Sinnittelyä ja poikkeusoloja – miten lievittäisin korona-ahdistusta?

En halunnut ensin kirjoitaa koronasta ollenkaan, mutta mitä pidemmälle tilanne etenee, sitä vaikeampi aihetta on näin matkablogissakaan vältellä. Täällä blogin puolella merkittävin vaikutus on tietysti se, että matkailusta kirjoittaminen käy vähän haastavaksi, kun kukaan ei saisi tällä hetkellä oikeastaan matkustaa. Vanhojen postaustenkin lukijamäärät ovat laskeneet kuin lehmän häntä sitä mukaa, kun korona on levinnyt maailmalla ja matkustusrajoitukset ovat tiukentuneet. Itselleni tästä ei toki seuraa mitään sen kummempaa, mutta voin vain ajatella niitä bloggaajia, joiden elinkeino on kiinni tässä hommassa. Saati niitä lukuisia muita yrittäjiä, matkailualan toimijoita ja työntekijöitä, joita tämä tilanne rokottaa kovalla kädellä.

En ole itsekään pystynyt täysin välttämään ahdistusta tilanteen edetessä, vaikka omat työni jatkuvat ainakin toistaiseksi etänä kuten ennenkin. Kotona puuhastelu ja sisälle rauhoittuminen on rentouttavaa vapaaehtoisesti ja muutaman päivän ajan, mutta tässä pakkotilanteessa päätään nostavat myös ikävät tunteet ja ajatukset. Näitä suitsiakseni olen tehnyt itselleni lupauksia, joista ehkä on tässä tilanteessa apua jollekulle muullekin:

 • Rajaan koronauutisoinnin seuraamisen vain yhteen kertaan päivässä. Näin en missaa mitään tärkeää, mutta en myöskään jatkuvasti vello ahdistavissa uutisissa ja annan pääni välillä levätä.
 • Keskityn siihen, että teen itse parhaani, jotta ainakaan minä en levittäisi virusta yhtään pidemmälle. Tehdyt toimet ovat auttaneet muualla, kunhan ihmiset sitoutuvat niihin. Enempää minulta ei vaadita.
 • Jatkan myös normaaleja arkirutiinejani mahdollisimman normaalisti. Epätavallisessa tilanteessa tuntuu helpottavalta, kun on myös tuttuja rutiineja, joihin turvautua.
 • Muistutan itselleni, että kyseessä on poikkeustila, joka nimensä mukaisesti ei tule kestämään ikuisesti.
 • Jos ahdistaa, juttelen siitä jonkun kanssa ja hankin oikeaa ja täsmällistä tietoa huoleni aiheesta. Kuuntelen myös, jos joku muu haluaa puhua.
 • Kaltaiselleni ennakoivalle ja turvallisuushakuiselle ihmiselle epävarmuuden sietäminen on hankalaa, mutta aion säilyttää perusluottamukseni siihen, että asiat kyllä järjestyvät tavalla tai toisella.
 • Olen myös tilanteen synkentyessä yrittänyt viedä ajatuksiani jo siihen hetkeen, kun tämä kaikki on selätetty ja palvelut, matkailu ja ylipäätään elämä palautuvat normaaliraiteille. Uskon, että sitä ihan tavallista arkeakin osaa taas arvostaa ihan uusin silmin, matkailusta puhumattakaan.

Kun matkailu ja oikeastaan useimmat muutkin vapaa-ajan aktiviteetit ovat katkolla, täytyy päiviin keksiä hetkeksi muuta sisältöä. Arkisella puuhastelulla ajatuksensa saa myös kätevästi muihin asioihin. Omalla to do -listallani on tällä hetkellä mm. koneella odottavien reissukuvien läpikäynti ja karsiminen, parin kesken jääneen kirjan lukeminen loppuun, ulkoilu luonnossa, Netflixin leffa- ja sarjalistan läpikäynti ja huonekasvien mullanvaihto. Nyt olisi myös aikaa pistää viestiä kavereille, joihin ei niin usein tule pidettyä yhteyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Otetaan tilanne vakavasti ja tehdään parhaamme, mutta pidetään huolta myös omasta jaksamisesta. Itse ainakin yritän keskittyä normaaleihin arkirutiineihin siinä määrin, kuin se on turvallista ja mahdollista, sillä monin tavoin elämä kuitenkin jatkuu normaalina poikkeusoloista huolimatta. Ja tulevista reissuista haaveilua ei onneksi ole koronakaan estämässä!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Paratiisireportteri maanantai, 23 maaliskuun, 2020 at 10:31

  Aaah, ihana ohje sinulla: rajata koronauutisoinnin seuraaminen vain yhteen kertaan päivässä. Koetan ottaa käyttöön! Ja jos siinä pystyn, niin tämän kotiineristäymisen aikanahan voisi saada vaikka mitä aikaan. Mutta helppoa se seuraamisen rajoittaminen ei ole, kun tuntee elävänsä tieteiselokuvassa.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 24 maaliskuun, 2020 at 13:41

   Tuo on kyllä totta ja itselläkään tämä rajoitus ei ole ihan joka päivä pitänyt. Mutta koen, että tekee ihan hyvää ainakin yrittää rajata asian seuraamista, ettei pää kuormitu huolilla jatkuvasti.

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 25 maaliskuun, 2020 at 22:32

  Seurailen kyllä niin koronalukemia maittain kuin eri maiden ”kiihtyvyyskäyriä”, joista näkee miten hyvin eri maat ovat pystyneet hillitsemään leviämistä. Tällä hetkellä Yhdysvallat näyttää olevan menossa kohti pahinta katastrofia. Tuo, ettei pysty suunnittelemaan mitään eteenpäin rassaa kyllä minuakin vähän – usein kun meillä on ollut pari-kolmekin reissua jopa varattuna. Jos tästä edes tietäisi, että kestääkö tämä 3 viikkoa. 3 kuukautta vai kuten jotkut arvelevat jopa vuoden 2022 loppupuolelle, niin tuntuisi, että olisi helpompaa sopeutua kuitenkin rajalliseen tilanteeseen.
  Jotenkin en malta olla ajattelematta, että miksi Kiina ei saanut mitään rajoituksia villieläintoreihinsa aikaisempien tilanteiden jälkeen, autoritaarisessa valtiossa luulisi, että ne olisi 7 vuodessa jo saanut suljettua, jos olisi ongelma haluttu hoitaa!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 28 maaliskuun, 2020 at 20:55

   Teillä onkin varmasti nyt aika poikkeuksellinen tilanne, kun reissukalenteri on tyhjillään. Joku takaraja tai edes arvio sellaisesta voisi helpottaa kyllä sopeutumista, mutta nyt ei auta kuin sinnitellä. Täytyy toivoa, että tämän kokoluokan pandemiasta ainakin opitaan jotain ja vastaavien kriisien syntymistä voitaisiin ehkäistä tulevaisuudessa paremmin.

 • Reply Maarit - niceMatkaaja torstai, 26 maaliskuun, 2020 at 10:00

  Hyviä vinkkejä ja tuttuja ajatuksia itsellenikin. Nyt on vain edettävä päivä kerrallaan, tehtävä parhaansa yhteisen hyvän eteen ja luotettava, että kaikki päättyy aikanaan. Matkaankin päästään varmasti jonain kauniina päivänä. Sitä odotellessa tehdään nojatuolimatkoja ja otetaan ilo irti siitä vähästä, mitä on tällä haavaa tarjolla.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 28 maaliskuun, 2020 at 20:56

   Näin on – nojatuolimatkailu onnistuu onneksi tilanteesta huolimatta!

 • Reply Reeta / Tarinoita valoisista maisemista lauantai, 28 maaliskuun, 2020 at 05:13

  Itsellä tilanne on ollut tähän asti suhteellisen helppo, vaikka pari keväälle ajateltu reissu ei nyt ennättänyt niitä ajatuksia pidemmälle. Kovasti mietityttää mitä lähiviikot tuo tullessaan, vaikka varsinaista ahdistusta en tunne.
  Uskon myös päivärutiineihin, mahdollisimman runsaaseen ulkoiluun, (jota täällä maaseudulla on ilo ja helppo toteuttaa) sekä muihin iloa tuottaviin harrastuksiin kuten lukemiseen, elokuviin ja sukkien neulomiseen. Ajattelin myös kokeilla jotain virtuaalista museokierrosta. Enkä unohda nojatuolimatkailun mahdollisuutta. Tärkeintä on nyt kuitenkin, että mahdollisimman moni säästyisi taudin aiheuttamilta kärsimyksiltä. Kotoilu terveenä on kuitenkin luksusta siihen verrattuna mitä tuon taudin tuhot ovat tähän asti olleet. Ja uskon matkailuelämän aikakin tulee vielä.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 28 maaliskuun, 2020 at 20:57

   Toivon myös, että ihmiset onnistuisivat löytämään ilon aiheita tässä poikkeusarjessakin eivätkä turhautuisi ja lähtisi pahentamaan tilannetta hölmöilyllään. Nyt onkin mitä parhain aika nauttia ulkoilusta ja kotoilusta.

 • Reply Ne Tammelat lauantai, 28 maaliskuun, 2020 at 09:39

  Tuttuja fiiliksiä niin täällä kuin varmasti monella muullakin. Uutisia tulee kyllä seurattua tavallista enemmän, mutta myös tavallista laadukkaammin. Hesari ja Yle ovat osoittautuneet parhaiksi lähteiksi, kun taas iltapäivälehtien ja Facebook-fiidin sisältö pitää harvemmin sisällään mitään aidosti tärkeää.

  Ihminen on onneksi sopeutuvainen muutoksiin. Me kävimme eilen toimistolla ensimmäistä kertaa yli kahteen viikkoon ja etäilyn jälkeen aamulla laittautuminen tuntui isolta ponnistelulta ja päivän duunien jälkeen mehut olivat ihan poissa. Tuntui ihan hassulta. Mutta äkkiä se toimistoelämä sitten taas lähtee rullaamaan, kun sen aika on.

  Hyvää viikonloppua ja hyviä vointeja! 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 28 maaliskuun, 2020 at 21:01

   Tuo on muuten totta, että varmaan normaaliarkeen palaaminen töihin lähtemisineen ja laittautumisineen voi tuntua kunnon ponnistukselta sitten, kun sen aika taas koittaa. Nyt kun on kaksi viikkoa tehnyt etätöitä eikä ole meikannut edes kauppareissulle, saati pukenut päälleen mitään koti- tai urheiluvaatteita tasokkaampaa, melkein jo vähän kaipaisinkin jotain tekosyytä laittautua 😀

   Hyvät viikonloput sinnekin ja pysykäähän terveinä!

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta lauantai, 28 maaliskuun, 2020 at 16:37

  Kiva postaus😊 Hyvät lupaukset ja minullakin on samankaltaisia juttuja to do -listalla. Kasvien multia en oo varmaan ikinä vaihtanu, ja nyt ei kyllä ole enää tekosyitä sen välttämiseen😅
  Yhdyn myös vikaan lauseeseen <3 Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 28 maaliskuun, 2020 at 21:04

   Ehkä koronasta siis seuraa jotain hyvääkin, ainakin huonekasvien kannalta 😀
   Oikein aurinkoiset viikonloput myös sinulle!

 • Reply Anna lauantai, 28 maaliskuun, 2020 at 22:19

  Ollaan oltu Marokon matkan jälkeen ensin 14 vrk vapaaehtoisessa karanteenissa ja jatketaan sitä aika pitkälti edelleen (tultiin siis 10.3. Suomeen). Ei ole tarvetta mennä mihinkään. Ollaan ja möllötetään. Sohva & some . Siinäpä ne tärkeimmät nyt…

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, 28 maaliskuun, 2020 at 23:08

  Minulla vielä tekemistä tuossa, että rajaisin uutisten katsomista vähän enemmän. Niinä päivinä kun siinä onnistun, niin jaksan kyllä paljon paremmin. Mutta aamulla tulee ensin luettua Suomen uutiset, ja illalla katson täkäläiset uutiset. Keskityn lähinnä Kalifornian uutisiin sillä Yhdysvallat on niin iso maa, että joka osavaltiossa on meneillään ihan eri tilanne eikä kokonaisuudessaan maata voi mielestäni verrata suoraan muihin maihin. Tuo rutiini tai päiväohjelma on kyllä hyvä. Se on melkein pakko olla nyt kun lapsilla on kotikoulu. Muuten äiti-opettaja olisi ihan sekaisin kaikesta. Tsemppiä sinne!

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa sunnuntai, 29 maaliskuun, 2020 at 10:07

  Tuosta ekasta vinkistä pitäisi ottaa kyllä koppi täällä: seurata koronauutisia kerran päivään. Tuntuu, että kuulen niitä 24/7 kotioloissa. 😀

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 30 maaliskuun, 2020 at 11:30

  Alkaa itselläkin koronan seuraaminen olevan vain välttämättömien tietojen seuraamista. Toki vielä yhden matkan peruutus ja siihen lähtevät järjestelyt on kesken, mutta muuten yritetään mennä siten miten tässä tilanteessa on mahdollista elää. Pystytään kotona ja tehdään niitä juttuja mitä on ollut rästissä. Sekä ulkoilaan siten, että ei ole muiden ihmisten kanssa läheisyydessä. Luontoretkiä on tullut tehtyä enemmän kuin ennen, että jotain hyvää tässäkin.

 • Leave a Reply