Suomen suurin matkablogiyhteisö

Telttailuelämys Sastamalassa – puumajoitus nostaa jalat irti maasta

Jo pari vuotta sitten bongasin matkailuartikkelissa ensimmäistä kertaa kuvia ilmassa killuvasta teltasta. Hauskalta näyttävä majoitusratkaisu herätti mielenkiintoni heti, mutta tuolloin näitä Tentsile-telttoja oli julkisessa majoituskäytössä vasta muutamia lähinnä pääkaupunkiseudulla, joten ajatus sai jäädä muhimaan. Tänä keväänä kuitenkin huomasin puumajoitteen löytäneen tiensä vihdoin myös Pirkanmaalle, enkä juuri aikaillut varatessani yöpymisen B&B Kommeen Kurjen puumajoitteeseen Sastamalaan. Valmiiksi kasattu telttamajoitus, hyvin varusteltu leiripaikka, sekä tietysti kipuaminen puiden varaan ripustettuun majoitteeseen loivat täydelliset puitteet vaivattomalle ja elämykselliselle viikonlopulle luonnon helmassa.

Puumajoite sijaitsee keskellä Sastamalan maaseutua, luontomaisemissa Hanhijärven rannalla. Sastamalaan ajelee Tampereelta alle tunnissa ja tietääkseni paikka on tällä hetkellä ainoita Tentsile-puumajoitusta tarjoavia kohteita Pirkanmaalla. Majoite on käytössä nyt jo kolmatta kesää, joten ihan ensimmäisiä vierailijoita en paikalla suinkaan ollut. Ainakin tänä kesänä puumajoitus on kotimaanmatkailun ja luontomatkailun suosion myötä ollut varsin suosittu, joten varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jos tänne mielii jonain tiettynä päivänä yöpymään päästä.

Perille saavuttuamme jätimme auton B&B Kommeen Kurjen pihaan ja sukelsimme talon takaa lähtevälle metsäpolulle, jota astellessa peltomaisemat jäivät nopeasti taakse. Jonkin matkan päässä puiden katveesta ilmestyi näkyviin seuraavan yön majoituksemme. Puumajoitteen ympärille oli myös järjestetty täyden varustelun leiripaikka, johon sisältyi kaikki tarpeellinen nuotiopuista ekovessaan ja juomavedestä nokipannukahveihin. Pian selvisi myös tarina Kommeen Kurjen nimen takana, kun viereiseltä järveltä piirtyivät tunnosomaisen huudon saattelemana esiin kurkien pitkäjalkaiset hahmot. Siellä ne komeat kurjet nyt tepastelivat!

Parin metrin korkeudella killuva teltta vaati ensikertaiselta hieman harjoittelua, jotta sisälle ja ulos pääsi sujahtamaan sulavasti. Teltan kulkuaukko sijaitsee tavanomaisesta poiketen teltan pohjassa, joten majoitukseen kiivetään sisään narutikkaita pitkin ja punnerretaan käsivoimia käyttäen sisään. Teltan pohja muistuttaa hieman trampoliinia, joten nukkumakaverin ei parane olla kovin liikkuvaista sorttia, tai kokemus voi tuoda mieleen pomppulinnan. Sadepäivästä johtuen telttamme oli peitetty sadesuojalla, mutta seuraavana aamuna kuorimme suojuksen pois ja pääsimme katselemaan maisemia ja järvellä temmeltäviä kurkia teltassa loikoillen.

Kuinka ihanan helppoa onkaan telttailu, kun kaikki tarvittava ja vähän ylikin on jo hoidettu paikalle valmiiksi, eikä itse tarvitse huolehtia kuin omista eväistä, makuupussista ja lämpimästä vaatekerrasta. Koleassa kesäillassa aivan erityisen ihanaa oli päästä saunomaan! Koska puumajoite sijaitsee aivan lähellä asutusta, saimme varata saunavuoron pihapiirissä nököttävästä kärrysaunasta. Saunan pukuhuoneessa odottivat myös tervetulojuomaksi kirpsakat marjashotit. Pohjimmiltaan simppeliltä kuulostavaan telttamajoitukseen oli ympätty ihanasti ilahduttavia yksityiskohtia.

Meitä oli ystävällisesti valmisteltu ennalta siihen, että kurjet voisivat yöllä herättää meidät huutelullaan. Yön aikana kurjista ei kuitenkaan kuulunut pihahdustakaan, joten niiden puolesta yö sujui rauhallisissa merkeissä. Sen sijaan meikäläinen ei vieläkään ole oppinut varustautumaan tarpeeksi lämpimästi ulkona yöpymiseen. Tai sanotaanko niin päin, että sateen jälkeisen kesäyön koleus on varsin sinnikästä sorttia ja tunkeutuu läpi makuupussista, villapaidasta, fleecestä ja lämpökerrastosta huolimattakin. Taidan hankkia seuraavaksi jonkinlaisen extreme-olosuhteisiin suunnitellun makuupussin, niin johan luulisi vihdoin tarkenevan Suomenkin sääolosuhteissa.

Koleasta säästä huolimatta yö puussa oli elämys ja vuorokauden luontoterapialla akut oli taas ladattu pitkälle uuteen viikkoon. Tätä voisin kokeilla toistekin, ja hieman jo haaveilenkin, että törmäisin vastaavaan majoitukseen esimerkiksi meren rannalle tai korkealle kalliolle ripustettuna.

Onko sulla kokemuksia puumajoituksesta? Millaisissa paikoissa olet näihin telttoihin törmännyt?


Psst! Voit seurata blogia myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään Taas maanantai, heinäkuu 27, 2020 at 10:05

  Onpa hieno kurkineen kaikkineen! En ole koskaan majoittunut tällaisessa ja haluaisin kyllä! Ja nuo kurjet on sitten isoja lintuja. Hassua ja vähän pelottavaa, että ne on jopa melkein saman korkuisia kuin itse.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, heinäkuu 29, 2020 at 10:28

   Jep, kurkia näkee yleensä vain etäisyyden päästä taivaalla, niin kokoa ei hahmota samalla tavalla kuin lähietäisyydeltä. On ne komeita otuksia kyllä 🙂

 • Reply Terhi maanantai, heinäkuu 27, 2020 at 14:00

  Varmasti kiva kokemus tuo puumaja, ei ainakaan tarvitse ottaa omaa patjaa mukaan. Rauman Kuuskajaskarissa tiedän olevan noita Tentsile-majoituksia jos mielit yöpyä meren rannalla kauniissa saaressa.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, heinäkuu 29, 2020 at 10:29

   Ooh, täytyypä tsekata tuo Kuuskajaskari! Kiitos vinkistä 🙂

 • Reply animal crossing keskiviikko, heinäkuu 29, 2020 at 09:39

  Varmasti 1 yö nukkuminen puutalossa olisi hienoa!

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa torstai, heinäkuu 30, 2020 at 20:45

  OI jukrat, ompa siistiä huomata sinun yöpyneen näissä teltoissa. Bongasin näitä keväällä myös lukuisua täältä Turun saariston suunnalta, mutten vielä rohjennut varaamaan. Ehkä jokin yön yli kestävä syysvaellus voisi ollakin seuraavaksi suunnitelmissa, mihin yhdistää tuon Tentsilen, ei tarvitsisi kantaa niin paljoa tavaraa silloin mukana! Näppärää! 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, elokuu 16, 2020 at 11:48

   Tällaiset yöpymispaikat helpottavat vaelluksia kyllä kummasti, kun on vähemmän tavaraa mitä raahata mukana!

 • Reply Sanna I Seven Seas torstai, heinäkuu 30, 2020 at 23:05

  Mä haluaisin myös yöpyä Tentsilessä. En nyt muista paikkaa, mutta Helsingissä pitäisi löytyä meren ääreltä yksi vuokrauspaikka. Toivottavasti nämä yleistyy, koska uskoisin että kysyntää tällaiselle ns. valmiille paketille riittää.

 • Reply Sini matkakuumeessa perjantai, heinäkuu 31, 2020 at 16:30

  Itse olen suunnitellut vastaavaa yöpymistä Helsingin Vallisaaressa. Oli kiva lukea sun kokemuksista.

 • Reply Laura / Seikkailijattaret sunnuntai, elokuu 2, 2020 at 22:47

  Tentsile-teltat ovat kyllä loistava keksintö ja on mukavaa, että ne ovat yleistyneet. Ihanalta vaikutti tämä kokemuksesi ja ensi kertaa varten vinkkinä, Seikkailijattaren etukortilla saa pienen edun Kommeen Kurjen telttamajoittujana :).

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, elokuu 16, 2020 at 11:47

   Kiitos vinkistä! 🙂

  Leave a Reply