Suomen suurin matkablogiyhteisö

Järvi, aurinko ja Viikinsaari – kesäpäivä tamperelaisittain

Helsingillä on Suomenlinna, Tampereella on Viikinsaari. Jotain samaa fiilistä näissä kahdessa klassisessa kesäkohteessa ainakin on, tuumasin astuessani vuosien taon jälkeen Viikinsaareen vievään laivaan. Parinkymmenen minuutin laivamatkan aikana kaupungin tomut karisevat jaloista ja mielestä, kun Tammerkoski-alus kyntää Pyhäjärven aallokkoa ohi kaupungin vilkkaimpien uimarantojen ja rantakallioiden, vesiskoottereiden ottaessa vauhtia laivan peräaalloista ja auringon helottaessa pilvettömältä taivaalta. Jos satut osumaan Laukontorin laivarantaan tasatunnin kohdalla, osta laivalippu torilla nököttävästä kojusta (14e) tai netistä (12e) ja lähde katsomaan, mihin tamperelaiset karkaavat viettämään kesäistä hellepäivää.

Olin vieraillut Viikinsaaressa viimeksi lapsena, joten oli jo korkea aikakin käydä verestämässä muistoja paikan päällä. Lapsena tosin luulin saaren nimen olevan Vikingsaari ja muutamaa paikallista kaveria haastateltuani en kuulemma ole edes ollut yksin tämän luuloni kanssa. Viikingeistä en tiedä, mutta ainakin virallisen historiankirjoituksen mukaan saari on saanut nimensä sen omistaneesta Viikin kartanosta, jolle saari aikoinaan myytiin perimätiedon mukaan viinakannun hinnalla. Se oli kannattava kauppa se!

Viikinsaari on ollut suosittu kesänviettopaikka jo ainakin 1800-luvun puolivälistä lähtien, jolloin saareen perustettiin myös kesäravintola. Ravintola Viikinsaari toimii saaressa vielä tänäkin päivänä ja kantaa samalla kaupungin vanhimman ravintolan titteliä, vaikka toiminnassa on historian saatossa joitain katkoksia ollutkin. Nykyinen ravintolarakennus tosin on ”vasta” vuodelta 1900, sillä aiemmat rakennukset tuhoutuivat tulipaloissa 1800-luvun lopulla. Keltainen puuhuvila tervehtiikin jokaista saareen saapujaa heti laivalaiturin jälkeen.

Historiaa henkivään ravintolarakennukseen kannattaa ainakin kurkistaa sisälle, vaikka ei ruokailemaan jäisikään. Tunnelma 120-vuotiaassa puuhuvilassa on ainutlaatuinen ja etenkin lasitettu veranta suorastaan kutsuu viettämään kiireetöntä brunssi- tai illallishetkeä. Ravintola onkin viime vuosina nostanut tasoaan ja etenkin viikonloppuisin tarjolla olevaa brunssia olen kuullut kehuttavan. Pöytävarauksen voi tehdä etukäteen ravintolan sivuilla.

Ruokaelämysten lisäksi Viikinsaari tarjoaa mitä suurimmassa määrin luontoelämyksiä. Ravintolan viereisessä aitauksessa laiduntaa raukeasti muutama lehmä, mutta todelliseen luontotunnelmaan pääsimme saarella sijaitsevalla luontopolulla. Reilun kilometrin mittaisen polun tallustaa läpi muutamassa hetkessä, jollei jää pidemmäksi aikaa ihmettelemään kääpäsienien valloittamia puunrunkoja – tai kohdalle osuvia villieläimiä. Kävellessämme kaikessa rauhassa läpi pienen lehtoalueen, pusikosta tuijotti yhtäkkiä kaksi silmäparia. Pikaisella lajimäärityksellä nimesin silmien omistajat metsäkauriin vasoiksi. Enpä olisi uskonut, että kohtaan näin pienellä ja vilkkaalla saarella mitään oravaa isompaa luonnonvaraista eläintä, mutta siinä ne vaan seistä tönöttivät parin metrin päässä polulta. Käännyimme kannoillamme ja jätimme vasat omaan rauhaansa, jottei lähistöllä todennäköisesti päivystävä emo säikähtäisi ja hylkäisi niitä.

Luontopolun varrella puiden lomasta pilkisti muutamaan kertaan kaistale sinistä Pyhäjärveä ja lapsiperheitä näkyi viettämässä rantapäivää kallioiden ja rantapoukamien suojissa. Viikinsaaressa on virallinen uimaranta, mutta omaa rauhaa kaipaava löytää varmasti rauhallisemmankin pätkän rantaviivaa jostain saaren nurkasta. Saarella piisaa lääniä ja ruohokenttää myös piknikpäivän viettoon, jos paikalle haluaa ravintolan antimien sijasta saapua nauttimaan omia eväitä. Kunhan muistaa pakata itsensä viimeiseen laivaan, joka lähtee saaresta hieman päivästä riippuen joko klo 18.30 tai vasta 21.30.

Viikinkejä ei saarelta vieläkään löytynyt (höh!), mutta aineksia ihanaan kesäretkeen onneksi sitäkin enemmän.

Mitä muita kesäkohteita suosittelisit Tampereen lähistöltä?


Psst! Voit seurata blogia myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 19 kesäkuun, 2020 at 19:23

  Tämä olikin itselleni ihan uusi paikka, josta en ollut aikaisemmin kuullut. Eläimien bongailu on aina upeaa, täytyy laittaa tämä kohde mieleen pelkästään jo noiden metsäkauriiden vuoksi!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 21 kesäkuun, 2020 at 15:09

   Kiva kuulla, että sait tästä uuden kohdevinkin! Tamperelaisille Viikinsaari on yleensä tuttu, mutta monesti vähän unohduksiin jäänyt kohde. Ulkopaikkakuntalaiset eivät siitä välttämättä ole kuulleetkaan.

 • Reply Sateenmuru sunnuntai, 21 kesäkuun, 2020 at 16:15

  Tampereella on tullut käytyä usein, mutta enpä ollut koskaan kuullut Viikinkisaaresta – vaikka oppaina on ollut myös paikallisia kavereita! Seuraavan kerran voin siis yllättää heidät opastamalla uuteen paikkaan, kiitos vinkistä! 🙂

 • Reply Laura Linnea sunnuntai, 21 kesäkuun, 2020 at 16:58

  Tuo on kyllä kiva paikka! Oon kerran käynyt siellä useita vuosia sitten, ja mieleen on jäänyt se fiilis, että ihan kuin ei Tampereella olikaan. Pitääpä mennä muuten uudestaan käymään, kiitos muistutuksesta 🙂

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun Alla keskiviikko, 24 kesäkuun, 2020 at 21:11

  Kylläpäs oli kiva verestää Viikinsaaren muistikuvia, itsekin olen siellä käynyt vain monia vuosia sitten lapsena. Omasta lähipiiristä ei kyllä pahemmin kukaan Viikinsaaressa ole pyörähdellyt moniin vuosiin myöskään, vaikka tamperelaisia myös kaikki olemme. Siitä johtunee, etten sitten itsekään ole ajatellut sinne lähteä, mutta tämän myötä kyllä voisi tänä kesänä piipahtaa pitkästä aikaa! Mukavaltahan se edelleen vaikuttaa! 🙂 Ihania nuo vasat!

 • Reply Kohteena maailma / Rami perjantai, 26 kesäkuun, 2020 at 00:15

  Viikinsaari on kyllä kiva kohde kaiken kaikkiaan. Kun järjestin bloggaajakollegoille Lanttimatkojen kanssa Tampereen tutustumispäivät, niin vietiin porukka Viikinsaaren saunaan. Varsin viihtyisää ja safkat myöskin erinomaiset! Itse tykkään lisäksi luontopolusta ja toki itse laivamatkasta tosi paljon.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa sunnuntai, 28 kesäkuun, 2020 at 11:32

  Kivan näköinen paikka! Ollaan tulossa heinäkuussa neljäksi yöksi Tampereella ja muun muassa Viikinsaari kuuluu meidän lomaohjelmaan. Ai että, ihanaa päästä tutustumaan Tampereeseen paremmin.

 • Leave a Reply