Suomen suurin matkablogiyhteisö
grand place aukio

Päivä Brysselissä – 7 vinkkiä Euroopan pääkaupunkiin

Vietettyäni pari ihanaa päivää Gentissä saavuin vielä yhdeksi yöksi Euroopan sydämeen, Brysseliin. Hyppäsin Gentissä jo aamujunaan, jotta saisin Brysselistä mahdollisimman paljon irti vajaassa vuorokaudessa, jonka ehtisin kaupunkia ihmettelemään ennen kuin bussini jo seuraavana aamuna starttaisi kohti Düsseldorfia. Vuorokaudessa ehti lopulta yllättävän paljon, sillä vaikka kyseessä onkin suurkaupunki, sijaitsevat useimmat keskeiset nähtävyydet kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Aivan kaikkea en ehtinyt tietenkään näkemään ja jätin tietoisesti välistä esimerkiksi EU:n parlamentin ja muut EU-kohteet ja keskityin mielestäni kiinnostavimpiin asioihin, eli kauniiseen arkkitehtuuriin, taiteeseen, kaupunkikulttuuriin ja ruokaan (tietysti). Näistä aineksista muodostui lopulta varsin onnistunut päivä, jonka pohjalta kokosin seitsemän tärppiä myös muille Brysselin pikavisiittiä suunnitteleville.

1. Koe Grand-Place, Brysselin kullattu sydän

Kaupunkiin tutustuminen on kätevintä aloittaa suuntaamalla ensimmäiseksi sen ytimeen, eli koristeellisten ja kullalla silattujen talojen reunustamalle Grand-Place -aukiolle. Grand-Place on Brysselin vanhan kaupungin keskusaukio ja sitä on monesti kuvailtu maailman kauneimmaksi aukioksi. Tätä mieltä oli muun muassa kirjailija Victor Hugo, joka myös asui aikanaan yhdessä aukion taloista (ja lienee täten ollut ehkä hieman puolueellinen omassa arviossaan).

Jokainen aukion rakennuksista on ulkomuodoltaan uniikki, mutta silti ne muodostavat yhtenäisen, yksityiskohtien värittämän kokonaisuuden, jota tutkaillessa saa helposti kulumaan pidemmänkin aikaa. Aukiolta löytyvät muun muassa Brysselin kaupungintalo, kaupunginmuseo, sekä lukuisia eri ammattikuntien taloja. Joka toinen vuosi aukio myös täyttyy muutaman päivän ajaksi kukkasilla, joista muodostetaan lähes koko aukion peittävä, koristeellinen matto. Seuraavan kerran kukkaloistoa pääsee ihailemaan 13.-16.8.2020.

2. Näe Manneken Pis ja muut pissaavat patsaat

manneken pis

Manneken Pis, pissaavaa poikaa esittävä pikkuruinen pronssipatsas, on Brysselin symboli ja kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Patsaan kerrotaan kuvaavan brysseliläisten henkistä vapautta ja se on seisonut paikoillaan jo 1600-luvun alusta saakka – tosin joutuen muutamaan otteeseen varkaiden kynsiin, mistä johtuen nykyinen patsas on paljon alkuperäistä nuorempi jäljennös. Alkuperäinen tai ei, patsaan ympärillä parveilee päivästä toiseen sankka joukko turisteja, jotka ovat saapuneet ihailemaan tätä pikkuruista veistosta ja kuvauttamaan itsensä sen edessä.

jeanneke pis

Mutta tiesitkö, että Manneken Pis ei ole suinkaan ainoa pissaava patsas Brysselissä, vaan sille pitää seuraa kokonainen perhe? Manneken Pisin tyttöversio, Jeanneke Pis, sijaitsee niin ikään Brysselin ytimessä, eräällä umpikujaan päättyvällä pikkukujalla. Samalla kujalla toimii myös suosittu Delirium-baari, joten varsinkin ilta-aikaan patsaan luokse saa pujotella oluttuoppeja kanniskelevien ihmismassojen ohi. Kujan perällä, oikealla seinustalla olevassa syvennyksessä Jeanneke Pis kuitenkin hoitaa asioitaan kaikessa rauhassa, suojaavan rautaportin takana.

Pissaavalla parivaljakolla on tietysti myös lemmikki, nimeltään Het Zinneke. Kyseessä on pissaavaa koiraa esittävä veistos, joskin kahdesta edellisestä poiketen kyseessä on vain patsas, eikä suihkukaivo. Het Zinneke nostaa jalkaansa Rue du Vieux-Marché-aux-Grains ja Rue des Chartreux -katujen kulmauksessa.

Manneken Pis: Rue de l’Etuve 46
Jeanneke Pis: Impasse de la Fidélité 10-12
Het Zinneke: Rue des Chartreux 35

3. Maista belgialaista vohvelia

belgialainen vohveli

Belgia on tunnettu monista maukkaista ruokatuotteistaan ja yksi näistä kansallisherkuista on perinteinen belgialainen vohveli, josta on olemassa useampia erilaisia variaatioita. Yleensä tarjolla on ainakin neliskulmaisia Brysselin vohveleita, sekä hieman tuhdimpia, soikion mallisia Liègen vohveleita, joiden täytteet saa tietysti valikoida oman maun mukaan. Vohvelikojuja näkyi Brysselissä lähes joka kadunkulmassa ja suosituimpiin niistä voi joutua jonottamaan hyvän tovin. Jonoja näkyi etenkin Maison Dandoy -myymälöiden edessä, joista monien kertoman mukaan saakin Belgian parhaat vohvelit.

Jos jonottelu ei kuitenkaan nappaa, löytyy Dandoylle myös monia hyviä vaihtoehtoja. Itse päädyin vohvelille Waffle Factory -nimiselle luukulle Grand-Placelta Manneken Pisille johtavan kadun varrelle. Pieni jono tällekin kojulle oli kertynyt, mutta tuore, mansikoilla ja kermavaahdolla täytetty, suussa sulava vohveli oli lopulta kaiken odottelun arvoinen.

Maison Dandoy Tearoom & Waffle: Rue Charles Buls 14
Waffle Factory: Rue du Lombard 30

4. Ihastele näkymiä Mont des Arts -kukkulalla ja vieraile museossa

Mont des Arts eli Taiteiden kukkula tarjoaa yhden hienoimmista näköaloista Brysseliin ja sen ympäristössä sijaitsee myös monia mielenkiintoisia museoita. Surrealistisen taiteen ystävänä minun tieni vei tietysti Magritte-museoon, joka sijaitsee Place Royalen laidalla. Museo esittelee belgialaisen taiteilija René Magritten elämää ja teoksia hänen koko uransa varrelta, joskin kaikista tunnetuimpia teoksia tästä museosta ei harmikseni löytynyt. Mikäli surrealismi ei nappaa, voi Magritte-museon sijasta vierailla vaikkapa kuninkaallisissa taidemuseoissa (Musées Royaux des Beaux-Arts) tai mielenkiintoisen kuuloisessa musiikki-instrumenttien museossa (Musée des Instruments de Musique).

Museovierailun jälkeen tai sen sijasta voi jäädä ihastelemaan Mont des Artsin kaunista puutarhaa, tai kävellä aivan nurkan takana sijaitsevaan Parc de Bruxelles -puistoon ja ihastella sen laidalla seisovaa Kuninkaallista palatsia (Palais de Bruxelles). Puisto ja palatsi jäivät omalla vierailullani hieman paitsioon, koska käytin museovierailuun niin kauan aikaa, mutta varsinkin pidempään kaupungissa vieraileville puistoalueessa riittää tutkittavaa pidemmäksikin aikaa.

Musée Magritte: Rue de la Régence 3

5. Bongaa katutaidetta

Ihastelin katutaidetta jo edellisessä kohteessani Gentissä, eikä Brysselkään jättänyt tällä saralla kylmäksi. Belgia on tunnettu vohvelien, suklaan ja oluen lisäksi sarjakuvista, joista monelle ainakin Tintti, Lucky Luke ja Smurffit lienevät tutuimpia esimerkkejä. Monien muraalien, eli seinämaalausten hahmot olivatkin tuttuja muun muassa edellä mainituista sarjakuvista.

Sarjakuvamuraalien löytämisen voi jättää sattuman varaan tai vaihtoehtoisesti seurata esimerkiksi tätä Visit Brusselsin kokoamaa listaa. Myös ohjattuja kävelykierroksia muraalien äärelle on saatavilla.

Ylempi maalaus: Plattesteen
Alempi maalaus: Rue du Marché au Charbon 60

6. Ihastele Galerie du Roin näyteikkunoita

Galeries Royales Saint-Hubert, joka tunnetaan ytimekkäämmin myös Galerie du Roi -nimellä, on lasikattoinen, kauniiden näyteikkunoiden ja arvokkuutta huokuvien putiikkien reunustama kauppakäytävä. Galerie du Roi valmistui vuonna 1847 ja kyseessä on varmasti kaunein tähän mennessä näkemäni ”ostoskeskus”. Täällä ei välttämättä tarvitse tehdä edes ostoksia nauttiakseen arvokkaasta ja historiallisesta tunnelmasta, joka saa paikan tuntumaan ennemminkin palatsilta kuin ostospaikalta.

Galerie du Roin lasikaton alta löytää kauniiden putiikkien lisäksi myös muutamia kahviloita ja ravintoloita, joihin voi istahtaa kevyelle lounaalle tai lasilliselle tarkkailemaan vilkkaan kauppakäytävän elämää. Jos halajaa ostoksille, löytyy valikoimasta paitsi luksusputiikkeja ja koruliikkeitä, myös maltillisemmin hinnoiteltuja suklaakauppoja ja muita herkkupuoteja, joiden näyteikkunat suorastaan pakottavat pysähtymään. Kauppojen lisäksi käytävällä pitää majaansa myös teatteri.

Galeries Royales Saint-Hubert: Rue des Bouchers 5

7. Täytä matkalaukku belgialaisella suklaalla

Kukapa poistuisi Belgiasta ennen kuin on ainakin maistanut paikallista suklaata? Toisin kuin vohveleita, tätä herkkua on onneksi helppo pakata myös mukaan. Bryssel on täynnä houkuttelevan näköisiä suklaaliikkeitä, mutta jos et halua pulittaa itseäsi kipeäksi käsin tehdyistä konvehdeista, tee kuten paikalliset ja hanki suklaaherkut tavallisesta supermarketista. Hyviä belgialaisia suklaamerkkejä ovat esimerkiksi Galler ja Jacques, joita löydät lähes jokaisen kaupan hyllyiltä. Omaan matkalaukkuuni eksyi myös Dolfin-merkin suklaata, jonka juju on mielikuvituksellisissa mausteissa – valikoimasta löytyy esimerkiksi laventelilla, punaisella pippurilla tai viikunalla ja vaniljasuolalla tuunattuja suklaalevyjä.

Jos minulta kysyttäisiin, mikä Brysselissä oli kaikista parasta, liittyisi vastaukseni kuitenkin lopulta johonkin muuhun kuin kaupungin kauniisiin rakennuksiin ja prameaan ulkokuoreen. Bryssel tarjoaa toki mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa niin taiteen, historian kuin arkkitehtuurinkin ystäville, mutta ylvään ja hienostuneen julkisivun alla elää myös yllättävän rento ja eläväinen kaupunki. Ainakin Bryssel on kaikkea muuta kuin kuivakka hallintokaupunki, millaiseksi moni saattaa sen ennakkoon mieltää.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Piyya maanantai, 24 kesäkuun, 2019 at 22:10

    Rosi hyvät tärpit päivän vierailulle Bruåysseliin. Minä ainakin. Voisin toteuttaa päivän noiden avulla 😊

    • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, 26 kesäkuun, 2019 at 10:56

      Kiitos! Kiva kuulla, että tällaisista vinkeistä on iloa.

    Leave a Reply