Suomen suurin matkablogiyhteisö

Saunallista luksusta kohtuuhintaan – uudenvuoden staycation hotelli Helkassa

Joulun jälkeen uusivuosi tuntuu tulevan aina liian nopeasti, eikä minulla usein ole valmiina sen kummempia suunnitelmia vuoden vaihtumisen juhlintaan. Tänä vuonna päätin toisin ja lähdin puolisoni kanssa viettämään rentoa uudenvuoden hotellilomaa Helsinkiin. Reissun ohjelmassa ei tällä kertaa ollut nähtävyyskierroksia tai muitakaan aktiviteetteja kaupungilla, vaan saunomista, rentoutumista, sarjojen katselua ja herkuttelua oman huoneen rauhassa staycation-tyyliin. Kohteeksi valikoitui hotelli Helka, jonka saunallinen Loft Junior Suite tarjosi täydelliset puitteet rauhalliseen uudenvuoden juhlintaan.

Hotelli Helka sijaitsee varsin näppärästi Etu-Töölössä, lähellä Kampin keskusta, joten turistikaan ei joudu vaeltamaan kovin kauaksi bussi- tai rautatieasemalta löytääkseen perille majapaikkaan. Vaikka olen Helsingissä ravannut tämän tästä niin työasioissa kuin vapaa-ajallakin, ei hotelli Helka ollut aiemmin osunut tutkaani. Bongasin hotellin ihan sattumalta, kun etsiskelin tietoa Helsingin saunallisista hotellihuoneista. Niitähän kyllä löytyy jonkin verran, mutta sauna tuntuu hilaavan huoneiden hinnan saman tien reippaasti perushuonetta korkeammaksi. Helkassakin saunat löytyvät vain tasokkaimmista Junior Suite -huoneista, mutta niiden hinnat ovat moniin muihin kaupungin sviitteihin verrattuna varsin edulliset, alkaen reilusta 200 eurosta per yö. Jos ei kaipaile saunaa, irtoaa perushuone vieläkin edullisemmin. Helkassa on majoittujien käytössä myös yleiset saunat, jos omasta huoneesta ei saunomismahdollisuutta löydy.

Makoisat unet designklassikkojen keskellä


Staycationilla oma sauna on mielestäni ehdoton, joten valintamme osui hotellin ylimmän kerroksen Loft Junior Suiteen. Heti sisään astuessa huone teki vaikutuksen huikealla huonekorkeudella, joka sai 41 neliön tilan tuntumaan paljon kokoaan isommalta. Sisustukseen oman luksuksensa tuo suomalainen muotoiluosaaminen, joka on huoneessa läsnä mm. Artekin nojatuolien ja pöytien muodossa. Taide eri muodoissaan on iso osa Helkan henkeä ja mietin huonetta tutkiessani, että juuri tällainen tasokkaan hotellihuoneen pitäisi mielestäni ollakin – ei kullattuja kylpyammeita ja marmorilattioita, vaan ajattomia, kauniita huonekaluja, taidetta ja hengittävää tilaa. Ihan erikseen täytyy vielä mainita huoneen hiljaisuudesta. Ylin kerros takaa yleensäkin enemmän omaa rauhaa kuin alemmat kerrokset, mutta tässä huoneessa en kuullut käytäviltä tai muista huoneista koko aikana pihahdustakaan.

Hotellin alakerrasta sijaitsevasta baarista emme koronarajoitusten vuoksi päässee tällä kertaa nauttimaan ja muutenkin tilanne ravintolasektorilla oli aukiolorajoitusten vuoksi hieman heikko. Mikään ei kuitenkaan estänyt tilaamasta ruokaa huoneeseen. Jos mielessä on tasokkaampi illallinen, voin suositella tällä reissulla testaamamme Passio Deliverya, joka kuljettaa ravintola Passion kolmen ruokalajin illalliset kotiovelle pääkaupunkiseudulla – tai tässä tapauksessa hotellille.

Purkutaidevaltaus tuo taiteen hotellivieraiden luo


Vaikka staycationimme ei pitänyt mikään kulttuurivierailu ollakaan, emme voineet ohittaa mahdollisuutta kierrokseen hotellin omassa taidenäyttelyssä, joka kantaa nimeä Purkutaidevaltaus. Miten kätevää, että taidekierrokselle pääsee poistumatta hotellista! Helkan teokset toteuttaneen ryhmän töitä on aiemmin voinut nähdä ainakin Keravalla, jossa purkukuntoiseen kerrostaloon toteutettu Taiteen kotitalo -näyttely veti paikalle kymmeniä tuhansia katsojia.

Koronapandemian vähennettyä merkittävästi majoituskapasiteetin tarvetta, päätettiin taidetta tuoda Helkan tyhjiin huoneisiin ja käytäville. Taidetta löytyy kaikkiaan kolmesta kerroksesta niin aulatiloista kuin muutamista huoneistakin. Tällä hetkellä näyttely on avoinna vain hotellissa majoittujille, mutta rajoitusten lieventyessä sen pääsevät toivottavasti kokemaan muutkin. Vaikka täytyy myöntää, että privaatti taide-elämys tuo kyllä asteen lisää luksusta muutenkin onnistuneeseen hotellivierailuun.

Lisää tietoa näyttelystä ja taitelijoista sen takana löydät Purkutaiteen sivuilta.

Aamupala liputtaa luomu- ja lähiruokaa


Hotellivierailun päättää tietysti aamupala, joka Helkassa painottuu vahvasti luomu- ja lähiruokaan ja myös kasvisruoan osuutta on pyritty lisäämään. Odotin aamiaiselta paljon, sillä sitä oli kehuttu monessa paikassa maasta taivaaseen, mutta luomunäkökulmaa lukuun ottamatta kyseessä oli lopulta varsin tavanomainen buffetaamiainen. Ei mikään huono, mutta ei erityisen mieleenjääväkään.

Aamiaisen luomu- ja lähiruokapainotus antaa kuitenkin hieman osviittaa ympäristöarvoista, joita Helka pyrkii toiminnassaan edistämään. Huoneista ei myöskään löydy esimerkiksi omia jääkaappeja, vaan turhan energiankulutuksen (ja toki myös kulujen) vähentämiseksi vieraat voivat säilöä kylmätuotteensa hostellityyliin aulan yhteiseen jääkaappiin. Ympäristön lisäksi Helka tekee työtä mm. tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nimissä. Lisää tietoa Helkan toiminnasta löytyy esimerkiksi hotellin omasta blogista: Helkan blogi. Helkanhan on muuten alunperin perustanut naisjärjestö NNKY, joka vaikuttaa edelleen hotellin taustavoimissa. Myönnän, ettei ensimmäinen ajatukseni kristillisen järjestön pyörittämästä hotellista nojannut kovin avarakatseiseen suuntaan, mutta ilolla totean olleeni väärässä.

Helkaan palaan varmasti vielä toistekin. Oletko sinä jo käynyt?


Psst! Voit seurata blogia myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 4 tammikuun, 2022 at 20:12

  Ei ole tullut käytyä, mutta paljon olen kuullut Helkasta kyllä hyvää ja moni on sitä kehunut. Muuten kuulostaa omaankin korvaan mainiolta, mutta täytyy myöntää, että monesti jääkaappi huoneessa on itselleni tärkeä kapistus. Voi tosin olla, että viikonloppulomalla Helsingissä sitä ei tosiaan tarvitse.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 6 tammikuun, 2022 at 19:44

   Kiitos kommentista! Varsinkin pidemmällä reissulla jääkaappi on kyllä itsellekin monesti tarpeen, mutta tällaisella yhden yön pyrähdyksellä se ei ole niin välttämätön 🙂

 • Reply Saara keskiviikko, 5 tammikuun, 2022 at 17:05

  Tämä listalle, samoin tuo uudenvuoden staycation. Itsekään harvoin toimeennun keksimään siihen mitään erikoista kun juuri on jouluhumusta ehtinyt toipua.

 • Leave a Reply