Tämäkin vuosi oli reissuvuosi – matkakooste 2020

Vuoden viimeisiä päiviä viedään ja on aika pistää kulunut vuosi pakettiin reissukoosteen muodossa. Matkailurajoitusten luvattu vuosi vaati matkailulta hieman kekseliäisyyttä, mutta yllättävän kelvollinen reissuvuosi tästäkin vuodesta silti muodostui, vaikka mistään unelmavuodesta ei matkailun saralla voida todellakaan puhua. Kotimaa pääsi parrasvaloihin rutkasti edellisvuotta enemmän, mutta täytyy kyllä tunnustaa, että pikkuhiljaa alan kyllä jo kaipaamaan matkailulta jotain muutakin kuin tätä perin tuttua kotimaatamme. Edeltävään 12 kuukauteen sisältyi kuitenkin jopa yksi ulkomaanmatkakin, joten vielä ei päästy tilanteeseen, jossa olisin viettänyt koko vuoden pelkästään Suomessa.

Matkailuvuosi 2020 lyhyesti eli lukuina:

  • Kaksi peruttua/siirtynyttä matkaa (viikonloppu Tallinnassa ja Englannin reilireissu)
  • Nolla lentokilometriä, satoja juna-, auto- ja bussikilometrejä
  • Yksi ulkomaanreissu
  • Yksi uusi maa ja kaksi ennestään tuttua maata (kotimaan lisäksi)

Helsinki, Helsinki, Helsinki…


Vaikka korona kurittikin tänä vuonna erityisesti pääkaupunkiseutua ja paikoitellen olen vältellyt sinne matkustamista, tuli Helsingin visiittejä tälle vuodelle kuitenkin kokonaiset neljä kappaletta ja päälle vielä puhtaasti työhön liittyvät matkat. Voisi siis sanoa, että Helsinki oli tämän vuoden the kaupunkikohde. Vuosi lähti käyntiin tammikuisella Matkamessu-reissulla ja maaliskuussa Helsinki kutsui jälleen Rantapallon blogiaftereiden merkeissä, jossa puheenaiheet pyörivät jo maailmalta kantautuneiden koronauutisten ympärillä. Seuraavalla viikolla alkoivatkin jo poikkeusolot ja maailma meni hetkessä säppiin.

Elokuussa vietin Helsingissä kesälomani viimeisiä päiviä ja tutustuin mm. Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan, jossa pistäytymistä olin viivytellyt jo vaikka kuinka kauan. Puutarha ihastutti jo ensi kerrasta niin kovasti, että palasin sinne uudelleen lokakuun alussa, viettäessäni kaupungissa äiti-tytär hemmottelulomaa. Loppuvuodesta Helsinki ei taas oikein houkutellut, mutta ehtii sitä näemmä reilussa puolessa vuodessakin aika monta minilomaa pääkaupungissa viettää.

Helsinki blogissa:
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha – päiväretkeni tropiikkiin

Luontokohteita ja kesäloman aloitus puumajoituksessa


Tietysti juuri rajattujen matkailumahdollisuuksien koronavuonna vietin omalla mittapuullani historiallisen pitkää viiden viikon yhtäjaksoista kesälomaa. Onneksi kesän parempi tautitilanne mahdollisti edes matkailun kotimaassa ja mikäpä olisikaan parempi ajankohta luontomatkailulle kuin kesä. Lähiluontoon ja muutamiin kansallispuistoihin suuntautuneiden päiväretkien lisäksi vietin heinäkuussa yhden yön puuteltassa, joka jäi kyllä mieleen hauskana ja erilaisena retkeilykokemuksena.

Yö puussa ja muita vuoden luontohetkiä:
Telttailuelämys Sastamalassa – puumajoitus nostaa jalat irti maasta
Jos metsään haluat mennä nyt – 8+1 luontokohdetta Pirkanmaalla

Kesäinen Pärnu, Latvian luonto ja piipahdus Liettuassa


Kesällä koronatilanne rauhoittui hetkeksi sen verran, että muutamat maat availivat jo rajojaan ja Suomikin näytti vihreää valoa mm. Baltian suuntaan. Tartuin mahdollisuuteen ja lähdin ystäväni kanssa viikoksi kiertelmään kohteita Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Tästä reissusta kehkeytyikin lopulta vuoden ainoa ulkomaanmatka.

Viro ja Latvia löytyivät matkailukartaltani jo ennalta mm. edellisvuonna toteuttamani Baltian bussireissun myötä, mutta tänä vuonna sain listalle mukaan myös kolmikon viimeisen maan eli Liettuan. Kävimme Liettuan puolella vain päiväreissulla, joten tarkempi tutustuminen maahan ja etenkin pääkaupunki Vilnaan jäi vielä myöhempien reissujen asiaksi. Baltian reissulta mieleeni jäivät etenkin Pärnun mainiot ravintolakokemukset sekä retki Gaujan kansallispuistoon.

Postauksia Baltiasta:
Loma Pärnussa on muutakin kuin kylpylöitä
Päiväretki Riiasta – Sigulda ja Gaujan kansallispuisto
Siauliain ristikukkula – päiväretki Liettuan tuhansien ristien mäelle

Rannikkoa kolmeen otteeseen – Fiskars, Turku ja Örö


Jos jonkin aikaa sitten vielä valittelin, että Turun ja Helsingin väliin jäävä kaistale Suomea on jäänyt minulle turhan tuntemattomaksi, tänä vuonna asiaa korjattiin oikein kolmeen otteeseen. Kesäreissu Fiskarsin ruukkikylään, alkusyksyn viikonloppu Turussa ja syysloman kruunannut visiitti Örölle Saaristomeren kansallispuistoon olivat tämän vuoden kotimaanmatkojeni kärkeä.

Tamperelaisen ei ehkä sovi tätä mainostaa, mutta Turku teki kyllä vaikutuksen ja voisin hyvin palata kaupunkiin vielä uudelle viikonloppureissulle. Etenkin ravintolatarjonta sai pään pyörälle ja oli vaikea valita monien suositusten joukosta vain muutamaa paikkaa, joissa ehtisi viikonlopun aikana vierailemaan. Fiskars tarjosi mukavaa kesäviikonlopun ajanvietettä ja ostoksia söpöissä putiikeissa ja torilla. Örö puolestaan osoittautui mahtavan monipuoliseksi luonto- ja historiakohteeksi, jonne voisin mennä toistekin. Etenkin kesäaikaan kallioilla köllivät hylkeet olisivat varmasti hauska näky.

Postauksia näiltä reissuilta:
Viikonloppu ruukkikylässä – kuvankaunis Fiskars on söpö kesäkohde
Valloittava Örö – luonnon kauneutta ja linnoitushistoriaa Saaristomerellä

Elämää reissujen välissä


Korona osui omassa elämässäni siitä hyvään saumaan, että olin juuri alkuvuodesta muuttanut kaupungin laitamilta keskustaan, joten uudessa asuinympäristössäkin riitti pitkäksi toviksi uutta ihmeteltävää elämän rajoittuessa kotiympyröihin. Tein tutustumisretkiä lähiseudun kahviloihin, piipahdin kesällä jopa kahdesti Viikinsaaressa, jossa olin vieraillut viimeksi lapsena, pyörin kirpputoreilla, valokuvasin muuttuvia vuodenaikoja ja nautin pienistä taide- ja muista tapahtumista, joita Tampereella on kaikesta huolimatta tänäkin vuonna järjestetty. Matkailun lisäksi, tai voisiko sanoa jopa että sen sijasta, kotikaupunkini onkin tänä vuonna tullut minulle entistä tutummaksi.

Postauksia Tampereesta:
6 x Tampereen ihanimmat kahvilat
Järvi, aurinko ja Viikinsaari – kesäpäivä tamperelaisittain
Tampereen parhaat – 15 x tänne veisin turistin


Blogin puolella koronavuosi on näkynyt hieman rauhallisempana postaustahtina ja kävijämäärien puolesta melkoisena lässähdyksenä. On täällä silti tänäkin vuonna vieraillut reilut 30 000 silmäparia lukemassa juttuja erityisesti Tampere-vinkeistä, luontokohteista ja maata pitkin matkailusta. On ollut mukava huomata, että matkablogien äärelle on päädytty tällaisenakin aikana, vaikkakin sitten vain haaveilemaan tulevista reissuista. Kiitos kaikille lukijoille taas yhdestä seikkailun täyteisestä vuodesta!

Millaisilta reissuilta sinä löysit itsesi vuonna 2020?

Psst! Seuraathan blogia myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 5 tammikuun, 2021 at 16:29

    Todella erilainen vuosi kuin olimme suunniteltu, sillä kaikki suunnitellut ja varatut reissut peruuntuivat. Mutta paljon tuli reissattua kotimaassa ja lähes joka viikonloppu tuli jossain luonnossa liikuttua. Kesällä koronatilanteen ollessa parempi pystyttiin matkustamaan useampi viikko Alpeilla ja myöhemmin sitten myös Pohjois-Norjassa ja syksyllä teimme viikonretken ruska-aikaan Lappiin.

  • Leave a Reply