Suomen suurin matkablogiyhteisö
bussilla baltiaan

Bussilla Baltiassa – vinkit, reitit ja budjetti

Tänä kesänä toteutin kaikki kolme ulkomaanmatkaani bussi- ja junamatkailun ympärille, sisältäen seikkailuja Saksassa ja Belgiassa, piipahduksen Pietariin, sekä tämän viimeisimmän, elokuisen bussiturneen Baltiaan. Baltiassa maata pitkin matkustaminen on lyhyiden etäisyyksien ja kattavan bussiverkoston vuoksi erityisen kätevää ja vaivatonta, sekä suomalaisen kukkarolle myös edullista. Reissu muistutti myös jälleen kerran, että Baltia on niin paljon muutakin kuin Viro ja Tallinna – vaikka tästäkin läpeensä tutusta kohteesta tuli kyllä tämän matkan varrella löydettyä myös aivan uusia, kiehtovia puolia. Pidemmittä puheitta pistän jakoon vinkit, reitit ja budjetin, joilla tällaisen matkan toteuttaminen onnistuu.

Suomesta bussireittien äärelle

Vaivattomin reitti Suomesta Baltiaan kulkee Suomenlahden yli, eli laivalla Helsingistä Tallinnaan. Laivayhtiöissä riittää valinnanvaraa, mutta oma valintani kohdistui aikataulu- ja ympäristösyistä Tallinkin Megastar-laivaan. Matka-aika on tasan kaksi tuntia ja muihin tätä väliä taittaviin laivoihin verrattuna rikki- ja hiukkaspäästöjäkin syntyy vähemmän, sillä Megastar käyttää polttoaineenaan meridieselin sijasta LNG:tä, eli nesteytettyä maakaasua. Toinen vaihtoehto on kiertää hieman pidempi lenkki junalla Pietarin kautta, jos haluaa yhdistää Baltian reissuun myös visiitin Venäjällä. Muistathan tällä reitillä kuitenkin viisumin!

tallinna julkinen liikenne

Tallinnasta eteenpäin koko Baltia onkin avoinna. Satamasta linja-autoasemalle, eli Tallinna Bussijaamille, on matkaa pari kilometriä ja välin taittaa kätevimmin julkisilla. Bussi numero 2 liikennöi D-terminaalin edestä suoraan linja-autoasemalle, mutta itse käytin ratikkaa, sillä kävin pyörähtämässä ennen asemalle suuntaamista keskustan Rotermanni-korttelissa eväsostoksilla. Ainakin ratikat 2 ja 4 kulkevat keskustasta linja-autoasemalle, esimerkiksi Virukeskuksen kupeessa sijaitsevalta Hobujaama-pysäkiltä. Lipun voi ostaa monella eri tavalla, joista tarkemmin tietoa esimerkiksi VisitTallinn-sivuston oppaassa. Itse käytin lähimaksua, eli lippuna toimi oma pankkikorttini. Tallinnan julkisen liikenteen reittioppaan löydät täältä.

Lippujen ostaminen ja bussin valinta

Baltian alueella toimii useampia kansainvälisiä reittejä ajavia bussiyhtiöitä, mutta oma valintani kohdistui yksinomaan LuxExpressiin, kuultuani siitä ennalta niin hyvää palautetta. Muita Baltiassa operoivia yhtiöitä ovat esimerkiksi Ecolines ja Eurolines, mutta näistä itselläni ei ole kokemusta.

LuxExpressissä minut vakuuttivat hyvien arvostelujen lisäksi bussien palvelut. Busseissa oli tarjolla ilmaista kahvia ja teetä, vesipulloja, ilmainen (ja hyvin toimiva) WiFi, WC, sekä luksuselementtinä vielä jokaisen penkin kohdalla oma näyttö, josta pystyi matkan aikana katselemaan elokuvia ja sarjoja. Ihan kuin lentokoneessa!

Lippujen ostaminen ja reittien tarkastelu käy parhaiten yhtiöiden omilta sivuilta:

Reitti

bussilla latviaan

Oma matkani kesti kuusi päivää ja kuljin tänä aikana reitin Tampere – Helsinki – Tallinna – Riika – Jurmala – Tartto – Tallinna – Helsinki – Tampere. Alunperin olin tehnyt suunnitelman pidemmällekin reissulle, mutta päädyin toteuttamaan nyt tällä kertaa tällaisen kahden maan kierroksen ja ehkä ensi kerralla jatkamaan vielä etelämmäksi Liettuaan saakka. Matka-ajat reitilläni vaihtelivat puolesta tunnista reiluun neljään tuntiin:

 • Tallinna – Riika, 4,5 tuntia
 • Riika – Jurmala, 0,5 tuntia (juna)
 • Riika – Tartto, 4 tuntia
 • Tartto – Tallinna, 2,5 tuntia

Kaikki käyttämäni reitit olivat suoria yhteyksiä, joten vaihtojen kanssa ei tarvinut säätää missään vaiheessa. Pisimmillä reiteillä tarjoutui mahdollisuus lyhyeen jaloitteluun noin matkan puolivälissä. Taukojen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä kuski ei juuri kysellyt tai laskeskellut, ovatko kaikki kyydissä, kun painoi jo kaasua.

Riiasta matkaa voisi halutessaan jatkaa vielä etelämmäksi Liettuan puolelle esimerkiksi Vilnaan (noin 4 tuntia), Kaunasiin (noin 3-4 tuntia) tai Klaipedaan (noin 4,5 tuntia). Saatavilla olevia yhteyksiä on helppo tutkailla bussiyhtiöiden omilta sivuilta.

Asemien palvelut

Kaikilla kolmella käyttämälläni bussiasemalla oli WC (varaa pieniä kolikoita vessamaksua varten), ainakin jonkinlainen kauppa tai kioski, sekä riittävästi penkkejä pidempää odottelua varten. Tarton linja-autoaseman välittömässä läheisyydessä on myös ostoskeskus, jos aikaa on kulutettavaksi enemmänkin.

Tallinnan bussiasema on helpoiten saavutettavissa julkisilla, kuten yllä kuvasin, mutta Tarton ja Riian asemat saavuttaa kätevästi kävellen vanhasta kaupungista. Majoituin kaikissa kohteissani vanhassa kaupungissa ja Tartossa linja-autoasemalle käveli majoituksesta alle 10 minuuttia, Riiassa noin 5 minuuttia. Riiassa linja-autoaseman seutu oli paikoin hieman nuhjuinen, mutta kaikkialla uskalsi kuitenkin hyvin kulkea yksin matkustavana naisena.

Budjetti

terviseksbbb

Majoituksiin ja liikkumiseen paloi rahaa vajaan viikon reissulla yhteensä 289,20 euroa. Summa meni lähes eurolleen tasan majoitusten (143 euroa) ja liikkumisen (146,20 euroa) kesken. Alla vielä tarkempi erittely kustannuksista:

 • Junat Tampere – Helsinki – Tampere, yht. 33,90 e
 • Laivat (Tallink) Helsinki – Tallinna – Helsinki, yht. 59,50 e
 • Bussi (LuxExpress) Tallinna – Riika, 23 e
 • Wicked Weasel Hostel (Riika), 3 yötä makuusalissa, yht. 68 e
 • Junat Riika – Jurmala – Riika, yht. 2,80 e
 • Bussi (LuxExpress) Riika – Tartto, 15 e
 • TerviseksBBB (Tartto), 1 yö, oma huone ja jaettu kylpyhuone, 35 e
 • Bussi (LuxExpress) Tartto – Tallinna, 12 e
 • Red Emperor Hostel (Tallinna), 1 yö, oma huone kylpyhuoneella, 40 e

Syömisiin ja eväsostoksiin kului viikon aikana noin 130 euroa. Latviassa syöminen oli erityisen edullista ja tasokkaassa, fine dining -tason ravintolassakin päivällisannos ja lasi viiniä irtosi noin 20 eurolla. Yleensä ruokailin kuitenkin edullisemmissa paikoissa, joissa ateriat juomineen olivat noin 7-10 euron luokkaa. Virossa hintataso oli hitusen korkeampi, mutta kuitenkin vielä edullinen.

Sellainen reissu tuli tehtyä! Houkuttaisiko Baltia bussin kyydissä, vai ovatko eteläiset naapurimme jo ihan nähty?


Psst! Lisää reissuinspiraatiota löydät blogin Instagramista, jonne päivitän aina tuoreimmat kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning torstai, 29 elokuun, 2019 at 12:09

  Parin viikon päästä on tarkoitus lähteä Viro-Latvia-Liettua-Puola reitille nimenomaan bussilla 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 29 elokuun, 2019 at 19:11

   Kiva kuulla että muitakin on tuolle suunnalle lähdössä! Täytyykin seurailla sun juttuja, jos näkyisi vaikka tuttuja kohteita 🙂

   • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning perjantai, 6 syyskuun, 2019 at 12:00

    Reissu vähän venyykin, sillä en tulekaan vielä Puolasta kotiin, vaan menen myös muualle Keski-Eurooppaan. Lyhensin myös Latvian ja Liettuan osuuksia ja olen niissä vaan yhden yön kussakin. Luin just sun Riika-postauksen, ja jotenkin musta tuntuu, että tulen kokemaan samanlaisia tuntemuksia 😀

    • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 7 syyskuun, 2019 at 11:39

     Katsoinkin sun matkasuunnitelmat juuri läpi, kivan kuuloinen reissu tulossa! Riika on hyvä yhden yön pysäkki ja oleelliset asiat ehtii nähdä siinäkin ajassa.

 • Reply Ilona lauantai, 31 elokuun, 2019 at 13:23

  Oon haaveillut syksylle juurikin bussireissua Vilnaan! Kompastuskivenä ehkä välipysähdyspaikkojen puute. Tallinna-Vilna kun kestää reilut 8 tuntia ja Riikassa kävin ihan juuri. Yöbussi-ajatus aiheuttaa kylmiä väreitä 😀 Tartto täytyy kyllä laittaa korvan taa!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 1 syyskuun, 2019 at 18:15

   Vilnaan täytyisi itsekin vielä joskus päästä! Tuolla välillä Riika on kyllä melkeinpä ainoa järkevä välipysäkki, mutta voihan siellä käväistä vaikka ihan vaan nukkumassa, jos kaupunki muuten on jo nähty. Tartto tekisi pienen koukkauksen tuohon reittiin, mutta on kyllä käymisen arvoinen kohde!

  • Reply Riittaliisa keskiviikko, 18 syyskuun, 2019 at 14:58

   Kannattaa mennä Vilnaan suoralla Finnairin lennolla. Lennot ovat suhteellisen edullisia. Otan aina lennot ja hotellin bookingcomista. Alle 300 euroa on tuo paketti yhteensä kun viivyn siellä neljä vuorokautta. Olen löytänyt vakihotellin joka on hyvällä paikalla lähellä katedraalia. Käyn Vilnassa kerran tai kahdesti vuodessa. Seuraava reissu lokakuun lopulla.

   • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, 18 syyskuun, 2019 at 19:51

    Lentäen toki pääsee suoraan ja nopeasti, itse kuitenkin pyrin suosimaan vaihtoehtoisia matkustusmuotoja ihan kokemusten ja päästöjen vähentämisen näkökulmasta. Kiitos kuitenkin vinkin jakamisesta, suurin osa kun kuitenkin taitaa tuon reissun tehdä lentäen!

 • Reply Riittaliisa keskiviikko, 18 syyskuun, 2019 at 14:53

  Riiassa olen viettänyt kolme päivää muutama vuosi sitten. Mielestäni siellä ei ollut niin paljon nähtävää kuin esimerkiksi Vilnassa ja Tallinnassa. Keskustassa toki on kauniita rakennuksia.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, 18 syyskuun, 2019 at 19:49

   Ihan kolmeksi päiväksi ei minullekaan tekemistä riittänyt, joten päädyin yhden päivän viettämään päiväretkellä Jurmalassa. Yhden päivän kohteeksi Riika sopisi ihan hyvin, mutta sen pidemmäksi aikaa kaipaisi jo jotain muuta.

 • Reply Raija sunnuntai, 2 helmikuun, 2020 at 10:49

  Riikasta voi toki käväistä Rundalen palatsissa. On hieno kohde, järjestetään retkiä Riikasta.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, 7 helmikuun, 2020 at 10:35

   Kiitos vinkistä! Hyvä tärppi 🙂

  Leave a Reply