Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tampereen parhaat – 15 x tänne veisin turistin

Sattuneesta syystä olen viime kuukaudet kolunnut tavallistakin enemmän kotikaupunkini Tampereen katuja ja arvelen, että myös tuleva kesä tulee vietettyä pitkälti näillä nurkilla. Mutta mikäs tässä viettäessä, sillä onhan Tampere nyt aika ihana! Erityisesti tällaisena aikana oppii arvostamaan sitä, mitä kaikkea omalla kotiseudulla onkaan tarjottavaa ja tietysti sen parhaiden palojen äärelle haluaa johdattaa myös kaupunkia vähemmän tuntevat vierailijat. Tässäpä siis yhdessä paketissa Tampereen parhaita paloja viidessä eri kategoriassa: maisemat, ostospaikat, valokuvaus, rantaelämä ja majoittuminen. Nappaa vinkit talteen vaikkapa kesän lomasuunnitelmia silmällä pitäen.

Maisemabongarille


Mistä näkisin yhdellä silmäyksellä koko Tampereen siluetin, Näsinneuloineen kaikkineen? Entä missä voisin lepuuttaa silmiäni kaupunkia ympäröivän luonnon kauneudessa? Tässä kolme maisemapaikkaa, jotka tarjoavat kukin hieman erilaisen näkökulman kaupunkiin.

Pispala & Pyykkipuisto

Tampereen keskustan kupeessa nouseva Pispalanharju on puutaloidylleineen mukava paikka kiertelyyn mihin vuodenaikaan tahansa ja kuin bonuksena, ylhäältä avautuu myös yksi kaupungin ikonisimmista näköaloista. Pyykkipuistona tunnettu maisemapaikka on pieni puistikko Pispalanharjun laella, jonne kannattaa Pispala-kierroksen ohessa istahtaa ihastelemaan maisemaa puutalojen ylitse Pyhäjärven selälle. Ja kun Pispalaan asti on kiivennyt, ei paikalta kannata myöskään lähteä maistamatta ensin Cafe Pispalan legendaarista brunssia.

Pyynikki

Kaikista herkullisimmat maisemat Tampereen yli aukeavat tietysti Pyynikinharjun näkötornilta, joka tunnetaan jopa maisemiaan paremmin maailman parhaista munkeistaan. Olen joskus kuullut sanottavan, että Tampereen suosituin lenkkipolku kulkee munkkikahvilan ympärillä, ja kieltämättä olen itsekin poikennut kerran jos toisenkin munkille reippailtuani ensin tornia ympäröivällä Pyynikin luonnonsuojelualueella. Itse torni puolestaan tarjoaa näkymät maailman suurimman jääkauden aikaisen soraharjun päältä kaikkiin ilmansuuntiin, muun muassa molemmille kaupunkia ympäröiville järville. Jos torni ja munkit eivät jostain syystä nappaa, harjun päältä löytyy myös lukuisia kallioita ja muita rauhallisia sopukoita maisemien ihasteluun.

Iltamaisemat Tornista tai Periscopesta

Tampereen tunnetuin torni maisemien tiirailuun on tietysti Näsinneula, mutta jos haluat ihastella Tampereen siluettia tuon maamerkin kanssa, ota suunnaksi joko hotelli Tornin kattobaari Moro Sky Bar tai Ratinassa sijaitseva ravintola Periscope. Ensiksi mainitusta näkee kattavasti koko kaupungin lintuperspektiivistä, jälkimmäinen tarjoaa näkymät hieman lähempää maanpintaa kohti Ratinan suvantoa, kesällä myös kattoterassilta käsin. Molemmat ovat myös hyviä paikkoja nautiskella lasilliset vaikkapa auringonlaskua ihastellen ja mielestäni nämä paikat toimivatkin parhaiten ilta-aikaan, kun kaupungin valot tuikkivat jalkojen juuressa.

Ostosten tekijälle


Tampereelta löytyy tietysti vaikka kuinka monta ostoskeskusta ja supermarkettia, mutta astetta persoonallisempien ostosmahdollisuuksien perässä suosittelen suuntaamaan aivan muualle. Seuraavat kolme kohdetta kannattaa pitää mielessä erityisesti tuliaisostoksia ajatellen.

Tallipiha

Yksi suosikkipaikkojani koko kaupungissa on vuodenaikaan katsomatta Tallipiha, joka ei suotta tituleeraa itseään kaupungin tunnelmallisimpana ostospaikkana. Tallipiha on tehdaspatruuna von Nottbeckin palatsin yhteyteen 1800-luvulla rakennettu piha-alue, jossa nimensä mukaisesti asusteli alunperin mm. ratsuhevosia. Nykyään alueen vanhat puurakennukset on muutettu tunnelmallisiksi putiikeiksi ja ihanaksi kahvilaksi. Putiikeista voi ostaa persoonallisia käsitöitä, suklaata, kortteja ja vaatteita ja monesti pihalla on myös kaikenlaista tapahtumaa, mm. markkinoita.

Kehräsaaren putiikit ja elokuvateatteri

Tallipihan ohella yksi kaupungin tunnelmallisimpia ostospaikkoja on Laukontorin ja Koskikeskuksen välillä sijaitseva Kehräsaari, jonka vanhassa tehdasmiljöössä toimii nykyään muutamia pieniä käsityöputiikkeja ja ravintoloita. Jos sadepäivä yllättää tai aikaa on muuten enemmänkin käytettävissä, kannattaa samalla reissulla piipahtaa myös elokuvateatteri Niagarassa. Leffateatterissa on yksi sali, jossa esitetään niin uutuuksia, kuin käsin valittuja klassikkoja ja pienempiä produktioita. Liput ovat kaupungin edullisimmat.

Kauppahalli

Vuonna 1901 ovensa avannut Kauppahalli on jo itsessäänkin nähtävyys, joka kannattaa ainakin kertaalleen kävellä läpi, vaikka ei pidemmän aikaa viipyisikään. Jos tarkoitus on kuitenkin tehdä ostoksia tai täyttää vatsaa, löytyy vaihtoehtoja runsaasti. Omia suosikkejani kauppojen osalta ovat erikoisoluisiin keskittynyt juomapuoti Flinda, Juustosoppi, sekä Kalaherkut Nygren, sekä ravintolatarjonnasta erinomaisia burgereita tarjoava Ohana Leipomo & Grille ja ranskalaista bistrokulttuuria edustava 4 Vuodenaikaa.

Valokuvaajalle


Kuljeskelen Tampereella usein turistin lailla kamera kaulassa, sillä tästä kaupungista tuntuu löytyvän loputtomasti ihania katuja, rakennuksia ja yksityiskohtia kuvattavaksi. Tässä kolme erilaista kohdetta, joihin suuntaisin kuvien perässä.

Näsinpuisto

Näsinpuisto on minun makuuni yksi Tampereen keskusta-alueen kauneimmista ja samalla mielenkiintoisimmista puistoalueista, jonka hohtoa ei ainakaan yhtään vähennä sen keskellä tönöttävä Näsilinnan palatsi. Palatsin, kukkaistutusten ja Näsijärvelle avautuvien maisemien ohella puistossa voi kuvata ja ihmetellä myös vaikkapa pikkuruisia satuhahmoja, joita istuskelee kivien ja kallioiden lomassa lähellä Tiitiäisen satupuisto -nimistä lasten leikkipaikkaa. Eikä kannata unohtaa palatsin luota löytyvää pensaslabyrinttiä!

Vanha tehdasmiljöö & koski

Punatiiliset tehdasrakennukset levittäytyvät kaupunkia halkovan Tammerkosken ympärille ja osin sen ulkopuolellekin. Suosikkipaikkojani tämän miljöön ihasteluun ja kuvaamiseen ovat kolme siltaa, jotka ylittävät kosken näköetäisyydellä toisistaan: ylimpänä Palatsinraitin silta, sen alapuolella Satakunnansilta ja aivan edellisen vierellä kulkeva Patosilta. Kaikki kolme on helppo katsastaa läpi samalla kertaa ja kesäaikaan tälle reitille kannattaa ehdottomasti yhdistää myös kosken itäpartaalla kulkeva näköalareitti Vapriikinraitti.

Hiedanranta

Hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevassa Hiedanrannassa yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla vanhan kartanon ja tehdasrakennusten henkimä historia, sekä urbaani katutaide, kiertotalous ja kestävän kehityksen innovaatiot. Valokuvaajalle silmänruokaa tarjoavat erityisesti valtavat muraalit ja muut kiinnostavat yksityiskohdat, kartanomiljöö, sekä Näsijärven rantamaisemat.

Uimarille ja rantakävelijälle


Kahden järven välissä sijaitseva ja kosken partaalle rakennettu kaupunki ei olisi mitään ilman vesistöjään, joten niihin kannattaa tavalla tai toisella tutustua vierailunsa aikana. Tässä kolme vaihtoehtoa etenkin kesäaikaa silmällä pitäen.

Mältinrannan uimapaikka

Mältinranta on pieni uimapaikka aivan Tammerkosken kuohujen kupeessa, joten sinne voi suunnata kätevästi vaikkapa aamu-uinnille suoraan keskustahotellin lakanoista. Uimapaikka on rajattu poijuilla, joten uimarin ei tarvitse pelätä ajautuvansa kosken virran vietäväksi ja hellepäivinäkin vesi on täällä virtauksen ansiosta mukavan viileää. Talvellakin pulahdus onnistuu, sillä rannassa toimii myös talviuintipaikka.

Pyynikin uimaranta

Hienoa hiekkaa ja rantaelämää kaipaava matkailija suuntaa Pyynikin uimarannalle, joka sijaitsee vain kävelymatkan päässä Tampereen keskustasta. Luonnonkauniin puistoalueen kainalossa sijaitseva ranta tarjoaa perinteistä hiekkarantaa ja laajoja nurmialueita vaikkapa piknikille tai auringonottoon.

Lapinniemen rantareitti

Jos uintireissu ei houkuttele, mutta kävely järvimaisemia ja ohi lipuvia purjeveneitä ihastellen on juttusi, suuntaa kävelylle Lapinniemeen. Naistenlahden satamasta lähtevä reitti mukailee Näsijärven rantaa ja tarjoaa myös rauhallisia istuskelupaikkoja ja laitureita vaikkapa piknikin viettoon. Läheisen Ranta-Tampellan asuinalueen valmistuessa matkaa voi jatkaa Naistenlahdesta myös toiseen suuntaan ja tutustua mm. uutta asuinaluetta halkovaan kanaaliin, ulkokuntosaliin, kiipeilyseinään ja muihin, vielä kehitteillä oleviin palveluihin.

Yöpyjälle


Staycation omassa kotikaupungissa on minulta vielä testaamatta, mutta brunssien, aamiaisten ja muiden vierailujen kautta olen saanut kuitenkin kohtalaisen hyvä kuvan Tampereen majoitustarjonnasta. Tässä kolme, erilaiseen makuun ja budjettiin sopivaa vaihtoehtoa.

Grand Hotel Tammer

Hotelli Tammer on lähes satavuotias klassikko aivan Tampereen keskustassa, Koskipuiston ja Tammerkosken tuntumassa. Olen käynyt Tammerissa useamman kerran aamiaisella, sekä nauttimassa aulatilan istuskelualueen tunnelmasta – ja nimenomaan tunnelmaa tämä vanha ja arvokas hotelli tarjoaakin. Tammer henkii menneiden aikojen glamouria ja aamiainen upeassa ruokasalissa on jo itsessään elämys. Majoituspuolelta löytyy nimikkohuoneita hotellin nimekkäille asukkaille, mm. Mannerheimille ja Juri Gagarinille. Hotellin tunnelmasta saa esimakua vaikkapa tämän Tammerin aamiaisesta kirjoittamani jutun kautta.

Lillan Hotel Café Butik

Tampereen ensimmäinen boutique-hotelli sijaitsee Viinikan kaupunginosassa, vanhassa puutalossa omenapuiden täyttämien puutarhojen ja omakotitalojen keskellä. Tampereen keskustaan matkaa kertyy kuitenkin vain noin 1,5 kilometrin verran. Lillanin brunssin kautta olen saanut pieniä maistiaisia (heh) hotellin tunnelmasta ja voin sen perusteella lämpimästi suositella tutustumaan tähän pieneen helmeen, kun haluat nauttia yksilöllisestä majoituskokemuksesta ja rustiikkisesta tunnelmasta. Paikanpäälle voi pistäytyä myös pelkästään aamiaiselle tai brunssillekin.

Dream Hostel & Hotel

Suosin itse matkaillessani usein hostelleja, joilta vaadin kuitenkin edullisuuden ohessa myös laatua, siisteyttä ja mukavuutta. Tampereella valintani osuisi Dream hostelliin, joka on valittu useampaan kertaan Suomen parhaaksi hostelliksi. Yhteishuoneita ja hostellielämää vierastavalle Dream Hostel & Hotel tarjoaa myös hotellihuoneita. Alueena Tullin ympäristö ei ehkä ole se kaikista esteettisin, mutta onneksi täältä ei ole pitkä matka muualle keskustaan tai vaikkapa viereiseen Sorsapuistoon lintuineen ja viheralueineen.


Puuttuuko listasta joku ehdoton timantti, tai löysitkö kenties jotain uutta kokeiltavaa seuraavalle Tampereen reissulle?

Jos kaipaat lisää reissuinspiraatiota Tampereen seudulle, kurkkaathan ainakin nämä aiemmat postaukset:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Stacy Siivonen maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 08:40

  Joo, Sorsu. Yövyin usein Dream Hostelissa, jota nimitin tuttavallisesti Ankkalaksi, koska siellä oli pikkuisia kylpyankkoja joka paikassa. Paikan bonus oli mahdollisuus fillarin pitämiseen sisätiloissa.
  Minulle Sorsun lisäksi rakas paikka Tampesterissa on Iidesjärvi ja toisaalta haluan olla Hatanpäällä. Iidesjärven lisäksi Kauppi-Niihaman metsä sopii luontoihmiselle.

 • Reply kodinvaihtaja maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 11:00

  Tampesteri on niin vaan ykkönen. Mutta kun se on omaa arkea ollut kolmisenkymmentä vuotta, niin ei sitä pidä juuri minään. Toki viimeiset 15 vuotta asuttu Lempäälässä, mutta enemmän tamperelainen koen olevani. Ehkä listaan lisäisin Viikinsaaren. Torit kuten Laukontori ja Tammelantori eivät ole muualta tulleille varmaan minkään näköisiä, mutta meille paikallisille ovat. Tammelantori erityisen rakas itselle, kun lapset käyneet viereistä koulua ja varmaan viikkotolkulla olen roikkunut siinä leikkipuistossa…

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 31 toukokuun, 2020 at 19:11

   Torit ovat kieltämättä kesäaikaan mukavia paikkoja vaikkapa lounaalle tai ihmisten katseluun 🙂 Asun lähellä Tammelantoria, mutta Laukontorille veden läheisyys tuo oman viehätyksensä ja on siksi näistä kahdesta suosikkini.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 15:03

  Vaikka aika paljon olen Tampereella viettänyt aikaa, niin Pispalan- tai Pyynikinharjulla ei ole tullut käytyä. Pitääpä ottaa ohjelmaan seuraavalla kerralla.

  Marika oli hiljattain Kintulammin alueella retkeilemässä ja tykkäsi alueesta. Sen voisi kenties lisätä myös listalle. 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 31 toukokuun, 2020 at 19:12

   Totta, luontokohteet multa tästä puuttuvatkin! Mutta voisin linkata juttuun vielä mukaan Pirkanmaan luontokohteita käsittelevän postaukseni, josta tuo Kintulammikin löytyy 🙂

 • Reply Taina / Seikkailupyöräilijä maanantai, 25 toukokuun, 2020 at 23:34

  Kattava listaus! Mulle tuli mieleen vielä Muumimuseo ja Rajaportin sauna 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 31 toukokuun, 2020 at 19:14

   Pitänee jossain vaiheessa tehdä museoista ihan oma listaus, Muumimuseon lisäksi sille listalle voisi pistää ainakin Vapriikin ja pari muutakin paikkaa. Tampereen yleisiä saunoja olen testannut harmillisen vähän, joten ehkä täytyy ihan itse suunnata tuonne Rajaportille seuraavaksi!

 • Reply Mirka Hannele / Reason for Season tiistai, 26 toukokuun, 2020 at 22:28

  Olen lukenut tämän postauksen nyt jo muutamaan kertaan + kirjannut tämän itselleni muistiin :). Tampere on tuttu kaupunki etenkin nuoruusvuosilta, mutta viime vuosina olen viettänyt siellä hävettävän vähän aikaa, ja olen jo pidempään halunnut lähteä tutustumaan kaupunkiin vähän enemmän matkailun näkökulmasta. Tässä on paljon hyviä vinkkejä, jotka pidän ehdottomasti mielessä sitten, kun saan vihdoin sen Treen retken järkättyä <3.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 31 toukokuun, 2020 at 19:14

   Kiva kuulla, että vinkit tulevat käyttöön! 🙂

 • Reply Saara keskiviikko, 27 toukokuun, 2020 at 16:59

  Hiedanrannasta kun jatkaa kohti uutta Niemenrannan asuinaluetta, löytyy sen keskeltä vanha Niemen kartanoalue linnamaisine navettoineen. Myös putiikkeja ja kahvila ainakin kesäaikaan.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 31 toukokuun, 2020 at 19:15

   Kiitos vinkistä, täytyypä seuraavalla kerralla suunnata Hiedanrannasta vielä vähän pidemmälle!

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 28 toukokuun, 2020 at 21:27

  Joku vuosi sitten kävimme Vapriikissa – kerrassaan upeasti toteutettu museo.
  Risteilimme myös hieman ja näimme Pispalaa järveltä päin – seuraavalla kerralla olisi kiva kierrellä sitä ihan sen kaduilla.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 31 toukokuun, 2020 at 19:17

   Vapriikki on omalla kohdelistallani kunhan museot tästä taas aukeavat. Viime käynnistä ei ole kuin reilu vuoden verran aikaa, mutta niin monipuolisesta museosta löytyy kyllä aina uutta nähtävää.

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun Alla perjantai, 29 toukokuun, 2020 at 20:20

  Tässähän oli oikein kattava listaus mukavista paikoista ja nähtävyyksistä, itsekin paljasjalkainen tamperelainen olen ja voin kyllä kompata, että nämä ovat näkemisen arvoisia paikkoja. 🙂 Rajaportin sauna olisi sopinut listaan mukaan vielä Pispalasta puhuttaessa ja ehkäpä Laukontori kesä-aikaan! Laukontorilla on mukava istuskella vaikkapa smoothiella tai kävellä Eteläpuistoon aurinkoa ottamaan. Myös se uusi saunaravintola Kuuma on kai aikamoinen vetonaula, vaikken vielä itsekään ole testannut.. Tuosta Lillan Hotelista teinkin kattavan blogipostauksen juuri parisen viikkoa sitten, kun siellä yön vietin staycationin merkeissä! 🙂 Tässä linkki kirjoitukseen: http://www.kookospalmunalla.fi/uncategorized/majoitus/pala-kauneinta-tamperetta-lillan-hotel-cafe-butik/

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 31 toukokuun, 2020 at 19:18

   Laukontori on kyllä todellinen kesäolohuone, itsekin usein piipahdan siellä lounaalla kesäaikaan! Ja kiitos linkistä, käynpä kurkkaamassa mitä mieltä olit Lillanista 🙂

 • Reply Tiina /Ihana Ahvenanmaani perjantai, 29 toukokuun, 2020 at 22:24

  Ihana Tampere!
  Asuin lukioaikoina tuolla, mutta kivasti sain tästäkin uusia vinkkejä!

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, 30 toukokuun, 2020 at 20:44

  Voi, että mä tykkään Tampereesta! Jos voisin ihan vapaasti valita yhden kaupungin Suomesta minne muuttaisin, voisipa olla, että se olisi Tampere. Tampere on niin käsittämättömän monipuolinen, oli sitten kyse luonnosta, historiasta, kulttuurista, museoista, shoppailusta tai gastronomiasta. Kuten sun listastakin näkyy, eipä tarvitse väkisin keksiä kiinnostavia kohteita.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 31 toukokuun, 2020 at 19:21

   Olen kuullut monen suusta samaa ja kyllähän täällä tosiaan kelpaa asua 🙂 Sopivan pieni suuri kaupunki, josta löytyy tarpeeksi tekemistä ja erilaisia mahdollisuuksia.

 • Reply Periaatteen Nainen lauantai, 30 toukokuun, 2020 at 21:26

  Pitäisi varmasti olla iloinen ettei Rauhaniemeä suositella, ettei se mene ihan tukkoon 🙂

  Asuin nuorempana Lapinniemessä ja se uimalaituri (joka alunperin toimi siipiratasaluksen pysähdyspaikkana joskus 90-luvulla) oli aivan huippu, monena iltana tuli hypättyä lämpöiseen ”Nässyyn”. Nyt kun ei ole päässyt paljoa kotipihaa kauemmaksi alkaa ikävöidä jo Tamperettakin!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 31 toukokuun, 2020 at 19:24

   Enpä tiennytkään, että laiturilla on ollut ennen tuollainen käyttötarkoitus! Juuri tässä yksi iltapäivä istuskelin kyseisellä laiturilla, kun viereisestä kerrostalosta saapui asukas pulahdukselle suoraan saunasta. Itsekään en kaukana asu, mutta sen verran kaukana kuitenkin, ettei moinen ihan minulta onnistu 😀

 • Reply Arbo-fani sunnuntai, 31 toukokuun, 2020 at 12:56

  Listalta puuttuu Hatanpään Arboretum!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 31 toukokuun, 2020 at 19:26

   Hyvä lisäys, ja juuri nyt onkin varmasti paras aika vierailla Arboretumin kukkaloistoa ihailemassa.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa tiistai, 2 kesäkuun, 2020 at 12:26

  Hei tämähän tuli kuin tilauksesta! Heinäkuun lopussa lähdetään Tampereelle kaupunkilomalle about neljäksi yöksi, joten tästä sai monta uutta vinkkiä. Alkupään vinkit olikin jo to do -listalla, mutta nuo rantareitit tms pitää ottaa haltuun Kyöstin kanssa kävellen.

 • Leave a Reply