Loma Pärnussa on muutakin kuin kylpylöitä

Vuosien ajan käsitykseni Virosta rajautui pitkälti Tallinnaan, kunnes viime kesäinen Tarton vierailuni herätti kiinnostukseni tutustua etelänaapurimme matkailutarjontaan laajemminkin. Pärnu tunnetaan Viron kesäkaupunkina, jonne matkustetaan erityisesti rantalomailun ja kylpylöiden perässä. Minua nämä aktiviteetit eivät niinkään kiinnosta, joten lähdin katsomaan, millaisen loman Pärnussa saisi rakennettua ilman yhtäkään porealtaan poretta tai rantahiekan murua varpaiden välissä. Kahden päivän reissu Pärnussa onnistuikin lopulta yli odotusten, kiitos hyvän ruoan ja pikkukaupungin idyllisen tunnelman.

Pärnu on suuri pieni kaupunki


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka Pärnu näyttää ja tuntuu jopa suomalaisesta näkökulmasta katsottuna pikkukaupungilta, se on kuntaliitosten myötä muodostuneella 849 neliökilometrin pinta-alallaan Viron suurin kaupunki. Itse asiassa Pärnu peittoaa koollaan jopa monet Euroopan suurkaupungit, mutta valtavasta koostaan huolimatta asukkaita siellä on kuitenkin vain noin 50 000. Kaupungin keskustassa matkailijan ottaakin vastaan pikkukaupungin tunnelma puutaloineen ja niihin perustettuine putiikkeineen, ravintoloineen ja majoitusliikkeineen.

Vietin varmasti suurimman osan kahden päivän Pärnun vierailustani vain kiertelemällä vanhan kaupungin katuja ja ihastelemalla vanhoja rakennuksia, kauniita kukka-asetelmia ja kesäisen kaupungin tunnelmaa. Suuri osa kaupoista ja ravintoloista oli keskittynyt muutamalle kadulle Rüütli-kadun ympäristöön ja muualla katuja sai tutkia lähestulkoon omassa rauhassaan. Vanhojen talojen lisäksi Pärnusta löytyi myös ilahduttavan paljon katutaidetta, jonka bongailuun sai niin ikään kulumaan hyvän tovin.

Vanhan kaupungin liepeillä mukavia paikkoja käyskentelyyn ovat myös useat puistot, joita riittää aina pienistä kaupunkipuistoista valtavaan Rantapuistoon (Rannapark) asti. Matkalla kaupungista kohti rantaa, kannattaa reitti suunnitella vaaleanpunaisen Tallinnan portin kautta, joka johdattaa Kuninga-kadulta kauniiseen puistoon. Harmaassa sadesäässä portin ja puiston ihastelu jäi minulta vähemmälle, mutta se toimi hyvänä maamerkkinä matkatessa keskustan kujilta kohti rantaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luontoretki rantapoluille


Pilvinen ja tuulinen päivä ei varsinaisesti edes houkutellut kaivamaan rantapyyhettä esille, mutta Pärnun rannan tuntumassa voi hyvin viettää aikaa ilman auringonpalvontaa ja vesileikkejäkin. Rantaheinikosta pilkistää puisia kävelysiltoja, joita pitkin voi tutustua rannan luontoon ja kiivetä jopa pieneen näkötorniin tiirailemaan vaikkapa haikaroita, joita Virossa näkee tuon tuostakin. Rannalla näkyi myös paljon lenkkeilijöitä ja harmittelin, kun omat lenkkivarusteeni olivat tältä reissulta jääneet kotiin.

Rannasta kurottaa merelle myös yli kaksi kilometriä pitkä kivinen aallonmurtaja, joka on muodostunut 150 vuoden olemassaolonsa aikana yhdeksi kaupungin symboleista. Aallonmurtajalle pääsee Rantapuistosta Pärnujoen rantaa pitkin puisen kulkuväylän kautta. Aallonmurtajan laakeita kiviä pitkin on mahdollista kävellä aina rakennelman päähän saakka, mutta oma yritykseni jäi sateen ja pärskeiden kastelemilla kivillä hädintuskin puolitiehen. Vedenpinnan ollessa korkealla, koko aallonmurtaja voi jopa kadota näkyvistä veden alle.

Ruokaelämyksiä


Olin saanut ennen matkaani jo muutaman ravintola- ja kahvilasuosituksen Pärnuun ja paikan päällä bongasin vielä pari muutakin helmeä kaupungin tarjonnasta. Aamiaispaikaksi voin heittämällä suositella hotelli Rosenplänterin yhteydessä sijaitsevaa Pastoraat Cafeta. Yövyin itse kyseisessä hotellissa ja kahvilan aamiainen sisältyi huoneen hintaan. Kaipaan aamupalalleni mieluiten jotain kevyttä ja raikasta, joten runsas hedelmien ja marjojen määrä Pastoraatin aamiaisella ilahdutti todella. Aamiainen tarjoillaan pöytään ja tuotteet valikoidaan listalta, joten aamupalasta voi jokainen koota mieleisensä. Pastoraatissa on tarjolla aamupalan lisäksi myös muita annoksia, joista rapupasta tuli testattua yhdellä illallisella suosittelun arvoiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pastoraatin lisäksi kokeilin illallista myös vanhalla kaupungintalolla sijaitsevassa Hea Maa -ravintolassa, jonka tunnelmallinen miljöö kaupungintalon sisäpihalla on kesäaikaan ihan lyömätön. Kuhafilee sesongin kasvisten kanssa oli sekäs raikas että maukas annos. Listalta löytyy myös yksi vegaaninen annos, jos liha tai kala eivät uppoa.

Vanhan kaupungin ja rannan välimaastosta puolestaan löytyy koko Pärnun ihastuttavin kahvila. Persoonallinen Supelsaksad on sen verran suosittu, että sieltä voi paikoin joutua odottamaan vapautuvaa pöytää, vaikka tilaa onkin yllin kyllin niin sisällä kuin ulkonakin. Rakastuin tämän paikan sisustukseen ja kakkuihin ensi puraisusta. Supelsaksadista saa myös ruokaa, mutta täytyy sanoa, että vahvemmin kahvila pärjää kyllä siellä kakkupuolella.

Pakene vankilasta


Seuraava vinkki jäi itseltäni valitettavasti testaamatta, koska vierailuni Pärnussa osui arkipäiviin, mutta jos olet kaupungissa viikonloppuna, käy ihmeessä testaamassa pakoa Pärnun vanhasta vankilasta. Olin niin harmissani, että ainakin tällä hetkellä tämä pakohuone-elämys on tarjolla vain lauantaisin, koska koko konsepti kuulostaa ihan hurjan kiinnostavalta! Pärnun vanhan vankilan tiloissa järjestettävä pakohuonepeli kestää kolme tuntia ja siihen sisältyy perinteisten pakohuone-elementtien lisäksi myös erikoistehosteita, pyrotekniikkaa ja ”oikeita” vartijoita. Menkää kokeilemaan ja kertokaa sitten mullekin, millainen kokemus oli!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaiken kaikkiaan Pärnussa saa hyvin kulumaan päivän tai pari ja se sopii sijaintinsa puolesta hyvin esimerkiksi pysähdyspaikaksi matkalla Tallinnasta Riikaan, tai miksei päiväretkikohteeksikin Tallinnasta käsin. Kylpylälomaan yhdistettynä tekemistä riittäisi varmaan useammallekin päivälle. Minulle kaksi päivää riittii hyvin ja sain kaupungista irti sen oleellisimman – rentoa oleilua ja kiireetöntä lomatunnelmaa.


Psst! Voit seurata blogia myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Maapalloilija sunnuntai, 9 elokuun, 2020 at 17:14

  Tuo pakohuone kuulostaa jännältä! Täytyy muistaa, jos joskus Pärnuun päätyy 🙂

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA maanantai, 10 elokuun, 2020 at 09:49

  Käväisin nyt pari viikkoa sitten Pärnussa päiväseltään, mutta jatkoin sitten eteenpäin. Kiva kaupunki ja paljon mukavia hotelleja tarjolla. Yleensä kerran vuodessa tulee pistäydyttyä. Yhden kerran olen ollut tuolla myös koiranäyttelyssä, mutta siitä on jo monta, monta vuotta 😀

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 16 elokuun, 2020 at 11:47

   Pärnu on kyllä kätevä pistäytymispaikka tuolleen päiväseltäänkin, vaikkapa matkalla Tallinnasta Riikaan tai toisin päin 🙂

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas tiistai, 11 elokuun, 2020 at 21:44

  Tunnustan, olen myös Tallinna kävijä ja muu Virosta on tuntematonta. Ellei lasketa sitä, että Riikaan mennessä bussilla kerran pysähdyimme Pärnussa. Usein ollaan sinne oltu matkalla. Yksi vaikeus, mihin valinta on tyssännyt, on se, ettei olla osattu valita oikeaa majoitusta. Mikähän onkaan se paras vaihtoehto?

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 16 elokuun, 2020 at 11:44

   Minunkin ensikosketukseni Pärnuun tapahtui oikeastaan jo viime kesänä, kun juurikin matkalla Riikaan tiirailin kaupunkia bussin ikkunasta 🙂 Majoitukseksi voin lämpimästi suositella Hotel Rosenplänteriä – ihana boutique-hotelli keskeisellä paikalla keskustassa, vanhassa hirsitalossa!

 • Reply Marika /Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 12 elokuun, 2020 at 00:20

  Minäkin viettäisin samanlaisen loman Pärnussa, ilman rannalla makoilua ja kylpylöitä. Ja tuo pakohuonepeli kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta! Pärnun loma olisi siis ehdottomasti syytä toteuttaa viikonloppureissuna.

 • Reply Periaatteen Nainen torstai, 13 elokuun, 2020 at 22:58

  Tämä postaus oli pakko lukea kun bussimatka Riikaan pysähtyi Pärnussa, eikä se oikein siltä istumalta hurmannut. Mutta ihanalta näyttää kuvissasi!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 16 elokuun, 2020 at 11:45

   Minäkin tutkailin Pärnua viime kesänä bussin ikkunasta matkatessani Riikaan ja oikeastaan tuo läpiajo herättikin kiinnostukseni kaupunkia kohtaan 🙂 Suosittelen pistäytymään!

  Leave a Reply