Düsseldorfin Pikku-Tokio – parhaat ruokapaikat ja muita vinkkejä

Enpä olisi reissua suunnitellessani arvannut, että matkani Düsseldorfiin toimisi myös makumatkana japanilaisten makujen äärelle. Näin siinä kuitenkin kävi, sillä päädyin viettämään suuren osan Düsseldorfin viikonlopustani kaupungin Pikku-Tokioksikin kutsutun japanilaisen korttelin syövereissä. Düsseldorf ei ehkä ensi kuulemalta vie ajatuksia nousevan auringon maahan, mutta kaupungissa asuu itse asiassa yksi suurimmista Japanin ulkopuolisista japanilaisten yhteisöistä ja heidän läsnäolonsa näkyy kaupunkikuvassa kaikkialla – yhteisöllä on omia kouluja, ruokakauppoja, ravintoloita, sanomalehtiä, hotelleja ja muita palveluita, joiden kautta tavan turistikin pääsee kosketuksiin aidon Japanin kanssa, vaikka jalkapohjat koskettavat vielä tukevasti Saksan maaperää.

Majapaikkani sijaitsi onnekkaasti keskellä japanilaista korttelia, joten ehdin tutustumaan alueeseen ja etenkin sen ravintolatarjontaan varsin perusteellisesti matkani aikana. Keräsin tähän omien kokemusteni ja paikallisen, japanilaiseen kulttuuriin hurahtaneen ystäväni suositusten pohjalta vinkit parhaiden ruokapaikkojen ja muiden käymisen arvoisten kohteiden löytämiseen.

Niin kutsuttu japanilainen kortteli sijoittuu rautatieaseman ympäristöön ja keskittyy erityisesti Immermannstraßelle ja sen lähikaduille. Tältä alueelta ei ulkomuodollisesti kannata odottaa ihmeitä, sillä kyseessä on varsin tavallinen, puistomainen katu, jonka varrella olevat liikkeet ja ravintolat vain sattuvat olemaan järjestäen japanilaisia, tai muutamassa tapauksessa korealaisia. Vaikka katu itsessään ei tarjoa sen kummempaa nähtävää, ovat sen alueelta löytyvät kaupat ja ravintolat ehdottomasti visiitin väärti.

Ruokaa, juomaa ja herkkuja

Aloitimme päivän lounaalla ja suuntasimme ystäväni suosituksesta nuudelisopalle Maruyasuun (Immermannstraße 11). Maruyasu on suosittu, pikaruokatyyppinen lounaspaikka, jossa ruoat tilataan tiskiltä ja kuljetetaan itse pöytään. Lista on laaja ja tarjolla on niin sushi-, bento- kuin donburiannoksiakin, mutta pitäydyin ystäväni suosituksesta tällä kertaa nuudeleissa ja tilasin udon-nuudelikeiton kasvistempuralla. Soppa maksoi 9 euroa ja tyydytti niin nälän kuin makuhermotkin. Maruyasun annosten hinnat liikkuvat pääosin alle 10 eurossa, joten paikka on oiva vaihtoehto edullisempaa ateriaa etsivälle. Maruyasun lisäksi suositeltavia lounaspaikkoja lähistöllä ovat ainakin ramen-ravintola Takumi (Immermannstraße 28 & Oststraße 51, annokset noin 10-15 euroa), sekä soba-nuudeleihin erikoistunut Soba-An (Klosterstraße 68, annokset noin 10-15 euroa). Pieneen nälkään voivat riittää myös Warakun onigirit (Immermannstraße 27, 2,5 euroa / kpl).

maruyasu dusseldorf

Lounaan jälkeen kolottavaa jälkiruokahammasta voi helpottaa esimerkiksi japanilaisen leipomon antimilla tai Düsseldorfissakin selväksi trendiksi nousseella bubble tealla. Japanilainen leipomo My Heart (Marienstraße 26) tarjoaa niin suolaisia kuin makeitakin leipomuksia ja myös evääksi tai välipalaksi sopivaa, tuhdimpaa purtavaa, kuten soba-nuudeleilla täytettyjä leipiä (Yakisoba Pan). Myös makeat, matchalla vihreiksi värjätyt ja maustetut Melon Pan -pullat näyttivät olevan täällä suosittuja. Bubble tea eli kuplatee puolestaan on alunperin taiwanilainen, makea teejuoma, joka kuitekin on noussut Japanissa isoksi hitiksi. Düsseldorfissa kuplateen perässä kannattaa suunnata Teamateen (Immermannstraße 65) ja liittyä jonon jatkoksi teetä tilaamaan. Itseltäni tämä herkku jäi valitettavasti jatkuvien jonojen ja kärsimättömyyteni vuoksi välistä.

Illallisella halusimme panostaa hieman lounasta enemmän ruokapaikan miljööseen ja päädyimme jonottamaan pöytää supersuosittuun Naniwaan. Naniwalla on kaksi ravintolaa käytännössä vieri vieressä, joten ruokailija voi valita lennosta ramenin (Oststraße 55) ja sushin (Klosterstraße 68) väliltä. Me päädyimme tällä kertaa sushille. Naniwassa, kuten monissa muissakin alueen ravintoloissa, henkilökunta puhuu usein niukasti englantia tai edes saksaa. Palvelusta voi täten saada hieman tylyn vaikutelman ja meitäkin palveltiin täydessä hiljaisuudessa, mutta ruoat tulivat nopeasti ja olivat erinomaisia, joskaan eivät ihan halvimmasta päästä. Mikäli Naniwa on täynnä (kuten se monesti etenkin viikonloppuisin on), voi sushille suunnata vaikkapa läheiseen Hyugaan (Klosterstraße 78).

Kauppareissu on minimatka Japaniin

Ruokapaikkojen lisäksi japanilainen kortteli kätkee sisälleen useita kauppoja, joiden tuotevalikoima koostuu japanilaisista ja pienemmässä määrin myös korealaisista tuotteista. Vierailin kahdessa Immermannstraßen varrella sijaitsevassa ruokakaupassa, Dae-Yangissa (Immermannstraße 21) ja Shochikussa (Immermannstraße 15). En ymmärtänyt tuoteteksteistä yhtikäs mitään, mutta tutkin silti innoissani erityisesti makeis- ja snäksiosastoja, joiden valikoima oli kaukana perus-Haribosta. En ole koskaan käynyt Japanissa, mutta vierailu näissä kaupoissa sai hetkeksi tuntemaan, kuin olisin teleportannut itseni Tokioon.

dusseldorf japanilainen kortteli

Piipahdin ruokakauppojen lisäksi uteliaisuudesta myös japanilaiseen kirjakauppaan Bookstore Nipponiin (Immermannstraße 53). Valikoimassa oli japaninkielisten kirjojen lisäksi myös lahjatavaroita ja askartelutarvikkeita, kuten origamipaperia. Mangan ystäville riittää myös hyllykaupalla tutkittavaa, joskin kaikki kirjallisuus näytti ainakin ensisilmäyksellä olevan japaninkielistä. Saman kadun varrella sijaitsee myös ainakin yksi toinenkin kirjakauppa, Takagi (Immermannstraße 31), jossa en kuitenkaan käynyt sisällä.

Japanilaisen puutarhan rauhaa

Syömisen ja shoppailun vastapainoksi päivä Düsseldorfin japanilaisessa korttelissa on hyvä päättää rauhoittavaan puutarhavierailuun. Edellisessä postauksessa mainitsemani Nordpark kätkee luoteiskulmaansa japanilaisen puutarha-alueen, joka on perustettu kaupungin japanilaisen yhteisön avustuksella jo 1970-luvulla. Japanilainen puutarha koostuu tarkoin harkituista vesielementeistä, kivirakennelmista ja muotoon leikatuista puista, jotka muodostavat rauhallisen ja seesteisen alueen vaikkapa iltapäiväkävelylle. Puistoon on ilmainen sisäänpääsy, kuten koko Nordparkiin.

Olen yleensä tavannut keskittyä reissuillani ensisijaisesti kohdemaani kulttuuriin, mutta Saksan ollessa itselleni jo kovin tuttu kulttuuri- ja kielialue tuntui japanilainen teemapäivä luontevalta osalta Düsseldorfin vierailua. Etenkin, kun mukana oli aiheeseen perehtynyt paikallisopas, joka säästi minut kaikelta etsimisen vaivalta.

Lähtisitkö sinä makumatkalle Pikku-Tokioon vai pitäydytkö reissussa tukevasti paikalliskulttuurin antimissa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA lauantai, 27 heinäkuun, 2019 at 21:37

  No pöh. Tästä en ole tiennyt, vaikka Düsseldorfissa olen monasti käynytkin. Olisi ollut kiva käydä syömässä hyvin. Usein siinä vaiheessa kun tuonne päätyy, on jo kyllästynyt paistiperunoihin ja schnitzeleihin 😀 Ja siis täydentää tietty japanin elintarvikkeita. Vaikka niitä paljolti Suomesta saakin, niin jotenkin tykkään ostaa ulkomailta.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 29 heinäkuun, 2019 at 17:34

   Minultakin olisi varmasti mennyt tämä ohitse, ellen olisi ollut liikkeellä paikallisen ystäväni opastamana. Japanilainen kortteli on kyllä ehdottomasti suositeltava lisämauste Düsseldorfin reissulle 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 29 heinäkuun, 2019 at 00:15

  Kuulostaa varsin mielenkiintoiselta mini-Tokiolta tämä paikka ja mikäli Düsseldorf kutsuu, niin otan tämän ehdottomasti ohjelmaan mukaan. Usein tällaiset ”pienet maat” vieraassa kulttuurissa ovat kiinnostavia kohteita maailmalla. Ja tietysti tässä saa kaupan päälle japanilaisen ruokakulttuurin!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 29 heinäkuun, 2019 at 17:47

   Suosittelen, tämä oli kiva lisä Saksan reissuun ja toi Düsseldorfiin oman erikoisen säväyksensä!

  Leave a Reply