Suomen suurin matkablogiyhteisö
ghent houses

Kaupunki kuin karkki – Gent sai minut rakastumaan Belgiaan

Belgia on jostain syystä jäänyt aina hieman paitsioon matkasuunnitelmia tehdessäni ja oikeastaan maa on aiemmin näyttäytynyt minun mielikuvissani hieman tylsänä, kalliina ja epäkiinnostavana kohteena. Olen tyytyväinen, että näistä mielikuvista huolimatta tein viime keväänä päätöksen matkustaa Belgiaan, sillä maa oli kaikkea muuta kuin tylsä ja epäkiinnostava – ja noh, eipä se loppujen lopuksi kyllä erityisen kalliiksikaan osoittautunut. Belgian luoteisosassa sijaitseva Gent valikoitui yhdeksi toukokuisen junamatkani pääkohteista ja täytyy sanoa, että ihastuin kyseiseen kaupunkiin ensisilmäyksellä. Jos koristeelliset talot, keskiaikaiset linnat, kiireetön vaeltelu tunnelmallisilla kujilla ja päivän päätteeksi istahtaminen belgialaiselle oluelle kanaalin rantaan saavat matkakipinäsi heräämään, saattaa tämä postaus aiheuttaa akuuttia tarvetta matkustaa Belgiaan.

gent belgia

Gent on Belgian kolmanneksi suurin kaupunki ja se sijaitsee noin 60 kilometrin päässä pääkaupunki Brysselistä, josta Gentiin pääsee kätevästi junan kyydissä noin puolessa tunnissa. Parin kilometrin matkan keskustaan Gentin päärautatieasemalta, Gent-Sint-Pietersiltä, taittaa kätevästi ratikalla numero 1, joka liikennöi aseman edestä keskustan Korenmarkt-aukiolle. Korenmarkt on Gentin historiallinen keskus, josta käsin koko kaupunki on kätevästi käden ulottovilla. Gentin historiallinen keskusta on sen verran kompakti, että kaikki kiinnostavat kohteet ovat kävelymatkan päässä toisistaan ja kaiken lisäksi keskusta-alue on autoton, joten kaupungista nauttiminen kävellen on miellyttävää ja turvallista. Autojen sijasta varsinkin turistin kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomioita pyöräilijöihin, jotka suhaavat autottomilla kaduilla hurjaa vauhtia. Myös äänettömästi kulman takaa yllättäen eteen lipuvat ratikat säikäyttivät minut muutamaan otteeseen katua ylittäessäni.

Aloitin Gentiin tutustumisen kävelemällä ympäriinsä keskustan alueella ja ihastelemalla kaupungin koristeellisia taloja, vanhoja siltoja ja kiireetöntä tunnelmaa, jota ehkä osaltaan loi juurikin kaupungin autottomuus. Kaupungin katukuvassa pistivät ensimmäisenä silmään keskustaa halkova kanaali, sekä kaupungin ylle kohoavat tornit – Gentin kellotapuli, sekä Pyhän Bavon katedraalin ja Pyhän Nikolauksen kirkon tornit näkyvät lähes joka puolelta kaupunkia. Ainakin kellotapuliin on mahdollista kiivetä myös ihastelemaan sieltä aukeavia maisemia kaupungin yli.

ghent city center

gent keskusta

Minä tyydyin ihastelemaan maisemia kellotapulin sijaan Gravensteenin linnasta, jossa tein kierroksen aamutuimaan ennen suosituimpia keskipäivän tunteja. Gravensteen, eli ”kreivien linna”, on peräisin 1100-luvulta ja noin 10 euron hintaiseen lippuun kuului myös audio-opastus linnan sisällä. Suosittelen opastusta ehdottomasti, sillä ainakin englanninkielinen versio oli tehty hieman pilke silmäkulmassa, informaatiosisällön kuitenkaan kärsimättä. Pari tuntia linnassa vierähti hetkessä hauskaa opastusta kuunnellessa. Myös linna itsessään oli mielenkiintoinen ja hyvin säilynyt, tai ainakin taidokkaasti kunnostettu.

Aivan linnan sisäänkäynnin ulkopuolella sijaitsee pieni aukio, jota ympäröivät koristeelliset talot ja ravintoloiden terassit. Sint Veerleplein -aukiolle kannattaa jäädä hetkeksi istumaan ja ihmettelemään edessä kohoavaa Gravensteenin linnoitusta ja vaikkapa nauttimaan belgialaisesta oluesta jossakin aukion pubeista. Jos olet onnekas, saatat aukiolla ollessasi nähdä katulamppujen välähtävän – aukion valot on yhdistetty Gentin synnytyssairaaloihin, joista käsin valoja väläytetään aina uuden lapsen syntymän merkiksi.

Linnalta jatkoin matkaani ilman sen suurempaa päämäärää mielessäni, viettäen lopulta tuntikausia Gentin kaduilla vaeltaen ja välillä lounaalla pistäytyen. Päädyin lounastamaan Vleeshuisbrug-sillan kupeessa sijaitsevaan Otomat-ravintolaan, jonka listalta valitsin päärynällä ja homejuustolla täytetyn pizzan, sekä kirsikkaisen lambic-oluen. En ole oikeasti todellakaan oluen ystävä, mutta hedelmäisten lambicien kohdalla teen ainoan poikkeuksen – Belgia siis todellakin on jopa minun olutmaani. Otomatin pizzapohjissakin käytetään muuten Duvel-panimolta peräisin olevaa hiivaa, joten Belgiassa olueeseen törmää väkisinkin, vaikka sitä ei edes joisi.

Lounaan jälkeen päätin lähteä tutustumaan yhteen Gentin kirkoista, sillä Pyhän Bavon katedraalissa säilytettävä alttaritaulu kiinnosti minua erityisesti sen historian vuoksi. Adoration of the Mystic Lamb -niminen teos on kulkenut muun muassa natsien mukana suolakaivoksessa, jonne se piilotettiin toisen maailmansodan ajaksi, ja yksi taulun kahdestatoista paneelista on myös kadonnut historian saatossa. Paneelin varastanut henkilö saatiin lopulta kiinni, mutta hän ehti kuolla ennen kun kertoi minne oli piilottanut paneelin, joten sen kohtalo jää luultavasti ikuisiksi ajoiksi mysteeriksi. Tässäpä olisi Dan Brownille aihetta seuraavaan Robert Langdon -tarinaan! Maalaus on kokonaisuudessaan taidokkaan yksityiskohtainen ja paljon symboliikkaa sisältävä teos, mutta täytyy sanoa, että minua myös vähän huvitti maalauksen keskellä kaiken ihailun kohteena paistatteleva lammas. Taulua ei saa kuvata ja sen näkeminen myös maksaa muutaman euron, mutta sitä säilyttävää katedraalia pääsee ihailemaan täysin ilmaiseksi.

Mielestäni paras ja mielekkäin tapa tutustua Gentiin on antaa itsensä hieman eksyä sen kaduille ja antaa kaupungin yllättää. Gentissä ei loppujen lopuksi ole montaakaan ns. ”pakollista nähtävyyttä” ja ainakin itselleni kaupungin paras anti löytyi sen kauniista rakennuksista, tunnelmasta ja kiireettömyydestä, ennemmin kuin varsinaisista nähtävyyksistä. Etenkin iltaisin kaupunki on rauhallinen paikka kiertelyyn, kun kaupat sulkevat ovensa ja kaupunki tuntuu paikoitellen jopa tyhjältä. Hyvällä säällä ihmisiä kerääntyy kuitenkin kanaalin varrelle juhlimaan ja nauttimaan etenkin vapaapäivistä, joten halutessaan Gentistä löytää kyllä elämää ilta-aikaankin.

ghent by night

Historiallisten kohteiden ja näkymien lisäksi kaupungista löytyy myös modernimpi puolensa, mutta palataan siihen myöhemmin. Joko sinä olet päässyt ihastumaan Gentiin?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 9 kesäkuun, 2019 at 12:05

  Enpä ole käynyt, mutta Brysselin kanssa kävi samoin! Tylsä, kallis ja epäkiinnostava olivat olettamukseni ja miten väärässä olinkaan. Vitsi miten ihana idea synkata katuvalot lasten syntymiin!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, 12 kesäkuun, 2019 at 10:05

   Itselleni taas Bryssel näyttäytyi Gentin jälkeen pienenä pettymyksenä, mutta toisaalta kaupunki oli kyllä yllättävän rento ja eläväinen, eikä ollenkaan sellainen paperinmakuinen hallintokeskus kuin olin ehkä ajatellut.
   Tuo katuvaloidea on kyllä huippu ja kuulemma tuore äiti saa vieläpä itse painaa nappulaa, joka vilkuttaa valoja.

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 10 kesäkuun, 2019 at 09:49

  Poikkesimme Gentissäkin viime keväänä, vaikka kyseisen retken pääkohde tavallaan olikin Brugge. Gentin kohdalla oli vielä pilvistä ja vähän koleaa, joten ihan noin kauniina kaupunki ei näyttäytynyt, mutta kyllä se päivän tai pitemmänkin vierailun arvoinen ehdottomasti on!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, 12 kesäkuun, 2019 at 10:08

   Minunkin oli itse asiassa alunperin tarkoitus piipahtaa Bruggessa Gentissä ollessani, mutta se jäi lopulta toiseen kertaan, kun ihastuin niin kovasti Gentiin. Säällä voi varmasti olla isokin vaikutus mielikuviin kaupungista, itselleni osui paria sadekuuroa lukuun ottamatta hyvät kelit ja etenkin illan ja aamun valossa kaupunki näyttäytyi hyvin kauniina.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi maanantai, 10 kesäkuun, 2019 at 11:02

  Gent on kaunis kuin mikä! Olen samaa mieltä, että kannattaa vain eksyä kaduille ja kierrellä ihailemassa rakennuksia ja tunnelmaa. Kävin Gentissä viime kesänä. Tykkäsin myös Gravensteenin linnasta ja näkymistä linnan katolta.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, 12 kesäkuun, 2019 at 10:26

   Gent on kyllä ehdottomasti kaupunki, jossa haahuilu ilman sen kummempaa päämäärää on suositeltavaa! Kiva kuulla, että muitakin Gentiin ihastuneita löytyy 🙂

 • Reply Sofia / Project Forever maanantai, 10 kesäkuun, 2019 at 14:03

  Olen käynyt Belgiassa ainoastaan Brysselissä, mutta kovasti houkuttaisi nähdä enemmänkin. Etenkin Brugge on ollut mielessä jo pitkän aikaa, mutta valitettavasti en saanut sitä yhdistettyä Brysselin matkaan ajanpuutteen vuoksi. Muitakin pikkukaupunkeja olisi kiva nähdä, ihan vain tutustumis- ja ihastelumielessä.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, 12 kesäkuun, 2019 at 10:28

   Minulla kävi Bruggen kanssa sama homma, eli ajanpuutteen ja osin myös Gentiin ihastumisen vuoksi se jäi tällä kertaa välistä. Belgia on kyllä siitä kätevä matkailumaa, että etäisyydet ovat lyhyitä ja junat kulkevat hyvin kaupunkien välillä, joten yhdelle reissulle on helppo yhdistää useampi kohde. Ensi kerralla koitan ehtiä sinne Bruggeenkin 🙂

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas keskiviikko, 12 kesäkuun, 2019 at 19:31

  Ei ole tullut Gentissä käytyä. Bruggessa ja Brysselissä kyllä. Tuonne menosta kyllä haaveilen. Sen verran upea kaupunki ja mitkä näköalat tuolta upeasta linnasta!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, 14 kesäkuun, 2019 at 22:20

   Suosittelen, Gent on todellakin käymisen arvoinen! 🙂

 • Reply Emma keskiviikko, 12 kesäkuun, 2019 at 21:57

  Mulla oli ihan samat ennakkoluulot Belgiasta ennenkuin sitten päädyin työmatkalle Bruggeen ja lomalle Brysseliin. Gent olisi varmaan sitten seuraava sopiva kohde ja myös Belgian rannikko kiinnostelisi!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, 14 kesäkuun, 2019 at 22:27

   Belgiaan jäi kyllä vielä monta kohdetta, jotka haluan itsekin koluta läpi, etenkin tuo Brugge! Oikein harmittaa, etten ennakkoluuloiltani tajunnut mennä Belgiaan jo aiemmin 🙂

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets perjantai, 14 kesäkuun, 2019 at 12:35

  Belgia ei ole ikinä ollut kärkikahinoissa tulevaa kaupunkilomaa suunnitellessa, mutta tää nostatti kyllä halua käydä sielläkin, etenkin Gentissä! Upean näköistä, viihtyisin tuolla varmasti. Täytyy katsoa, jos tekisi joskus vaikka autoreissun Eurooppaan noille suunnille. Hauska ajatella, että Suomessa ajellaan 4,5h ja päädytään Turusta Pohjanmaalle ja Belgiassa oltaisiin jo pitkästi toisessa maassa. Yksi sukulainen on belgiasta ja on tullut huomattua, että välimatkojen etäisyydet on aika suhteellisia – mikä meille on 4,5h vielä ihan ok ajomatka, on belgialaisille sellainen, että jaksaako niin kauas lähteäkään. 😀

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 14 kesäkuun, 2019 at 22:18

  Mulla oli myös Belgiasta hieman tylsä kuva, mutta kun ystäväni oli Brysselissä harjoittelussa parisen vuotta sitten niin tuli mahdollisuus mennä katsomaan paikan päälle miltä siellä näyttää. Kävimme myös Gentissä ja se oli ihana. Saimme nauttia kaupungista osittain aurinkoisessa säässä ja se oli kyllä kuin karkkia koko paikka. Kävimme myös Bryggessa, josta tykkäsin myös, mutta Gent vei silti sydämeni. Se oli pienempi eikä ihan niin turistinen paikka kuin Brygge. Minäkään en ole erityisemmin oluen ystävä, mutta tuolla tuli maisteltua erilaisia oluita ja joukossa oli todella hyviä. Belgialainen suklaa oli myös hyvää. Se maa on kyllä kaukana tylsästä 🙂

 • Reply Sini perjantai, 14 kesäkuun, 2019 at 23:23

  Kävin Gentissä pari vuotta sitten ja ihastuin kyllä siihen. Veneajelu tuon linnan ympäristössä oli kiva, kun sen varrella bongasi ravintoloita, jotka oli vähän piilossa. Gent oli minulle mieluisampi kuin Brugge.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 16 kesäkuun, 2019 at 13:09

   Voi hitsi, kun minulta jäi tuo veneajelu kokematta! Olin suuntaamassa sellaiselle viimeisenä iltana Gentissä, mutta joka ikinen venereissuja tarjoava pulju oli sulkenut ovensa jo kuudelta. Vedestä käsin kaupunki on varmasti näyttäytynyt ihan eri tavalla!

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures sunnuntai, 16 kesäkuun, 2019 at 13:48

  Gent näyttää ihanan kiehtovalta kohteelta! Ja kieltämättä eipä minullakaan Belgia ole matkalistalla kärjessä kiikkunut, vaikka yhden viikonloppureissun olenkin Bryssel-Brugge akselille tehnyt.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 18 kesäkuun, 2019 at 22:27

   Gent on ehdottomasti käymisen arvoinen. Vielä kun tuonne Bruggeen pääsisi itsekin, kun sitä niin kovasti on kehuttu!

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 17 kesäkuun, 2019 at 23:42

  Vaikuttaa kivalta kaupungilta, on omalla listalla, minne pitäisi reissuilla mennä. Upeita historiallisia rakennuksia tarjolla.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 18 kesäkuun, 2019 at 22:30

   Suosittelen, historiaa tästä kaupungista ei tosiaan puutu!

 • Reply Rita torstai, 27 kesäkuun, 2019 at 12:28

  Kivoja tunnelmia Gentistä. Vaikka olemme täällä jo vuoden asuneet niin tuli paljon uutta tietoakin. Pakko myös hehkuttaa kuvassa ollutta Jetjeä, on aivan huippukiva cafe!

  • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, 28 kesäkuun, 2019 at 17:48

   Onpa kiva kuulla, että paikallinenkin löysi tästä uusia juttuja. Ja ehkä ihan pikkuisen olen kade, että saat asua näin kauniissa kaupungissa!

  Leave a Reply