli ainakin yksi ravintola ja ainakin yksi majapaikka, en nyt mene takuuseen näistä.

Reitti ainakin Lazy Beachille oli osin tällaista ja osin sitten vähän kapeampaa polkua.

Viimeisenä päivänä tehtiin snorklausretki pilkkopimeässä. Eikä mikä tahansa snorklaus vaan snorklaus hohtavien planktonien kanssa! Olin joskus lukenut tästä, että ainakin Malediiveilla voi päästä kokemaan tämän. Mutta ilmeisesti monessa muussakin paikassa. En ollut tätä selvittänyt ennen reissua, mutta kun rannoilla näkyi ”mainoksia” tällaisesta retkestä totesin heti Jantsulle, että mennään ennemmin tuollaiselle kuin normaalille snorklausretkelle.

Kun ajeltiin veneellä kauemmas rannasta ei vesi näyttänyt mitenkään erikoiselta. Mietinkin siinä vaiheessa, että liekö tuolla pilkkopimeässä vedessä mitään nähdään. Toisin kävi. Heti, kun hypättiin veteen niin alkoi tapahtua. Kun käsiä ja jalkoja liikutteli niin nämä planktonit jotenkin aktivoituivat ja kuin pieninä tähtinä loistivat ympärillä. Se oli todella taian omaista! Ei sitä oikeastaan pysty edes sanoin kuvailemaan. Puoli tuntia siinä meni helposti ihmetellessä. Vähän jokin pisteli ihoa (opas kertoi mitä se on mutta mun muistilla en muista enää), ei kuulemma vaarallista mutta vähän ikävän tuntoista. Snorklatessa usein tunnen samanlaisia pistoja mutta huomattavasti vähemmän kuin nyt. Varmaan vedessä olisi viihtynyt vieläkin pidempään ilman tuota pientä pistelyä. Ihan uskomaton kokemus kuitenkin kaiken kaikkiaan! Lähtisin milloin vain uudestaan.

Lazy Beach ja auringonlasku

Kuinka kauan lie paikka säilyy yhtä upeana? Voisin kuvitella, että pikkuhiljaa hotellien ja muiden palveluiden kuten myös turistien määrä kasvaa. Kyllähän esim. tuonne saaren toiselle puolelle vievät tiet näyttivät siltä, että niistä tulee vielä joskus kulkemaan skootterit, tuktukit ja varmaan autotkin. Varmasti rauhallisempiakin paikkoja kuitenkin tulee säilymään pitkän aikaa. Monille rannoille kun pääsi kuitenkin vain veneellä. Voisin hyvin kuvitella matkustavani tänne uudestaankin.

 

– Marjo

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 29 joulukuun, 2019 at 01:56

  Kävittekö tuolla snorklaamassa tai sukeltamassa? Jos, millaista oli?

  • Reply semmonensopivamatka sunnuntai, 5 tammikuun, 2020 at 11:11

   Ei käyty snorklaamassa päiväsaikaan, vain pimeällä noiden hohtavien planktonien seassa.

 • Reply Arttu maanantai, 6 tammikuun, 2020 at 10:35

  Hei Marjo,
  Olen kambodzassa.fi:n ylläpitäjä. Etsiskelen matkakokemuksia Kambodzasta ja löysin sinun blogisi. Olet näköjään vieraillut täällä ihan juuri. Ihanina kuvia!

  Haluaisitko kirjoittaa artikkelin minun sivuille? Kambodzassa.fi:n artikkeleita luetaan yli 8000 kertaa vuodessa. Jokainen vierailija etsii nimenomaan tietoa kambodzasta. Haluaisitko sinä kertoa matkastasi kokemusta-osiossa? Artikkelit ja kuvat julkaistaan kambodzassa.fi sivulla artikkelina ja sinun nimellä. Me autamme sivun asettelussa, emmekä ota krediittiä sinun tekstistä ja kuvista.

  Jos haluaisit näkyvyyttä myös pallontallaajien ulkopuolella, niin laitappa mulle viestiä. 🙂

  • Reply semmonensopivamatka keskiviikko, 8 tammikuun, 2020 at 11:19

   Laitoin sulle viestiä! 🙂

  Leave a Reply