Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tuttu lomakohde yllätti charmillaan – värikäs ja rosoinen Alicante

Minä ihastun aina kohteisiin, joissa yhdistyvät paikallisten piirteiden luoma omaleimaisuus, ja toisaalta hieman rosoisten yksityiskohtien muodostama boheemi charmi. Yllätyksekseni (ja ilokseni) löysin näitä molempia Alicantesta. Kun palmujen reunustamalta rantakadulta, Explanada de Españalta, astuu muutaman askeleen sivuun, löytää kaupungista värikkäiden julkisivujen, kylämäisten korttelien ja paikallisen elämän täyttämät kadut.

Sympaattinen Santa Cruz – kylä keskellä kaupunkia

Benacantil-linnavuoren rinteille rakentunut Santa Cruz on varmasti Alicanten idyllisintä aluetta. Kylämäinen tunnelma, kauniisti koristellut talot ja kaduille asti levittäytyvät viheristutukset luovat tunnelman, jota ei löydä mistään muualta kaupungista. Santa Cruz on pieni naapurusto, jossa aika tuntuu pysähtyneen ja jokainen asukas vaikuttaa panostaneen kaikkensa asumustensa ulkoasuun. Näin talviaikaan näitä katuja sai talsia lähes itsekseen, vain naapuruston kissat, koirat ja pari satunnaista kulkijaa seuranaan.

Santa Cruziin löytää parhaiten perille etsimällä kartalta Plaza del Carmen -nimisen aukion ja suuntaamalla sieltä portaita ja ylöspäin viettäviä katuja pitkin eteenpäin. Naapurusto on pieni, mutta sen idyllisillä kujilla jaksaa talsia ihmettelemässä yksityiskohtia ja tunnelmaa pidemmänkin tovin. Itse suuntasin paikalle vähän sattumalta, enkä hoksannut naapuruston jatkuvan vielä ylemmäs vuoren rinteille ja pyörin läpi vain pari sivummaisinta katua. Suosittelen kuitenkin lämpimästi suuntaamaan myös syvemmälle valkoisten talojen ja kukkaistutusten täyttämiin kortteleihin.

Vanhan kaupungin väriloistoa

Santa Cruzin alapuolelta, Alicanten vanhasta kaupungista El Barriosta löytyy parikin suorastaan Instagram-kelpoista katua, joiden varrella tönöttää toinen toistaan värikkäämpiä ja kauniimpia rakennuksia. Värikkäiden katunäkymien perässä kannattaa suunnata ainakin Calle Pedro Sebastia– ja Calle Toledo -katujen risteykseen, jossa maamerkkinä seisoo räiskyvän sininen asuinrakennus. Alicantessa suunnistaessaan kannattaa muuten huomioida, että katujen nimet voivat olla kartalla ja katukylteissä eri kielillä – edellä mainitut kadut löytyvät esimerkiksi Google Mapsista espanjaksi, mutta katukylteissä niiden nimet ovat valenciaksi Carrer de Pedro Sebastia ja Carrer de Toledo.

Vanha kaupunki oli yllättävän rauhallista aluetta päämäärättömään haahuiluun, vaikka luulisi tällaisten paikkojen vetävän turisteja magneetin lailla. Toki matalasesonki saattoi osaltaan vaikuttaa siihen, ettei ruuhkaa ollut missään ja monessa paikassa sai kulkea tunnelmoimassa pitkälti itsekseen. Ajan patinoimien kujien ja rakennusten katveessa saattoi ajatuksissaan matkata helposti vuosikymmenten taakse.

Vanhasta kaupungista matka jatkuisi luontevasti ylös Santa Bàrbaran linnoitukselle, mutta nämä kohteet kannattaa ehkä kuitenkin jakaa eri päiville, etenkin jos kiipeää linnoitukselle lihasvoimin. Vanhassa kaupungissa riittää ihmeteltävää, sekä kotoisia kahviloita ja baareja istuskeltavaksi, joten siihen tutustumiselle kannattaa varata riittävästi aikaa. Kuten linnoituksellekin, josta kirjoittelen myöhemmin vielä lisää.

Mikä siinä Espanjassa oikein viehättää?

Myönnän olevani matkailija, joka pyrkii välttämään kliseisimpiä turistikohteita kuin ruttoa, ”koska eihän niissä voi olla mitään aitoa ja omaperäistä”. Aina välillä on kuitenkin tehnyt hyvää muistuttaa itselleen, että niissä perinteisimmissäkin matkakohteissa on ainakin alunperin ollut jotain, mikä on saanut ihmiset matkustamaan juuri sinne. Aloitin matkakohteisiin liittyvien ennakkoluulojeni purkamisen reilu vuosi sitten Malagasta ja nyt vuodenvaihteessa jatkoin sarjaa Alicantella. Ja tykkäsin molemmista!

Kumpaakin mainituista kaupungeista yhdistää monipuolisuus ja myös tietynlainen helppous, jotka yhdessä varmasti saavatkin matkailijat suuntaamaan näihin paikkoihin yhä uudelleen. Niin, ja meille pohjoisen ihmisille tietysti merkitsee näin kaamoksen keskellä aika isosti myös se aurinko, joka killittää Espanjan taivaalla lähes takuuvarmasti ympäri vuoden. Yksinään valohoidon vuoksi en kuitenkaan matkalle lähtisi, vaan kohteesta täytyy aina löytyä myös jotain muuta – kulttuuria, historiaa, visuaalisia elämyksiä ja hyvää ruokaa. Alicantessa yhdistyivät nämä kaikki.

Joko Alicante on hurmannut sinutkin?

– – –

Psst! Lisää reissuinspiraatiota löydät blogin Instagramista, jonne päivitän aina tuoreimmat kuvat ja kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Piyya / Levotonsielumaailmalla lauantai, 11 tammikuun, 2020 at 10:45

  Aluvanteet ei ole vielä hurmannut minua mutta juttusi Alicantesta sai minut hurmaantumaan. Nyt näin sieltä sellaisen osan jonne menisin itsekin mielelläni tallustelevan ja tutustumaan. Lasillinen sangria maistuisi hyvin tapasten kanssa noissa tunnelmissa ja maisemissa.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 12 tammikuun, 2020 at 11:19

   Piti käydä oikein tarkistamassa, että olinko typottanut Alicanten aluvanteiksi 😂 Vanhan kaupungin kulmilla oli paljon pieniä baareja ja muita viihtyisiä istuskelupaikkoja, joissa sangrian nautiskelu varmasti onnistuisi.

   • Reply Piyya / Levoton Sielu Maailmalla sunnuntai, 12 tammikuun, 2020 at 16:59

    Voi hyvänen aika 😂
    Mulle käy niin usein näin, kirjaan ja en tarkista !
    Nooooh kyllä tuo tais kuitenkin ratketa 😉

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, 12 tammikuun, 2020 at 19:58

  ”Aina välillä on kuitenkin tehnyt hyvää muistuttaa itselleen, että niissä perinteisimmissäkin matkakohteissa on ainakin alunperin ollut jotain, mikä on saanut ihmiset matkustamaan juuri sinne.” Kääntäisin tämän asian niin, että niissä perinteisimmissäkin turistikohteissa asuu edelleen paikallisia ihmisiä. Eli ei mikään noin suuri kaupunki, kuten Malaga tai Alicante ole koskaan ollut vain turisteja varten. Ja jos ajatellaan Alicanten ”turistisoitumista”, niin kyllä se keskittyy hyvinkin rajatulle alueelle.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 12 tammikuun, 2020 at 22:56

   Hyvä kääntö, juuri näinhän se on. Alicanten kokoisessa kaupungissa paikallinen väri on säilynyt, vaikka se on kerännyt suosiota myös matkakohteena. Itse tulee ehkä helposti ylenkatsottua tiettyjä, suosittuja matkakohteita ja tarkoitin, että näitä ennakkoluulojaan on hyvä välillä tutkia ja lähteä kohteeseen avoimemmin mielin tutustumaan ja katsomaan, mitä sillä on tarjota.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas maanantai, 13 tammikuun, 2020 at 14:30

  En ole koskaan käynyt Alicantessa, mutta täytyisi kyllä ottaa asiaksi käydä. Ihanan värikkäitä kuvia, ja ihana kissa päässyt myös kuviin mukaan 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 11:07

   Kiitos! Suosittelen kyllä piipahtamaan Alicanten suunnalla, jos värikkäät kadut ja talot ovat yhtään oma juttu 🙂

 • Reply Suunnaton tiistai, 14 tammikuun, 2020 at 07:36

  Luen aina tosi mielelläni Alicanteen liittyviä postauksia. Asuin aikoinaan Valenciassa, mutta Alicante jäi silloin näkemättä (pitkälti sen takia, ettei Norwegian vielä silloin lentänyt Suomesta Alicanteen). Tulevilla reissuilla haluan ehdottomasti yhdistää nuo kaksi espanjalaista kaupunkia.
  Mä olen tosin suhtautunut Alicanteen vähän varauksella, mutta nämä charmikkaan rosoiset kuvat saivat mut pyörtämään ajatukseni ja innostumaan Alicantesta ihan todella!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 11:10

   Mulla puolestaan oli alunperin suunnitelmissa tehdä tutustumismatka myös Valenciaan, mutta kaikkien muiden kohteiden joukossa se sitten jotenkin jäi. Kiehtoisi kyllä tutustua siihenkin, monet ovat Valenciaa kehuneet. Kiva kuulla, että varaukset Alicanten ympärillä hieman kevenivät!

 • Reply Martta / Martan matkassa keskiviikko, 15 tammikuun, 2020 at 14:25

  Alicante on jäänyt minulta käymättä, vaikka muutaman kerran ollaan siinä lähistöllä käyty pienemmissä paikoissa kuten Denia ja La Manga. Aivan mahtava tuo kuva noista värikkäistä taloista <3 Muutenkin kuvat olivat ihanan aurinkoisia ja saavat minut haaveilemaan auringosta lämmöstä, kun samaan aikaan ulkona sataa ja puut heiluu vimmatusti.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 11:12

   Aurinko ja lämpö olivat kieltämättä yksi tämän reissun kohokohdista näin keskellä talvea. Alicante on kyllä hyvä kohde, jos haluaa yhdistää kaupunkiloman ja keskitalven valohoidon samaan reissuun 🙂

 • Reply Sandra perjantai, 17 tammikuun, 2020 at 14:55

  En ole käynyt Alicantessa, mutta kyllä nuo värikkäät talot voisivat hurmata. Espanja on sellainen paikka, jonne mielellään lähtisi talvea ja kaamosta pakoon. Talviaikaan turistejakaan ei varmaan ole riesaksi asti.

  Pitääkin vinkata tämä juttu työkaverille, joka on suuntaamassa Alicanteen. 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 11:15

   Odotin, että Alicantessa ja lähialueilla olisi törmännyt enemmänkin turisteihin näin talviaikaan, mutta sen sijaan etenkin pienemmillä paikkakunnilla ja kylissä sai palloilla ihan täysin paikallisten keskuudessa. Espanja on kyllä takuuvarma kaamoskohde, aurinkoa riittää ja sen rinnalla kaupunkikulttuuria, hyvää ruokaa ja monenlaista tekemistä.

 • Reply espanjaan lauantai, 18 tammikuun, 2020 at 22:41

  Kiitos! Ensi kerralla etsin kyllä nuo ihanat kuvaamasi pikkukadut. Minäkin olen vannoutunut Espanja-fani, etsin sieltä koko ajan uutta. Mutta minua ei yhtään haittaa käydä myös niissä kaikkein turistisimmissa kohteissa, koska onhan niissä jotain, joka on tehnyt niistä suosittuja. Vähän intoani ovat kyllä laimentaneet Madridissa ja Barcelonassa kohtaamaani taskuvarkaat. Se on se toinen puoli asiaa. Mutta esim Aurinkorannikko sopii minulle hyvin. Ei haittaa yhtään, vaikka siellä on suomalaisia, minä kuljen vuorilla ja muualla, missä ei ole yhtään ketään ja sitten menen suomalaisrientoihin, kun huvittaa, jos huvittaa. Alicanten seutu on minulle oudompi, pitääpä pysähdellä siellä taas joskus.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 19 tammikuun, 2020 at 11:19

   Tuo on totta, että turismin kasvun myötä myös lieveilmiöt tulevat mukaan kuvioon, mutta Alicantessa en ainakaan tuntenut, että laukkua olisi pitänyt kauheasti vahdata. Toki osaltaan asiaan vaikutti varmasti se, että näin talviaikaan kaupunki oli monin paikoin aika rauhallinen ja jopa tyhjä. Yksi hyvä syy lisää matkustaa sesongin ulkopuolella!

 • Reply Taina / Seikkailupyöräilijä lauantai, 8 helmikuun, 2020 at 14:21

  Ihana postaus! Minulla oli jostain syystä Alicantesta jotenkin ihan erilainen mielikuva. Lähinnä ajattelin sellaista perusmassaturismimaisemaa hotellikolosseineen. Rakastan niin ikään paikkoja, joissa on boheemia rosoa, paikallisuutta ja värejä, joten ihana huomata, että mielikuvani ei pitänyt paikkaansa. Rakastan Espanjaa, mutta Alicanten suunnalla en ole ollut vielä kertaakaan. Käväisin vastikään Teneriffalla, mutta nyt tekisi kyllä taas kovasti mieli manner-Espanjaa koluamaan. Kuvasi ovat muuten todella kauniita ja ilo lukea hyvin kirjoitettua tekstiä.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, 14 helmikuun, 2020 at 18:50

   Voi kiitos mukavasta kommentistasi! Aika samanlainen mielikuva oli ennakkoon minullakin, mutta kun olin jo kertaalleen yllättynyt iloisesti Malagan suhteen, oli Alicantellekin helppo antaa mahdollisuus 🙂

  Leave a Reply