Lentämättä lomalle – kootut kohdevinkit viikonloppumatkalle

Kun vuosi sitten tein päätöksen vähentää lentämistä, olivat karsintalistan kärkipäässä pikapyrähdykset Euroopan kaupunkikohteisiin – jatkossa matkustaisin lentäen vain oleskellessani kohteessa pidemmän aikaa. Kun lentäminen lakkasi olemasta lyhyillä matkoilla vaihtoehto, suuntasin katseeni lähelle. Suomesta ja lähimaista löytyy lopulta paljon kohteita, joihin voi tehdä kiinnostavia parin päivän tai pitkän viikonlopun reissuja nousematta ollenkaan lentokoneeseen. Nämä kiehtovat lähikohteet mielessäni kävin viikonloppuna kiertelemässä Matkamessuja ja bongaamassa uusia ideoita alkaneelle vuodelle. Oli ilo huomata, että lähimatkailu oli messuilla isosti esillä Maata pitkin -osaston, partnerimaa Viron ja erityisesti monien kotimaan kohteiden muodossa. Messujen ja omien lähimatkojeni innoittamana kokosin vinkit kohteisiin, jotka ovat sen verran lähellä, että niihin ehtii muutaman päivän lomalle kätevästi maata tai merta pitkin.

Jos maata pitkin matkailu ei ole sinulle vielä tuttua, voit aloittaa tutustumisen vaikkapa näistä:

Kotimaa

Kaupunkiloma Suomessa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitäpä jos lähtisit turistiksi vaikkapa Turkuun, Helsinkiin tai Tampereelle? Tai piipahtaisit paikkakunnalla, jolla et ole vielä koskaan käynyt? Suomen suurimmat kaupungit tarjoavat mahtavat puitteet niin kulttuurimatkalle kuin huippuravintoloihin tutustumiselle ja pieniltäkin paikkakunnilta voi löytää kätkettyjä helmiä, kuten upeita puutalokortteleita, hauskoja kesätapahtumia tai vaikkapa historiallisia nähtävyyksiä.

Tutustu ainakin näihin:

Kotimaan luontokohteet

lortikka

Suomen neljä vuodenaikaa tarjoavat loputtomat mahdollisuudet erilaisiin luontoelämyksiin aina ruskavaelluksista lumikenkäilyyn ja makkaranpaistosta kanoottiretkiin. Kansallispuistot ja muut luontokohteet ovat mitä parhaimpia viikonloppukohteita, joiden joukosta löytyy varmasti jokaisen mielenkiinnon kohteita, erätaitoja ja kuntoa vastaava vaihtoehto. Miltäpä kuulostaisi vaikkapa juhannusretki tupasvillojen täyttämälle suolle tai karhujen tarkkailu niiden luonnollisessa elinympäristössä, turvallisesti katselukopista käsin?

Tutustu ainakin näihin:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomiko muka tylsä? Nämä kohteet todistavat toisin!

Kotimaanmatkailulla tuppaa olemaan hieman tylsä maine ja mielestäni aivan suotta. Jos kaupunkiloma tai luontoretki ei nappaa, viikonloppureissun voi hyvin rakentaa vaikkapa uniikin ja omalaatuisen majoituskohteen ympärille. Suomesta löytyy kasapäin erikoisia ja ihania majoituskohteita, jotka riittävät elämykseksi jo ihan itsessään. Majoituskohteiden lisäksi Suomessa riittää muitakin mitä erikoisimpia matkakohteita, joiden paikantamiseen suosittelen lämpimästi Ylen Egenland-karttaa.

Tutustu ainakin näihin:

Ahvenanmaa ja Turun saaristo

Etenkin kesäaikaan Suomen saaristo tarjoaa mahdollisuuden irtiottoon arjesta merimaisemien, rantakallioiden ja Ahvenanmaan pannukakkujen äärellä. Maarianhamina on sympaattinen kaupunkikohde, josta voi kätevästi tehdä retkiä ympäristöön vaikkapa polkupyörän selässä. Turun saariston Rengastietä ei välttämättä polje parissa päivässä, mutta onneksi saaristossa voi tehdä lyhyempiäkin pyöräretkiä, tai suunnata saarikierrokselle moottorivoimin.

Tutustu ainakin näihin:

Viro

Tallinnan uudet kulmat

Tallinna on samalla perinteinen, mutta toisaalta myös jatkuvasti uudistuva kaupunki, joka tarjoaa kokeneellekin kävijälle uutta. Jos Tallinna ”on jo niin nähty”, kannattaa vanhasta kaupungista lähteä rohkeasti tutustumaan uudempiin kaupunginosiin, kuten vaikkapa Telliskiveen ja Noblessneriin, joissa mm. Fotografiska-museo, Keksintötehdas Proto, Põhjala-panimo ja lukuisat muut ravintolat, design-putiikit ja kulttuurikohteet tarjoavat ihmeteltävää useammalle päivälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matka-aika Helsingistä: 2 tuntia laivalla

Tutustu ainakin näihin:

Viro jatkuu Tallinnan ulkopuolellakin

Viro ei rajoitu tietenkään vain Tallinnaan, vaan kiehtovia viikonloppukohteita löytyy muualtakin. Virossa on hyvät bussiyhteydet, joiden ansiosta esimerkiksi kulttuuripääkaupunki Tartto ja kylpyläkaupunki Pärnu ovat vain parin tunnin matkan päässä Tallinnasta. Vai lähtisitkö sittenkin tutustumaan rajakaupunki Narvaan, joka tunnetaan historiallisen Narvan linnan lisäksi kylpylöistä ja Viron pisimmästä hiekkarannasta? Virosta löytyy myös lukuisia kartanohotelleja, joihin voi suunnata nauttimaan ylellistä hemmottelulomaa.

Matka-aika Tallinnasta Tarttoon: 2,5h bussilla
Matka-aika Tallinnasta Pärnuun: noin 2h bussilla
Matka-aika Tallinnasta Narvaan: 3-3,5h bussilla

Tutustu ainakin näihin:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viron viehättävät saaret

Saarenmaa, Hiidenmaa, Muhu ja muut Länsi-Viron saaret tarjoavat loistavat puitteet muutaman päivän luontolomalle. Luontoaktiviteettien lisäksi saarilla voi käydä bongaamassa majakoita, vanhoja tuulimyllyjä ja linnoitusten raunioita, viettää aikaa syrjäisillä hiekkarannoilla ja nauttia saarten ruokaperinteistä, samalla kun tutustuu paikalliseen kulttuuriperintöön. Viikonloppureissun tukikohdan voi perustaa esimerkiksi Saarenmaan ”pääkaupunkiin” Kuressaareen ja tehdä sieltä retkiä ympäristöön. Visit Saaremaa muuten pokkasi voiton Matkamessujen ensimmäistä kertaa järjestämästä Sustainable Travel Competitionista, jonka tarkoitus on palkita vastuullisia ja kestäviä matkailupalveluita.

Matka-aika Tallinnasta Kuressaareen: 4 tuntia bussilla

Tutustu ainakin näihin:

Latvia

Riikaan pitkäksi viikonlopuksi

Moni suuntaa Riikaan halpalennolla Turusta tai Helsingistä, mutta kaupunkiin ehtii muutaman päivän lomalle hyvin lentämättäkin suoralla bussiyhteydellä Tallinnasta. Riika on sopivan kokoinen kaupunki parin päivän reissulle ja jos aikaa on enemmänkin, löytyy aivan läheltä myös kiinnostavia päiväkohteita, kuten Jurmalan kuuluisat hiekkarannat.

Matka-aika Helsingistä: 2h laivalla + 4,5h bussilla
Matka-aika Riiasta Jurmalaan: 0,5h junalla

Tutustu ainakin näihin:

Luontomatkalle Latviaan

Kaupunkiloman lisäksi Latvia on oiva kohde myös luontomatkailuun ja pidennetyn viikonlopun aikana ehtii loistavasti heittämään pienen patikkaretken. Maan neljä kansallispuistoa, Kemer, Razna, Slitere ja Gauja-joen kansallispuisto, mahdollistavat tutustumisen Latvian luontoon erilaisten luontopolkujen ja patikkareittien kautta ja näistä etenkin Gauja ja Kemeri ovat helposti saavutettavissa julkisilla Riiasta. Gauja-joen kansallispuistossa sijaitsee koko Baltian suurin luola Gūtmaņala ja alueella on myös kulttuurihistoriallisesti tärkeitä kohteita, kuten linnavuoria ja kartanoita.

Matka-aika Riiasta Kemeriin: 1h junalla
Matka-aika Riiasta Gaujaan (Siguldaan): 1h junalla

Tutustu ainakin näihin:

Ruotsi

Klassinen Tukholma


Kuva: Pixabay

Tallinnan ohella Tukholma lienee yksi suomalaisille tutuimmista kaupunkikohteista, jonne pääsee kätevästi laivalla Turusta ja Helsingistä. Kaupunki ei juuri esittelyjä kaipaa, mutta jos Tukholma alkaa tuntua jo liian tutulta, voisi viikonloppumatkan aikana kokeilla suunnata vaihteeksi vaikkapa Tukholman saaristoon. Toki Tukholmasta itsestäänkin löytyy mahdollisuuksia monenlaiseen kaupunkilomaan, eikä kaupunki ole vielä yhden viikonlopun aikana kokonaan koluttu.

Matka-aika Helsingistä Tukholmaan: noin 17h laivalla
Matka-aika Turusta Tukholmaan: noin 11h laivalla

Tutustu ainakin näihin:

Ruotsin ”kakkoskaupungit”

Ruotsissa riittää nähtävää pääkaupungin ulkopuolellakin, eikä etenkään pohjoisemmassa Suomessa asuvan kannata unohtaa mahdollisuuksia matkustaa Ruotsiin maata tai merta pitkin hieman Tukholmaa pohjoisemmasta. Esimerkiksi laivayhteys Vaasan ja Uumajan välillä tarjoaa kätevän mahdollisuuden viikonloppulomaan ja myös Tukholmasta käsin kannattaa tutkailla mahdollisuuksia retkille muihin kaupunkeihin. Esimerkiksi maan vanhin kaupunki Sigtuna sijaitsee vain reilun puolen tunnin matkan päässä Tukholmasta.

Matka-aika Vaasasta Uumajaan: 3,5h laivalla

Tutustu ainakin näihin:

Venäjä

Pietari

Pietari on kiehtova ja monipuolinen miljoonakaupunki aivan Suomen naapurissa ja tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen viikonloppumatkaan. Käy katsomassa venäläistä balettia, tutustumassa loisteliaaseen Eremitaasiin tai nauti kaupungin valtavasta ravintolatarjonnasta. Viime vuonna käyttöön otettu sähköinen viisumi on tuonut helpotuksia Venäjälle matkailuun, vaikka ainakaan toistaiseksi viisumi ei vielä käy kaikista kätevimmässä kulkuneuvossa, eli VR:n Allegro-junassa. Laivalla Pietariin pääsee kuitenkin viisumivapaasti ja viisumin ostamalla myös raiteet Pietariin ovat avoinna.

Matka-aika Helsingistä Pietariin: 3,5h junalla (matkaan voi hypätä myös esim. Lahdesta)
Matka-aika Lappeenrannasta Pietariin: 5h bussilla

Tutustu ainakin näihin:

Viipuri

Sähköisellä viisumilla voi matkustaa Pietarin lisäksi myös Viipuriin ja muualle Leningradin alueelle. Tällä Pietaria ympäröivällä alueella on useita suomalaisille tuttuja kaupunkeja, joissa kuitenkin vain harva on käynyt, tunnetuimpana varmasti Viipuri. Viipuriin pääsee kätevästi esimerkiksi päiväristeilyn kyydissä, joka kulkee Lappeenrannasta Saimaan kanavaa pitkin perille.

Matka-aika Helsingistä Viipuriin: 2,5h junalla
Matka-aika Lappeenrannasta Viipuriin: 5,5h laivalla

Löytyisikö näiden kohteiden joukosta aineksia seuraavalle viikonloppureissulle? Vai puuttuuko suosikkisi joukosta? Vinkkaa kommenteissa!

– – –

Psst! Pistäthän blogin seurantaan myös Instagramissa, jonne päivitän aina tuoreimmat tunnelmat suoraan tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Laura/ Lauran tarakalla tiistai, 21 tammikuun, 2020 at 21:38

  Inspiroiva postaus ja kiitos, että jaoit Ahvenanmaan postaukseni! Lentämättä pääsee kieltämättä moneen mielenkiintoiseen paikkaan, jossa ei ole vielä tullut käytyä!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, 22 tammikuun, 2020 at 18:32

   Kiitos Laura! 🙂

 • Reply Maisemaonnellinen Johanna keskiviikko, 22 tammikuun, 2020 at 15:18

  Lämmin kiitos linkkauksista! <3

  Nostamalla esiin lähialuematkailua olet luonnon asialla!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, 22 tammikuun, 2020 at 18:33

   Hyviä juttuja linkkaa mielellään 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami keskiviikko, 22 tammikuun, 2020 at 20:32

  Kattavasti oli vinkkejä lähimatkailuun eli aina ei tarvitse lähteä pitkälle kokeakseen paljon.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, 24 tammikuun, 2020 at 22:07

   Kiitos! Ja se on juurikin näin 🙂

 • Reply mks perjantai, 24 tammikuun, 2020 at 22:14

  Pohjois-Ruotsissakin ehtii käymään maata pitkin ja lyhyessä ajassa: perjantai-iltana yöjunaan ja lauantaiaamuna onkin jo Kemissä tai Torniossa junista riippuen. Torniostahan vaikka kävelee Haaparannalle.

  Jos vuokraa auton, ehtii käydä leppoisassa tahdissa Ruotsin puolella esim. Kukkolaforsenilla ja Perämeren pohjukan luontoa ihastelemassa Seittenkarilla. Tai ehtii tekemään päiväretken Luulajaan (pääsee myös bussilla). Ja muitakin paikkoja toki riittää. Yöjunalla takaisin vaikkapa sunnuntai-iltana ja ehtii maanantaina vielä töihinkin kahden päivän miniloman jälkeen. 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 26 tammikuun, 2020 at 17:15

   Kiitos kattavasta vinkistä! Tässähän on jo valmis viikonloppuohjelma toteuttamista vaille valmiina 🙂

 • Reply Raija tiistai, 11 helmikuun, 2020 at 09:56

  Vain kerran olen ollut Riikassa ja lentäen tietysti. En tiedä teenkö toista reissua sinne. Enemmän nähtävää ja koettavaa on Vilnassa ja myös Tallinnassa.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, 14 helmikuun, 2020 at 18:48

   Vilna kiinnostaisi vielä minuakin ja Tallinnasta tuntuu löytyvän uutta nähtävää joka kerralla.

  Leave a Reply