riika art nouveau jugend

Riika on muutakin kuin vanha kaupunki

Vaikka Riika ei säväyttänytkään ihan niin lujaa kuin etukäteen luulin, vietin kaupungissa silti lähes kolme päivää ja ehdin tässä ajassa tutustumaan myös moniin kohteisiin historiallisen vanhan kaupungin ulkopuolella. Jos Riiassa viettää yhtään pidempään kuin päivän, suosittelen ehdottomasti seikkailemaan ulos vanhasta kaupungista ja tutustumaan ainakin muutamiin kohteisiin sen ulkopuolella. Vain lyhyen matkan päässä vanhasta kaupungista löytyvät ehkä kaupungin komeimmat näköalat, loputtomat ruokatorit, korttelikaupalla kaunista arkkitehtuuria ja valtavia, vehreitä puistoalueita. Tässä minun tärppini Riian uuteen kaupunkiin.

Keskustori ja kauppahallit


riika kauppahalli

riika central market

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riian keskustoria on vaikea olla huomaamatta, sillä sen massiiviset kauppahallit erottuvat selvästi kaupungin katukuvassa vanhan kaupungin liepeillä, Latgalen kaupunginosan laidalla. Kauppahallit toimivat ensimmäisen maailmansodan aikaan Saksan armeijan ilmalaivojen hangaareina, joten kokoa ja näköä näillä halleilla riittää. Torin eri tuoteryhmät on jaettu omiin halleihinsa, joten esimerkiksi yksi halli on omistettu kokonaan kalalle, yksi lihalle, yksi maitotuotteille ja yksi vihanneksille, joita kesäaikaan tosin kaupataan hallin sijasta pääosin ulkosalla. Hallien ulkopuolelle levittäytyy vielä laaja tori, jossa on omat alueensa muun muassa kukille ja vaatteille.

En voinut vastustaa kiusausta ostaa naposteltavaksi mansikkalitraa, joka irtosi huokeaan kahden euron hintaan. Myös kukkatorilta olisi tehnyt mieli ostaa kukkapuska mukaan, mutta mihinkäs minä olisin sen hostellihuoneessani laittanut. Pitkälti torin tuotteet jäivät siis vain ihastelun kohteeksi, mutta jos asuisin Riiassa, tekisin varmasti ruokaostokseni täällä.

Nēģu iela 7
Avoinna päivittäin klo 7 – 18

Nettisivut

Latvian tiedeakatemian torni


latvian academy of sciences

riika näköala

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keskustorin takana, Latgalen kaupunginosassa kohoaa Latvian tiedeakatemian talo, joka pistää korkeutensa ja ulkomuotonsa puolesta silmään jo kaukaa. Itä-Eurooppaa enemmänkin reissanneille rakennus voi näyttää tutulta, sillä vastaavanlainen ”Stalinin hammas” löytyy muun muassa Varsovasta. Tämä stalinistisen arkkitehtuurin taidonnäyte on mielenkiintoisen ulkomuotonsa lisäksi myös ehkäpä kaupungin hienoin näköalapaikka.

Siinä missä useimmat Riikaan saapuvat matkailijat jonottavat Pietarin kirkon torniin katselemaan kaupunkia yläilmoista, ei tiedeakatemian näköalatasanteella ollut lisäkseni kuin neljä ihmistä. Lippu tasanteelle kustansi 6 euroa ja sinne kuljetaan rakennuksen aulan kautta hissillä, jonka jälkeen noustaan vielä portaat pari kerrosta ylemmäksi. Perillä Riikaa pääsee ihmettelemään 65 metrin korkeudesta.

Akademijas laukums 1
Avoinna huhtikuusta marraskuuhun päivittäin klo 10 – 22

Nettisivut

riika academy of sciences

riika tiedeakatemia

Keskustorin ja tiedeakatemian lisäksi Latgalen kaupunginosa tarjoaa muutakin mielenkiintoista nähtävää, kuten rapistuvaa puutaloarkkitehtuuria, sekä Riian gheton ja holokaustimuseon. Alue on kuulemma siistiytynyt viime vuosina, mutta edelleen se edustaa hieman epämääräisempää naapurustoa, joten minulle suositeltiin liikkumista täällä vain päiväsaikaan. Tiettyä varovaisuutta ja maalaisjärkeä kannattaa siis ottaa mukaan näille nurkille.

Puistot


riika puistot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

riika puisto

riika puisto

Jos suuntaat vanhasta kaupungista kohti korkean pylvään päässä nököttävää Vapauden muistomerkkiä, päädyt keskelle vanhaa kaupunkia reunustavaa, suurta puistoaluetta. Bastejkalna-puisto on helposti saavutettavissa vanhasta kaupungista kävellen ja se tarjoaa virkistävän hengähdystauon kaupungin hälystä.

Puiston läpi virtaa kanaali ja alueelta löytyy kauniita siltoja, istutuksia ja patsaita, joita ihmetellä vaikka iltapäiväkävelyn lomassa. Kanaalissa on mahdollista soudella myös veneellä. Hieman kauempaa, mutta kuitenkin vielä kävelymatkan päästä löydät vielä kolme muutakin suurta puistoa, Vermanesin, Kronvaldan ja Esplanāden. Valinnan varaa puistosektorilla siis riittää!

Art nouveau -kortteli


riika jugend

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

riika art nouveau

Riika on yksi Euroopan suurimmista art nouveau -arkkitehtuurin keskittymistä, sillä yli kolmasosa kaupungin rakennuksista edustaa tätä tyylisuuntaa. Toiselta nimeltään jugend-arkkitehtuurina tunnettu taide- ja tyylisuunta tunnetaan erityisesti luontoaiheisista koristeista ja ihmisfiguureista, joita bongailemalla tyylisuunnan rakennuksia onkin helppo tunnistaa.

Riika hemmottelee art nouveaun ystäviä kokonaisella Art Nouveau Districtillä. Alue sijaitsee edellisiin kohteisiin verrattuna jo hieman kaueampana vanhasta kaupungista, mutta suorin kävelyreitti kulkee aiemmin mainitun Bastejkalna-puiston läpi, joten visiitti art nouveaun äärelle yhdistyy sujuvasti puistokävelyyn. Kierroksen alueella voi aloittaa vaikkapa art nouveau -museosta (Alberta iela 12), jota vastapäätä sijaitsee myös suloinen museokauppa täynnä art nouveau -henkistä tavaraa. Näiden jälkeen matka jatkuu sujuvasti Alberta ielaa pitkin. Tämän kadun saa kulkea päästä päähän niskat kenossa, sillä katua reunustavat toinen toistaan upeammat art nouveau -julkisivut.

Tässä vielä lopuksi muutama ekstrakohde, joissa en itse ehtinyt vierailemaan, mutta joista kuulin suosituksia ennen matkaani:


Psst! Lisää reissuinspiraatiota löydät blogin Instagramista, jonne päivitän aina tuoreimmat kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning torstai, 12 syyskuun, 2019 at 15:22

    Riika tuli katsastettua alkuviikosta ja tykkäsin siitä kyllä, vaikka ennakko-odotukset eivät olleetkaan kovin korkealla. On totta, että kaupunki on paljon muutakin kuin vain sen vanha osio. Vuokrasin itse sähköpotkulaudan ja ajelin sillä 14 kilometriä ympäri kaupunkia. Kauimmillaan kävin Teikassa ja Purvciemsissä, missä sijaitsee ränsistyneitä neuvostoaikaisia kerrostaloblokkeja. Myös näköalatornissa ja markkinoilla tuli käytyä.

    • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 14 syyskuun, 2019 at 11:23

      Kävinkin kurkkaamassa sun Riika-postauksen, aika kauas olitkin potkulaudalla ehtinyt! Kaupunkia riittää kyllä pitkälle vanhan kaupungin ulkopuolelle.

    Leave a Reply