Feliz Navidad – tällainen oli joulu Espanjassa

Näin joulun lähestyessä olen monesti palannut ajatuksissani vuoden takaiseen jouluun, jonka vietin kaikista perinteistäni poiketen Espanjassa. Koronasta ei ollut Euroopassa vielä juuri tietoakaan, matkailu sujui entiseen malliin ja minäkin suuntasin perheeni kanssa ensimmäistä kertaa ikinä ulkomaille joulun viettoon. Kirjoittelin tuolloin jo tuoreeltaan fiiliksiä ensimmäisestä joulustani ulkomailla, joka ei suinkaan ollut pako joulusta, vaan ennemminkin sukellus ihan toisenlaisiin joulutraditioihin. Lähestyvän joulunajan kunniaksi kokosin katsauksen vuoden takaisiin muistoihin ja espanjalaisiin jouluperinteisiin.

Joulunajan perinteet – lottoarpoja ja Itämaan tietäjiä


Saavuimme Espanjaan pari päivää ennen aattoa ja vietimme perillä koko jouluviikon. Suomesta mukana kulkivat vain pari pientä joululahjaa, mutta muilta osin päätimme koota joulun espanjalaisista aineksista. Minusta on ihanaa sukeltaa matkoilla paikallisiin tapoihin ja kulttuuriin, eikä joulu Alicantessa tehnyt tässä suhteessa poikkeusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki aiemmat jouluni Suomessa viettäneenä minulle uutta oli tietenkin jo pelkästään vuoden pimeimmän ajan juhlan viettäminen auringon ja palmujen keskellä. Vaikka Espanjassa ei pimeydestä ole tietoakaan, jouluvalot ilmestyvät joulun lähestyessä katukuvaan siinä missä Suomessakin. Niin tekevät myös joulutorit, vaikka täytyy myöntää, että palmujen alle sijoitetut, villapipoja ja -tumppuja myyvät kojut eivät ihan tavoittaneet sitä samaa fiilistä kuin täällä Pohjolassa. Joulutoreja oli Alicantessa muutamassakin eri paikassa ja niiden valikoima oli keskenään pitkälti samanlainen: vaatteita, krääsää, joitakin käsitöitä ja makeisia. En ehkä varta vasten lähtisi näille toreille kiertelmään, mutta kohdalle osuessaan ne ovat ihan hauskoja pistäytymispaikkoja. Sen sijaan erityisesti kirkkojen ja kaupungintalojen läheisyydessä kannattaa pitää silmät auki, sillä espanjalaiseen jouluperinteeseen kuuluvia miniatyyriseimiasetelmia kasataan yleensä näille paikoille.

Espanjalaisessa joulunvietossa korostuu hieman suomalaista perinnettä vahvemmin uskonnollinen kuvasto, mutta sitä täydentävät iloisesti myös joulupukki tonttuineen. Parvekkeille kasatuissa jouluasetelmissa värikkäiden valojen loisteessa paistattelevat niin Jeesus-lapsi kuin joulupukkikin ja ainakin viime jouluna erityisesti parvekkeelta ja ikkunoista sisään kapuavat joulupukkihahmot olivat selvästi jonkin sortin hitti. Joulupukki on espanjalaisessakin jouluperinteessä ottanut jalansijaa Itämaan tietäjiltä, jotka perinteisesti ovat Espanjassa toimineet lahjojen jakajina. Tätä nykyä nämä kaksi perinnettä taitavatkin elää pitkälti rinnakkain, vaikkakin Itämaan tietäjät ovat perinteisesti tuoneet lahjat vasta loppiaisena. Ehkä onnekkaimmat saavatkin joulun aikaan lahjat kahteen kertaan?

Ikään kuin joululahjojen odotuksessa ei olisi vielä tarpeeksi jännitystä, espanjalaisten joulun viettoon kuuluu myös valtakunnallinen joululotto. Pääpalkinto ’El Gordo’, eli paksukainen, arvotaan kaksi päivää ennen aattoa suorassa TV-lähetyksessä ja päävoittaja kuittaa itselleen 4 miljoonaa euroa. Jouluarvontaa on järjestetty 1800-luvun alkuvuosilta lähtien ja se on edelleen ilmeisen suosittu ympäri Espanjaa, vaikka yksittäinen arpa kustantaakin parisataa euroa. Tästä arvasta voi kuitenkin ostaa halutessaan vaikka vain kymmenesosan, tai sadasosan, jolloin hinta (sekä mahdollinen voittosumma) tietysti laskee saman verran.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jouluateria ja espanjalaiset jouluherkut


Mihinpä jouluperinteet kulminoituisivat paremmin kuin ruokaan? En ole varsinaisesti perinteisten suomalaisten jouluruokien ystävä, joten uudet maut kelpasivat minulle tällä saralla paremmin kuin hyvin. Espanjassa useimmat perheet kokoontuvat jouluna yhteen nauttimaan jouluateriaa. Olin tehnyt jo syksystä asti tarkkaa selvitystyötä paikallisiin jouluaterioihin liittyen, sillä monet ravintolat olivat aattoiltana kiinni ja me halusimme lisäksi syödä nimenomaan joulumenun. Vaihtoehtoja oli niukalti, mutta ravintola Fondillónista etsimämme joulumenu lopulta löytyi, oletettavasti osin siitäkin syystä, että kyseinen ravintola toimii hotellin yhteydessä. Suhtaudun hotelliravintoloihin yleensä hieman skeptisesti, mutta Fondillón lunasti kyllä paikkansa hyvin.

Tasokas, kuuden ruokalajin ”Christmas Eve Gala Menu” kustansi 80 euroa per ruokailija, sisältäen juomat. Sanoisin, että varsin hyvä diili, jos etsit jouluateriaa Alicanten alueelta. Espanjassa jouluruoat eivät ole aivan yhtä vakiintuneita kuin Suomessa, mutta erityisesti äyriäiset kuuluvat yleensä osaksi aaton ateriaa ja myös Fondillónin menu sisälsi pääosin erilaisia mereneläviä, sekä pääruoaksi karitsaa. Ennakkoilmoituksella menu onnistui myös lihattomana versiona. Ennakkovaraus on illalliselle välttämätön ja no show -tilanteiden varalta myös maksu pitää suorittaa ennakkoon, mikä aluksi hieman kummastutti, mutta toisaalta, eipä tarvinut enää paikan päällä huolehtia maksumuodollisuuksista, vaan sai keskittyä ruoasta nauttimiseen.

Jouluaterian päätteeksi pöytään tuotiin kasa espanjalaisia joulukeksejä, mantecadoja. Omaan suuhuni mantecadot maistuivat melko jauhoisilta, mutta supermarketeissa näitä oli tarjolla laarikaupalla, joten espanjalaiset saattavat olla kanssani eri mieltä. Mantecadojen sijaan toinen espanjalainen jouluherkku, turrón, on puolestaan saanut minusta vankkumattoman kannattajan. Tämä manteleilla, pähkinöillä tai muilla lisukkeilla maustettu nougat vei sydämeni jo vuotta aiemmin Malagassa ja joulureissulta raahasinkin kotiin varmuuden vuoksi 7 levyä turrónia. Viimeisin odottaa avaamista vielä kaapissa tulevaa joulua silmällä pitäen.

Tekemistä joulun pyhille


Valencian alueella (johon Alicantekin kuuluu) jouluaatto ja tapaninpäivä ovat tavallisia arkipäiviä ja vain joulupäivä on virallinen pyhäpäivä. Käytäntö pyhäpäivien suhteen vaihtelee hieman Espanjan eri alueilla ja esimerkiksi Kataloniassa myös aatto ja tapaninpäivä ovat pyhäpäiviä. Alicantessa suurin osa kaupoista, ravintoloista ja muista palveluista oli joulupäivänä kiinni. Julkinen liikenne kulkee sunnuntaiaikataulussa, mutta kulkee kuitenkin. Jotkut pikkukaipat, satunnaiset kahvilat ja ravintolat saattoivat myös pitää ovensa auki, mutta nämä olivat selvästi vähemmistössä.

Jos joulupäivää ei halua viettää hotellilla pyörien, vaihtoehtoja aktiviteeteillekin onneksi löytyy. Me päätimme suunnata Alicantesta joulupäiväksi palmupuistoistaan tunnettuun Elcheen, jonka palmujen täyttämät puistikot olivat avoinna joulupäivästä huolimatta. Kaupungin keskustasta löytyi myös avoimia ravintoloita ja paikallisetkin tuntuivat olevan jouluna liikkeellä runsaammin joukoin kuin Alicantessa. Elcheen pääsee kätevästi ja edullisesti junalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saa nähdä, ehkä lähden vielä toistekin ulkomaille joulun viettoon.
Minkälaisiin jouluperinteisiin sinä olet päässyt matkoillasi tutustumaan? Vai vietätkö joulun mieluiten Suomessa?


Psst! Voit seurata blogia myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 19 joulukuun, 2020 at 13:05

  Taitaa varmaan noita joulutoreja olla ympäri Keski- ja Etelä-Eurooppaa ja tavallaan olisi kiinnostavaa tutustua eri maiden jouluperinteisiin, vaikka itse kyllä lähtökohtaisesti mieluiten viettäisin joulun Suomessa. Australiassa turistina ollessa joulu oikeastaan näkynyt, kun siellä joulun aikanaan oltiin. Eikä oikeastaan Etelä-Amerikassakaan (Patagonia), vaikka uusi vuosi siellä (Valparaiso) olikin upea.

 • Reply Mari / Kodinvaihtaja sunnuntai, 20 joulukuun, 2020 at 21:10

  Olen viettänyt joulun aasialaisten joulua viettämättömien ystävieni kanssa – olin raahannut jouluruuat Suomesta😃. Pariisissa joulu näkyi vain koristeissa silloin ehkä 2002. 2017 olimme Dominikaanisessa ja nautimme monikansallisen jouluateria saksalaisten ja paikallisten kanssa. Minä vastasin joulupuurosta ja kiisselistä. Joulukirkossa kävimme siellä ja tonttulakkeja oli taksikuskeilla. Ei muuta. Amerikkalaisen joulun koin 17v js se oli todella lahjakeskeinen

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 21 joulukuun, 2020 at 12:15

  En ole viettänyt joulua Espanjassa, mutta aikoinaan opiskelin muutaman vuoden espanjaa ja oli oikeastaan kiva, kuten aina kielten opiskelussa, tutustua oppikirjan tekstien myötä myös espanjalaisiin joulunviettotapoihin. Sen myötä tuntuu ihan, kuin jotain näistä olisin jo ”kokenutkin” 🙂

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa tiistai, 22 joulukuun, 2020 at 23:09

  Vuonna 2000, eli jo 20 vuotta (!!) sitten, oltiin perheen kanssa pari viikkoa aurinkorannikolla joulua viettämässä. Oli ihana lukea tämä postaus, sillä olin sen kokemuksen jo melkein unohtanut, näistä tuli paljon muistoja mieleen. Muistan kans nuo katujen jouluvalot ja feliz navidad laulun joka soi joka paikassa… Vanhemmat kävi siellä kans joulukirkossa, ite olin sen ikäinen ettei hirveästi napannut 🙂 Silloin satoi koko sen ajan vettä kaatamalla, et toisaalta se on jäänyt kyllä hyvin takaraivoon. Olihan se erilainen joulu, mutta ei siellä samanlaista joulufiilistä ollut ku kotona.

 • Reply Siiri tiistai, 22 joulukuun, 2020 at 23:41

  Espanja ei ole tullut joulunviettokohteena mieleen, mutta kertomasi perusteella hyvä vaihtoehto perinteiseen joulun viettoon. Ilmeisesti lämpöä riittää vielä joulunakin. Minun kokemukset Aurinkorannikosta ajoittuvat keväälle ja syksyyn.

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun Alla lauantai, 26 joulukuun, 2020 at 20:40

  Ihania kuvia ja ai että kun ikävöin palmuja! <3 Olen kova jouluihminen ja rakastan suomalaisia jouluperinteitä ja joulutunnelmaa, mutta olisi ihana tunnelmoida joulua myös muualla välillä. Tänä jouluna oli tarkoitus suunnata Nykiin, mutta se sattuneesta syystä nyt jäi odottamaan otollisempia aikoja. Espanja oma suuri rakkauteni ja Alicante on hyvinkin tutuksi tullut Valenciassa asuessamme. Takaisin suuntaamme heti kun mahdollista, ja ainakin tämän postauksen perusteella joulu siellä vaikuttaa ihan mukavalta. 🙂 Hyvää vuodenvaihdetta!

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta perjantai, 1 tammikuun, 2021 at 12:48

  Olipa kiva luke tätä, vietin nimittäin viime uuden vuoden vaihteen ja kaksi vuotta sitten koko joulun Alicanten seudulla ja luulen, että tämä saattaa olla myös plääni tulevaisuudessa 🙂

  Parvekkeilta ja ovista roikkuvien pukkien lisäksi mieleen jäi kajakilla seilannut elävä joulupukki, joka tuli vastaan, kun menimme Tabarcan saarelle (siinä muuten myös yksi tekemisvinkki). Elchessä en ole vielä ehtinyt käydä, mutta se on tulevien tekemisten listalla 🙂

  Ihanaa uutta vuotta ja uusia seikkailuja tälle vuodelle!

 • Leave a Reply