Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ensimmäinen joulu ulkomailla – onko joulufiilis muisto vain?

Vietän tänä vuonna ensimmäistä kertaa joulua ulkomailla. Juuri tänä jouluna ratkaisu tuntui vieläpä erityisen hyvältä, sillä olen elänyt viimeiset pari viikkoa muuttohässäkän keskellä, josta joulua ei olisi saanut rakennettua tekemälläkään. Oli ihanaa vain jättää muutto taakseen ja paeta reissuun jouluksi. Mutta täytyy myös myöntää, että oudoltahan tämä tuntuu. Joulu on aina ollut niitä harvoja perinteiden täyttämiä juhlia, jotka toistuvat vuodesta toiseen samalla kaavalla ja joiden tuttuuteen on ollut helppo tuudittautua. Miten joulufiilis rakennetaan kaukana kotoa?

Olen kuullut, että monet nimenomaan pakenevat joulua lähtemällä reissuun, mutta itse lähdin ennemminkin kokemaan joulua uudella tavalla. Olen siitä onnellisessa asemassa, että joulussa ei ole minulle mitään pakenemisen aiheita, vaan oikeastaan olen aina tykännyt jouluun liittyvästä rauhoittumisesta, perheen pariin vetäytymisestä ja vuoden pimeimmän ajan juhlistamisesta valoilla ja kynttilöillä. Palaan jouluksi aina perheeni luo ja toteutamme omia, lapsuudestani asti jatkuneita traditioita, joiden myötä laskeudun joulufiilikseen viimeistään aattoaamuun mennessä. Tänä vuonna kuitenkin heräsin jouluaattoon Espanjasta, ulkona helottaa aurinko, palmupuut huojuvat ja joulutorttujen sijasta tarjolla on turrónia ja mantecadoja. Paikallisille tämä on kuitenkin se perinteinen joulu, joten miksen minäkin voisi yrittää rakentaa omaa joulufiilistäni samoista aineksista kuin espanjalaiset.

Espanjassa joulun lähestymisen on huomannut erityisesti joululauluja esittävistä kuoroista, joita on joulun alla osunut kohdalle useampia, sekä parvekkeita ja pihoja koristavista jouluasetelmista. Kaupungille on asennettu myös jouluvaloja, mutta täytyy myöntää, että täällä ne näyttävät siltä kuin olisivat joutuneet vahingossa väärään paikkaan – pimeys ja lumi puuttuvat ympäriltä. Joulutorinkin olen täältä löytänyt, mutta tarjolla olevat villapipot ja -huivit ne vasta kummallisilta tuntuivatkin, kun lämpötila nousee päivisin kuitenkin yli 20 asteeseen. Vaikka espanjalaisen joulun ulkoiset elementit eivät oikein säväytäkään, olen pyrkinyt soluttautumaan osaksi paikallista joulun viettoa muilla tavoin. Ainakin myöhään aattoiltana aiomme nauttia perheen kesken espanjalaisen jouluaterian ja vetää mahan täyteen jouluherkkuja.

Niin, joulun tärkeimmät ainekset omalla kohdallani ovat loppujen lopuksi kasassa myös Espanjassa, sillä olen reissussa yhtä perheenjäsentä lukuun ottamatta lähes koko perheeni voimin. Myös muutaman lahjan aiomme jakaa aattoiltana, vaikka espanjalaisille lahjapäivä onkin perinteisesti vasta loppiaisena. Joulu se näyttää siis rakentuvan tännekin, vaikka joulutunnelma onkin hyvin erilainen kuin kotona Suomessa. Ehkä joulusta ulkomailla tuleekin minulle vielä uusi perinne?

Hyvää joulua jokaiselle, vietitte sitä sitten kotona tai kaukomailla!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply