Kolin Huippujen kierros lumikenkäillen

Suuntasimme helmikuun lopulla talviloman viettoon Kolille, ajatuksena viettää vajaa viikko talvisten ulkoilu- ja liikunta-aktiviteettien parissa. Koli olikin tähän mitä mainioin kohde, sillä vaikka sieltä löytyy myös perinteisempää hiihtolomameininkiä laskettelukeskuksen ja hiihtolatujen muodossa, oli tekemistä joka lähtöön myös tällaiselle vähemmän suksien päällä viihtyvälle lomailijalle. Perinteistä hiihtoakin tuli kyllä kokeiltua liki 15 vuoden tauon jälkeen, mutta parhaiten reissun aktiviteeteista jäi mieleen aurinkoisena alkuiltana toteuttamamme lumikenkäretki Kolin Huippujen kierrokselle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huippujen kierros kiertää nimensä mukaisesti Kolin kolmen korkeimman huipun, eli Ukko-Kolin, Akka-Kolin ja Paha-Kolin kautta. Parin kilometrin pituinen lumikenkäilylle tarkoitettu reitti on merkitty maastoon hyvin, joten karttaa matkalle ei välttämättä edes tarvitse, mutta saimme sellaisen varmuuden vuoksi mukaan vuokraamolta. Kolilla lumikenkiä vuokraa useampikin taho ja Huippujen kierrokselle valitsimme Koli Shop Retkituvan kamppeet, sillä vuokraamo sijaitsee aivan reitin lähtöpisteessä Luontokeskus Ukon kyljessä. Kolmen tunnin vuokra kustansi 18e/lumikenkäpari.

Olin kokeillut lumikenkäilyä kerran aikaisemmin, mutta tuosta kerrasta oli ehtinyt vierähtämään aikaa vähintään yhtä kauan kuin edellisestä hiihtoreissustani. Onneksi tämä laji sujuu aloittelijaltakin ja vuokraamosta sai hyvät ohjeet niin nousujen kuin laskujenkin varalle. Valmiiksi tampattu polku helpottaa myös menoa, mutta lumikengät jalassa kannattaa ehdottomasti myös poiketa polulta koskemattomille hangille – kunhan varoo jyrkänteiden reunoille muodostuvia lumilippoja!

Starttasimme pienen retkemme noin tuntia ennen auringonlaskua, ajatuksena nähdä Kolin upeat maisemat auringonlaskun maalaamissa sävyissä. Pohdin etukäteen, josko tunnin vuokra-aika riittäisi parin kilometrin kierrokselle, mutta onneksi otimme välineet saman tien useammaksi tunniksi. Vaikka reitti on lyhyt, sen varrella on jyrkkiä nousuja, laskuja sekä roppakaupalla maisemia, joita piti pysähtyä ihastelemaan ja kuvaamaan vähän väliä. Suosittelen noudattamaan reitille merkittyä kiertosuuntaa Akka-Paha-Ukko, sillä reitin jyrkin lasku Ukko-Kolilta alaspäin ei tuntunut lopuksi enää miltään, kun lumikengillä laskeutumista oli ehtinyt treenaamaan jo reitin lukuisissa pienemmissä jyrkänteissä. Lopulta koko kierrokseen upposi meiltä aikaa reilu pari tuntia ja lumikenkiä palauttaessa pimeys oli jo ehtinyt laskeutua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Onhan tuo kansallismaisema kerta kaikkiaan upea, vai mitä? Kehtaan jopa väittää, että Kolin maisemat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa talviaikaan, vaikka kesämaisemaa en ole itse ollutkaan todistamassa. Jokin noissa tykkylumen peittämissä puissa vaan antaa maisemalle sen viimeisen silauksen. Muistan muuten lukeneeni jostain, että Kolilta löytyvät koko Suomen eteläisimmät tykkylumet. Näin helmi-maaliskuun vaihteessa niitä ehti vielä hyvin ihastelemaan, ennen kuin kevätaurinko sulattaa lumet puiden päältä ja myös Ukko-Kolin korkeimmilta kallioilta.

Huippujen lumikenkäreitin karttaan voi tutustua ennakkoon Metsähallituksen sivuilla ja sama reitti sulan maan aikaan löytyy tästä. Mikä Kolin vuodenajoista on sinun suosikkisi?


Psst! Voit seurata blogia myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin torstai, 10 maaliskuun, 2022 at 18:54

    Omana suosikkivuodenaikana taitaa talven lisäksi olla syksyn ruska-aika. Koli on kuitenkin kaunis ympäri vuoden. Viime talvena käytiin mekin Huippujen kierros kiertämässä: https://www.matkallamissamilloinkin.com/kolin-kansallispuisto-talvella-suomen-etelaisin-tykkylumi/ Tänä talvena ei taideta Kolille ehtiä, mutta viimeistään syksyllä on tarkoitus taas piipahtaa siellä.

    • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 10 maaliskuun, 2022 at 20:56

      Ruska-aika voi kieltämättä olla aika kova kilpailija talvimaisemille! Kiitos kommentista, täytyypä käydä lukemassa teidän talvireissun postaus.

    Leave a Reply