Trattoria Il Posto – pieni pala Italiaa Tampereen Hervannassa

Sunnuntai näyttää nyt kummasti vakiintuneen bloggauspäiväkseni. Arkipäivät menevätkin kyllä sen verran tiiviisti töiden parissa, että en yhtään ihmettele, miksi aikaa kirjoittamiselle on vain viikonloppuisin. Tällä viikolla viikonloppunikin on kyllä ollut täynnä ohjelmaa, mutta onneksi töiden sijaan ystävien ja perheen näkemisen, sekä hyvän ruoan merkeissä. Lauantaina piipahdin ravintolan avajaisissa, kun vain kivenheiton päähän kotoani avattiin uusi, italialainen trattoria Il Posto. Olisi oikeastaan ollut lähes laitonta jättää tämä tilaisuus välistä, sillä minun lähikulmistani puhuttaessa puhutaan nimittäin Tampereen Hervannasta, joka ei yhdellekään Tamperetta tuntevalle herätä mielikuvia viihtyisästä illanvietosta eurooppalaisen ruokakulttuurin äärellä. Pizzapaikkoja täältä kyllä löytyy ennestäänkin vaikka kuinka, mutta joka ikinen niistä edustaa tätä perinteistä pizzakebab-linjaa, joka houkuttelee luokseen lähinnä aamuyön tunteina baarista kotiutuvaa juhlijaa (jos sitäkään). Hervantaan eivät toimita edes Foodora tai Wolt, joten ainoa mahdollisuuteni päästä tasokkaamman ruokatarjonnan äärelle on tähän asti ollut bussimatka keskustaan. Il Poston kaltaisen ravintolan avaaminen Hervannassa tuntuu tätä taustaa vasten suorastaan uskomattomalta, joten täytyihän minun käydä omin silmin katsomassa, mistä oikein on kyse.

Trattoria Il Posto sijaitsee Hervannan keskustaa halkovan Insinöörinkadun varrella, vastapäätä legendaarista Kultainen Apina -pubia. Keskustan suunnasta saapuvat bussit pysähtyvät muutaman sadan metrin päähän ja parhaillaan rakenteilla oleva raitiotie kulkee aivan ravintolan edestä, joten sijainti ja liikenneyhteydet ravintolaan ovat ainakin kunnossa. Tiloissa toimi vielä reilu kuukausi takaperin pizza- ja kebabravintola Castello, mutta mittavan remontin jälkeen paikkaa ei meinaa enää tunnistaa samaksi. Isoista ikkunoista näkyy sisälle tunnelmalliseen ravintolasaliin, jossa näin avajaisiltana ei näy yhtä ainutta tyhjää pöytää, ja ikkunoiden edustalla on myös kesäkautta silmällä pitäen pieni terassi. Puitteet vaikuttavat olevan kohdillaan ja tuntuu suorastaan hassulta kohdata Hervannassa näin tyylikäs ja tunnelmallinen ruokapaikka.

Astumme sisään ja jäämme pieneen eteiseen odottelemaan vapautuvaa pöytää. Avajaispäivän kunniaksi kaikki listan annokset tarjotaan tänään puoleen hintaan, joten tupa on odotetusti täynnä. Toki moni on varmasti saapunut paikalle myös ihan puhtaasti uteliaisuudesta uutta ravintolaa kohtaan. Keittiön puolella puhisee lähes 500-asteinen, italialainen pizzauuni, joka yhdessä täyden ravintolasalillisen kanssa lämmittää tilaa mukavasti, mutta ei onneksi tukalaksi asti. Pizzauunin lisäksi myös ravintolan kokki on kuulemani mukaan kotoisin Italiasta. Taustamusiikkina pauhaa saapuessamme Toton Africa, mikä on mielestäni hieman erikoinen valinta ravintolamusiikiksi, mutta en anna sen häiritä. Ehkä musiikin äänenvoimakkuutta ja soittolistan sisältöä voisi kuitenkin vielä pikkuisen hioa, sillä illallisen aikana ehdin höristämään hämmentyneenä korviani ainakin Ricky Martinille (Un, dos, tres…), sekä eräälle Adelen voimalliselle balladille.

Muutaman minuutin odottelun jälkeen kahden hengen seurueemme ohjataankin jo pöytään. Saamme käsiimme ruokalistat, joiden sisältö koostuu parista alkuruokavaihtoehdosta ja niiden jälkeen pizzoista ja pastoista. Kutakin ruokalajia on tarjolla vain muutamaa eri sorttia, mutta listan luvataan tästä vielä kasvavan, sillä valikoimasta puuttuvat myös esimerkiksi jälkiruoat, joiden tarjoilija kertoo ilmestyvän listalle seuraavien viikkojen aikana. Avajaispäivänä myös kasvisvaihtoehtoja on listalla harmittavan vähän, mutta mikäli ravintolan nettisivuilla esillä olevaa menua on uskominen, on tilanne korjautumassa avajaisten jälkeen. Tähyilen viinilistaa, mutta sellainen näyttää olevan vain osassa pöytiä. Tarjoilijan saapuessa pääsemme kuitenkin nopeasti yhteisymmärrykseen lasillisesta Rieslingiä, joten lista jää tällä kertaa pyytämättä. Palvelu on kiireisestä avajaisillasta huolimatta nopeaa, rentoa ja ystävällistä ja kohtaamme illan aikana niin suomen- kuin englanninkielistäkin henkilökuntaa. Hervanta lienee yksi Tampereen kansainvälisimmistä kaupunginosista, joten englanninkielinen palvelu tuntuu täällä luontevalta.

Päädymme seuralaiseni kanssa kumpikin tällä kertaa pizzoihin. Annokset saapuvat ruuhkasta huolimatta kohtuullisessa ajassa ja pääsemme maistelemaan Il Poston taidonnäytettä napolilaisesta pizzasta. Täytettä on pizzassa juuri sopivasti, eikä ainakaan juustossa ole pihistelty. Ohuessa pohjassa korostuu myös juuri sopivasti pieni hiilen maku. Tämä menee aivan heittämällä Hervannan parhaaksi pizzaksi ja Tampereenkin mittakaavassa ollaan mielestäni kiinni ihan hyvissä sijoituksissa. Vaikka pizza onkin Il Poston ylpeys, eivät viereisiin pöytiin kannettavat pastatkaan huonoilta näytä. Niitä täytyykin testailla vielä seuraavalla kerralla.

Vierailuajankohtamme osuu lauantai-iltaan noin klo 20-21 tietämille, jolloin ravintolan asiakaskunta koostuu meidän lisäksemme yksinomaan muista nuorista aikuisista. Tämä ei ole yllätys, kun ottaa huomioon, että Hervannan asukasluvusta leijonanosa on opiskelijoita. Pohdiskelen, monikohan ruokailijoista on saapunut paikalle Hervannan ulkopuolelta. Vaikka Hervannassakin varmasti riittää otollista asiakaskuntaa, tavoittelee Il Posto kävijöitä varmasti myös alueen ulkopuolelta. Keskustasta asti en usko monenkaan lähtevän varta vasten Hervantaan, mutta voisin ajatella, että lähiseudun asuinalueilta ihmiset voisivat mielellään tulla keskustan sijasta tänne, jossa esimerkiksi pysäköinti on sata kertaa keskustaa helpompaa ja halvempaa. Il Postosta on muuten mahdollista ostaa ruokaa myös take awayna.

Il Posto oli kaiken kaikkiaan hyvin positiivinen kokemus ja olen iloinen, että ravintoloitsija on tehnyt rohkean avauksen ja perustanut tällaisen paikan juuri Hervantaan. Ette uskokaan, kuinka monta vuotta olen tuskaillut pahimmassa pizzanälässäni tällaisen ravintolan puuttumista lähiseudultani. Toivon, että Il Posto löytää Hervannasta uskollista asiakaskuntaa ja ravintolan taival on nousujohteinen.

ilposto.fi / Facebook
Insinöörinkatu 19
Avoinna ma-to 10.30–22, pe 10.30–23.30, la 12–23.30, su 13-21 (arkisin lounas klo 14.30 asti)

Psst! Seuraathan blogia jo Instagramissa, johon päivitän aina tuoreimmat reissukuulumiset.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply