Suomen suurin matkablogiyhteisö

5 x majoitu mukavasti Saariston rengastiellä

Suunnitellessani pyöräreissua Saariston rengastielle, päädyin tavoittelemaan ”vaivan ja luksuksen tasapainoa” – kun on viettänyt päivän pyörän selässä, satoi tai paistoi, illalla sai palkita itsensä tasokkaalla majoituspaikalla. Pyörän varustekuorma myös keveni merkittävästi, kun teltan ja makuupussin sai jättää pois laskuista. Koko rengasreissun suunnittelu kannattaa ylipäänsä aloittaa majoituksista, sillä kesän lyhyen sesongin aikana parhaat paikat täyttyvät nopeasti. Elokuun alkupuolelle ajoittuneen matkan majoitusvarausten kanssa olin liikkeellä huhti-toukokuun vaihteessa ja silloin valinnan varaa oli vielä kohtalaisen hyvin suosituimmissakin kohteissa. Näin jälkikäteen katsottuna majoitusvalinnat onnistuivat täydellisesti – tässäpä siis viisi suositusta, samassa järjestyksessä kuin ne rengasreitin varrella tulivat vastaan.

Jos rengasreissun reittikuvaus ja matkan suunnittelu kiinnostavat, niistä löytyy erillinen postaus tästä: Saariston rengastie pyörällä – kootut vinkit onnistuneeseen reissuun

Naantali – hotelli Amandis


Amandiksen vohvelit putkahtivat somessa silmilleni pitkin kesää ja moni tunteekin paikan nimenomaan makeista herkuistaan. Vohvelin ystävän kannattaa ehdottomasti harkita myös yöpymistä Amandiksessa, sillä majoitukseen kuuluu mikäpä muukaan kuin vohveliaamiainen, joko suolaisena tai makeana versiona. Vohveleiden lisäksi Amandiksen valtteja on ehdottomasti keskeinen sijainti, sillä hotelli sijaitsee aivan Naantalin satamassa, vehreän Kirkkopuiston kupeessa.

Majoitustilat on sijoitettu erilliseen rakennukseen kahvilan taakse, jossa ne ovat suojassa satama-alueen vilinältä. Huoneita on vain kuusi kappaletta ja ne kaikki on sisustettu (ja nimetty) yksilöllisesti, hieman erilaisilla teemoilla. Me majoituimme hempeän pastellisessa Lempi-huoneessa. Pyörät sai yöksi säilöön suojaisalle sisäpihalle aivan huoneen ikkunan alle ja myös autolla saapuville on pihassa parkkitilaa. Yhden yön majoitus kahden hengen huoneessa kustansi elokuussa 190 euroa yöltä.

Kustavi – Lootholman jurttamajoitus


Naantalin jälkeen matka jatkui Kustaviin, jossa vietimme reissun ainoan leirintäalueella vietetyn yön. Ihan perinteinen leirintäaluekokemus ei tämä kuitenkaan ollut, sillä majoituimme teltan tai mökin sijaan paimentolaiskansojen asumuksena tunnetussa jurtassa. Lootholman leirintäalueen jurtat on varusteltu sängyllä, vuodesohvalla, pöydällä, sähköpatterilla ja jääkaapilla ja ne ovat majoittujien käytössä kesäaikaan. Telttaretkien ikuisuuspalelijana jännitin hieman ennalta, miten tarkenen nukkua jurtassa yölämpötilan painuessa elokuussa jo viileämmän puolelle, mutta huoli osoittautui jurtan lämpimän peiton alla turhaksi. Jurtan yhteydessä on myös terassi, jossa oli mukava nauttia aamu- ja iltapalaa katsellen kaislikon yli merenrantaan.

Jurttamajoitus jäi kyllä kaikkiaan mieleen positiivisella tavalla erilaisena majoituskokemuksena. Myös pölyttyneet mielikuvani leirintäalueista karisivat Lootholman myötä, sillä alueen yhteiset tilat suihkuja ja vessoja myöten olivat aivan eri tasoa mihin lapsuuden kesäleireillä olin tottunut. Pienen kävelymatkan päässä ”jurttakylästä” sijaitsee myös ravintola, joten edes ruokia ei tarvinut kokkailla itse – vaikka siihenkin olisi ollut mahdollisuus yhteisiin tiloihin kuuluvassa kesäkeittiössä. Jurttamajoitus oli yksi reissun edullisimmista, kustantaen 95 euroa.

Houtskari – Hyppeis värdshus


Kuten kuvien määrästäkin voi ehkä päätellä, olin Hyppeis värdshusin kohdalla aivan myyty. Tämä vanhaan kyläkouluun remontoitu hotelli ja ravintola ilmestyi eteemme peltojen keskeltä, poljettuamme jo hyvän matkaa pieniä sivuteitä pitkin Houtskarin saarella. Paikka on kuin keidas keskellä saaristoa, täysin omassa rauhassaan, ja niin suosittu, että sekä majoitus- että ravintolavarausten kanssa saa olla liikkeellä todella hyvissä ajoin. Hyppeis olikin ensimmäisiä varauksia, jotka huhtikuussa löin lukkoon reissua suunnitellessani. Yöpymisen hinta vaihtelee hieman huoneesta ja ajankohdasta riippuen, me yövyimme kompaktin kokoisessa Staffas-ullakkohuoneessa elokuussa 130 eurolla.

Hotellissa on kuusi huonetta, joista jokaisesta on näkymä merelle. Rakennusta ympäröi viihtyisä puutarha, johon on rakennettu suojaisia sopukoita nauttia vaikkapa lasi viiniä auringonlaskua katsellen. Huonevarauksen yhteydessä voi tehdä myös varauksen saunavuorolle, jos haluaa pulahtaa aamu-uinnille tai virkistäytyä meressä ennen illallista. Hotellin sydän on ravintolasali, jossa tarjoillaan sekä illallinen, että huoneen hintaan kuuluva aamupala, jonka kesäaikaan voi nauttia myös ulkoterassilla. Kesäisin ravintolaa pyörittävät viikoittain vaihtuvat, vierailevat keittiömestarit, joiden mukana myös menu uudistuu jatkuvasti. Ihan täyden kympin paikka!

Nauvo – Köpmans B&B


Nauvossa majoituimme Köpmans Bed & Breakfastissa, joka on pieni, neljän huoneen B&B viihtyisän kahvila-ravintolan yhteydessä aivan Nauvon ytimessä. Köpmansin keltainen, suuri puutalo on helppo bongata päätien varrelta saavuttaessa Nauvoon.

Yksinkertaiset, vaaleilla sävyillä sisustetut huoneet ovat valmistuneet vuonna 2016 ja sijaitsevat rakennuksen yläkerrassa. Majoitus kahden hengen huoneessa kustansi elokuussa 150 euroa. Huoneen hintaan kuuluva buffetaamiainen tarjoillaan alakerran kahvila-ravintolassa, jonka yhteydessä on aivan ihana puutarha. Lämpimänä kesäiltana täällä voi nauttia vaikkapa Köpmansin erikoisuuden eli haukiburgerin omenapuiden katveessa (vilpitön suositus tälle!).

Turku – hotelli Kakola


Rengasreissu huipentui Turkuun, jossa halusin juhlistaa parinsadan kilometrin pyöräilyurakkaamme tasokkaalla majoituksella. Viime vuonna Turussa vieraillessani hotelli Kakola ei ollut vielä avautunut, mutta nyt pääsin vihdoin testaamaan tämän vanhaan lääninvankilaan valmistuneen hotellin. Olin buukannut Superior-luokan huoneen, mutta saapuessamme paikalle alkuillasta, ilmoitti respa siirtäneensä meidät Junior sviittiin – tämä sopi paremmin kuin hyvin ja suorastaan kruunasi koko viikon. Maksoimme majoituksesta tietysti vain Superior-huoneen hinnan, joka elokuisena viikonloppuna oli 225 euroa.

Näin muutenkin heikkona suunnistajana täytyy todeta, että Kakola on aikamoinen sokkelo! Hotellin käytävillä on jonkin verran säilytetty vanhan vankilan tunnelmaa ja identtiset kerrokset ja käytävät saivat pääni sekaisin saman tien. Onneksi huoneisiin on opastaulut. Junior-sviitti on varustettu omalla parvekkeella, tilavalla kylpyhuoneella ja muhkealla sängyllä, joka oli niin korkea, että sinne täytyi suorastaan kiivetä. Illalla teimme pienen kävelyretken vankilan ympäristössä, jossa sijaitsee hotellin lisäksi myös asuintaloja, ravintoloita ja myymälöitä, mm. Kakolan myymälä, josta voi ostaa pääasiassa vankien ja lähituottajien valmistamia tuotteita. Hyvä paikka tuliaisille! Myös alueella sijaitsevaa Bageri Å -leipomoa ja Kakolan panimoa voin suositella edellisen Turun vierailun perusteella.


Millaisia majoituskokemuksia sinulla on Saariston rengastieltä?

Psst! Voit seurata blogia myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin torstai, 2 syyskuun, 2021 at 23:13

    Tykkään juuri tuonkaltaisista majoituksista, mitä tässä oli. Näistä tosin Kakola on ainoa, jossa ollaan yövytty. Tykättiin kyllä Kakolasta kovasti ja luulenpa että tulee yövyttyä siellä seuraavallakin kerralla, kun Turussa taas käydään.

  • Leave a Reply