Suomen suurin matkablogiyhteisö
allegro pietari

Allegrolla Pietariin – vinkit onnistuneeseen junamatkaan

Hiljattain toteuttamani viikonloppureissu Pietariin oli jo toinen kertani tässä kaupungissa ja viimeisimmän vierailuni myötä olen nyt päässyt kokemaan kaupunkiin saapumisen niin laivan kuin junankin kuljettamana. Vaikka edellisestä reissustani oli aikaa jo lähes 7 vuotta, ei aika ollut vieläkään kullannut muistoja laivamatkan osalta – ankea asiakaspalvelu, kova merenkäynti ja pitkän laivamatkan tylsyys olivat vielä kirkkaina mielessä. Junamatkasta sen sijaan jäi heti ensituntumalta hyvät fiilikset, joiden rohkaisemana uskallan suositella Pietariin liikennöivää Allegro-junaa matkustusvaihtoehtona muillekin helppoa lähilomaa suunnitteleville. Kokosin tähän pieneen oppaaseen vinkit, joiden avulla junamatkan suunnittelu ja toteuttaminen käyvät käden käänteessä.

1. Viisumi

Ainakin vielä toistaiseksi Venäjälle matkaava suomalainen tarvitsee passiinsa viisumin. Syksylle kaavailtu sähköisen viisumin käyttöönotto toisi toteutuessaan ison helpotuksen viisumiprosessiin, mutta ennen sitä viisumin hankinta matkatoimiston tai konsulaatin kautta kuuluu vielä osaksi Pietarin matkavalmisteluja. Laivan hyväksi kerrottakoon tässä kohtaa, että laivalla saapuva matkailija voi viettää Pietarissa 72 tuntia viisumivapaasti, mutta junamatkailijaa tämä vapautus ei koske.

Viisumeja välittävät useat eri matkatoimistot ja omani hankin saamieni suositusten perusteella Rustravelin kautta. Viisumia varten tarvitset passin, joka on voimassa vähintään 6 kk viisumin päättymisen jälkeen, täytetyn viisumianomuslomakkeen (löytyy esimerkiksi Rustravelin sivuilta täyttöohjeineen), enintään 6 kk vanhan passikuvan, sekä todistuksen voimassaolevasta matkavakuutuksesta. Venäjän viisumiin tarvittavan kutsun tai puollon voit hankkia itse, tai ostaa sen lisäpalveluna. Rustravelilta hankittuna yhteen matkaan oikeuttava kertaviisumi puoltoineen maksoi noin 80 euroa. Valmis viisumi oli noudettavissa reilun viikon kuluttua passin ja asiakirjojen toimittamisesta.

2. Junaliput

Pietarin junalippujen ostaminen käy kätevästi tutusta ja turvallisesta VR:n lipunmyynnistä. Aikaisintaan liput voi ostaa 90 vuorokautta ennen matkaa. Lippujen hinnat vaihtelevat melko paljonkin sesongin ja viikonpäivän mukaan ja välillä VR julkaisee myös tarjouksia tälle reitille. Oman kokemukseni mukaan lippujen ostamisessa kannattaa olla etenkin korkean sesongin aikaan ajoissa liikkeellä, sillä junat voivat suosituimpina ajankohtina täyttyä. Itse olin vähällä jäädä ilman paikkoja, kun ostin itselleni ja matkakumppanilleni lippuja elokuiselle viikonlopulle 1,5 kuukautta ennen matkaa – lippuostoni jälkeen junassa oli vapaana enää pyörätuolipaikkoja.

Allegro-juna liikennöi Helsingin ja Pietarin välillä, mutta matkaan voi hypätä myös esimerkiksi Tikkurilasta, Lahdesta tai Kouvolasta. Oman matkani toteutin junailemalla Tampereelta Tikkurilaan ja hyppäämällä sieltä Allegron kyytiin. Meno-paluumatkan hinnaksi Tikkurilasta Pietariin ja takaisin tuli 78 euroa. Lippua ostaessa täytyy syöttää matkustajien passitiedot ja lipuntarkastuksen yhteydessä lipputiedot löytyvät kätevästi passilta.

3. Junamatkalla

Matka pääteasemalta toiselle, eli Helsingistä Pietariin kestää noin 3,5 tuntia. Rajamuodollisuudet hoituvat kokonaisuudessaan junassa, joten ylimääräistä aikaa tulliin tai passintarkastukseen jonottamiseen ei tarvitse varata. Suomen puolelta lähtiessä junassa kiertää ensin VR:n työntekijä tarkistamassa liput (eli passit, varsinaista junalippua minulta ei kyselty kertaakaan) ja jakamassa maahantulokortit. Vainikkalan raja-aseman lähestyessä junaan astuvat Suomen tulli- ja rajaviranomaiset, jotka katsovat niin ikään passit läpi ja tiedustelevat myös matkatavaroista. Rajan toisella puolella vuorossa ovat Venäjän viranomaiset, jotka tekevät saman homman ja nappaavat lisäksi täytetystä maahantulokortista toisen puolen mukaansa. Toista puolikasta tulee säilyttää itsellä koko matkan ajan. Tulli- ja rajatarkastuksen ajan matkustajia ohjeistetaan istumaan omalla paikallaan.

Viranomaisten lisäksi junassa kiertää myös pieni kärry, josta voi ostaa kahvia tai teetä ja muita virvokkeita, sekä valuutanvaihtaja, jos rahanvaihto on jostain syystä unohtunut viime tippaan. Joidenkin vaunujen palveluihin kuului myös juomavesipiste. Lisäksi junassa on ravintolavaunu, josta voi ostaa juomaa ja ruokaa myös mukaansa omalle paikalleen. Sekä Suomen että Venäjän puolella junan palveluihin kuuluu myös ilmainen WiFi.

4. Pietarin Finljandski-asema ja liikkuminen Pietarissa

Junamatka tuntui kuluvan nopeasti rajamuodollisuuksia seuratessa ja maisemia ihmetellessä, ja alkuiltapäivästä saavuimmekin jo Pietarin Suomen asemalle, eli Finljandskille. Poistuminen junasta tapahtuu aseman sivuseinustalta ja paikka kannattaa painaa mieleen myös paluumatkaa ajatellen, sillä junaan myös noustaan tällä puolen asemaa sijaitsevan kansainvälisen odotusaulan kautta. Matka asemalta keskustaan Nevski prospektin lähistölle hoituu parhaiten metrolla, joka löytyy aivan kulman takaa asemarakennuksen yhteydestä. Ploschad’ Lenina -asemalta liikennöi punainen linja nro 1, jolla pääsee muutamassa minuutissa keskustaan.

Paluumatkalla junaan nouseville matkustajille tehdään turvatarkastus ja passintarkastus, joihin oli ainakin näin elokuisena sunnuntaina kertynyt jonkin verran ruuhkaa. Odotusaulassa on myös pieni Tax free -myymälä, josta voi tehdä vielä viime hetken tuliaishankintoja.

Tässä vielä pieni linkkilista, josta oli itselleni hyötyä niin matkan suunnittelussa kuin sen aikana:
Allegro-junan aikataulut
Pietarin metrokartta
Ohje maahantulokortin täyttämiseen

Näin helppoa se on! Ja vielä helpommaksi homma muuttuu, jos nykyisestä viisumiruljanssista lisäkustannuksineen päästään lähitulevaisuudessa eroon. Viisumin hankintaakaan ei kuitenkaan kannata turhaan stressata, sillä kun vaivan on kerran nähnyt, hoituu homma siitä eteenpäin sutjakkaasti.

. . .

Psst! Lisää reissuinspiraatiota löydät blogin Instagramista, jonne päivitän aina tuoreimmat kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply