Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sympaattinen Altea – Valencian valkoinen kaupunki

Moni Espanjan kävijä lienee kuullut Andalusian valkoisista kaupungeista, mutta jos matka sattuu suuntautumaan rannikolla hieman pohjoisemmaksi Valencian alueelle, voi vastaavien kaupunkinäkymien perässä suunnata Alteaan. Valkoisten kivitalojen täyttämästä vanhasta kaupungista tunnettu pikkukaupunki uinui joulukuisella vierailullani suorastaan talviunta ja kuulemma kesäsesonkinakin se on monia tunnetumpia Costa Blancan kohteita rauhallisempi kohde, ainakin jos verrataan lähistöllä sijaitsevaan bilekeidas Benidormiin. Altea on sympaattinen pikkukaupunki, jonne kannattaakin suunnata juuri kylämäisen tunnelman ja rauhallisen lomafiiliksen perässä.

Autolla tunnissa, junalla kahdessa

Altean kaupunki sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Alicantesta koilliseen ja on kätevä päiväretkikohde niin autolla kuin julkisillakin liikkuessa. Julkisilla paikalle pääsee noin kahdessa tunnissa junalla, jolloin matkaan sisältyy junanvaihto Benidormissa, tai suoralla bussilla Alicantesta noin puolessatoista tunnissa. Bussin aikatauluja voit tutkailla Alsan nettisivuilta. Autolla liikkuessa matkan taittaa alle tuntiin, joskin reitin varrella kannattaa ehdottomasti pysähtyä myös Villajoyosassa, joka värikylläisyydessään tarjoaa hauskan kontrastin valkoisena hohtavalle Altealle.

Vaikka yleensä suosin aina julkisia, Alteaan suuntasimme vuokra-autolla ja tämä onkin suositeltavin vaihtoehto, jos aikoo tutustua myös muihin lähiseudun kohteisiin. Esimerkiksi mainitsemani Villajoyosa mahtuu hyvin saman päivän ohjelmaan, jos lähtee Alicantesta liikkelle jo reippaasti ennen puoltapäivää ja lisäksi Altean retkeen voi yhdistää myös piipahduksen läheisillä Algarin vesiputouksilla. Nämä kolme kohdetta muodostivatkin hyvän kombon, jotka jaksoi hyvin kiertää yhden päivän aikana.

Sympaattinen ja vähän unelias pikkukaupunki

Altea on hieman päälle 20 000 asukkaan kaupunki, jonka sydän on kukkulan päällä sijaitseva, valkoiseksi kalkittujen talojen muodostama vanha kaupunki, casco antiguo. Kaupunki sopii päiväkohteeksi hyvin, sillä varsinaisia nähtävyyksiä ei vanhan kaupungin itsensä lisäksi juuri ole ja tämän pienehkön alueenkin kiertää läpi varsin nopeasti. Vanhaa kaupunkia halkova pääkatu Carrer Sant Miguel johtaa kirkolle, jonka aukiolta avautuvat näkymät aina Benidormin pilvenpiirtäjille asti.

Joulukuussa vanha kaupunki oli hiljainen ja monen putiikin ja ravintolan ovet olivat kiinni. Jos ymmärsin espanjaa oikein, osa kaupoista pysyy suljettuna koko talvisesongin aina maaliskuulle asti. Alhaalla rannassa olisi kulkenut jonkinlainen rantakatu, jonka varrelta nälkäisempi löytäisi varmasti lisää kahvila- ja ravintolatarjontaa. Ylhäällä vanhassa kaupungissa sen sijaan ei juuri ihmisiä näkynyt ja maleksin valkoiseksi rapattujen talojen keskellä pitkälti omassa rauhassani rakennusten yksityiskohtia tutkien ja parvekkeille levittäytyviä joulukoristeita ihastellen. Sinisten kupolien koristaman kirkon edestä löytyi aukio, jolla oli muutamia avoinna olevia kahviloita terasseineen ja täällä väkeä istuskeli päiväkahvilla aurinkovarjojen alla. Vanhan kaupungin pääkadun varrelta löytyi myös sympaattinen laukkuliike, jossa kävin hypistelemässä hauskan värisiä ja kuvioituja pikkulaukkuja.

Päiväretken muodossa tehty piipahdus Alteassa oli melko lyhyt, mutta jos kaupungissa viettää pidemmän aikaa, löytää kaupungista ja sen liepeiltä tekemistä ainakin rantalomailun, luontoaktiviteettien ja viinimatkailun muodossa. Aiemmin mainitsemani Algarin vesiputoukset sijaitsevat vain lyhyen matkan päässä Alteasta sisämaahan päin ja lähimmät uimarannat puolestaan levittäytyvät aivan kaupungin edustalla. Viinitiloja lähiseuduilla on useampiakin ja osa niistä tarjoaa opastettuja kierroksia ja tastingeja. Autolla kun liikkeellä olimme, saivat viinittelyt kuitenkin jäädä tällä kertaa toiseen kertaan.

Altea oli kiva kohde osana pidempää päiväretkeä ja kaupungin tunnelmaan pääsee kiinni jo lyhyenkin piipahduksen aikana. Ehkä joulukuu ei kuitenkaan ollut tälle kohteelle ihan sitä kulta-aikaa, ellei tykkää kulkea vanhan kaupungin kaduilla käytännössä yksin. Ilta-aikaan osa ravintoloista saattoi toki avata vielä ovensa, mutta päivävierailulla avoinna oli vain muutama kahvila kirkkoaukion laidalla. Rauhaa ja hiljaisuutta kaipaavalle Altea ainakin vaikuttaisi lomakohteena nappivalinnalta.

– – –

Psst! Seuraathan blogia myös Instagramissa, jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog maanantai, 9 maaliskuun, 2020 at 08:58

  Kiitos hyvästä vinkistä Valencian suunnalle! Andalusian valkoiset kylät ihastuttivat kovasti toissakesänä, etenkin Frigiliana, joka on edelleen yksi suosikkini pikkukylistä.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 9 maaliskuun, 2020 at 12:37

   Kiva jos vinkki osui ja upposi 🙂

 • Reply Kodintuntu maanantai, 9 maaliskuun, 2020 at 11:11

  Minkälainen lämpötila tuolla siis oli joulukuussa?

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 9 maaliskuun, 2020 at 12:36

   Tuolle viikolle sattui osumaan sellaiset 20-25 asteen lämpötilat, mutta ilmeisesti säät voivat vaihdella tähän vuodenaikaan melko paljonkin ja on siis hyvä varautua viileämpiinkin, noin 15 asteen lukemiin.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi maanantai, 9 maaliskuun, 2020 at 18:55

  Ai kun hauskaa, että kirjoitit tästä! Olen joitakin vuosia sitten käynyt kiertämässä autolla juuri nuo mainitsemasi paikat ja myös uinut Algarin putouksilla (oli muuten pirun kylmää vettä keskikesälläkin!). Ihania paikkoja! Hirveä ikävä Espanjaan, kun siellä ei ole tullut nyt hetkeen käytyä. Toivottavasti tänä vuonna tulee vielä mahdollisuus matkustaa sinne.

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla perjantai, 13 maaliskuun, 2020 at 19:37

  Ihana Altea ja ihana postaus! 🙂 Monesti haaveilin Altean vierailusta silloin, kun asuimme Valenciassa. Aina se jotenkin vain jäi, mutta tänä vuonna olisi vihdoin suunnitelmana käydä tuolla. Algarin putouksilla olen käynyt, mutta jotenkin en tykännyt. Ehkä johtui siitä, että en vain ollut tarpeeksi hakenut niistä tietoa etukäteen ja vain kuvien perusteella menimme käymään. Paikalla odotellut turistien ja kesälomailijoiden ryysis ei hirveästi innostanut, joten fiilis jäi laimeaksi näistä. Samalle matkalle olisi helppo yhdistää myös Guadalest Valleyn upeat vuoristokylän maisemat, jos aikatauluun mahtuu! 🙂 Se on upea paikka, tässä linkki postaukseeni siitä: http://www.kookospalmunalla.fi/espanja/guadalest-valleyn-postikorttimaisema/ Myös Valencian ja Barcelonan välissä sijaitseva Peniscola on kaunis valkoinen kylä ja sehän on myös toiminut Game of Thrones sarjan kuvauspaikkana. Jos valkoisista kylistä tykkää, niin sitäkin voin suositella! 🙂 http://www.kookospalmunalla.fi/espanja/paiva-peniscolassa-game-of-thronesin-kuvausmaisemissa/ . Ihana postaus ja Altea on todella kaunis, hyviä kuvia! <3

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 16 maaliskuun, 2020 at 20:34

   Kiitos vinkeistä! Täytyy pistää nämä muistiin, sillä Espanjaan tulee varmasti vielä lähdettyä, kun siihen nyt kerran on hurahtanut 🙂

 • Reply Heidi - Maailman äärellä perjantai, 13 maaliskuun, 2020 at 20:34

  Olipa hauska päästä ihanalle virtuaalimatkalle Alteaan! Kävin täällä viitisen vuotta sitten Madridista käsin, kun olin Madridissa töissä. Muistan, että syötiin churroja rannalla ja käytiin katsomassa auringonnousu. Olin siellä yhden suomalaisen eläkeläispariskunnan vieraana, joilla on siellä aivan ihana talo kattoterasseineen. Jos ensi syksyn Espanja-suunnitelmani toteutuu, ehkäpä pääsen uudestaan tänne Alteaankin. Sitten olisi ihana vierailla myös niillä mainitsemillasi viinitiloilla!

 • Reply Travelloverin Annika lauantai, 14 maaliskuun, 2020 at 21:56

  Ensimmäisistä kuvista tuli jotenkin mieleen Kreikka. 🙂 Minulle koko Etelä-Espanja on vielä täysin tutkimatonta seutua luultavasti siksi, että se on niin hirmuisen turistinen. Mutta mitä enemmän näen kuvia sieltä, tuntuu, että kyllä minunkin vastarintani vielä murtuu.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 16 maaliskuun, 2020 at 20:39

   Minullakin eli sitkeässä mielikuva Espanjasta turistiryysiksenä, mutta kyllä sieltä näitä rauhallisempiakin kolkkia löytyy, kun vaan lähtee tutkimaan 🙂

  Leave a Reply