Suomen suurin matkablogiyhteisö

Päiväretki Alicantesta – Elche on palmupuiden paratiisi

Mikä olisikaan varmempi merkki lomasta kuin näkökentässä huojuvat palmupuut? Noin parinkymmenen kilometrin päässä Alicantesta sijaitseva Elche on palmubongarin unelmakohde, jossa lähemmäs 200 000 palmupuuta muodostavat vinkeän näköisiä metsiä, puistoja ja puutarhoja ympäri kaupunkia ja sen ulkopuolellakin. Elcheen pääsee Alicantesta käsin nopeasti ja edullisesti junalla, joten retki palmupuiden alle onnistuu näppärästi päiväreissun muodossa.

Junalla Alicantesta Elcheen

Alicanten päärautatieasemalta kulkee useamman kerran päivässä junia Elcheen ja niiden aikatauluja voi tarkastella Espanjan rautatieyhtiö Renfen sivuilta valitsemalla lähtöpaikaksi Alacant Termino ja kohteeksi jonkun Elchen kolmesta asemasta, Carrus, Parc tai Mercancias. Palmubongarin näkökulmasta suosittelen Parcia, sillä se sijaitsee aivan palmujen täyttämän Kaupunginpuiston, Parc Municipalin, vieressä.

Junamatka Elcheen kestää puoli tuntia ja kustantaa noin 3 euroa suuntaansa. Lippuja voi ostaa aseman automaateista (jostain syystä ei tosin kaikille junavuoroille) tai perinteisesti lippuluukulta. Elchen päässä lippujen ostamisessa automaatista opasti aseman vartija. Junat olivat siistejä ja Alicanten läheisyydessä ikkunasta pääsi ihastelemaan hetken matkaa Välimerta.

Kaupunginpuisto on Elchen vihreä sydän

Parc Municipal eli Kaupunginpuisto on tuhansien palmupuiden muodostama puistikko, joka levittäytyy Elchen keskustan halki mukaillen Vinalopo-joen kuivunutta uomaa. Puisto on kaupungin keuhkot ja sydän, jonne paikalliset tulevat viettämään aikaa, lenkkeilemään ja nauttimaan palmujen suomasta varjosta keskipäivän helteessä. Astu portista sisään ja olet ihka oikeassa palmumetsässä. Sisäänpääsy ei maksa mitään ja puisto on auki ympäri vuoden.

Elchen palmumetsät eivät ole ilmestyneet paikalleen ihan äskettäin, vaan niiden historia ulottuu yli 2000 vuoden taakse, jolloin aluetta hallinneet karthagolaiset tiettävästi istuttivat ensimmäiset palmut alueelle. Myöhemmin karthagolaisten aloittamaa työtä jatkoivat Afrikasta saapuneet maurit, joiden rakkaus palmupuihin teki Elchestä lopullisesti palmujen kaupungin. Vuonna 2000 Elchen palmumetsät lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon.

Kaupunginpuiston palmujen siimeksestä löytyy itse puiden lisäksi monenlaista ihmeteltävää, kuten merkittävien kaupunkilaisten nimikkopalmuja, suihkulähteitä, koristeellisia penkkejä, pulutorni ja erilaisia rakennuksia. Myös osa palmuista on nimetty niiden erikoisen muodon tai muiden ominaispiirteiden pohjalta, joista kertovat puiden juurelle pystytetyt kyltit. Pulutornin lähellä saattoi kuulla lintujen kujertavan tyytyväisenä koloissaan, mutta sai olla myös tarkkana, ettei tornin liepeillä lenteleviltä kymmeniltä puluilta saanut ikävää yllätystä päällensä.

Kaupunginpuiston keskellä virtaa pieneksi puroksi kutistunut Vinalopo-joki, joka muistuttaa ennemminkin ojaa valtavan joenuoman pohjalla. Jo vuosisatojen ajan suuri osa joen vedestä on käytetty maanviljelyn tarpeisiin lähellä sen alkulähdettä, joten joki on lähes koko jäljelle jäävältä mitaltaan kutistunut pieneksi puroksi, joka virtaa lopulta Välimereen. Nykyään uoma onkin pitkälti jalankulkureittinä, paitsi rankkasateiden aiheuttamien tulvien aikaan, jolloin joenuoma saattaa hetkellisesti täyttyä entiseen virtaukseensa.

Palmupuiden katveesta kaupungille

Kaupunginpuiston eteläpäässä kannattaa ottaa muutama askel sivuun puiston ulkopuolelle ja tutustua Elchen kaupungin keskustaan. Lähellä puistoa hyvä maamerkki on Santa Marian basilika, jonka syvänsiniset kupolit erottaa jo kauempaakin. Tässä basilikassa siunataan palmunoksat, jotka lähetetään pääsiäisen aikaan Elchestä jokaiseen Espanjan kirkkoon. Siinä onkin varmasti melkoinen kasa palmua siunattavaksi.

Elche ei ole varsinaisesti mikään pikkukaupunki, sillä se on asukasluvultaan noin Tampereen kokoinen ja Espanjankin mittakaavassa 20. suurin kaupunki. Kovin paljoa nähtävää kaupungissa ei palmujen lisäksi kuitenkaan ole. Kaupunginpuiston ja basilikan lisäksi päivävisiitin aikana voi käväistä vaikkapa toisessa palmupuistossa, Huerto del Curassa, johon on muutaman euron pääsymaksu. Puisto on kuulemani mukaan todella hieno, mutta valitettavasti se oli suljettuna vieraillessani Elchessä joulupäivänä, joten omalta osaltani puiston näkeminen jäi toiseen kertaan.

Suljettua puistoa lukuun ottamatta päiväretki Elcheen sopi hyvin joulupäivän ajanvietteeksi, sillä toisin kuin lähes aavekaupungiksi muuttuneessa Alicantessa, kaduilla oli elämää ja ravintolat terasseineen olivat auki. Ravintoloita ja istuskelupaikkoja voi etsiä esimerkiksi Parque Blanco -aukiolta ja La Glorieta -puistosta. Jälkimmäisessä voi tutustua myös näköispatsaaseen Dama de Elchestä, naisen rintakuvaa esittävästä patsaasta, joka löydettiin Elchestä 1800-luvun lopulla. Alkuperäinen patsas on esillä museossa Madridissa, mutta jäljennöksiin törmää Elchessä joka puolella.

Yövy palmujen alla

Elchessä saa hyvin kulumaan ainakin puoli päivää palmujen keskellä kulkien ja pistäytyen välillä lounaalle kaupungin keskustaan. Elcheen voi kuitenkin halutessaan jäädä hyvin myös yöksi ja tähän tarkoitukseen suosittelen ainakin kuvien ja lukemieni kokemusten perusteella Huerto del Cura -hotellia. Hotelli koostuu pienistä mökeistä, jotka sijaitsevat tietysti missäpä muuallakaan kuin palmupuiden keskellä.

Lisää tietoa Elchestä: Visit Elche – kaupungin virallinen matkailusivusto

Joko palmut saivat sinutkin haaveilemaan lomasta lämpimään?

– – –

Psst! Pistäthän blogin seurantaan myös Instagramissa, jonne päivitän aina tuoreimmat tunnelmat suoraan tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta sunnuntai, 2 helmikuun, 2020 at 17:07

  Kiitos kaikista vinkeistä, palaan tähän postaukseen varmasti, kun jollain Espanjan matkalla käyn Elchessä😊 Muutenkin mukaansatempaavasti kirjoitettu ja tunnelmaan johdattavat kuvat!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, 7 helmikuun, 2020 at 10:35

   Kiitos! 🙂

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa tiistai, 4 helmikuun, 2020 at 08:10

  No jukrat, ompa kaunis paikka ja vielä todella lähellä Alicantea! Harmi kun luin tästä vasta nyt. Ihanat kuvat <3

  • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, 7 helmikuun, 2020 at 10:37

   Kiitos! Elche on kyllä ihana kohde 🙂

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla keskiviikko, 5 helmikuun, 2020 at 23:45

  Voi että, en ole koskaan Elchessä vielä käynyt vaikka Alicantessa kyllä useasti ja Valenciassa asunutkin. Ehdottomasti täytyy ensivisiitillä mennä myös tuonne, näyttää todella kauniilta ja mielenkiintoiselta paikalta. 🙂 Espanja on aina niin ihana!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, 7 helmikuun, 2020 at 10:38

   Elche on kyllä niin helppo kohde Alicantesta käsin, että ehdottomasti suosittelen visiittiä 🙂

 • Reply Katja perjantai, 7 helmikuun, 2020 at 15:27

  Lämpö ja palmut kuulostaisi kyllä hyvältä, kunhan ei liian lämmin kun itse en oikein kuumuuden ystävä ole.
  Kauniita kuvia!

 • Reply Anna | Muuttolintu sunnuntai, 9 helmikuun, 2020 at 02:25

  Oi ihania palmuja, täällä täytyy ehdottomasti vierailla, kunhan tänne suuntaan joskus lähdetään. Ja mielelläni yöpyisinkin palmujen katveessa. Vaikuttaa kivalta pakopaikalta kaupungin vipinästä.

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, 9 helmikuun, 2020 at 06:49

  Oi! Elche. Tuo paikka on niin ihana Olen kävellyt puistossa kahdesti ja tuntuu, että aina löytyy lisää katsottavaa. Todella kiva päiväkohde.

 • Reply Periaatteen Nainen sunnuntai, 9 helmikuun, 2020 at 10:31

  Mielenkiintoinen hotellivinkki – ja houkuttelevan näköinen paikka muutenkin!

 • Leave a Reply