Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mene Tallinnaan kulkematta vanhan kaupungin kautta

Kipaisin lokakuun puolella pitkästä aikaa ihan ulkomailla, kun suuntasin syksyisen viikonlopun viettoon pariksi yöksi Tallinnaan. Kaupunki on etenkin parin viime vuoden aikana tullut kovin tutuksi ja otankin nykyään tavoitteeksi koluta joka vierailulla hieman uusia paikkoja. Tällä kertaa onnistuin tässä tavoitteessa sen verran hyvin, että hädin tuskin kävin vanhan kaupungin puolella ollenkaan – paitsi yhtenä iltana, kun suuntasin nippa nappa sen muurien sisäpuolelle löytämään jälleen yhden helmen kaupungin huikeasta ravintolatarjonnasta. Tässäpä siis pientä matkakertomusta ja vinkit reissulta, joka sisälsi ainakin hyvää ruokaa, nähtävyyksiä ja huikeaa tunnelmaa, pikkuisen ostoksia ja kirsikkana kakun päällä vielä majoituksen merikontissa.

Kadriorgin puisto on syksyn väreissä parhaimmillaan


Kadriorgin puisto oli tämänkertaisen reissun ”pääkohde”, eli alue, johon en ollut aiemmin tutustunut. Kadriorgin puisto ja saman niminen kaupunginosa sijaitsevat noin kolme kilometriä vanhasta kaupungista itään päin ja sinne pääsee näppärästi kävellen tai esimerkiksi raitiovaunun kyydissä. Kadriorgista löytyy kaunis, vanha puutaloalue, mutta ennen kaikkea se tunnetaan valtavasta puistosta, jonka historia ulottuu 1700-luvulle Pietari Suuren aikakauteen. Noilta ajoilta ovat peräisin paitsi puisto ja siellä sijaitseva barokkipalatsi, myös puiston nimi, sillä tsaari nimesi puiston vaimonsa Katariinan mukaan – Kadriorg tarkoittaa viroksi Katariinan laaksoa.

Kadriorg osoittautui täydelliseksi kohteeksi aurinkoisena syyspäivänä, sillä ruska oli lokakuun puolivälissä vielä voimissaan ja päiväkävely kauniissa puistossa palatseja ja syksyn värejä ihastellen näytti jälleen täysin uuden puolen tutusta Tallinnasta. Puistosta löytyy myös useampia museoita, kuten Viron taidemuseo Kumu sekä Kadriorgin palatsiin perustettu ulkomaisen taiteen museo, joten hieman huonommallekin säälle täältä löytyy kyllä tekemistä.

Ajoitimme Kadriorgissa vierailun aamupäivään ja kiertelimme siellä kaikkiaan pari tuntia, joten kierroksen jälkeen alkoi pitkälti olemaan jo lounasaika. Lounaspaikaksi olin jo etukäteen valikoinut puiston lähellä sijaitsevan Mantel ja Korsten -ravintolan, josta olin ennakkoon kuullut pelkkää hyvää. Pelkkää hyvää tämä sympaattinen, vihreään puutaloon perustettu ravintola tarjosikin. Erillistä lounasmenua ei ravintolalla ole, mutta annokset (kuten kuvan rapuraviolit) ovat juuri sopivan kokoisia kevyelle lounaalle.

Rosoisen trendikäs Telliskivi


Kadriorgista matka jatkui Telliskiveen, johon olen aiemmilla reissuilla kovasti tykästynyt ja josta löytyi myös tämänkertaisen matkan majoitus. Telliskiven alue on ollut kovassa nosteessa viimeistään siitä lähtien, kun tänne pari vuotta sitten avattiin alunperin tukholmalaislähtöisen valokuvamuseo Fotografiskan ”sivutoimipiste”. Fotografiska on ehdottomasti vierailun arvoinen, sillä vaihtuvista näyttelyistä löytyy varmasti joka kerralla jotain kiinnostavaa. Myös museon ravintolaa on kehuttu niin brunssin kuin illallisenkin osalta, mutta itseltäni tämä ruokapuoli on vielä testaamatta.

Telliskiven vanha tehdasalue kehittyy kovaa vauhtia ja täällä onkin lähes joka vierailulla uusia ravintoloita, myymälöitä, baareja tai muuta nähtävää. Loomelinnak eli luova keskus kätkee sisäänsä paikallisia design- ja käsityömyymälöitä, joista voi tehdä persoonallisia löytöjä. Ravintolatarjontakin on jo sen verran kattava, että parin päivän reissun voisi viettää jo melkein pelkästään täällä ruokaillen. Alla vielä poimintoja omista Telliskiven ja lähiseudun suosikeistani:

 • Nudist Winery – raparperikuohuviinistään tunnetulla Nudistilla on Telliskivessä pieni baari- ja myymälätila
 • Mia & Leela – Tallinnassa valmistettuja naisten vaatteita, myös mittatilauksena
 • F-Hoone – suosittu ravintola ja yksi ensimmäisiä sellaisia tällä alueella
 • Literaat – kirjakaupassa toimiva kahvila on tunnelmallinen brunssipaikka
 • La Muu – pieni jäätelöbaari Fotografiskan aukiolla
 • Balti Jaama Turg – pari vuotta sitten remontissa uudistunut rautatieaseman tori kätkee sisäänsä niin tuoretuotteita kuin neuvostoantiikkiakin

Tässä samassa yhteydessä vinkkaan myös vanhan postaukseni keksintötehdas Protosta, joka on Telliskivestä käsin kohtalaisen matkan päässä Kalamajan satamassa.

Konttihotelli Hektor hurmasi kerrasta


Blogia tarkemmin seuranneet tietävät, että minä suorastaan rakastan erikoisia majoituskokemuksia ja Container Hotel Hektor on monella tapaa juuri sellainen. Lisäksi Hektor istuu Telliskiven alueelle kuin nakutettu, sillä paikka on kaikin puolin kuin hipsterin päiväunesta. Hektor on tietääkseni tällä hetkellä Telliskiven alueen ainoa hotelli, joten jos on haaveillut yöpymisestä vaihteeksi näillä nurkilla, kannattaa Hektor pitää ehdottomasti mielessä. Hotellin lisäksi Hektor toimii myös co-working-tilana ja näkyipä aulassa ovi pieneen joogasaliinkin, joten paikalle voi pistäytyä, vaikka ei sillä kertaa yöpyisikään. Majoitustiloihin pääsevät kuitenkin vain majoittuvat asiakkaat ja sen verran erikoisesta majoituksesta onkin kyse, että ainakin kertaalleen täällä kannattaa piipahtaa ihan yöpymismielessä.

Vanhaan veturihalliin perustetun hotellin huoneet on rakennettu merikontteihin, joihin on saatu mahtumaan kodikkaita ja kompakteja kahden hengen huoneita. Konttien seinillä olevat tekstit muistuttavat vierailijaa, että tällaisessa kontissa ne Suomeen matkaavat banaanit tai vaikkapa kahvipavutkin pitkin maailman meriä kulkevat. Kontti on yllättävän tilava, sillä sängyn ja pienen työpöydän lisäksi sinne mahtuu myös ihan kunnollinen kylpyhuone suihkuineen. Päätyseinä on kokonaan ikkunaa, mutta kun veturihallissa ollaan, niin kovin kummoista maisemaa ei toisella puolella näy. Kontti onkin juuri passeli majoitus kaupunkilomalle, jonka aikana tarkoitus ei ole viipyä päiväsaikaan huoneessa, vaan piipahtaa siellä lähinnä nukkumassa.

Huoneen hintaan ei kuulu aamiaista, mutta sellaisen voi halutessaan tilata 12 euron hintaan. Erikoisruokavaliot huomioidaan aamupalalla hyvin, mutta perussetti on pitkälti sama: chiavanukasta, tuoremehua, teetä tai kahvia sekä grillattua voileipää erilaisilla täytteillä. En ole suuri aamiaisbuffettien ystävä, koska en jaksa aamulla syödä isoa ateriaa, joten tällainen pieni, laadukas ja mietitty aamiaiskokonaisuus sai minusta heti fanin. Hektorissa ylipäätään kaikki tuntui osuvan kohdalleen, joten tulen käyttämään hotellia majoitustarpeisiini varmasti jatkossakin. Hektor on myös budjettitietoisen valinta, sillä majoitus kustansi vain 60 euroa yöltä.

Saatoin juuri löytää kaupungin tunnelmallisimman baarin


No sitten tullaan siihen mainitsemaani piipahdukseen vanhan kaupungin puolella. Hullaannuin taannoisella Tallinnan reissullani Parrot Minibarin salakapakasta ja halusin kokea tälläkin kertaa jotain vastaavaa, mutta kuitenkin uutta. Salakapakan sijasta päädyin Botaanik-cocktailbaariin, joka piilottelee aivan kaupunginmuurin kupeessa Suurtüki-kadulla.

Botaanik on erikoistunut itsetehtyihin, kasvipohjaisiin uutteisiin ja mehuihin, joita käytetään drinkkien pohjana. Kyseessä on täysverinen drinkkibaari, jonne tullaan nauttimaan nimenomaan cocktaileja, joten ruokaa listalta ei löydy, mutta tämä on erinomainen pysäkki vaikkapa matkan varrella kohti illallista tai nautiskeluun sen jälkeen. Drinkkien lisäksi tai melkein jopa enemmänkin ihastuin paikan tunnelmaan! Mene ja koe itse. Botaanik on pieni paikka, joten pöytävaraus on erittäin suositeltava.


Uusia Tallinnan reissuja ja löytöjä odotellessa – mihin sitä suuntaisi seuraavalla kerralla?

Psst! Voit seurata blogia myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Saara torstai, 4 marraskuun, 2021 at 18:01

  Olisikin kiva kokea se erilainen Tallinna. ”Risteily Tallinna” on jo nähty. Otan vinkit talteen😊

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 6 marraskuun, 2021 at 00:02

  Itselläni tulee käytyä hieman harmittavankin vähän käytyä Tallinnassa, niin kyllä se Vanhakaupunki on melkein se kohde, johon itsellä tulee suunnattua… Kadriorgin puisto, joka muuten toden totta on syksyllä näköjään hienon näköinen, ja Telliskivi, ovat kyllä kohteita, joihin olisi todella hienoa ehtiä joskus tutustumaan.

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME tiistai, 9 marraskuun, 2021 at 17:19

  Itse olen reissannut Viroa ristiin rastiin jo useamman vuoden ajan. Tallinnaa välttelen viimeiseen asti (niin paljon kuin se on mahdollista), sillä päiväretket Tallinnaan on niin nähty 😀 Menee oikein kylmät väreet, kun miettii Vanhankaupungin mukulakivikatuja… Telliskivi on kuitenkin ihanan persoonallinen, ja siellä käyn usein syömässä ja nauttimassa tunnelmasta! 🙂

 • Reply Suvi / Suvin matkassa keskiviikko, 10 marraskuun, 2021 at 12:12

  Telliskivi on ihan mun lempipaikka ja tuota konttihotellia olisi kiva mennä kokeilemaan. Tuolla Kadriorgin puistossa en olekaan käynyt, näyttää kauniilta paikalta. Pitää joskus poiketa 🙂

 • Reply Mari / kodinvaihtaja/ keskiviikko, 10 marraskuun, 2021 at 21:25

  Tuo konttihotellihan on todella viihtyisä. Olisi hyvä ratkaisu

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 11 marraskuun, 2021 at 10:10

  Heh, meilläkin oli ihan erikseen listalla Kadriorgin puisto kun viimeksi Tallinnassa pistäydyimme.
  Tuo konttihotelli voisi erikoisuutena olla kyllä kiva kokea – kiitos vinkistä!

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa sunnuntai, 14 marraskuun, 2021 at 18:14

  Tallinna on kyllä kiva! Mietittiin noita konttihotelleja, kun tuli vastaan siinä pihalla yksi kontti. Hauska oli kuulla kokemuksiasi siitä.

  Kadriorgin puisto on sellainen, jossa on pitänyt moooonta vuotta käydä. Ehkä ensi kesänä!

 • Leave a Reply