Villajoyosa on Costa Blancan iloinen väripilkku

Etsiessäni vaihtoehtoja päiväretkikohteiksi Alicantesta, törmäsin tämän tästä kuviin värikkäistä taloista, jotka seisoivat hauskana rivistönä rinta rinnan kohti merta. Kuvien kaupunki paljastui Villajoyosaksi, jonka rantabulevardi värikkäine taloineen sijaitsee vain reilut 30 kilometriä Alicantesta koilliseen ja sopii täten mainiosti päiväkohteeksi Alicantesta käsin. Iloiseksi kaupungiksi nimetty Villajoyosa tunnetaan väreistä, auringosta ja suklaasta, joten vierailusta on helppo ottaa ilo irti kaikilla aisteilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perille autolla tai julkisilla

Vuokrasimme Alicantesta yhdeksi päiväksi auton ja suuntasimme sillä Villajoyosaan ja pidemmällekin, mutta kaupunkiin kulkee helposti myös julkisilla. Alicanten Luceros-asemalta pääsee eräänlaisella paikallisjunaa muistuttavalla ratikalla noin tunnissa Villajoyosaan, kun ottaa linjan L1 Benidormin suuntaan. Aikataulut ja hinnat löytyvät TRAM:n sivuilta.

Autolla liikkuessa parkkipaikan löytäminen ahtaiden kujien muodostamista sokkeloista aiheuttaa minulle aina etukäteen harmaita hiuksia, mutta Villajoyosan rantabulevardin tuntumasta löytyi onneksi ilmainen pysäköintialue, jolle auton sai kätevästi parkkiin kaupunkivierailun ajaksi. Ainakaan näin talviaikaan alueella ei juurikaan ollut autoja, joten vapaa paikka löytyi helposti. Pysäköintialue löytyy Partida Puntes del Moro -kadun mutkasta Villajoyosan uimarannan eteläpäädystä.

Suklaata ja väriterapiaa

Villajoyosan tunnistettavin piirre ovat vanhan kaupungin värikkäät julkisivut, jotka ovat muodostuneet kaupungin tavaramerkiksi. Kuulemani mukaan talot on aikoinaan maalattu värikkäiksi, jotta kalastajat löytäisivät mereltä helposti takaisin kotiinsa. Villajoyosa onkin alkujaan kalastajakaupunki, joskin nykyään alueen pääelinkeino muodostuukin pääasiassa turismin ympärille. Sanon pääasiassa, koska turismin lisäksi Villajoyosa tunnetaan myös eräästä elintarvikkeesta, jota kaupungissa valmistaa peräti kolme eri tehdasta. Kyseessä on tietysti suklaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suklaalla on Villajoyosassa pitkät perinteet ja yksi tunnetuimmista alueella toimivista tehtaista lienee Valor, joka on valmistanut suklaata jo vuodesta 1881 lähtien. Valorin tehtaalla toimivat sekä suklaamuseo että kauppa, joissa pääsee tutustumaan suklaan valmistukseen ja tietysti ostamaan suklaata mukaan kotiinviemisiksi. Myös kaksi muuta tehdasta, Perez ja Clavileno, ovat avoinna yleisölle museon ja tehtaanmyymälän muodossa. Itse en ole kovinkaan intohimoinen suklaanystävä, joten tehdasvierailut saivat jäädä osaltani toiseen kertaan, vaikka ajatuksena tällaiset suklaanvalmistuksen kaltaiset erityispiirteet viehättävätkin minua aina kovin ja tuovat kaupungille ripauksen lisää omaa persoonaa.

Sukella vanhan kaupungin sokkeloihin

Villajoyosassa parasta ajanvietettä on mielestäni haahuilu vanhan kaupungin kujilla ja sen edustalle levittäytyvällä rantakadulla, jota erottaa merestä pitkä hiekkaranta. Rantabulevardilla on monenlaista kahvilaa ja ravintolaa, joihin voi istahtaa isommalle tai pienemmälle aterialle. Kesäaikaan rantakin on varmasti suosittu ajanviettopaikka, mutta näin talvella se ammotti tyhjyyttään, vaikka olosuhteet auringonotolle olivat ainakin näin suomalaisittain otolliset.

Vanha kaupunki on melko kompakti, mutta halutessaan siellä kuljeskeluun saa uppoamaan kyllä pidemmänkin tovin, jos jää tutkimaan tarkemmin rakennusten yksityiskohtia, sattumalta eteen ilmestyviä muraaleja ja merkkejä paikallisesta elämänmenosta. Talvisena aamupäivänä kaupunki oli hiljainen, vain muutamista avoimista ikkunoista kuului puheensorinaa ja kulkukissalauma peuhasi kadunkulmassa. Vanhan kaupungin länsipuolella syvässä uomassaan virtaa Rio Amadorio, jonka ylittävältä sillalta voi käydä tähyämässä vanhaa kaupunkia myös ulkoa päin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantakohde nukkuu talviunta

Oletan, että kesäaikaan Villajoyosasta kuoriutuu eläväinen rantakohde, mutta näin sesongin ulkopuolella siellä on muiden Costa Blancan kohteiden tapaan hyvinkin rauhallista. Toki tämä näkyi myös siinä, että osa kahviloista, ravintoloista ja putiikeista oli kiinni talvella, mutta minua tämä ei haitannut, sillä tulin ensisijaisesti fiilistelemään värikästä kaupunkia. Rantabulevardilta löytyi kuitenkin juuri sopivasti avoimia kahviloita, jotta kaupunkikierroksen jälkeen pääsi hetkeksi istahtamaan ja virkistäytymään ennen päivän seuraavaa kohdetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suosittelen piipahtamaan Villajoyosassa, etenkin jos olet liikkeellä Costa Blancan alueella talviaikaan, jolloin monet kaupungit ovat parhaimmillaan. Matkustamalla kesän huippusesongin ulkopuolella saat nauttia paitsi siedettävästä säästä tukalan helteen sijaan, pääset myös tutustumaan paikkoihin omassa rauhassa ja monin paikoin hinnatkin ovat edullisempia. Myös matkailun ympäristölle aiheuttaman kuormituksen ja paikallisten kannalta on aina parempi, että matkailijavirrat jakautuvat tasaisemmin ympäri vuoden.

Suklaata, aurinkoa ja sateenkaaren värejä – voiko lomakohteelta paljon enempää toivoa?

– – –

Psst! Pistäthän blogin seurantaan myös Instagramissa, jonne päivitän aina tuoreimmat kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply