Suomen suurin matkablogiyhteisö
tampere vinkit

Paljon onnea Tampere – 10 syytä rakastua 240-vuotiaaseen

Armas kotikaupunkini Tampere saa paistatella tänään syntymäpäiväsankarina, sillä kaupunki täyttää 1.10. virallisesti 240 vuotta. Päivää juhlitaan vuosittain Tampereen päivänä ja tänä vuonna juhlat jatkuvat pyöreiden vuosien kunniaksi 10 päivää putkeen, ohjelman levittäytyessä erilaisten tapahtumien muodossa ympäri kaupunkia. Käytin itsekin viikonloppuni vapaat hetket tutustumalla muun muassa Koskenrannan taideteoksiin, eri tahojen järjestämiin avoimien ovien päiviin ja muihin ohjelmanumeroihin, jotka ovat ilahduttaneet kaupunkilaisia eri puolilla Tamperetta.

Tapahtumien lisäksi halusin juhlistaa kotikaupunkiani jollain muullakin tavalla ja niinpä päätin tempaista ja koota juhlavuoden kunniaksi yhteen Tampereen parhaat puolet – eli 10 syytä, miksi juuri Tampere on minulle kaupungeista rakkain. Tampereessa riittäisi ihan varmasti tykättävää 240 kohdan listaksikin asti, mutta ei tehrä tästä ny numeroo ja pitäydytään tällä kertaa ytimekkäästi top kympissä. Onnea Tampere! <3

1. Tampere on ruokakaupunkien ykkönen – Aloitetaan tärkeimmästä, eli ruoasta. Tällaiselle herkkusuulle Tampereen ravintolatarjonta on monipuolisuudessaan, kekseliäisyydessään ja laadussaan vertaansa vailla. Uusia paikkoja ilmestyy tämän tästä ja toisaalta vanhat klassikot pitävät pintansa, jos juuri tänään kaipaa uusien elämysten sijasta jotain tuttua ja kotoisaa. Kulinarististen elämysten etsijälle kaupungin ravintolatarjonnan lähestulkoon kiistämätön kolmen kärki sijaitsee kätevästi vieri vieressä Rautatienkadulla, jossa majaansa pitävät Ravintola C, Bertha ja Kajo. Pizzalle suuntaan Sitkoon, burgerille Kauppahallin Ohanaan, brunssille Viilaan, wokille Purebiteen ja kahville Pyymäen Omaan – niin, ja lohihampparille tietysti Tammelan torille. Jokaiselle löytyy jotakin.

2. Tampere on shoppailukaupunki – Tampereen kokoisesta kaupungista löytyvät tietysti kaikki tunnetut ketjuliikkeet ja isot ostoskeskukset, mutta niitä paljon enemmän rakastan kierrellä kaupungin monissa erikoisliikkeissä, putiikeissa ja design-myymälöissä uniikkien luomusten ja erikoisherkkujen perässä. Uhana Design, Miela, Super Mukava, Culinaria Keittiöelämää -herkkukauppa, Take T:n teekauppa, Tallipihan ja Kehräsaaren putiikit ja Aleksis Kiven kadun sisustusliikkeet tekevät ainakin tämän tamperelaisen elämästä pikkuisen parempaa, noin muutamia esimerkkejä mainitakseni. Tutustumisretken Tampereen putiikeissa voi aloittaa vaikkapa DesignOnTampereen kartan avulla.

3. Tampere on sopivan pieni ja tarpeeksi suuri – Tampere on sopivan kompakti, jotta voit kävellä keskusta-alueella mihin tahansa, mutta tarpeeksi suuri, jotta et tunne jokaista vastaan tulevaa naamaa. Mielestäni aika hyvä yhdistelmä.

4. Tampere on omaleimaisen kaunis – Harvalla kaupungilla on yhtä persoonallista ja omaleimaista ilmettä kuin Tampereella, jonka ytimen muodostavat punatiiliset tehdasrakennukset ja keskustan halki virtaava koski. Yksi suosikkireiteistäni kaupungissa kulkee juuri koskenvartta pitkin Kehräsaaresta Vapriikille ja sieltä sillan yli Finlaysonin tehdasalueelle – ei ole sattumaa, että tämän jutun kuvatkin on napsittu kyseisen reitin varrelta.

5. Tampereella riittää tapahtumia – Minusta on ihanaa, kun kaupunki elää vuoden ympäri erilaisten kulttuuri-, urheilu-, ruoka- ja muiden tapahtumien tahdissa! Isot konsertit ja urheilutapahtumat vetävät tietysti kaupungin täyteen useamman kerran vuodessa, mutta niiden lisäksi löytyy vaikka mitä pienempää ohjelmaa aina pop up -kirpputoreista ravintoloiden teemapäiviin ja puistojoogasta jazz-keikkoihin. Tästä kaikesta pysyy kartalla seuraamalla vaikkapa VisitTampereen tapahtumakalenteria.

6. Tampereella luonto on lähellä – Keskustasta ei tarvitse lähteä kuin Pyynikille asti, niin pääsee jo metsäluonnon keskelle. Lenkkeilijänä ja luontoihmisenä luonnon ja etenkin metsän läheisyys on minulle tärkeää, mutta en haluaisi asua myöskään kovin kaukana kaupungista – Tampereella en joudu tinkimään kummastakaan. Pyynikin lisäksi suosikkiluontomaastoni löytyvät Hervannan Suolijärveltä, Kaupin ja Niihaman metsistä, sekä Näsijärven aalloilta, joille suuntaan talvisin retkiluistelemaan ja kesällä suppailemaan.

7. Tampere on opiskelijoiden kaupunki – Vaikka minun opiskeluvuoteni onkin jo taputeltu, muistelen lämmöllä kaupungissa viettämiäni opiskeluvuosia ja nautin edelleen fiiliksestä, jota erilaiset opiskelijatapahtumat ja ylipäätään opiskelijoiden läsnäolo tuovat kaupunkiin. Vappu ei ole vappu ilman teekkarikasteen seuraamista Koskipuistossa ja lokakuuta piristää tuhansien haalarihousujen saapuminen kaupunkiin Hämeenkadun Appron merkeissä – vaikka sen jälkitunnelmat eivät aina niin kaunista katseltavaa olisikaan.

8. Tampere on rento kaupunki – Tampere ei yritä olla jotain mitä se ei ole, vaan kaupunki tuntuu aidosti omalta itseltään. Tampere on sopivasti juntti ja sopivasti fiini, eikä liikaa kumpaakaan. Kaikki puolet ovat juuri sellaisessa sopivassa tasapainossa. Myöskään tamperelaiset eivät kulje pipa turhan kireällä, jos nyt saan vähän omiani kehua.

tampere vinkit

9. Tampere muuttuu – Vaikka pidänkin tietystä pysyvyydestä ja ennakoitavuudesta, en jaksaisi asua paikassa, jossa kaikki pysyy aina samanlaisena. Tampereella muutoksia tapahtuu monella tasolla ja vaikka osa niistä jaksaakin välillä ärsyttää, on kokonaissumma silti plussan puolella. Kunhan työmaista selvitään, pääsemme alle parin vuoden päästä ajelemaan upouudella ratikalla ja pian kaupunkikuvaa koristavat myös huikeat uudet rakennushankkeet. Pienemmän mittakaavan muutoksiin törmään usein sattumalta ja iloisesti yllättyen – jonnekin on ilmestynyt komea muraali, kas tuossapa on avannut uusi ravintola, onko tämä taideteos ollut tässä ennen, enpä olekaan huomannut tuollaista maisemapolkua.

10. Tampere on koti – Niin, tästähän tämä koko lista ja rakkauteni Tamperetta kohtaan varmaan kumpuaa. Olen asunut Tampereella lähes koko ikäni, jos ei lasketa elämäni ensimmäisiä kuukausia, jotka asuin synnyinkaupungissani Riihimäellä. Välillä olen lähtenyt hetkeksi töihin muualle, mutta toinen jalka on silti pysynyt aina tukevasti Tampereen maaperässä. Ainakaan tällä hetkellä en asuisi mieluummin missään muualla, mutta vaikka joskus lähtisinkin pois, olisi Tampere silti aina se koti johon palaan.

Tässä vielä blogiarkistoni kätköistä muutama Tampere-aiheinen nosto, jos vaikka kummasti alkoi viikonloppureissu (tai hei miksei vaikka muutto?) Tampereelle kiinnostamaan:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply