Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkailua koronan aikaan – tältä näyttää reissukesä 2020

Useampi ystäväni ja tuttavani on kysynyt minulta kesän mittaan kohdevinkkejä, minne tänä kesänä kannattaisi matkustaa. Ensiksikin olen tietysti imarreltu siitä, että ihmiset ovat kiinnostuneet kuulemaan vinkkejä juuri minulta ja sen jälkeen olen yleensä lähtenyt heittelemään ideoita omien reissusuunnitelmieni pohjalta. Miksipä en siis jakaisi niitä saman tien täällä blogissakin! Korona vaikutti kesäsuunnitelmiini lähinnä karsimalla hartaasti odotetun Iso-Britannian reilireissun kalenterista, mutta senkin paikalle on nyt löytynyt korvaavaa ohjelmaa Suomesta ja lähiseuduilta. Kesämatkailuni painottuukin tänä vuonna vahvasti kotimaahan, mutta joukossa on ripauksena myös pieni annos eteläisiä naapureitamme.

Yö puussa


Kesälomani lähtee käyntiin erähenkisesti Sastamalassa, jossa kipuan yhdeksi yöksi nukkumaan puiden varassa killuvaan telttaan. Kyseessä on B&B Kommee Kurjen järjestämä puumajoitus Tentsile Stingray -teltassa, joka on kiinnitetty perinteisestä teltasta poiketen puiden varaan parin metrin korkeudelle maanpinnasta. Puumajoituksessa köllötellen ja luontoa tarkkaillen uni tulee varmasti aika nopeaan. Jos yö puussa kiinnostaa, oman paikkansa voi varata Kommeen Kurjen varauskalenterista. Tentsilen lisäksi kesään olisi kyllä tarkoitus saada mahtumaan myös ihan perinteistä telttailua jossakin uudessa kansallispuistossa.

Pientuottajien pakeilla


Bongailin juhannuksen mökkireissua varten pysähdyspaikkoja matkan varrelta ja kiinnitin huomioni useampaan viinitilaan, käsityöläispanimoon ja tilamyymälään, joita Suomen tienvarret tuntuvat olevan pullollaan. Merkkasin näitä muistiin myöhempiä reissuja varten ja ainakin yhteen aion toteuttaa ihan varta vasten päiväretken. Juhannuksena ehdimme jo vierailemaan Hollolassa Ainoa Winerylla, viinitilalla, jonka tuotteet valmistetaan kotimaisista metsän antimista. Myymälä sijaitsee keskellä maaseutua, joten sinne ei päädy ihan vahingossa, mutta paikka on ehdottomasti pistäytymisen arvoinen. Ainoan lisäksi merkitsin kartalle myös pälkäneläisen Rönnvikin viinitilan ja Laitikkalan Makukylän, Vääksyssä sijaitsevan Kanavan panimon, sekä sastamalaisen Mouhijärven Herkkujuustolan. Herkullinen kesä tiedossa ainakin näiltä osin!

Uusintakierros Baltiassa


riika riian vanha kaupunki

Seurailin matkailun avautumista Viroon ja muualle Baltiaan kesäkuun alussa ja kun koronatapaukset eivät meillä tai muualla lähteneet matkailun myötä nousuun, päätin lähteä suunnittelemaan itsekin yhtä ulkomaanreissua tälle kesälle. Varmuuden varalta painotan varauksissa kuitenkin joustavia peruusehtoja, siltä varalta että toinen aalto lähteekin heinäkuussa vyörymään läpi Euroopan. Viime kesänä kiersin itsekseni Virossa ja Latviassa ja tänä kesänä olisi tarkoitus jatkaa ystäväni kanssa Liettuaan asti. Vilna on ollut kohdelistallani jo pitkään ja viime kesänä melkein jo lähdinkin sinne, mutta päädyin kuitenkin kääntymään takaisin jo Riian jälkeen. Tänä kesänä olisi tarkoitus aloittaa suoraan Riiasta, matkaamalla sinne laivalla Helsingistä ja jatkamalla matkaa bussin kyydissä. Paluumatkalla pääsen ehkä koluamaan Vironkin puolelta pari kohdetta, jotka viime kesältä jäivät pois reitiltä.

Ruukkikylän idylliä Fiskarsissa


Kun Baltiasta on kotiuduttu, jatkuu kesä jälleen kotimaan kamaralla. Etsiskelin 100 Syytä matkailla Suomessa -sivustolta vinkkejä kivoista kohteista, kun törmäsin Raaseporissa sijaitsevaan Fiskarsin ruukkikylään. Vuoden kotimaiseksi matkakohteeksi vuonna 2019 valittu ruukkikylä on sekoitus käsitöitä, designia, putiikkeja, ruokaa, juomaa ja majoitusta. Paikka kuulosti niin minun kohteeltani, että varasin samantien majoituksen Fiskars Wärdshusista ja raivasin kalenterista viikonlopun verran Fiskarsille. Jos Fiskarsin nimi herättää mielikuvia oranssikahvaisista keittiösaksista ja kirveenvarsista, niin kyseessähän on juurikin se sama Fiskars, josta saman niminen yritys ponkaisi liikkeelle jo vuonna 1649.

Kotoisasti Tampereella


Kevään aikana olen viimeistään oppinut, että toisinaan ei tarvitse lähteä edes omaa kotikaupunkia kauemmas päästäkseen lomatunnelmiin. Alkukesästä piipahdin jo Viikinsaaressa, jossa en ollut käynyt sitten lapsuuteni. Listallani on myös ties kuinka monta uutta kahvilaa ja ravintolaa, jotka aion testailla arki-iltojeni iloksi, ensimmäisten joukossa Finlaysonille avautunut Cafe Katto. Ja tietysti koluan kesän mittaan läpi uudelleen ja uudelleen myös vanhoja suosikkejani, kuten Tallipihan putiikit, Finlayson Art Arean taide-elämykset, Suolijärven luontopolut ja kesäillat kaupungin ihanimmilla terasseilla. Hetki sitten koostin suosikkipaikkojani myös vinkkilistaksi Tampereelle saapuvalle matkailijalle.

Turistina Turussa


Loppukesästä suuntaan vielä Turkuun, jonne minun piti alunperin matkustaa jo pääsiäisenä, kunnes korona sotki suunnitelmat. En ole lapsuuden jälkeen käynyt Turussa kuin kertaalleen opiskelijarientojen perässä, joten on korkea aika korjata tämä Turun kokoinen aukko matkailukartallani. Turusta odotan erityisesti visiittiä Kakolan vanhaan vankilaan, jossa toimii nykyään mm. ravintola, panimo, kahvipaahtimo ja muita kiinnostavia palveluita. Myös kävelyt Aurajoen rannassa, kaupungin ravintolatarjonnasta nauttiminen ja ihan vaan fiilistely pitkin kaupungin katuja kelpaavat paremmin kuin hyvin.

+ Suunnitteluasteella: merellinen road trip rannikolle


Kun Suomi-matkailua lähti suunnittelemaan, löytyi kivoja ideoita lopulta niin monta, että kaikki tuskin mahtuvat samalle kesälle. Elättelen kuitenkin vielä toiveita, että johonkin väliin sopisi edes parin päivän roadtrip jossakin päin maamme rannikkoa: Naantali, Hanko, Kotka, Porvoo, Hamina, Rauma… En oikeastaan edes ole vielä päättänyt, minne päin suuntaisin, koska idyllisiä kesätunnelmia on putkahdellut somen puolella sieltä sun täältä. Tietysti rannikosta puhuttaessa mielessäni kutkuttelee myös Ahvenanmaa, mutta kesälomalleni en tätä enää saa mahtumaan ja viikonloppureissulle laiva-aikataulut ovat hieman haastavat. Onneksi kesä tulee joka vuosi, joten ehkä ensi vuonna on vihdoin Maarianhaminan ja muiden Ahvenanmaan kohteiden aika.

Miltä sun kesäsuunnitelmasi näyttävät?

Psst! Voit seurata blogia myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa keskiviikko, 1 heinäkuun, 2020 at 20:38

  Jotain samoja kesäsuunnitelmia löytyy multakin. Ei ehkä kovin ihme, sillä liikkuma-aluetta on nyt niin paljon rajattu. Turku on suuntana mullakin, tuo Kakola kyllä kiinnostaisi. Oon vieraillut ulkomailla muutamissa entisissä vankiloissa ja niiden rakennustyylissä on jotain kiinnostavaa. Naantali ja Porvoo on myös mun listalla. Naantalissa oon käynyt pienenä muumeilemassa, Porvoossa taas en koskaan. Varmasti innostus kotimaata kohtaan laskisi, jos se olisi joka vuosi (lähes) ainoa vaihtoehto, mutta nyt se tuntuu kiehtovalta ja monipuoliselta – onneksi 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 4 heinäkuun, 2020 at 20:26

   Tuntuu kyllä, että tänä kesänä kaikki tuntuvat reissaavan vähän samoilla suunnilla, kun vaihtoehdot ovat niin rajattuja 😀 Mutta toisaalta ihanaa, että tämän myötä moni on juurikin innostunut koluamaan kotimaata!

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas keskiviikko, 1 heinäkuun, 2020 at 23:08

  Vilna ja Baltian reissu kuullostaa hyvältä. Ja kyllä toki muutkin reissut.
  Joudumme ehkä nyt hieman tinkimään menoista me mutta ehkä kuitenkin löydämme uutta tilalle. Tätä on esim kotimaan ja lähitienoon katsominen uusin silmin.
  Meidän kesän juttu oli road trip Norjaan. Loppukesä menee lähilomailussa. Tänään käväisin pionien kodissa.
  Mukavia reissuhetkiä!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 4 heinäkuun, 2020 at 20:30

   Norjan road trip tuntuu olevan monella ohjelmassa tänä kesänä ja kieltämättä se itseäkin kovasti kutkuttelisi, mutta jostain täytyy jo ihan aikataulusyistäkin karsia. Ja tuo on totta, että jo omalta lähitienooltakin voi löytää paljon uutta ja mielenkiintoista, kun siihen vain kiinnittää huomionsa.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas torstai, 2 heinäkuun, 2020 at 16:26

  Kuulostaa ihanalta tulevalta kesältä! Minun suunnitelmistani puuttuu vielä ravintolat ja kahvilat, joita toivoisin matkojen varrelta löytävän. Joskin täytyisi kaivaa ja etsiä ne jo ennakkoon, eikä vasta sitten kun on palannut kotiin ja huomaa ajaneensa hienon paikan ohi.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 4 heinäkuun, 2020 at 20:34

   Kiitos Teija! Yksi hyvä väline vähän erikoisempienkin taukopaikkojen löytämiseen on Ylen Egenland (https://yle.fi/aihe/egenland). Sieltä voi tutkailla paikkoja ihan Suomen kartalla, jolloin on helppo löytää ne omalle reitille osuvat helmet 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 3 heinäkuun, 2020 at 16:47

  Kivoja suunnitelmia! Peukku etenkin Fiskarsille! Olen aikoinaan asunut niillä nurkilla ja silloin siellä tuli käytyä useasti. Se on todella kaunista seutua. Ensi viikolla lähden Kolille, jossa viimeksi olen käynyt lapsena ja ohjelmassa olisi mm. viikonloppu Jyväskylässä.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 4 heinäkuun, 2020 at 20:36

   Kiitos Merja! Ja kiva kuulla, odotan tuota Fiskarsin reissua kyllä innolla 🙂 Koli on myös mahtava kohde, tosin täytyy myöntää, että itsekin olen siellä vieraillut viimeksi lapsena. Täytyisi ottaa sekin joskus uudelleen suunnaksi!

 • Reply Minna lauantai, 4 heinäkuun, 2020 at 12:18

  Hyviä suunnitelmia ja toivottavasti se uusi aalto ei vielä tänne pääse kiusaamaan ! Olen Fiskarsissa käynyt kesällä ja joulun tienoilla ja ihanat reissut oli molemmat:) Koli kutsuu heinäkuun lopulla ja siellä olemme usein mökkeilleet. Nyt varasin taas mökin ja saimme houkuteltua myös nuoret aikuiset tyttäremme mukaan:)

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 4 heinäkuun, 2020 at 20:38

   Kiitos Minna ja toivotaan näin! Koli onkin nyt näemmä monella suunnitelmissa tälle kesälle 🙂

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 4 heinäkuun, 2020 at 16:09

  Kivoja reissuja tiedossa 🙂 Etenkin tuo tentsile-yöpyminen kuulostaa ihanan rentouttavalta! Baltian kierroksesta tulee varmasti myös tosi kiva. Tykästyin viime syksynä Riikaan tosi paljon, ja siellä vois käydä joskus uudelleen. Harmi vaan että nyt oon koko kesän töissä ja mulla on lomaa vaan elokuun eka viikko, jonka aikana koetan päästä käymään Kööpenhaminassa. Olis muuten voinu käydä tuon laivaristeilyn Riikassa.

  Kirjottelin siihen mun aiempaan postaukseen, että suunnittelin reissua Serbiaan, mutta taidan jättää sen välistä, koska sieltä tullessa pitäis olla 14 päivän karanteenissa, mikä ei onnistu töiden takia. Toivottavasti tää maailman tilanne nyt pysyis kohtuu rauhallisena, ja päästäis käymään ees näissä lähialueiden kohteissa! Muutoin käväistään ehkä Kolilla tässä kuussa, jos nyt säät sallii. En oo käyny siellä sitten 90-luvun, joten on jo aika.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 4 heinäkuun, 2020 at 20:45

   Kiitos Cilla! Itse en niinkään tykästynyt Riikaan, mutta kun se sattuu tuossa matkan varrella olemaan ainoa järkevä etappi siellä päin (jonne siis julkisilla pääsee), niin päätyi se mukaan ohjelmaan tänäkin kesänä. Kööpenhaminassa piipahdin viime kesänä myös, tosin vain muutaman tunnin junanvaihdon ajan, joten mielellään lähtisin sinnekin kyllä uudelleen. Toivon todellakin, että tilanne ei koronan suhteen muutu huonompaan tässä kuukauden sisällä, vaan matkat toteutuisivat suunnitellusti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin!

  Leave a Reply