Suomen suurin matkablogiyhteisö

Taide- ja ruokamatka Mänttään – Serlachius-museot Gustaf ja Gösta

Eilen alkaneen kesälomani ajalle on luvassa jos jonkinlaista reissua, mutta päätin aloittaa rauhallisesti ja suunnata ensimmäisenä lomapäivänäni lähimatkalle taidekaupunki Mänttään ja sen Serlachius-museoihin. Jos mietit, mistä yhteydestä Serlachius-nimi on ehkä tuttu, mietipä erästä oravamaskotilla varustettua vessapaperimerkkiä. Ennen taidekaupungin statustaan Mäntän elinvoima on rakentunut vahvasti paperille ja kaupungissa toimii edelleenkin vanha G.A. Serlachius Oy:n paperitehdas, joka tosin nykyään taitaa puksuttaa toisen omistajan alla. Mäntän ja kaupungissa vierailevien turistien onneksi Serlachius-suvusta löytyi paperin lisäksi kiinnostusta myös taidetta kohtaan ja tämän kiinnostuksen ansiosta Mäntässä pääsee tänä päivänä ihastelemaan taideteoksia jopa kahden museon täydeltä. G.A. Serlachius Oy:n vanhaan pääkonttoriin ja Serlachius-suvun asuinkäytössä olleeseen Joenniemen kartanoon perustetut museot muodostavatkin mielenkiintoisen kokonaisuuden, joiden näyttelyistä voi bongata tuttuja nimiä aina Gallen-Kallelasta Schjerfbeckiin. Pysyvien näyttelyiden lisäksi museoissa on useampia vaihtuvia näyttelyitä, joissa on esillä niin modernia kuin perinteistäkin taidetta.

Museo jakautuu kahteen osaan, Gustafiin ja Göstaan, joiden välisen parin kilometrin matkan voi taittaa joko museon lainaamilla pyörillä, tai kohteiden välillä liikennöivällä Serlachius-bussilla. Samalla bussilla taittuu myös matka Tampereelta Mänttään ja takaisin, mikäli omaa autoa ei ole käytettävissä. Aloitin oman kierrokseni Gustafista, joka toimii vanhassa paperitehtaan pääkonttorissa. Taidenäyttelyiden lisäksi jo itse rakennus antaa aihetta ihasteluun ja voin vain kadehtia niitä ihmisiä, jotka ovat aikanaan saaneet työskennellä näin hulppeissa puitteissa.

serlachius museot

serlachius olli ja bucklan

Gustafissa on esillä pysyvinä näyttelyinä Kauppaneuvos G. A. Serlachiuksen elämästä kertova Paperiperkele-näyttely, sekä lapsille suunnattu Apteekkarin kauppahuone -työpaja. Paperiperkele on mielenkiintoisesti toteutettu audiovisuaalinen elämys, johon astutaan sisään kuulokkeet päässä ja kuljetaan hämärissä huoneissa hieman pelottavienkin ihmishahmojen keskellä. Itse astuin näyttelyyn tietysti sen väärästä päästä ja bongasin kuulokkeet vasta astuessani ulos sisäänkäynnin puolelta. Oma elämykseni muistutti ennemminkin kummitusjunaa, koska audioselostus puuttui matkasta. Ole sinä fiksumpi ja painele sisään pääaulan puoleisesta sisäänkäynnistä.

Vierailuni aikaan museon päänäyttelynä toimi taitelijapariskunta Ehrströmien taiteesta ja elämästä kertova näyttely, joka levittäytyy molempiin museoihin. Ollina ja Bucklanina tunnettu pariskunta Olga Gummerus-Ehrström ja Eric O. W. Ehrström olivat monipuolinen taitelijapari, joiden kädenjälkeä on nähty niin Fazerin makeisten käärepapereissa, Suomen vaakunassa, kuin Arabian astiastoissakin. Ericin kynästä on lähtöisin myös Suomen kuninkaalle suunniteltu kruunu, joka sattuneesta syystä ei kuitenkaan koskaan päässyt käyttöön asti. Ericin piirrosten pohjalta tehty jäljennös kruunusta on esillä Gustafissa. Olga puolestaan oli lahjakas muotokuvamaalari, jonka omakuvat jäivät museokierrokselta erityisesti mieleen. Erikoisena faktana kerrottakoon, että Eric menetti oikean kätensä junaonnettomuudessa, mutta opetteli käyttämään vasenta kättään taiteen tekemiseen ja jatkoi uraansa yksikätisenä taiteilijana. Hän oli myös intohimoinen ruoan ystävä, jonka rakkaus ruokaan valitettavasti kuitenkin koitui hänen kohtalokseen ja hän kuoli laihdutusyrityksen aiheuttamiin komplikaatioihin vuonna 1934. Olga menehtyi sairauteen muutamaa vuotta myöhemmin.

Olli ja Bucklan -näyttely on esillä 12.1.2020 asti.

olli ja bucklan

Museokokonaisuuden toiseen osaan, Göstaan, pääsee samalla lipulla kuin Gustafiin. Yhteislippu kustantaa aikuiselta 10 euroa. Gösta on alunperin perustettu Joenniemen kartanon taidekokoelman ympärille, mutta museota on myöhemmin laajennettu modernilla paviljongilla, joka yhdistyy kartanoon lasikäytävällä. Kartanossa on esillä Suomen taiteen kultakauden mestareiden töitä, sekä myös vanhaa eurooppalaista maalaustaidetta jopa 1400-luvulta asti. Paviljongin puolella oli esillä Olli ja Bucklan -näyttelyn toinen osa, värien pohjalle rakennettu Pieni näyttely väristä, sekä modernin taiteen puolelta suorastaan apokalyptinen Maa-näyttely. Itse tykästyin eniten kartanon puolella esillä olleisiin suomalaisten taiteilijoiden töihin, joiden joukosta löysin myös suosikkiani Hugo Simbergiä.

Taiteen lisäksi Göstassa kannattaa ehdottomasti varata aikaa myös ruokailulle. Museon yhteydessä toimii nimittäin ravintola Gösta, jota luotsaavat muun muassa Michelin-palkitusta Olo-ravintolasta tutut nimet. Göstan vaatimaton tavoite on kehittyä Euroopan parhaaksi museoravintolaksi ja täytyy sanoa, että ainakin omassa listauksessani se sujahti huipulle saman tien. Göstaan kannattaa tehdä pöytävaraus etenkin sesonkiaikana, sillä tänne voi hyvinkin joutua muuten jonottamaan.

Göstassa on tarjolla kahta erilaista menua, sekä niiden rinnalla yksittäisiä lista-annoksia. Kartanon klassikot -menun rinnalla tarjolla oli ilahduttavasti myös kasvismenu, Kartanon vihreät klassikot. Neljän ruokalajin menut oli hinnoiteltu 40-50 euron välille, eli mielestäni varsin kohtuullisiksi. Kasvismenun pääruokana tarjoiltu friteerattu latva-artisokka pinaatilla ja sienipolentalla kipusi vaatimattomasti yhdeksi parhaista annoksista, mitä olen syönyt. Suosittelen siis lämpimästi lisäämään taide-elämyksen yhteyteen myös hieman ruokataidetta, sillä uskokaa tai älkää, Mäntästä löytyy sitäkin.

Serlachius-museot Gustaf ja Gösta muodostavat monipuolisen taidekokonaisuuden, joka ei lainkaan kalpene tamperelaisten tai helsinkiläisten vastineidensa rinnalla. Tunnin matkan päässä Tampereelta sijaitseva Mänttä oli museoineen yllättävän hieno päiväretkikohde, jossa sai vaivatta kulumaan kokonaisen päivän. Voisin palata tänne takaisin jo yksinomaan ruoankin takia.

Psst! Lisää reissuinspiraatiota löydät blogin Instagramista, jonne päivitän aina tuoreimmat kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Laura tiistai, elokuu 6, 2019 at 20:32

    Mielenkiintoinen ja kattava postaus! Museon ravintola on saanut paljon kehuja, täytyy ehkä lähteä käymään Mänttässä museovierailulla! 😊

    • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, elokuu 7, 2019 at 16:47

      Suosittelen, ravintola kruunaa kyllä kokemuksen 🙂

    Leave a Reply