Suomen suurin matkablogiyhteisö

7 x Missä syödä pizzaa Tampereella

Postaus sisältää kaupallista yhteistyötä Pizza Cartelin kanssa

Olen kirjoittanut Tampereesta useampia ravintola-aiheisia postauksia, mutta on yksi aihe, johon en ole vielä tähän mennessä koskenut – missä Tampereella kannattaa syödä pizzaa? Tässä kaupungissa vaihtoehtoja on lähes yhtä monta kuin on erilaisia makujakin, eikä Tampereen parasta pizzapaikkaa varmasti saada koskaan yksimielisesti valittua. Vaikka ns. kebabpizzeriat jätetään listalta pois, riittää Tampereella silti rutkasti valinnan varaa pizzannälkäiselle kulkijalle. Tälle listalle kokosin paitsi omia suosikkejani, myös joitakin perinteiden vuoksi paikkansa lunastavia sekä kiinnostavia, uudempia tulokkaita Tampereen pizzakentällä – löydätkö oman suosikkisi joukosta?

Il Posto – pizzareissu keskustan ulkopuolelle


Hervantalaislähtöinen Il Posto on kasvanut vain parin vuoden olemassaolonsa aikana niin suosituksi, että sillä on alkuperäisen ravintolan ohella pizzerioita jo useammassa paikassa ympäri kaupunkia. Yhteistä näille on se, että ne kaikki sijaitsevat keskustan ulkopuolella ja että ne tarjoavat tietysti mielettömän hyvää pizzaa. Il Poston avaamisen myötä tapahtui jotain ennenkuulumatonta, kun keskustan asukkaat virtasivatkin yhtäkkiä nauttimaan ravintolailtaa jokseenkin kyseenalaisen maineen omaavaan Hervantaan.

Kävin toteamassa Il Poston pizzojen laadun heti tuoreeltaan ravintolan avauduttua sekä useita kertoja sen jälkeenkin, muutettuani jo itse pois Hervannasta. Il Poston pizzoissa on kohdallaan niin pohja, täytteiden määrä kuin tietysti makukin, jota löytyy sekä pohjasta että täytteistä. Etenkin Hervannan ravintolaan kannattaa jäädä syömään ihan paikan päälle ja tutustua samalla tämän mainettaan paremman lähiön elämään ikkunapöydästä käsin.

Missä: Insinöörinkatu 19 (Hervanta), Antti Possin kuja 1 (Lielahti) ja Kauppakeskus Veska (Pirkkala)

Luca – pizzaa kaupungin keskeisimmällä paikalla


Luca sijaitsee keskeisellä paikalla Frenckellin aukiolla ja etenkin kesäisin ruokailemaan kannattaa suunnata ravintolan tilavalle terassille, jossa pizzansa pääsee alkukesästä nauttimaan kirsikkapuiden katveeseen. Luca on saanut pizzoistaan tunnustusta laajemmallakin tasolla, sillä Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva sisarravintola on valittu vuosina 2020 ja 2021 Suomen parhaaksi pizzeriaksi. Lucan pizzat yltävät varsin korkealle myös omalla suosikkilistallani ja ravintolan menussa tapahtuu myös sopivin väliajoin uudistuksia, jotka mahdollistavat aina uudet makukokeilut – tämänhetkiseltä listalta oma suosikkini on Scamorza-savujuustoa ja grillattua munakoisoa yhdistävä Parmigiana.

Missä: Frenckellinaukio 4, Keskustorin ja Finlaysonin välissä

Napoli – Tampereen perinteisin


Lieneekö mikään Tampereen pizzerioita käsittelevä lista täydellinen ilman kaupungin ”grand old ladya”, eli Pizzeria Napolia, joka on veivannut pizzaa samalla paikalla Aleksanterinkadulla jo vuodesta 1978 alkaen. Napolin edestä löydät miltei takuulla jonon mihin aikaan päivästä tahansa ja pizzankin pääsee valitsemaan yli 100 pizzan listalta. Itse tunnustan ihan rehellisesti, ettei Napolin pizzojen makumaailma ihan kohtaa omien mieltymysteni kanssa, mutta ymmärrän niitä, joille se edustaa pitkää perinnettä ja mittavan listan tarjoamaa valinnanvaraa – ja onhan Napolin jono kieltämättä käsite, jonka jokainen tamperelainen tuntee. Suuntaa siis tänne, jos haluat nähdä todennäköisesti Suomen laajimman pizzalistan sekä kokea kaupungin vanhimman pizzerian kuhinan.

Missä: Aleksanterinkatu 31, Tampereen keskustassa

Don Franco – perushyvää napolilaista


Don Franco avasi ovensa Tampereen vilkkaimmassa ravintolakorttelissa keskellä pahinta koronakurimusta ja edustaa tällä listalla täten uusien tulokkaiden sarjaa. Don Francosta saa maittavaa, napolilaiseen tyyliin valmistettua pizzaa ja sijaintinsa puolesta ravintola on hyvä valinta esimerkiksi silloin, jos ei jaksa jonottaa lauantai-iltana viereisen korttelin Napoliin. Omasta mielestäni Don Francon pizzat ovat myös lähempänä autenttista napolilaista pizzaa, mutta makuasioita nämäkin.

Missä: Tuomiokirkonkatu 17, Tampereen keskustassa

Sitko – hapanjuuren ystävälle


Näsilinnankadulla sijaitsevan Sitkon erikoisuus ovat hapanjuureen leivotut pizzat, jotka ravintolan suosiosta päätellen uppoavat ilmeisen hyvin ainakin tamperelaiseen yleisöön. Etenkin viikonloppuisin pöytävaraus on suositeltava. Hapanjuuren vuoksi Sitkon pohjien maku ja koostumus erottuvat Tampereen muiden pizzerioiden tuotoksista, mutta mielestäni vain hyvällä tavalla. Maukkaiden pizzojen lisäksi Sitkossa on myös varsin hyvä erikoisoluiden valikoima.

Missä: Näsilinnankatu 22, Tampereen keskustassa

Basiliko – kun basilikaviljelmästä kehittyi pizzeria


Yliopiston kyljessä Pinninkadulla sijaitseva Basiliko on monelle tamperelaisellekin vielä tuntematon pizzeria. Itse bongasin paikan aikoinaan Aamulehden artikkelista, jossa pizzerian kerrotaan syntyneen erään opiskelijan kestävään kehitykseen tähtäävän kasvihuoneviljelyprojektin sivutuotteena – kieltämättä jo pelkkä taustatarina erottaa ravintolan monista muista. Ravintolan pöytiä ja ikkunoita peittivätkin alunperin viljelyprojektiin kuuluneet runsaat basilikapuskat, jotka herättivät ohikulkijoiden huomion tässä muuten melko vaatimattoman näköisessä pizzeriassa. Basilikossa valitsen listalta simppelin Margeritan, jossa raaka-aineiden maku pääsee parhaiten esiin.

Missä: Pinninkatu 59, yliopiston Linna-rakennuksen vieressä

Pizza Cartel – laatupizzaa lähiöistä


Syksyllä 2020 lanseerattu Pizza Cartel toimii edellä mainittuihin pizzerioihin verrattuna täysin erilaisella konseptilla, tavoitteenaan tuoda laatupizzat yhä useamman pizzanystävän ulottuville jo olemassa olevia pizzerioita hyödyntävän ravintolaverkoston kautta. Cartelilta tilatut pizzat tehdään paikallisissa pizzerioissa, mutta ne on valmistettu Pizza Cartelin raaka-aineiden ja reseptien pohjalta. Käytännössä siis siitä jokaisen lähiön katukuvaan kuuluvasta pizzeriasta voi Cartelin kautta tilata laadukasta, italialaisin opein valmistettua pizzaa. Cartelin pizzeriaverkoston ravintolat pyörittelevät pizzaa Tampereella jo useammassa lokaatiossa, tilausten tapahtuessa kuitenkin keskitetysti netissä.


Tampereelta helpotusta pizzannälkään ei siis tarvitse kovin kauaa etsiä, sillä hyviä vaihtoehtoja löytyy koko listan täydeltä. Vai tuleeko mieleesi jokin tuntematon helmi, jota en ole tähän vielä nostanut?

Psst! Voit seurata blogia myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Saara torstai, 12 elokuun, 2021 at 20:03

    Tuo Cartel onkin ihan uusi tuttavuus, täytyypä kokeilla

  • Leave a Reply