hostellivinkit

Ensikertalaisena hostellissa – pieni selviytymisopas

Olen viime vuosina huomannut viihtyväni yhä useammin matkoillani hostelleissa, vaikka aiemmin vannoin vakaasti hotellimajoituksen, oman huoneen ja kokonaisvaltaisen yksityisyyden nimeen. Tämä kehityssuunta on oikeastaan hieman yllättänyt minut itsenikin, sillä en todellakaan ole pitänyt itseäni ihmisenä, joka tuntee olonsa kotoisaksi majoittuessaan yhdessä ventovieraiden kanssa. Mikä sitten sai mieleni muuttumaan?

Yhtenä vaikuttimena ovat varmasti olleet tekemäni soolomatkat, joiden myötä hostellit ovat osoittaneet sosiaaliset hyötynsä ja singahtaneet ykkösvalinnakseni majoitusvaihtoehtoja etsiessäni. Toinen syy on yksinkertaisesti se, että uskallettuani ensimmäisen kerran hostelliin huomasin, miten tasokasta edullinenkin majoittuminen voi olla. Hostellien ilosanomaa jakaakseni kokosin tämän pienen oppaan, jonka opeilla toivottavasti yhä useampi pääsisi keräämään reissuillaan positiivisia hostellikokemuksia.

Hostelli vai hotelli

Miksi joku ylipäätään haluaisi majoittua hotellin sijasta hostelliin? Tässä esimerkkinä muutamia omia syitäni:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
 • Hostellit ovat yhteisöllisiä. Etenkin soolomatkoilla on mukavaa, kun huoneessa majoittuu samanhenkistä, reissaavaa juttuseuraa.
 • Hostellit ovat edullisia. Erityisesti yhteismajoitus, eli dormi, on majoitusmuoto edullisimmasta päästä. Hosteilleissa on yleensä myös keittiö, jossa voi itse valmistaa ruokaa ja säästää näin myös ruokailukustannuksissa.
 • Hostellit ovat persoonallisia. Persoonallisuutta voi tietysti löytyä hotelleistakin, mutta omista majoituskokemuksistani persoonallisimpaa päätä edustavat erilaiset hostellit, joissa on esimerkiksi jokin teema tai ne sijaitsevat rakennuksissa, joilla on mielenkiintoinen historia.
 • Hostellit säästävät resursseja. Maailmalla on kasapäin ekohostelleja, jotka kiinnittävät erityistä huomiota luonnonvarojen järkevään kuluttamiseen, mutta yleiselläkin tasolla hostellimajoittuminen on resurssitehokkaampaa, kun samassa huoneessa yöpyy useita ihmisiä sen sijaan, että jokaiselle olisi oma huone.

Miten pääsin alkuun

Hostellien vertailu ja valinta ei eroa juurikaan hotellin valinnasta, mutta muutamia asioita ensikertalaisen on hyvä ottaa huomioon.

Hostellien vertailu

Käytän itse hostellien vertailuun ja varaamiseen pääasiassa Hostelworldin varaussivustoa, jossa monien muiden varaussivustojen tapaan on näkyvissä aiempien majoittujien arvosteluja kohteesta. Käytän pääasiassa tätä yhtä sivustoa, sillä luotan siihen, että hostellimatkailuun keskittyneellä varaussivustolla myös majoittujat osaavat asennoitua hostellikokemuksiin oikein ja osaavat keskittyä arvioita antaessaan ns. ”oikeisiin asioihin”. Arvosteluista onkin yleensä saanut jo etukäteen varsin todenmukaisen kuvan majoituksesta ja hyviä vinkkejä, joita ottaa huomioon.

Mihin kiinnitän huomiota

Hostellin valinnassa kiinnitän hotellien tapaan huomiota perusasioihin, kuten siisteyteen ja sijaintiin, mutta lisäksi tarkistan hostellien kohdalta myös, ettei kyseessä ole ns. bilehostelli, jossa mahdollisuudet rauhalliseen yöhön etenkin viikonloppuisin ovat lähellä nollaa. Bilehostellin merkkejä löytyy usein aiemmista arvosteluista tai vaikkapa hostellin omasta markkinoinnista, jos se keskittyy lähinnä beer pong -turnausten ja muiden vastaavien ympärille. Katson myös, mitä edelliset majoittujat ovat maininneet hostellin ilmapiiristä ja onko hostellissa ylipäätään yhteistiloja, jotka mahdollistavat sosiaalisen kanssakäymisen muiden majoittujien kanssa. Myös säilytyslokeron olemassaolo on tärkeä tieto, sillä haluan lukita arvoesineet turvallisesti yöksi, tai poistuessani huoneesta. Toisinaan tutkailen myös arvosteluja sänkyjen mukavuudesta, sekä siitä, miten toimivina suihkutilat on koettu.

Vielä yksi huomionarvoinen seikka hostellin valinnassa liittyy käsitteisiin curfew ja lockout. Ensimmäinen tarkoittaa ”kotiintuloaikaa”, eli jotkut hostellit ovat säätäneet, ettei hostelliin pääse sisälle enää tietyn kellonajan jälkeen illalla. Tällä turvataan sekä yörauhaa, että majoittujien turvallisuutta. Jälkimmäinen termi taas tarkoittaa päiväsaikaan ajoittuvaa siivoustaukoa, jonka aikana huoneisiin ei pariin tuntiin pääse. Nämä eivät ole käytössä läheskään kaikissa hostelleissa, mutta jos termit tulevat vastaan, on hyvä tietää niiden tarkoitus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteisöllistä vai yksityistä

Lähdin hostellimajoittumisessa liikkeelle yöpymällä aluksi yksityisissä huoneissa, joissa vain wc ja kylpyhuone on jaettu muiden majoittujien kanssa. Tällä tavoin sain tuntumaa hostellielämään ja uskaltauduin myöhemmin siirtymään yhteismajoituksiin, joissa omaa reviiriä edustaa enää oma sänky. Dormeissa vaihtoehtoina ovat yleensä sekadormit, joihin majoittuu eri sukupuolien edustajia sekaisin tai naisten dormit, joihin majoitetaan vain naisia. Vaikka viihdyn soolomatkoillani dormeissa, varaan edelleenkin toisinaan yksityisiä huoneita, kun kaipaan hieman enemmän omaa rauhaa.

Miten varustaudun hostelliyöpymiseen

Jos yövyn hostellissa yksityisessä huoneessa, ei pakkauslistani välttämättä eroa juuri mitenkään hotelliyöpymisestä. Jos kuitenkin majoitun dormissa, pakkaan mukaan ainakin nämä:

 • flipflopit, varvastossut – mukavampi kulkea yleisissä tiloissa
 • korvatulpat – jos huonekaveri kuorsaa tai huoneessa on muuta hälyä yöaikaan
 • unimaski – niihin tilanteisiin, kun huonekaveri saapuu keskellä yötä huoneeseen ja räväyttää valot päälle
 • riippulukko – oman lokeron tai ainakin matkalaukun/repun lukitsemiseen, joissain hostelleissa kuuluu myös hintaan
 • pyyhe – jos hostelli ei tarjoa sellaista, tai voi myös käyttää verhona oman sängyn edessä, jos majoittuu alapedissä
 • suihkukassi – kangaskassi tai muu pussukka, jossa saa kuljetettua pesuaineet ja muut tavarat kätevästi mukana suihkutiloihin
 • mukava oloasu – kivempi viettää aikaa huoneessa ja yhteistiloissa
 • pieni peili – kätevä esimerkiksi meikkaamisen apuna, jotta yhteistä kylppäriä ei tarvitse varata minuuttitolkulla vaan kauneusrutiinit voi hoitaa jossain muualla

Tavaroiden lisäksi hostellimatkalle kannattaa pakata mukaan myös rentoa mieltä, sillä yhteismajoittuminen vaatii tiettyä joustavuutta ja muiden huomioimista. Loppujen lopuksi ihmisten kohtaaminen ja yhteiselo kuitenkin myös antaa paljon. Itse olen esimerkiksi saanut paljon hyviä vinkkejä matkakohteista paikalla jo pidempään viihtyneiltä huonekavereiltani ja monet kerrat olen päässyt vastailemaan myös uteliaisiin kysymyksiin Suomesta, etenkin jos huonekaveriksi on osunut Euroopan ulkopuolelta tulleita matkailijoita.

Millaisia hostellivinkkejä sinä antaisit ensikertalaiselle? Vai onko oma, ensimmäinen hostellikokemuksesi vasta edessä?

– – –

Psst! Lisää reissuinspiraatiota löydät blogin Instagramista, jonne päivitän aina tuoreimmat kuulumiset tien päältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Niklas Welling lauantai, 12 lokakuun, 2019 at 09:09

  Itse käytän Agodaa hostellien varailuun koska olen huomannut sen olevan halvempi kuin Hostel world pitkässä juoksussa. Kaikenmaailman alelippujakin sataa lähes joka yölle Agodalta kun varailee vain sitä käyttäen. Perus checklisti ennen varausta omalla kohdalla ovat juurikin kommentit ja sieltä erityisesti 2 avainsanaa: bedbugs tai party. Jos jompikumpi löytyy niin varausta en todennäköisesti tee 😀

  T. Kirjoittajan veli jonka seikkailut löytyy Youtubesta omalla nimellä

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 12 lokakuun, 2019 at 09:22

   Kiva kun käväisit kommentoimassa ja kiitos vinkistä, tää Agoda onkin mulle vähän vieraampi palvelu! Täytyy käydä tutustumassa.

   Pieni mainos sinulta sallittakoon 😉 Hyviä seikkailun jatkoja sinne Aasiaan tai mihin sitten seuraavaksi päädytkin!

 • Reply Erika S. lauantai, 12 lokakuun, 2019 at 12:36

  Hyvä ja kattava postaus. Ihan samoja asiota mietin hostellista varausta tehdessä. Itse oon pitäytynyt naisdormeissa joissa majoittuu 4-8 henkilöä samassa huoneessa. Sen 8 henkeä pitäisin ylärajana, sillä sen jälkeen rupeaa happi loppumaan yön aikana huoneesta ja olemaan liikaa hälyä. Kanadan kokemusten jälkeen myös tutkin onko wc ja suihkutilat yhteiskäytävällä vai huoneen yhteydessä.
  Koin toimivammaksi sen, että nuo fasiliteetit on käytävällä paremmaksi vaihtoehdoksi, sillä kun yksi nainen sulkeutuu huoneen kylppäriin – niin muut joutuvat odottamaan vuoroaa, joskus jopa hyvinkin pitkään… kun taas yhteiskäytössä oleviin wc ja suihkutiloihin en missään joutunut jonottamaan. Tietysti jos keskellä yöllä tulee tarve käydä veskissä, niin yöpaidassa yleisellä käytävällä hiippailu ei ole kovin kivaa, mutta harvemmin sitä tälläiselle reissulle lähtiessä pakkaa mukaan sitä sexyintä yöasua.

  Muistilistaan lisäisin pari pyykkipoikaa juurikin sen pyyhkeen / tai huivin näkösuojaksi kiinnittämiseen 😉

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 13 lokakuun, 2019 at 11:43

   Kiitos kommentista ja hyvistä lisävinkeistä! 🙂 Itsekin pyrin aina mahdollisimman pieneen dormiin, tuollainen 8 hengen huone taitaa olla isoin missä olen yöpynyt. Ja hyvä pointti tuo suihku- ja wc-tilojen sijainti, myös itse tykkään enemmän käytäville sijoitetuista kylppäreistä samasta syystä kuin sinäkin.

   Hyvä huomio myös nuo pyykkipojat. Itse käytän näkösuojaa hyvin harvoin, joten nämä eivät tulleet listaa kirjoittaessa mieleeni.

 • Reply Merituuli sunnuntai, 13 lokakuun, 2019 at 10:19

  Me majoittauduimme ensi kertaa koko perhe dormiin Vietnamin Sapassa trekkaillessa. Vuorilla sijaitsevaan paikkaan mahtui 20 (?) henkeä. Oli tosi hauska ensimmäinen kokemus, voisin jatkossa hyvinkin päätyä samanmoiseen majoitukseen. Tuolla ei ollut lukollisia säilytyslokeroita, mutta mitään ongelmia ei syntynyt sen suhteen.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 13 lokakuun, 2019 at 12:14

   Mukava kuulla, että dormimajoituksesta jäi positiiviset kokemukset! 🙂

 • Reply Laura/Lauran tarakalla sunnuntai, 13 lokakuun, 2019 at 12:33

  Mielenkiintoinen postaus! En ole vielä koskaan yöpynyt hostellissa, koska mietin juuri tätä erittäin tärkeää yksityisyyttä, mutta myös turvallisuutta. Ehkä voisin kokeilla hostellielämää tuollaisella omalla huoneella…

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 13 lokakuun, 2019 at 16:28

   Yksityinen huone on tosiaan hyvä startti hostellielämän tunnusteluun 🙂 Sinne vaan rohkeasti kokeilemaan!

   Itse en ole koskaan kokenut hostelleissa turvattomuutta. Toki omista tavaroistaan kannattaa pitää huoli, mutta itse olen kokenut sooloreissuilla dormit jopa turvallisemmiksi kuin yksityisen huoneen, kun ympärillä on koko ajan pari muutakin ihmistä. Pyrin aina esittäytymään ja tutustumaan huonekavereihin edes vähän, niin hekin muuttuvat ventovieraista ainakin puolitutuiksi.

 • Reply espanjaan maanantai, 14 lokakuun, 2019 at 21:55

  Mekin valitsemme aina joskus hostellin, vaikka yhteisdormeihin emme oikein sopeudukaan. Mutta useissa hostelleissa on mahdollisuus yksityiseen huoneeseen, jonne pääsee rauhassa nukkumaan. Kun sen lisäksi on yhteistiloja, joissa voi tavata muita ja usein jonkinlainen yhteiskeittiö, se on vain plussaa. Olen paljon törmännyt siihen, että ihmiset luulevat hostellien tarjoavan vain noita makuusaleja.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 15 lokakuun, 2019 at 20:56

   Yksityinen hostellihuone on tosiaan hyvä valinta, jos kaipaa hieman enemmän yksityisyyttä, mutta haluaa kuitenkin mahdollisuuden viettää aikaa myös yhteistiloissa muiden matkailijoiden kanssa. Olen törmännyt usein tuohon samaan käsitykseen ja yrittänyt parhaani mukaan levittää tietoa myös näistä yksityisemmistä huonemahdollisuuksista, jotta yhä useammat uskaltaisivat testaamaan hostelleja 🙂

  Leave a Reply