Roihuvuoren Hanami – vain kirsikankukat puuttuivat

Viime viikot blogissa on menty vahvasti kotimaan matkailun teemalla ja sama linja jatkuu vielä tämän viikon ajan, ennen kuin siirryn fiilistelemään alkavaa kesälomaani ja sen myötä starttaavaa Belgian reissua. Tämä viikonloppu vierähti puoliksi Helsingissä, jonne junailin sunnuntaina päiväretkelle tapaamaan ystävääni ja viettämään kaunista kesäpäivää (kyllä, kevät on viimeistään nyt muuttunut kesäksi!) Roihuvuoren Hanamin merkeissä. Olen jo useampana vuonna halunnut käydä kyseisessä tapahtumassa, joten tänä vuonna tarkistin päivän kalenterista hyvissä ajoin ja ostin junaliput Helsinkiin. Ei siis muuta kuin aamulla kohti rautatieasemaa ja suunta kohti Roihuvuoren kuuluisia kirsikkapuita.

Hanamia, eli japanilaista kirsikkapuiden kukintaa juhlistavaa tapahtumaa on vietetty Roihuvuoressa jo yli 10 vuoden ajan ja nykyisin se on muodostunut suosituksi piknik-tapahtumaksi, johon kokoontuu tuhansia ihmisiä nauttimaan kukinnasta ja seuraamaan erilaisia Japani-henkisiä ohjelmanumeroita. Tapahtuman toteuttamisesta vastaavat Roihuvuori-seura yhdessä useiden japanilaisen kulttuurin yhdistysten kanssa. Japanissa hanamin ajankohta vaihtelee aina hieman kukinnan ajankohdan mukaan, mutta käsittääkseni Roihuvuoressa tapahtuman ajankohtana on jo useampana vuonna ollut toukokuun kolmas viikonloppu. Suomessa kirsikkapuiden kukinnan huippu saavutetaan tapahtuman nettisivujen mukaan yleensä toukokuun alussa, joten olen etenkin tänä vuonna ihmetellyt, miksi hanamia vietetään vasta näin myöhään. Kävi nimittäin niin, että kukinta oli tämän vuoden hanami-juhlaan mennessä jo ohi.

Tässä Suomen suurimmassa kirsikkapuumetsässä kukki hanamin aikana enää muutama hassu puu, jotka edustivat hieman myöhäisemmin kukkivaa lajiketta. Näiden parin pikkuruisen puun kimpussa häärikin sitten kokonainen valokuvaajien lauma. Olen nähnyt Roihuvuoren kirsikkapuista paljon kuvia tältä ja aiemmilta vuosilta ja harmittelin, kun en päässyt hienoa kukintaa näkemään kaikessa loistossaan. Täytynee joku vuosi tehdä vielä uusi reissu Roihuvuoreen hieman aiemmin keväällä. Onneksi ehdin ihastella kirsikkapuiden kukintaa jo täällä Tampereella vapun aikaan, vaikka tokikaan näin laajaa ja hienoa puistoa meillä ei kirsikkapuille täällä ole.

Kirsikankukkien ihailun sijasta tapahtumassa riitti onneksi muuta ohjelmaa. Juhlapäivän avasi itse Japanin suurlähettiläs ja päivän ohjelma rakentui muiltakin osin Japani-teeman ympärille. Ohjelmassa oli muun muassa tanssi- ja musiikkiesityksiä, lajinäytöksiä japanilaisista kamppailulajeista, pukukilpailu, teetaidetta, sekä kasapäin pieniä kojuja, joissa myytiin ainakin teetä, sushia ja muita japanilaisia herkkuja. Valtaosalle vierailijoista päivän pääaktiviteetti näytti kuitenkin olevan piknik, jolle aurinkoinen ja lämmin sää loikin mitä mahtavimmat puitteet.

Poikkesimme tapahtumien pääpaikalta Kirsikkapuistosta myös lähistöllä sijaitsevaan japanilaistyyliseen puutarhaan, josta kiinnostuimme huomatessamme alueella puutarhaan ohjaavia opasteita. Rauhallinen ja yllättävän laaja puutarha-alue tarjosi hetkeksi pakopaikan väenpaljoudesta. Myyntikojuja tai ohjelmaa emme täällä nähneet, mutta Kirsikkapuistoon vievän polun varrella oli ainakin pieni kahvila, sekä japanilaisten herkkujen myyntipöytä. Puutarha itsessään on kokoelma portteja, kivirakennelmia, vihreyttä ja muutamia kukkia.

Päivän päätähtien eli kirsikankukkien puuttuminen oli ehkä pienoinen pettymys, mutta muuten tapahtuma oli mukava vierailukohde varsinkin näin ulkopaikkakuntalaiselle, joka ei Helsinkiä ydinkeskustan ulkopuolella ole juurikaan kolunnut. Kiertelimme tapahtumassa pari tuntia, minkä jälkeen suuntasimme metrolla takaisin keskustaan lounaalle. Päivän teeman mukaisesti päädyimme tietysti sushille.

Ehditkö sinä ihastelemaan kirsikkapuiden kukintaa tänä vuonna?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää perjantai, 24 toukokuun, 2019 at 22:06

  Oi, ihana juhla. En ole koskaan kuullut, että tällaistakin Suomessa vietetään. Ja ilmatkin näyttää olleen suotuisat. Harmi ettei kaikki puut olleet kukassa mutta onneksi muutama sentään. On ne sen verran kauniita nuo kirsikkapuut.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 26 toukokuun, 2019 at 15:16

   Itsekin kuulin tästä vasta muutama vuosi sitten, vaikka tapahtumaa on tosiaan järjestetty jo kymmenisen vuotta. Hauska tapa tuoda japanilaista kulttuuria esiin ja ihmisiä nauttimaan piknik-päivästä 🙂 Ehkä joinakin vuosina ajankohta osuu paremmin yhteen kukinnankin kanssa!

 • Reply Iida in Translation sunnuntai, 26 toukokuun, 2019 at 10:20

  Vaikuttaa mukavan leppoisalta päivältä, meno näyttää yllättävän samanlaiselta kuin täällä Japanissa hanamin aikaan! Ihmettelen kyllä, miksei tapahtumaa voida pitää vähän liikkuvampana parin eri viikonlopun verran, jotta osuisi yksiin kukkien kanssa. Noh, eipä kai kaikkea voi saada! 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 26 toukokuun, 2019 at 15:15

   Tämä oli kyllä nimenomaan leppoisa tapahtuma, perheitä ja muita seurueita puiston täydeltä nauttimassa kiireettömästä sunnuntaipäivästä ja kaikenlaisesta ohjelmasta 🙂
   Tuota joustavuutta tapahtumapäiviin kyllä toivoisi, mutta toisaalta tapahtuman ajankohta täytyy varmasti päättää jo melko hyvissä ajoin esiintyjien ja kaikkien järjestäjien mukaan saamiseksi, joten ajankohta lienee sen takia vakiintunut tuohon. Mutta tuntuihan se vähän hassulta, että hanamin pääasia eli kirsikankukat loistivat poissaolollaan.

  Leave a Reply