10 vinkkiä ensimmäiselle Interrailille

Olin aiemminkin matkaillut Euroopassa eri pituisia reissuja junalla ja bussilla, mutta klassinen Interrail oli vielä kokematta, kunnes viime kesänä sain vihdoin ruksittua tämän haaveen pois bucket listaltani. Interrail täytti tänä vuonna jo 50 vuotta ja vaikka jotkut ehkä luulivat tämän matkailumuodon hautautuneen jo historiaan, reilaaminen elää ja voi hyvin edelleen. Tässä oman reilikokemukseni pohjalta kymmenen vinkkiä avuksi ensimmäisen Interrailin suunnitteluun. Kerrothan kommenteissa omat vinkkisi listan jatkoksi!

Ai mikä Interrail? Reilaamisen saloihin voit tutustua ensialkuun esimerkiksi VR:n sivuilla.

1. Laske ensin, kannattaako Interrail-lipun hankinta ensinkään


Ihan ensimmäiseksi kannattaa ynnätä hieman kuluja yhteen ja laskea, onko kannattavampaa hankkia Interrail-lippu vai kenties ostaa sittenkin ihan tavallisia, yksittäisiä junalippuja kohteesta toiseen. Oma reilireissuni suuntautui läntiseen Eurooppaan ja reitille osui kalliita junailumaita, kuten Iso-Britannia, joten reililipulla matkustaminen tuli selvästi yksittäisiä lippuja edullisemmaksi. Esimerkiksi itäisessä Euroopassa junayhteydet sen sijaan ovat varsin edullisia ja toisaalta junien sijaan monet yhteydet hoituvat kätevämmin bussilla, joten siellä suunnalla matkustamiseen yksittäiset matkaliput voivat olla kannattavampi hankinta. Reililippujakin on eri tyyppisiä ja ennen omaa matkaa kannattaa tehdä vertailu eri voimassaoloaikojen, matkustusluokkien ja maakohtaisten passien välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Harkitse huippusesonkiin ykkösluokan lippua


Interrail-lippuja myydään sekä ykkös- että kakkosluokkaan, joista jälkimmäinen on se edullisempi ja myös suositumpi vaihtoehto. Esimerkiksi kuukauden jatkuva Interrail-passi kakkosluokkaan maksaa aikuiselta 670e ja ykkösluokkaan 893e (hinnat 12/2022). Jos reissubudjetti antaa myöten, ykkösluokan passi voi kuitenkin tarjota ruuhkaisimpana sesonkina hieman lisää joustavuutta matkustamiseen, sekä tietysti ykkösluokan ”ekstraherkut”, jotka vaihtelevat junayhtiöstä riippuen. Suosituimmilla junavuoroilla kakkosluokka voi mennä täyteen, mutta ykkösluokasta paikkoja useimmiten löytyy. Ekstraherkut sen sijaan voivat tarkoittaa mitä tahansa pari senttiä leveämmästä penkistä ja wifi-yhteydestä lippuun sisältyvään ateriaan ja lounge-sisäänpääsyyn (kyllä, lentokentiltä tuttuja loungeja voi löytää myös rautatieasemilta).

3. Matkusta mobiilisti tai luota paperipassiin


kuva mobiilipassista

Jos Interrail-sanan mainitseminen vie ajatuksesi paperiseen junalippuun matkapäiväkirjoineen, et ole lainkaan hakoteillä – reililippuja saa halutessaan vielä nykyäänkin perinteisenä paperiversiona. Mutta vaihtoehtona paperilipulle on myös tarjolla kännykkäsovellukseen ladattava mobiililippu, jossa mm. matkojen kirjaaminen ja reittien hakeminen tapahtuu yhdessä ja samassa paikassa. Itse koin tämän Rail Planner -sovelluksen kautta operoitavan lipun hyvin käteväksi, kunhan varmistaa, että puhelin pääsee ainakin muutaman päivän välein yhdistämään nettiin. Sovellus kerää myös kiinnostavia tilastoja matkan kulusta – se tietää esimerkiksi kertoa, että istuin omalla reissullani kaikkiaan 23 eri junan kyydissä ja vietin junissa koko matkan aikana yhteensä 25 tuntia ja 54 minuuttia.

4. Kyttää alennuskampanjoita


Reililipuista on yleensä muutaman kerran vuodessa tarjolla ihan hyviä alennuksia, joita kannattaa pitää silmällä ennen matkaa. Esimerkiksi oman lippuni ostin Interrailin 50-vuotiskampanjasta, jolloin lippuja myytiin 50% alennuksella. Näin hyvää kampanjaa tuskin ihan heti tulee uudelleen kohdalle, mutta pienempiä alennuksia voi bongata useimmiten ainakin kevättalvella sekä loppuvuodesta Black Fridayn aikaan. Myös junayhtiöiden omia kampanjoita kannattaa pitää silmällä, esimerkiksi kesällä 2022 Saksan paikallisjunissa pääsi kulkemaan varsin edullisella 9 euron kuukausilipulla.

5. Tarkista tarve paikkavarauksille


Ensiksi hyvät uutiset: suurimpaan osaan Euroopan junista ei tarvitse paikkavarausta, eli reilaaja voi vain hypätä haluamansa junan kyytiin Interrail-passi taskussaan. Sitten huonot uutiset: osaan junista paikkavaraus, toisinaan vieläpä kallis sellainen, on pakollinen ja nämä paikat saatetaan myydä myös loppuun. Tyypillisesti paikkavaraus tarvitaan useimpiin suurnopeusjuniin (esim. TGV, Eurostar) ja yöjunien lepo- ja makuuvaunupaikoille. Tietyissä maissa, kuten Ranskassa ja Espanjassa, varaukset ovat pakollisia moniin muihinkin juniin, mutta vastaavasti monessa muussa maassa ilman varauksia pärjää vallan mainiosti. Jos mahdollista, kannattaa varaukset tehdä aina suoraan junayhtiöiden omilta sivuilta ja välttyä näin välikäsien perimiltä ylimääräisiltä maksuilta. Lisää tietoa paikkavarauksista ja niitä vaativista maista löytyy esimerkiksi Interrail.eu -sivuston kattavasta FAQ:sta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Suunnittele, mutta älä liikaa


bradford-on-avon

Myönnän, että kroonisena suunnittelijana minun oli itse vaikea noudattaa tätä neuvoa, mutta mielestäni se kuuluu silti ehdottomasti tälle listalle. Muutamista edellä mainituista syistä (mm. paikkavaraukset) omaa matkaa ja reittiä kannattaa etenkin huippusesonkina ainakin jonkin verran suunnitella etukäteen, mutta iso osa Interrailin viehätystä on myös vapaus tehdä valintoja paikan päällä fiiliksen mukaan. Vaikka oma reissuni olikin melko pitkälle suunniteltu, mahtui mukaan myös paljon spontaaneja päiväretkiä sekä muutamia reitin- ja kohteenvaihdoksia. Majoitukset varasin pääosin etukäteen peruutusmahdollisuudella, mutta osan nappasin vasta matkan varrelta. Kuten muussakin matkailussa, kannattaa reilaajan varautua myös yllätyksiin. Esimerkiksi omalle reissulleni osui yksi Englannin monista junalakoista, joka pysäytti lähes koko maan junaliikenteen pariksi päiväksi, mutta siihenkään ei matka kaatunut.

7. Tarkista reililippuun sisältyvät alennukset


Monet matkailualan toimijat, kuten majoitusliikkeet, laiva- ja bussiyhtiöt sekä jotkin nähtävyydet tarjoavat Interrail-passin omistajalle alennuksia palveluistaan, joten nämä kannattaa pitää matkaa suunnitellessa mielessä. Alennusta voi saada esimerkiksi lauttamatkoista, pyörän vuokraamisesta tai jopa Disneylandin pääsylipusta. Jo aiemmin mainittu Rail Planner -sovellus on kätevä apu voimassa olevien alennusten etsimiseen.

8. Hyödynnä kotimaan inbound- ja outbound-matkat


Reililipulla matkustaminen on rajattu vain oman asuinmaan ulkopuolelle, kahta poikkeusta lukuun ottamatta. Global Pass -lippuun sisältyvät niin kutsutut ”inbound” ja ”outbound” -matkat voi hyödyntää liikkumiseen omassa asuinmaassa esimerkiksi matkoihin kotipaikkakunnalta satamaan, lentokentälle, rajanylityspaikalle tms. ja toiseen suuntaan takaisin kotipaikkakunnalle. Paikkavarausta näille matkoille ei välttämättä kannata tehdä, sillä VR perii siitä melko suolaisen hinnan. Jos ei halua pomppia koko matkaa varatulta paikalta toiselle, kannattaa konduktööriltä kysellä junan vapaista paikoista. Ykkösluokan lippua vastaava luokka VR:llä on Ekstra-luokka, josta vapaita paikkoja löytyy suosituimpia työmatkavuoroja lukuun ottamatta yleensä varsin hyvin.

9. Pakkaa kevyesti


frankfurtin rautatieasemalla

Ajatuskin painavan matkalaukun raahaamisesta pitkin Euroopan mukulakivikatuja, asemalaitureita ja junien ahtaita käytäviä nostaa hien pintaan, joten pyrin pakkaamaan reissulle mahdollisimman kevyesti. Oma valintani oli hieman rinkkaa pienempi selkäreppu, johon upposi hyvin pari vaatekertaa, vaihtokengät ja muut reissulla tarvittavat tykötarpeet. Reppu solahti junamatkoilla hyvin penkin alle tai matkatavarahyllylle ja se oli helppo heilauttaa selkään paikasta toiseen liikkuessa. Pitkällekään reissulle vaatteita ei tarvita tolkuttomasti, kun matkan varrella pitää pari pyykkipäivää.

10. Nauti matkasta


Lopuksi vielä se tärkein – istu kyytiin ja nauti matkasta. Omasta mielestäni junamatkailu hitaasti vaihtuvine maisemineen on parasta matkantekoa ja pääkin ehtii mukaan vaihtuviin maihin, kieliin ja kulttuureihin matkan taittuessa junan kyydissä. Kun matkaan nappaa vielä eväät aseman kahviosta ja laittaa korviin soimaan huolella valitun reissumusiikkilistan, pitkäkin matka tuntuu kuluvan maisemia katsellessa kuin itsestään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisää vinkkejä ja inspiraatiota Interrailin suunnitteluun löytyy etenkin Facebookin Maata pitkin matkustavat -ryhmästä, Maatapitkin-sivustolta sekä tässä jutussakin mainitulta interrail.eu-sivustolta.


Psst! Voit seurata blogia myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 10 joulukuun, 2022 at 12:26

    Hyviä neuvoja, vaikka itselläni ei interrail ajankohtainen olekaan. Monet näistä soveltuvat myös muunlaisille matkoille varsin hyvin ja esimerkiksi itse pyrin pakkaamaan aina mahdollisimman kevyesti. Samoin tarjouksia kannattaa pyrkiä hyödyntämään.

  • Leave a Reply