Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vihastuksesta ihastukseen – 7 syytä hullaantua Pietariin

Olen nyt vieraillut Pietarissa kahdesti ja voin tunnustaa, että suhteeni kaupunkiin ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä. Ensivisiitilläni en nähnyt mitään ihastumisen arvoista mahtipontisessa, kylmässä ja kolkossa kaupungissa, johon olin keskellä marraskuuta saapunut viisumivapaan risteilyn innoittamana. Vannoin, että tänne ei tarvitse enää takaisin tulla. Vuosien varrella kuulin kaupungista kuitenkin niin paljon kehuja, että aloin epäillä, että jotain mätää minun fiiliksissäni Pietaria kohtaan täytyy olla. Niinpä päätin antaa sille uuden mahdollisuuden ja matkustin kaupunkiin elokuiselle viikonloppumatkalle.

Kuten otsikosta ehkä arvaattekin, olivat tuntemukseni kaupungista tämän vierailun jälkeen aivan toiset. Tällä kertaa vietin kaupungissa päivän sijaan koko viikonlopun ja ehkä kesäisellä säälläkin oli jotain tekemistä sen kanssa, ettei kolkosta ja synkästä ollut enää tietoakaan. Kun nyt makustelin jälkikäteen ajatuksiani kaupungista, tunnistin nämä 7 asiaa, jotka saivat minut tykästymään Pietariin – vaikkakin vasta toisella yrittämällä.

Syy 1: Kaupungin kauneus

En tiedä missä rinnakkaisulottuvuudessa vierailin ensimmäisellä Pietarin visiitilläni, sillä kaupunkihan on nätti kuin karkki! Värikkäät talot, koristeelliset yksityiskohdat, sekä puiden ja muiden istutusten luoma vehreys ihastuttivat kaikkialla, missä kuljinkin. Ihanaa, kun kaupunkikuvassa on värejä!

Vaikka suuresti rakastamiani idyllisiä pikkukujia täältä onkin turha etsiä, eivät mahtipontiset kadutkaan näyttäneet enää kolkoilta. Vuodenajalla voi toki hyvinkin olla iso merkitys mielikuvilleni kaupungista, sillä ensimmäisellä vierailullani marraskuussa väkeä oli liikkeellä huomattavasti vähemmän ja sää oli perinteisen marraskuinen, mutta voisin ajatella, että talvellakin vaikkapa lumisena pakkaspäivänä värikkäät rakennukset ja kaunis arkkitehtuuri pääsisivät myös oikeuksiinsa.

Syy 2: Loistelias Eremitaasi

Eremitaasi riittäisi melkein jo itsessäänkin syyksi vierailla Pietarissa. Edellisellä vierailullani 7 vuotta sitten katselin Eremitaasia vain ulkopuolelta, joten tällä kertaa halusin ehdottomasti tehdä visiitin myös sisätiloihin. Eremitaasi on yksi maailman suurimmista taidemuseoista ja se koostuu useammasta rakennuksesta, joista tunnetuin on varmasti vihertävän sävyinen Talvipalatsi. Museossa on yhteensä noin 3 miljoonaa näyttelyesinettä, joten on turha edes unelmoida kaiken näkemisestä yhden käyntikerran aikana. Vaikka taiteen ystävä olenkin, niin totuuden nimissä täytyy sanoa, että Eremitaasia kierrellessäni kyseenalaistin kyllä muutamaan otteeseen loisteliaan palatsin muuttamisen taidemuseoksi – yritäpä siinä nyt kiinnostua jostain 1800-luvun aatelisväen muotokuvista, kun ympärilläsi on kullalla ja ties millä arvomateriaaleilla kuorrutettuja huoneita toisensa perään. Eremitaasi, kuten oikeastaan koko muukin Pietari, onkin oikea kullan ja kimalluksen rakastajan paratiisi.

Sisäänkäyti ja lippujen ostaminen Eremitaasiin tapahtuu Talvipalatsin sisäpihalta. Ennen kuin rynnistät jonottamaan lippuluukulle, kannattaa huomioida, että lippuja saa myös huomattavasti vähemmällä jonottamisella niin ikään sisäpihalla sijaitsevista automaateista. Näistä tosin saa vain normaalihintaisia lipukkeita, joten esimerkiksi opiskelijoiden ja lasten ilmaislippuja varten täytyy jonottaa perinteiselle lippukassalle. Normaalihintainen lippu maksaa 700 ruplaa, eli noin 10 euroa.

Lipunoston jälkeen museoon kannattaa suunnata lippukassan yhteydessä sijaitsevan pääsisäänkäynnin sijasta vasemmalla seinustalla olevasta sisäänkäynnistä, jos haluaa välttää ruuhkat ja jonot. Kävimme kurkistamassa pääsisäänkäynnin tilannetta ja käännyimme kannoillamme, kun näimme aulan tupaten täynnä ihmisiä jonottamassa lippukassoille ja turvatarkastukseen. Sisäpihalla kaikui jatkuvasti venäjäksi ja englanniksi kuulutus, joka kehotti käyttämään toista sisäänkäyntiä, mutta sinne ei eksynyt meidän lisäksemme kuin kourallinen ihmisiä. Turvatarkastuksessa takavarikoidaan muuten vesipullot, joten kannattaa ottaa etenkin kesäaikaan kunnon kulaus ennen sisälle astumista, sillä Eremitaasissa oli yllättävän lämmin.

Syy 3: Suurkaupungin tunnelma

Pietari on noin viidellä miljoonalla asukkaallaan maailman pohjoisin miljoonakaupunki, Venäjän toiseksi suurin kaupunki ja Euroopankin mittakaavassa neljänneksi suurin. Suomesta katsoen Pietari onkin yksi helpoimmin saavutettavista kohteista suurkaupungin tunnelmaa kaipaaville. Pääkatu Nevski prospektin ihmisvilinässä pääsee hetkessä kiinni ison maailman menoon, jota leveät kadut ja mahtipontiset rakennukset vahvistavat entisestään. Näin suuressa kaupungissa pääsee kuitenkin halutessaan myös hiljaisemmille kulkuväylille, ei tarvitse kuin poiketa Nevskiltä vähän sivuun pienemmille sivukaduille. Suurkaupungin säpinästä saa kummasti jonkinlaista energiaa ja Pietarista paluun jälkeen sunnuntai-illan hiljentämä Tampereen keskusta tuntui lähes hämmentävän autiolta.

Syy 4: Verikirkon mosaiikit

Ytimekkäästi Verikirkkona tunnettu, virallisemmin Kristuksen ylösnousemuksen katedraaliksi nimetty rakennus on yksi Pietarin tunnetuimmista maamerkeistä ja mielestäni myös yksi kaupungin kauneimmista rakennuksista. Kauniin ulkomuotonsa lisäksi kirkossa kiehtoo sen epätyypillinen historia. Kirkko on rakennettu paikalle, jolla keisari Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881 ja tästä syystä kirkon lisänimi onkin Kirkko veren päällä tai lyhyemmin Verikirkko. Kirkko on historiansa aikana ehtinyt kokemaan kovia ja sitä on pidetty aikojen saatossa muun muassa ruumishuoneena ja teatterilavasteiden varastona. Jossain vaiheessa kirkosta kaavailtiin ateismin museota ja ehtipä se saada 30-luvulla jo purkutuomionkin, jolta se kuitenkin pelastui toisen maailmansodan syttyessä ja viedessä huomion muualle. Nykyään kirkko toimii virallisesti museona, eikä sitä ole vihitty uudestaan kirkolliseen käyttöön.

Kirkko on kaunis jo ulkopinnaltakin, mutta rakennuksessa kannattaa käydä ehdottomasti sisällä katsomassa sen huikeita mosaiikkeja, jotka peittävät katon ja seinät kauttaaltaan. Vastaavaa värien ilotulitusta en muista nähneeni missään muualla, etenkään kirkossa, ja tämä väriloisto antoi taas yhden syyn tykästyä Pietariin entistä enemmän. Näky pistää ihastelun ohella miettimään myös sitä loputonta työtuntien määrää, mitä näiden teosten kokoaminen pienistä mosaiikkipaloista onkaan vaatinut. Sisäänpääsy kirkkoon kustantaa 350 ruplaa, eli alle 5 euroa. Tavallisesti kirkko on auki klo 18 saakka, mutta kesällä aukioloaikaa pidennetään klo 22.30 asti. Iltaliput ovat hieman päivälippua kalliimpia, 400 ruplaa, mutta kirkossa on myös vähemmän ruuhkaa. Itse suuntasin paikalle juuri iltalipulla, joka ainakin keskellä elokuun korkeinta sesonkia tuntui olevan hyvä ratkaisu.

Syy 5: Illalliset kaupungin katoilla

Olin etukäteen lukenut vinkkejä Pietarin lukuisista kattoravintoloista ja merkinnyt niistä muutaman jo etukäteen muistiin vierailua ajatellen. Kattoravintolat tuntuvat olevan kaupungissa jonkinlainen trendi ja niitä on lähivuosina ilmestynyt ympäri Pietaria. Monet ovat ruokatarjonnaltaan hyvin tasokkaita, mutta kuitenkin hintatasoltaan Suomeen verrattuna vielä ihan kohtuullisia. Itse ihastuin ajatukseen hulppeasta ateriasta kaupungin kattojen yllä, enkä joutunut pettymään.

Monet näistä ravintoloista sijaitsevat hieman piilossa, eikä opasteissakaan ollut aina kehumista, mutta yleensä hissiä etsimällä ja ylimpään kerrokseen suuntaamalla pääsee jo aika pitkälle. Testasimme ravintoloista kaksi, Gastronomikan ja Mansardan, jotka myöhemmin tarkasteltuna kuuluivat samaan ”ketjuun”, eli Ginza Projectiin. Ensiksi mainitussa kannattaa suunnata säiden salliessa ulkoterassille, josta on parhaat näkymät kaupungin kattojen yli. Mansardassa puolestaan parhaat paikat löytyvät sisällä olevasta ravintolasalista, jonka kupeessa kohoaa mahtava Iisakinkirkon kupoli. Meille tämä valkeni valitettavasti vasta saatuamme pöydän ulkoterassilta, jonka näkymä ei ollut aivan yhtä henkeäsalpaava.

Syy 6: Kanaaliristeilyt ja nousevat sillat

Pietaria kuulee toisinaan kutsuttavan Pohjolan Venetsiaksi ja kieltämättä kaupungin halki virtaava Neva lukuisine kanavineen ja niiden yli kulkevine siltoineen tuo mieleen tuon kuuluisan kanaalikaupungin. Erilaiset risteilyt Nevalla ja kanavissa näyttivät olevan kaupungissa suosittuja ja tällaisia veden ympäröimiä kaupunkeja onkin monesti kiehtovaa tarkastella vesiperspektiivistä käsin. Yksi erityisen suosittu teema näillä risteilyillä vaikutti olevan Nevan siltojen ihastelu, kun ne yöllä nostetaan ylös antamaan tilaa rahtiliikenteelle. Erityisesti yhdistettynä Pohjolan valkeisiin kesäöihin nämä risteilyt ovat varmasti upea kokemus.

Meidänkin oli tarkoitus mennä iltaristeilylle katselemaan kaupungin valoja tai jopa yöllistä siltojen nostoa, mutta jouduimme lopulta toteamaan, ettei aika tällä kertaa riittänyt tähän aktiviteettiin. Ja taaperrettuani koko päivän kaupungilla, olisin varmaan nukahtanut sille siltaristeilylle. Ajatuksena risteily kuitenkin ihastutti ja jäipähän taas jotain koettavaksi seuraavaan kertaan!

Syy 7: Kupetz Eliseevs -kauppahalli

Tämä täysin överi, yltäkylläinen ja vieläpä sisällä kasvavalla palmupuulla varustettu kauppahalli on yksi ehdottomia suosikkipaikkojani Pietarissa. Kävin siellä tällä reissulla kahdesti, kun kerta ei vaan riittänyt millään. Kauppahallissa myydään pääasiassa makeisia, sekä pienemmissä määrin myös erilaisia venäläisiä ylellisyystuotteita, kuten beluga-kaviaaria. Hallissa toimii myös kahvila, jossa voi nauttia kahvikupposesta ja vaikkapa leivoksesta palmupuun katveessa. Ihania yksityiskohtia, ylellisyyden tuntua ja vähän överiäkin – juuri sitä, mitä Pietari parhaimmillaan on.

Jos lähiloma Pietariin alkoi yhtäkkiä kuulostaa houkuttelevalta, luethan myös vinkkini Allegro-junamatkan toteuttamiseen. Kiehtova, värikäs ja eläväinen suurkaupunki on lopulta niin helppo saavuttaa Suomesta käsin, että olisin yllättynyt, jos nämä vierailut jäävät ainoiksi kerroikseni kaupungissa.

Mitkä ovat sinun syysi ihastua Pietariin?

Pietaria hehkuttavan kirjoituksen oheen haluan sivuhuomiona nostaa lopuksi vielä esiin myös Venäjän toisen puolen. Monet ovat varmasti kuulleet tai lukeneet esimerkiksi Venäjän viimeaikaisista mielenosoituksista, joihin poliisi on puuttunut paikoin kovinkin ottein. Vierailuni aikana Pietarissa, kuten myös pääkaupunki Moskovassa järjestettiin jälleen laajoja mielenilmauksia, mikä näkyi kaupungissa poliisien runsaana läsnäolona ja kaupungin yllä pörräävinä helikoptereina. Itse mielenilmauksia en kuitenkaan nähnyt, vaikka olin koko lauantaipäivän liikkeellä keskustassa. Turistin kannattaneekin pysytellä näistä tapahtumista etäämmällä, sillä lehtitietojen mukaan poliisit ovat pamputtaneet paikoin jopa sivullisia. Venäjälle matkustamista en näiden ilmauksien vuoksi kuitenkaan pelkäisi. Omasta näkökulmastani on vain positiivista, että ihmiset marssivat demokratian ja poliittisten oikeuksiensa toteutumisen puolesta.

– – –

Psst! Lisää reissuinspiraatiota löydät blogin Instagramista, jonne päivitän aina tuoreimmat kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply Lauran tarakalla keskiviikko, 21 elokuun, 2019 at 22:10

  Mahtavia kuvia ja tunnelmia! Pietari houkuttelee kauneudellaan ja historiallaan. Minkälainen oli kaupungin hintataso esimerkiksi ruokien suhteen? Pietarissa puhutaan(ja kirjoitetaan) ymmärtääkseni paremmin englantia kuin muualla Venäjällä, mitä olet mieltä, pärjääkö pelkällä englanilla hyvin kaupungissa?

  T. Laura/ Lauran tarakalla

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 22 elokuun, 2019 at 23:33

   Kiitos Laura! Hintataso noissa testatuissa kattoravintoloissa oli Suomen keskitason ravintoloiden luokkaa, mutta Pietarissa voi halutessaan syödä kyllä selvästi edullisemminkin. Ja englannilla pärjäsi hyvin, tosin monet tuntuivat olevan hieman arkoja puhumaan sitä ja puhuivat englantia todella hiljaisella äänellä, vaikka kielitaito riitti yleensä asian hoitamiseen ymmärrettävästi 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 26 elokuun, 2019 at 10:20

  Kolmen harvakseltaan toteutetun Leningradin/Pietarin matkan jäljiltä ainakin tuo Nevan siltojen avautumisen näkeminen kesäyönä houkuttaisi vielä!
  Vihastuttamisen puolelle menevät huijaavat taksikuskit – viimeksi otimme vain kerran kaupungilta taksin hotellille ja eikös se heti yrittänyt vedättää meitä. Lopulta maksettiin vaan puolet pyydetystä hinnasta, joka sekin oli luultavasti liikaa. Paikallinen ystävämme totesi, ettei siellä ilman taksisovellusta kannata liikkua lainkaan, siis takseilla.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 26 elokuun, 2019 at 12:23

   Takseja ei tullutkaan itse testattua, mutta olen kuullut, että niiden kanssa voi tosiaan joutua vedätetyksi. Kurjaa,että teille kävi näin! Onneksi Pietarissa on melko kattava metroverkostokin, millä pääsee paikasta toiseen, mutta ei toki kaikkialle.

 • Reply vph maanantai, 26 elokuun, 2019 at 10:41

  Oliko tähänkin nyt pakko laittaa politiikkaa mukaan. Poliisi pamputtaa mielenosoittajia ihan kaikkialla, vaikka nyt viimeksi Barcelonassa ja Pariisissa.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 26 elokuun, 2019 at 12:31

   Eikä se pamputtaminen ole sen oikeutetumpaa sielläkään, mutta Venäjälle matkustamista käsittelevässä postauksessa käsittelen ymmärrettävistä syistä nimenomaan Venäjän tilannetta ja matkustajan turvallisuutta viimeaikaisen mielenosoitusuutisoinnin valossa.

 • Reply Inka / Ollaanko jo perillä? tiistai, 27 elokuun, 2019 at 11:58

  Olipa hyvä ja kattava postaus! 🙂 Meillä on jo pitkään ollut suunnitteilla reissu Pietariin, sillä niin paljon hyvää siitä puhutaan! Ja vielä niin helppo saavuttaa, pari tuntia junalla ja sitä ollaan jo miljoonakaupungin sykkeessä.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 29 elokuun, 2019 at 19:01

   Kiitos! Pietari on tosiaan niin lähellä, että olisi sääli jättää näin hieno kohde käymättä 🙂

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets tiistai, 27 elokuun, 2019 at 12:45

  Voi vitsi miten kauniit kuvat! Sääli, ettei ilmainen e-viisumi ilmeisesti pädekään Allegron junissa, kerkesin jo innostua viisumivapaasta junareissusta Pietariin… Tänä kesänä ei ehtinyt tuolla piipahtaa, mutta ensi kesänä tai keväällä voisi yrittää. Ja nimenomaan kesällä tai keväällä, jolloin kaupunki näyttää parastaan 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 29 elokuun, 2019 at 19:03

   Voi kiitos! 🙂 Kuulin tämän viimeisimmän käänteen viisumiuudistuksesta myös pari päivää sitten, kyllä on harmi jos uudistus ei koskekaan junia! Niin nopea ja kätevä tapa matkustaa se kuitenkin on. Suosittelen omien kokemusteni pohjalta juurikin kevät- tai kesäreissua Pietariin, se talvi ei ollut ehkä paras ajankohta tälle kaupungille.

 • Reply Marja tiistai, 27 elokuun, 2019 at 19:19

  Vau, on se hieno kaupunki ja upeat kuvat! Tämä kyllä nostattaa Pietari-intoa, en olekaan pitkään aikaan käynyt, kaupunki on varmaan 15 vuodessa muuttunut paljonkin.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 29 elokuun, 2019 at 19:04

   Kiitos paljon! Varmasti on muutosta ehtinyt tuossa ajassa tapahtua, ainakin mitä olen kuullut ihmisiltä, jotka ovat kaupungissa vierailleet yli 10 vuotta sitten.

 • Reply Elsa/Hakunamalife keskiviikko, 28 elokuun, 2019 at 06:17

  Mä ihastuin pietariin heti ensimmäisellä käyntikerralla. Oli loppukevät ja kaupunki oli niin kaunis! Aika paljon samat jutut mistä tykkäsin kuin sullakin, mutta lisäksi kun oltiin kouluretkellä opittiin kaupungin sosiaalipalveluista yms mikä oli mielenkiintoista! 😁

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 29 elokuun, 2019 at 19:07

   Kevät ja kesä ovatkin varmaan ne otollisimmat ajat tutustua tähän kaupunkiin, ainakin itselleni jäi juuri kaikki se valoisuus, värit ja kukkaset mieleen! Ja Venäjän sosiaalipalveluissa riittäisikin varmasti kiinnostavaa kuultavaa ihan tällaiselle eri alan ihmisellekin, eroja Suomeen varmasti löytyy. Kiitos kommentistasi!

 • Reply Maarit- niceMatkaaja keskiviikko, 28 elokuun, 2019 at 10:45

  Tasan 5 vuotta sitten suhautin Allegrolla päiväretkelle Pietariin. Ihastuin ensi silmäyksellä ja harmitti, että aikaa ei ollut enempää. Mutta yllättävän paljon yhdessä päivässäkin ehti, kun porhalsi paikasta toiseen kieli vyön alla. Mielelläni ottaisin uusiksi.

  Omat tunnelmani löytyvät täältä: http://www.maaritmaailma.com/pietari/

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 29 elokuun, 2019 at 19:10

   Itsekin olin ensimmäisellä kerralla vain päivävierailulla ja ehdin kaupungin päänähtävyydet näkemään, mutta syvempi tunnelman ja kaupungin fiiliksen aistiminen vaati kyllä selvästi tällaista hieman pidempää pysähdystä. Täytyykin käydä lukemassa juttusi!

 • Reply Stacy Siivonen torstai, 29 elokuun, 2019 at 15:53

  Tykkään överistä ja Pietarissa on ihan loputtomasti nähtävää. En ole näistäkään toteuttanut vielä kaikkia. Listalla on esimerkiksi käydä tutustumassa taloon, jossa tehtiin Kuusisen klubin murhat. Talvipalatsi ja Palatsiaukio ovat tietysti tuttuja, mummoni eksyi siellä ollessaan pieni. Ei kuitenkaan pidä sortua juoksemaan nähtävyydeltä toiselle, vaan istua nauttimaan Pietarin tarjoamista runsaista makuelämyksistä.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 29 elokuun, 2019 at 19:12

   Näin suuressa kaupungissa riittääkin kyllä nähtävää vaikka kuinka monelle vierailulle ja makuelämykset ovat ilman muuta yksi osa matkaa!

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas torstai, 29 elokuun, 2019 at 20:06

  Hieno juttu Pietarista. Olit juuri taikonut kuviin tunnelmaa. Tuli hinku päästä Pietariin noille kattoterasseille ja illallisristeilylle. Me oltiin joskus kymmenen vuotta sitten. Meille tarjoiltiin litra vodkaa, pullo kuohuvaa ja pari kaviaarileipää. Mitenköhän on nykyään?

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 3 syyskuun, 2019 at 20:23

   Kiitos paljon! Ai kauhea, minä en selviäisi noin nestemäisistä tarjoiluista 😀 Tällä reissulla ei vodkaa tyrkytetty oikein missään, mutta ehkä se johtuikin siitä, että illallisristeily jäi kokeilematta.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista perjantai, 30 elokuun, 2019 at 23:17

  Pietarin suosio on onneksi nousemassa, sillä sen verran hieno kaupunki se on. Ja niin lähellä, ettei aina muistakaan. Kotikaupungistani kaakonkulmalta katsottuna Pietari on lähempänä kuin Helsinki. Metropoli tuossa aivan vieressä 🙂 Täytyy painaa nuo kattoravintolat muistiin.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 3 syyskuun, 2019 at 20:24

   Pietari on kyllä nyt kovassa nosteessa, enkä yhtään ihmettele 🙂 Voi kun itsekin asuisin noin lähellä, niin tulisi varmasti hankittua vuosiviisumi ja käytyä useammin!

 • Reply Anna | Muuttolintu lauantai, 31 elokuun, 2019 at 01:10

  Melkein nolottaa, etten ole koskaan käynyt Pietarissa vaikka se on omaa kotikaupunkia lähempänä kuin Helsinki. Ehdottomasti asia mikä pitää korjata lähitulevaisuudessa!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 3 syyskuun, 2019 at 20:24

   Suosittelen, sen verran monipuolinen kaupunki ja ihan tuossa ”nurkan takana”!

 • Reply espanjaan lauantai, 31 elokuun, 2019 at 10:19

  Kiitos kattavasta tekstistä ja upean upeista kuvista! Odottelen sitä vapaata viisumia, jotenkin en usko, että tuo junamatkojen pois sulkeminen olisi pysyvä olotila. Tai voin kyllä välillä olla liiankin optimisti. Jos se ei toteudu, meidän pitää sitten vain toteuttaa matkamme ja ostaa viisumi. Nostit matkakuumetta.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 3 syyskuun, 2019 at 20:26

   Voi kiitoksia! Täytyy toivoa, että junamatkat saataisiin nettiviisumiin mukaan! Mutta jos se ei toteudu, niin melkein voisin harkita vuosiviisumin hankkimista, jos tulisi junailtua sen innoittamana vaikka kauemmaksikin Venäjälle.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 31 elokuun, 2019 at 12:38

  Mä rakastuin Pietariin ensikäynnillä, joka oli reilu kolme vuotta sitten maaliskuussa. Oli välillä ihan pirun kylmä, mutta kaupungin kauneus lumosi silti. Voin kyllä kuvitella, että marraskuisena päivänä Pietari ei ole ehkä ihan parhaimmillaan. 😀 Tuo kauppahalli on ihanan näköinen, siellä ei tullut käytyä! Seuraavalla kerralla, kun käyt Pietarissa, kannattaa ehdottomasti käydä myös Katariinan kesäpalatsissa, se on huikea.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 3 syyskuun, 2019 at 20:28

   Joo, aika harva paikka varmaan on loistossaan marraskuussa 😀 Täytyypä painaa tuo kesäpalatsi mieleen, nyt kun talviversio on jo nähty!

 • Reply Teppo/Tämä matka lauantai, 31 elokuun, 2019 at 23:42

  Siinäpä tuli monta hienoa kohdetta seuraavalle kerralle. Ja kyllä vuodenajallakin on merkitystä. Viimeksi kevättalvi ei tuonut parhainta Pietaria esiin.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 3 syyskuun, 2019 at 20:30

   Jep, kyllähän se vuodenaika voi vaikuttaa paljonkin fiiliksiin kaupungista. Pietari näytti ainakin olevan parhaimmillaan juuri kesäkohteena!

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi sunnuntai, 1 syyskuun, 2019 at 10:12

  Vitsit mikä Pietari-kuume tulee tästä! Ensi viikolla pikainen visiitti tänne ja en malta odottaa! 😍😍😍😍

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 3 syyskuun, 2019 at 20:30

   Voi että, ihanaa Pietarin reissua! Tuonne täytyy kyllä tehdä itsekin vielä uusi visiitti.

 • Reply Iida In Translation sunnuntai, 1 syyskuun, 2019 at 12:17

  Tästä tuli aivan kauhea matkakuume! Ihania kohteita ja vinkkejä olit nostanut tähän postaukseen <3 Päädyin jo katsomaan Allegro-junien hintoja tämän postauksen inspiroimana… saattaapi olla, että syksylle suunnittelemani pikkureissu suuntautuu Pietariin 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 3 syyskuun, 2019 at 20:32

   Voi kiitoksia! 🙂 Pietari on kyllä niin ihastuttava ja juuri täydellinen lähikohde pikkureissulle, kun viikonlopussakin ehtii jo vaikka mitä!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 4 syyskuun, 2019 at 13:05

  Me emme ole vielä Pietarissa päässeet käymään. Olen nyt lähiaikoina lukenut useampiakin postauksia kaupungista ja tullut siihen tulokseen, että pitää yrittää lähiaikoina vierailla siellä. Nähtävää tuntuu riittävän useammaksikin päiväksi tai jopa useammaksi vierailuksi!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 7 syyskuun, 2019 at 11:38

   Pietari on nyt pinnalla vähän joka kanavassa, enkä kyllä ihmettele! Tämän kokoisessa kaupungissa riittäisi tekemistä varmaan viikonkin reissulle.

  Leave a Reply