Suomen suurin matkablogiyhteisö
jurmala riiasta

Puutalojen ja auringon Jurmala – helppo päiväretki Riiasta

Latvian loppukesän aurinko hemmotteli minua koko kolmipäiväisen Riian vierailuni ajan ja kauniin sään houkuttelemana päätin käyttää yhden päivän tutustuakseni Baltian legendaarisimpaan rantakohteeseen, joka sijaitsee vain 30 minuutin junamatkan päässä pääkaupungista. Kyseessä on tietysti Jurmala, joka on tunnettu terveellisestä meri-ilmastaan ja kylpylöistään jo 1800-luvulta saakka ja jonne matkataan vielä tänäkin päivänä pitkälti rentoutumisen ja aurinkoloman perässä. Minua vähänkään tuntevat tietävät, että minä ja rantalomailu emme sovi yhteen, sillä kärsivällisyyteni ei riitä auringossa lekotteluun ja rusketustakin on tällä ihotyypillä turha odotella. Onneksi Jurmala tarjoaa paljon muutakin, kuten kauniita vanhoja puutaloja, kävelykadun vilinää ja tietysti roppakaupalla kesätunnelmaa.

jurmala päiväretki

Rautatieasemalta alkaa kesäkatu

Jurmalaan kulkee junia lähes tauotta Riian rautatieasemalta, jonne kävelee vanhasta kaupungista kymmenessä minuutissa. Ainakin Tukumsiin, Ķemeriin ja Slokaan menevät junat kulkevat Jurmalan kautta ja pysähtyvät keskustan pääasemalla Majorilla. Jurmalassa on kaikkiaan 14 junapysäkkiä, mutta Majori on matkailijan kannalta helpoin aloituspiste, sillä se sijaitsee aivan kävelykeskustan vieressä. Lippu Majorille maksoi asemalta ostettuna 1,40 euroa ja junien aikatauluja voit tutkailla täältä valitsemalla kohteeksi ”Majori”.

Lähellä Majorin asemaa sijaitsee infopiste, josta voi napata mukaan alueen kartan ja suunnata sen opastamana pääkatu Jomas ielalle. Tämän kävelykadun varrelta löytyy suuri osa Jurmalan kaupoista ja ravintoloista ja sitä pitkin on mukavaa maleksia eteenpäin ja seurailla ihmisvilinää. Tällaisena aurinkoisena elokuun päivänä Jomas ielalla vallitsi ihana kesäkaupungin fiilis – värikkäät talot, lämpö, valo ja kesäfiiliksissä olevat ihmiset toivat katukuvaan iloa, jota on vaikea sen kummemmin selittää. Päätin jäädä aistimaan kadun tunnelmaa pidemmäksi aikaa lounaan merkeissä, joten kävin läpi vastaan tulleiden ravintoloiden ruokalistat ja päädyin sinne, jossa kala- tai kasvisannos ei sisältänyt sieniä. Baltiassa oli elokuun lopulla ilmeisesti sienisesonki kuumimmillaan, sillä olin popsinut sieniä Riiassa jo risoton, pastan ja pizzan muodossa ja totesin sienikiintiöni olevan täysi. Päädyin istahtamaan House of Light -nimisen ravintolan terassille ja tilasin jonkin listalta löytyneen kala-annoksen. En tiennyt miten päin suuni pistäisin, kun kalan kaveriksi lautaselle ilmestyi kuin ilmestyikin SIENILLÄ tuunattu ohratto. Oh well…

Puuhuviloita ja loputonta hiekkarantaa

Käveltyäni Jomas ielan päähän käännyin vasemmalle ja lähdin kulkemaan takaisin päin samansuuntaista Jūras ielaa pitkin. Jos olisin jatkanut Jomas ielan päästä suoraan, olisin päätynyt jonkinlaiseen seikkailupuistoon ja näkötornille. Näin jälkikäteen hieman harmittaa, että näkötorni jäi käymättä, sillä sieltä olisi varmasti ollut hieno näköala yli koko kaupungin ja merelle asti. Jūras ielan varrella pääsin kuitenkin ihastelemaan puisia huviloita, joista Jurmala on rantojen ja kylpylöiden lisäksi erityisen tunnettu. Osa huviloista oli kunnostettu vanhaa kunnioittaen, osa oli alkuperäisessä kunnossaan, mutta yllätyksekseni siitä kaikista purkukuntoisimmankin näköisestä talosta asteli ulos asukas koiransa kanssa. Osa huviloista on myös hotelli- ja majoituskäytössä.

Lähellä Jūras ielan loppupäätä päätin piipahtaa vilkaisemassa vielä Jurmalan kuuluisaa hiekkarantaa. Rannalla on pituutta kiitettävät 26 kilometriä, joten tilaa riittää varmasti jokaiselle, vaikka varmasti suurin osa asettuukin helppouden vuoksi juuri tälle Majoria reunustavalle kaistaleelle. Rantaa vartioi tällä kohdalla suuri, kilpikonnaa esittävä pronssiveistos, joka symboloi pitkää ikää – varsin sopiva symboli kaupungille, joka tunnetaan terveellisestä meri-ilmastostaan ja terveyttä edistävistä kylpylöistään. Rannassa itsessään ei pituutensa lisäksi ole mielestäni mitään ihmeellistä, paitsi tietysti se, että auringonottajien täplittämää hiekkarantaa ja merta riittää kirjaimellisesti silmän kantamattomiin.

Jurmala on tietysti kokonaisuudessaan paljon laajempi alue kuin pelkkä Majori, mutta päiväretken puitteissa tällainen 3-4 tunnin kierros pääpaikoilla riitti hyvin. Junia takaisin Riikaan kulkee lähes yhtä tiheään kuin toiseenkin suuntaan ja lipun ostaminen onnistuu pienestä asemarakennuksesta junalaiturin vierestä.

Jurmala on kiva päiväkohde Riiasta käsin, etenkin jos rantalomailu on oma juttu, mutta kaupungista löytyy hyvin tekemistä vaikka auringonotto ei nappaisikaan. Näkisin kuitenkin, että Jurmala on ennen kaikkea kesäkohde. Voin olla toki väärässäkin, mutta tuntuu vaikealta kuvitella, että kylmempään vuodenaikaan kaupungissa olisi kovin paljon elämää.


Psst! Lisää reissuinspiraatiota löydät blogin Instagramista, jonne päivitän aina tuoreimmat kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Piyya lauantai, syyskuu 21, 2019 at 20:18

  Jurmala on kyllä kiva päiväkohde Riiasta. Itsekin siellä tuli kesällä omalla Riian matkalla käytyä. Tuttuja, aurinkoisia maisemia ja sopii tosiaan niin auringonpalvojalle kuin tunnelmoijalle. .

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, syyskuu 22, 2019 at 20:07

   Jurmala osoittautui tosiaan yllättävän monipuoliseksi, vaikka ennalta luulin sen olevan pitkälti rantakohde!

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, syyskuu 23, 2019 at 11:28

  Jurmala on kyllä kiva kohde Riikasta ja kuten totesit, helposti saavutettava.
  Tuohon karttaan on kyllä pakko kommentoida, että ainakin me aikanamme saimme sellaisen kivoilla kuvilla höystetyn piirretyn kartan, jonka mittakaava osoittautui olivat ihan pielessä: katsoimme siitä, että mehän voisimme kävellä yhden asemanvälin takaisin päin, ettei tarvitse kävellä edestakaisin noita puutaloja ihailemassa, mutta se väli osoittautuikin sitten kyllä tosi pitkäksi kävelyksi – toisin kuin kartasta olisi voinut lukea. No, tämä oli aikaan ennen maps.me:tä ym. joten tällaista virhettä tuskin kukaan enää nykyisin päätyy tekemään 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, syyskuu 23, 2019 at 19:30

   Taidan tietää mitä karttaa tarkoitat, nappasin samanlaisen itsekin mukaan, mutta sen lisäksi otin myös isomman ”Jurmala Tourist Map” -nimellä kulkevan kartan, jossa mittakaava on paremmin kohdallaan. Teidän tuli sitten ainakin nähtyä Jurmalaa jalkaisin ihan reippaasti! 😀

 • Reply Mari maanantai, syyskuu 23, 2019 at 18:48

  Riika ja Jurmala ovat kyllä todella hienot lähikohteet. Me kävimme aikanaan Jurmalassa vesibussilla, takaisin Riikaan tulimme kyllä junalla. Sekin oli ihan mielenkiintoista kauniilla loppukevään ilmalla. Vesibussi lähti Riian keskustasta presidentinlinnan läheltä ja matkan varrella näki mukavasti vähän erilaisia maisemia.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, syyskuu 23, 2019 at 19:31

   Tästä vesibussista en tiennytkään, kiitos tiedosta! Tämä on hyvä pistää korvan taakse ainakin jos kesäaikaan on Jurmalaan suuntaamassa Riian suunnalta.

 • Reply Reissu-Jani maanantai, syyskuu 23, 2019 at 19:53

  Jurmala on kiva paikka ja kävin siellä keväällä (toukokuu 2015) – hieman oli viileät kelit, ja ravintolat vasta avasivat terasseja. Junalla pääsee helposti – ja halpaa on. Muista kun etsimme tuota isoa kilpikonnaa tovin – kun lähdimme toisesta päästä kävelemään.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, syyskuu 25, 2019 at 19:08

   Onneksi Jurmala toimii vähän viileämmälläkin kelillä, jos ei rannalle aio mennä. Itsekin jouduin kartasta hieman tähtäilemään oikeaa katua, että löysin kilpikonnan luokse, joten ihan vahingossa se ei nenän eteen ilmesty jos ei tiedä mihin on menossa.

 • Reply Susanna maanantai, syyskuu 23, 2019 at 21:39

  Hyvät kuvat näyttää ihan käymisen arvoiselta ainakin kesällä hyvällä säällä 🙂 hintataso oli varmaankin edullinen? entä millaisia liikkeitä?

  • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, syyskuu 25, 2019 at 19:10

   Hintataso Latviassa on selvästi Suomea edullisempi, mutta toki Jurmalakin on turistikohde, eli vielä halvemmallakin voisi jossain muussa kaupungissa päästä 🙂 Tuossa Jomas ielalla oli joitakin matkamuistomyymälöitä ja vaatekauppoja, mutta mikään shoppailuparatiisi Jurmala ei varsinaisesti ole, vaan esimerkiksi Riika on huomattavasti parempi siihen tarkoitukseen.

 • Reply Katja keskiviikko, syyskuu 25, 2019 at 09:43

  Oi, haluaisin niin kokea ylipäätään tämän maan. Olisikohan Riika joulutorien puolesta kiva? Hmm. Ihania kesätunnelmia!

  Katja
  http://www.optimismiajaenergiaa.fi

  • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, syyskuu 27, 2019 at 21:50

   Uskoisin, että Riiasta löytyisi kyllä tunnelmaa joulun aikaan!

 • Reply katri/Kotona ja kaupungilla perjantai, syyskuu 27, 2019 at 09:23

  Jurmala on kaunis pieni paikka. Itse näen sen juuri kesäkohteena, jolloin kiva istua ravintoloiden terasseilla, istua kävelykadulla ja nauttia rannasta.

  Me oltiin perheen kanssa Jurmalassa muistaakseni 2015, jolloin oli meidän perheen ensimmäinen Baltian Roadtrip. Tänä kesänä tehtiin jo kolmas, mutta ollaan yritetty käydä vähän eri paikoissa aina.

  Autolla mennessä Jurmalaan on pieni tietulli, jonka jokainen Jurmalaan menijä joutuu maksamaan. Vinkkinä autoilijoille.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, syyskuu 29, 2019 at 16:45

   Luulen, etteivät minunkaan Baltian kiertelyni tähän yhteen reissuun tule jäämään, sen verran jäi mielenkiintoisia kohteita vielä katsastamatta! Tuo tietulli ei ollut tiedossani, kiitos kun vinkkasit 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta perjantai, syyskuu 27, 2019 at 22:55

  Jurmala kyllä kuulostaa ja näyttää ihanalta kohteelta! Ehdottomasti haluan siellä vielä piipahtaa jos ja kun Riikaan uudestaan lähden. 🙂 Viime reissu Riikaan oli syksyllä, joten rantakohteet eivät kiinnostaneet. 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, syyskuu 29, 2019 at 16:54

   Muina vuodenaikoina Jurmala varmaan onkin aika ”kuollut”, joten ehdottomasti suosittelen piipahtamaan kesäaikaan paikalla, jos Riikaan vielä eksyt! 🙂

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets lauantai, syyskuu 28, 2019 at 08:44

  Riika ei jostain syystä sykähdyttänyt niin paljon kuin moni muu paikka muutama vuosi sitten, mutta tuolla Jurmalassa kiinnostaisi käydä vielä joskus. 🙂 Riika oli ihan kiva, mutta muut Baltian kaupungit on olleet sitäkin kivempia.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, syyskuu 29, 2019 at 16:55

   Minulla kävi Riian kanssa samoin, ei sykähdyttänyt, mutta Jurmalasta tykkäsin!

 • Reply INDIVUE lauantai, syyskuu 28, 2019 at 19:59

  Ihana kilppari kuvassa! Ja kiitos matkavinkistä – näiden Jurmalan rantamaisemien vuoksi alkoi Riikakin kiinnostamaan.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, syyskuu 29, 2019 at 16:56

   Kiitos! Jurmala on tosiaan käymisen arvoinen 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, syyskuu 29, 2019 at 00:35

  Olipas kiva päästä matkassasi Jurmalaan käymään. Olen käynyt siellä joskus todella kauan sitten, ja muistot on jo hailakoituneet. Muistan lähinnä vain sen junan jolla sinne matkasimme, nuo puutalot (etenkin tuon vihreän) ja rannan. Kiva kaupunki, ja kiva reissu oli. Näyttää kuvissasi paljon eläväisemmälle kuin se oli silloin.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, syyskuu 29, 2019 at 17:08

   Kiitos Paula! Ainakin näin elokuun sesonkiaikaan kaupunki oli hyvinkin eläväinen, mutta varmasti Jurmala on ehtinyt muuttumaankin vuosien mittaan jonkin verran, jos viime visiitistäsi on kovin kauan aikaa 🙂

 • Reply Espanjaan sunnuntai, syyskuu 29, 2019 at 13:56

  ”Minua vähänkään tuntevat tietävät, että minä ja rantalomailu emme sovi yhteen” – tuo lause sopii minuunkin aivan yhtä hyvin. En ikinä hakeudu rannalle, korkeintaan joskus ottamaan kuvia näkymistä tai vaikka aalloista, mutta silloinkin lähinnä rantakaduilta. Jurmala on kiva kohde ja olit onnistunut ottamaan hienoja kuvia sen puutaloista. Sellaisia on minullakin, mutta käynnistäni alkaa olla aikaa jo vuosia. Jos ei maailma olisi kivoja paikkoja tulvillaan, niin voisin ehkä joskus uusiakin käyntini.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, syyskuu 29, 2019 at 17:41

   Onpa kiva kuulla, etten ole ainut rantalomailun välttelijä! Jurmala on kyllä siitä kiva kohde, että tekemistä ja nähtävää riittää rannan ulkopuolellakin 🙂

  Leave a Reply