Suomen suurin matkablogiyhteisö

Jos metsään haluat mennä nyt – 8+1 luontokohdetta Pirkanmaalla

Korona on viime aikoina rajoittanut itse kunkin elämää monin tavoin, mutta luonnossa liikkumista se ei onneksi ole estänyt ja koko Suomi tuntuukin löytäneen tiensä retkelle metsiin, soille ja kallioille. Luonnossa liikkuminen virkistää kehoa ja mieltä, kunhan muistaa pitää riittävät turvavälit muihin ihmisiin ja välttää väkijoukkojen syntymistä myös siellä metsän keskellä. Veera kokosi hiljattain blogiinsa vinkit Uudenmaan luontokohteisiin ja näistä vinkeistä inspiroituneena päätin kyhätä vastaavan koosteen omilta lähikulmiltani. Kohteiden joukosta löytyy niin tuttuja kuin tuntemattomampiakin helmiä, joista etenkin jälkimmäiset kannattaa pitää mielessä niinä hetkinä, kun sen kaikista suosituimman alueen polut on jo pakattu täpötäyteen retkeilijöitä.

1. Suolijärven ja Hervantajärven luontopolut (Tampere)


Karusta nimestään huolimatta Suolijärvellä on ihan erityinen paikka sydämessäni, sillä se palveli lähes kymmenen vuoden ajan lähimetsänäni. Suolijärveä kiertää sekä pururata, että rannan tuntumassa kulkeva 4,5 kilometrin pituinen luontopolku, jolta on mahdollista poiketa halutessaan myös viereisen Särkijärven rannoille. Reilun neljän kilometrin matkalle mahtuu niin suomaastoa pitkospuineen, kuin korkeita kallioita, joiden laella voi nauttia vaikka eväshetkestä. Auton voi jättää parkkiin uimarannan pysäköintialueelle.

Samasta kaupunginosasta löytyy myös Hervantajärven luontopolku, joka tarjoaa Suolijärven tavoin helpon piipahduksen luontoon ihan kaupungin kupeessa. Auton voi jättää Hervantajärven uimarannan parkkipaikalle ja suunnata sieltä eväsretkelle Makkarajärven tulentekopaikalle tai Viitastenperän laavulle. Matkaa kumpaiseenkin kertyy parkkipaikalta vain parin kilometrin verran.

Lue lisää: Hervantajärven ja Suolijärven luontopolkuopas

2. Kauppi-Niihama (Tampere)


Kauppi sijaitsee lähellä Tampereen keskustaa ja on siksi helposti saavutettavissa oleva luontokohde monelle kaupunkilaiselle. Alueelta löytyy myös rauhallisempia kolkkia ja pienempiä polkuja, jos haluaa poiketa syrjään ruuhkaisimmilta ulkoilureiteiltä. Niihaman maja on suosittu pysähdyspaikka retkeilijöiden ja talviaikaan hiihtäjien keskuudessa. Metsien lisäksi Näsijärven rantakalliot ja järvimaisemat tarjoavat Kaupin kävijälle ihasteltavaa ja kesäisin alueen uimarannat ovatkin suosittuja ajanviettopaikkoja.

Lue lisää: Kauppi-Niihaman ulkoilu- ja urheilupuisto

3. Seitseminen (Ylöjärvi/Ikaalinen)


Seitsemisen kansallispuisto levittäytyy kahden kaupungin alueelle ja tarjoaa monenlaisia retkeilyvaihtoehtoja, aina parin kilometrin luontopolusta yli 20 kilometrin rengasreitteihin. Täällä pääsee astelemaan satoja vuosia vanhojen kilpikaarnamäntyjen katveessa tai ihastelemaan aavoja suoalueita pitkospuiden päältä. Suomaisema onkin Seitsemiselle omaleimaista, sillä yli puolet kansallispuiston alueesta on lintujenkin pesimäalueena toimivaa suomaastoa. Olen piipahtanut Seitsemisessä tähän mennessä ainoastaan päiväretken merkeissä, mutta etenkin pisimmän rengasreitin kiertäjälle alueella on otolliset oltavat myös yöpymistä ajatellen.

Lue lisää: Luontoon.fi – Seitseminen

4. Birgitan polku (Lempäälä)


Birgitan polku on kokonaisuudessaan 50 kilometrin pituinen retkeilyreitti, josta on kuitenkin mahdollista lohkaista eri pituisia osuuksia päiväretkenkin tarpeisiin. Itsekin olen tutustunut Birgitan polkuun vasta pienin osin piipahtamalla erillisillä retkillä Ammejärvellä, sekä pariin otteeseen Kirskaanniemessä. Birgitan polku käväisee välillä melko lähellä asutusta, joten sen äärelle on helppo saapua, mutta reitin varrella pääsee kyllä kunnon metsätunnelmaankin.

Lue lisää: Visit Lempäälä – Birgitan polku

5. Rapolanharju (Valkeakoski)


Rapolanharjulla luontoretkeen yhdistyy mielenkiintoinen seikkailu muinaishistorian äärelle, sillä Rapolanharjun alueella sijaitsee muinaislinnan raunio, sekä rautakautisia asuin-, hauta- ja uhripaikkoja. Olen aina ollut kiinnostunut historiasta ja etenkin muinaisuskonnoista, joten retki Rapolanharjulle kutkutteli ehkä omalla kohdallani vahvemmin historia- kuin luontoarvojensa puolesta. Luontoakin alueelta kuitenkin löytyy, sillä muinaislinnan jäännökset sijaitsevat metsän siimeksessä ja ylhäältä aukeavat komeat näkymät Vanajavedelle. Rapolanharjua voi kiertää joko lyhyempää, 1,6 km mittaista luonto- ja muinaispolkua pitkin, tai hieman pidempää, 6 km mittaista harjureittiä pitkin.

Lue lisää: Luontoon.fi – Rapolan linnavuori

6. Helvetinjärvi (Ruovesi)


Olen vieraillut Helvetinjärvellä ensimmäisen kerran jo lapsena ja jo tuolloin tämä pahaenteisesti nimetty kansallispuisto teki minuun vaikutuksen. Helvetinjärvellä riittää korkeita näköalapaikkoja ja maisemia ihasteltavaksi, unohtamatta Helvetinkolun solaa, jonka seinämät kohoavat pystysuorina 40 metrin korkeuteen. Alueen luonteeseen pääsee kiinni jo 4 kilometrin pituisella, Helvetinkolulle vievällä luontopolulla, mutta reittejä riittää myös pidemmälle taipaleelle. Maasto on korkeuseroista johtuen paikoin vaativan puoleista, mutta ihan kiipeilyvarusteita ei sentään tarvitse mukana kantaa.

Lue lisää: Luontoon.fi – Helvetinjärvi

7. Ritajärvi (Sastamala)


Sastamalassa sijaitseva Ritajärven luonnonsuojelualue levittäytyy kolmen järven alueelle ja se käsittää niin ikään kolme merkittyä reittivaihtoehtoa, jotka kuljettavat läpi metsä-, järvi- ja suomaisemien. Reitit voi halutessaan yhdistää myös yhdeksi, kolmen järven vaellukseksi. Yksittäisillä reiteillä on pituutta noin kahdesta viiteen kilometriä, yhdistetty reitti on puolestaan kahdeksan kilometrin kierros.

Lue lisää: Retkipaikka – Ritajärven luonnonsuojelualue

8. Kintulammi (Tampere)


Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue sijaitsee Tampereen reunamilla Teisko-Aitolahden alueella. Retkeilyalueella risteilee useita eri pituisia reittejä ja polkuja, joiden varsilta löytyy laavuja ja nuotiopaikkoja evästauon pitämiseen. Alueen luonto on vaihtelevaa ja käsittää niin metsämaastoa, kallioita, soita, kuin järviäkin.

Kintulammi pokkasi itselleen hiljattain Vuoden retkikohde -palkinnon ja varmasti osin tämän palkinnon siivittämänä siellä on riittänyt paikoin jopa ruuhkaa. Kintulammille vierailu kannattaa siis ajoittaa esimerkiksi arkipäiviin ja muihin, vähemmän suosittuihin ajankohtiin.

Lue lisää: Neljä vuodenaikaa lähiluonnossa – ruskaretkellä Kintulammilla

+ bonus: Isojärvi (Kuhmoinen)


Tampereen ja Jyväskylän välissä sijaitseva Isojärven kansallispuisto on oikeastaan jo vähän matkaa Keski-Suomen puolella, mutta matkaa Pirkanmaan rajalta on sen verran vähän, että paistatelkoon se tässä koosteessa vierailevana tähtenä lähimaakunnan edustajana. Tutustuin Isojärveen juhannuspatikalla viime kesänä ja tykästyin alueen monipuolisuuteen ja omaleimaisiin piirteisiin, kuten majavien rakentamiin patoihin ja maaston vaihteluun jylhistä kallioista hämyisiin metsälampiin. Alueen luontopoluissa ja retkeilyreiteissä riittää valinnanvaraa niin eri pituisille päiväretkille, kuin yöpymistäkin ajatellen.

Lue lisää: Majavien mailla – monipuolinen Isojärvi on helppo retkikohde

lortikka


Puuttuuko joukosta jokin tuntemattomampi helmi? Vinkkaa kommenteissa oma suosikkiluontokohteesi!

Psst! Laitathan blogin seurantaan myös Instagramissa (@seikkailumielellablogi), jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 8 huhtikuun, 2020 at 23:19

  Ollaan menossa tutustumaan Seitsemiseen ja Helvetinjärvelle. Tarkoitus olisi kiertää Seitsemisessä sen pisin rengasreitti, virkatie, josta saa varmasti todella hyvän käsityksen puistosta. Osaatko sanoa Helvetinjärven osalta kumpi olisi parempi reitti, Haukanhiedalta Helvetinkolulle ja takaisin vai Helvetinkolulta Luomajärvelle ja takaisin?

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 14 huhtikuun, 2020 at 22:06

   Valitettavasti en osaa näitä reittejä verrata, sillä viimeisimmällä vierailullani kiersin Helvetinjärvellä vain sen muutaman kilometrin luontopolun ja sitä edeltävästä kerrasta on jo useampi vuosi aikaa. Mielelläni kuulisin kyllä jälkikäteen, kumpaan reittiin päädyit ja mitä tykkäsit! 😊

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 20 huhtikuun, 2020 at 13:43

  Päädyttiin tutkimaan tuota reittiä Haukanhiedan suuntaan. Tykättiin kyllä kovasti. Erityisesti reitillä olleet kuusivanhukset olivat vaikuttavia. Luomajärven suuntaankin ilmeisesti on vanhaa metsää ja lisäksi muutama muu rotkojärvi Helvetinkolun lisäksi, mutta ne ovat mielestäni hienompia, kun eivät enää ole jäässä, niin päädyttiin jättämään se myöhemmäksi.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 19 toukokuun, 2020 at 16:46

  Viikonloppuna tuli tehtyä hieman pidempi retki ja käytiin sekä Luomajärvellä että Haukanhiedalla ja täytyy sanoa, että jälkimmäinen oli sekä maisemiltaan hienompi että helpompikulkuinen. Toisaalta Luomajärven suunta oli selvästi rauhallisempi.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 23 toukokuun, 2020 at 17:01

   Kiva kuulla! Täytyypä itsekin kyllä suunnitella tuonne pikapuoliin taas retkeä 🙂

 • Reply Ismo o maanantai, 12 lokakuun, 2020 at 06:26

  Siikaneva Ruovesi. Voi suositella.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 13 lokakuun, 2020 at 15:50

   Kiitos vinkistä, Siikaneva minulta onkin vielä käymättä!

  Leave a Reply