Suomen suurin matkablogiyhteisö

Trattoria Il Posto – pieni pala Italiaa Tampereen Hervannassa

Yhteistyössä: Il Posto Trattoria

Kivenheiton päähän kotoani avattiin hiljattain uusi, italialainen trattoria Il Posto. Vierailin Il Postossa ensimmäisen kerran jo heti avajaispäivänä, sillä en voinut jättää väliin tilaisuutta tutustua luultavasti historian ensimmäiseen trattoriaan, mikä näillä kulmilla on nähty – minun lähikulmistani puhuttaessa puhutaan nimittäin Tampereen Hervannasta, joka ei yhdellekään Tamperetta tuntevalle herätä mielikuvia viihtyisästä illanvietosta eurooppalaisen ruokakulttuurin äärellä. Pizzapaikkoja täältä kyllä löytyy ennestäänkin vaikka kuinka, mutta joka ikinen niistä edustaa tätä perinteistä pizzakebab-linjaa, joka houkuttelee luokseen lähinnä aamuyön tunteina baarista kotiutuvaa juhlijaa (jos sitäkään). Hervantaan eivät toimita edes Foodora tai Wolt, joten ainoa mahdollisuuteni päästä tasokkaamman ruokatarjonnan äärelle on tähän asti ollut bussimatka keskustaan. Il Poston kaltaisen ravintolan avaaminen Hervannassa tuntuu tätä taustaa vasten suorastaan uskomattomalta, joten täytyihän minun käydä omin silmin katsomassa, mistä oikein on kyse.

Trattoria Il Posto sijaitsee Hervannan keskustaa halkovan Insinöörinkadun varrella, vastapäätä legendaarista Kultainen Apina -pubia. Keskustan suunnasta saapuvat bussit pysähtyvät muutaman sadan metrin päähän ja parhaillaan rakenteilla oleva raitiotie kulkee aivan ravintolan edestä, joten sijainti ja liikenneyhteydet ravintolaan ovat ainakin kunnossa. Tiloissa toimi vielä jonkin aikaa takaperin pizza- ja kebabravintola Castello, mutta mittavan remontin jälkeen paikkaa ei meinaa enää tunnistaa samaksi. Isoista ikkunoista näkyy sisälle tunnelmalliseen ravintolasaliin ja ikkunoiden edustalla on myös kesäkautta silmällä pitäen pieni terassi. Puitteet vaikuttavat olevan kohdillaan ja tuntuu suorastaan hassulta kohdata Hervannassa näin tyylikäs ja tunnelmallinen ruokapaikka.

Avajaisiltana ravintola oli tupaten täynnä ja jouduimme hetken odottamaan vapautuvaa pöytää. Moni oli varmasti saapunut paikalle samasta uteliaisuudesta kuin minäkin, eli tutustumaan ihka oikeaan, hervantalaiseen trattoriaan. Il Poston keittiön puolella puhisee lähes 500-asteinen, italialainen pizzauuni, joka yhdessä täyden ravintolasalillisen kanssa lämmittää tilaa mukavasti, mutta ei onneksi tukalaksi asti. Pizzauunin lisäksi myös ravintolan kokki on kuulemani mukaan kotoisin Italiasta. Taustamusiikkina pauhaa saapuessamme Toton Africa, mikä saa minut höristämään hieman hämmentyneenä korviani, mutta en anna sen häiritä.

Muutaman minuutin odottelun jälkeen kahden hengen seurueemme ohjataankin jo pöytään. Saamme käsiimme ruokalistat, joiden sisältö koostuu parista alkuruokavaihtoehdosta ja niiden jälkeen pizzoista ja pastoista. Pizzat pitävät listalla selvää enemmistön asemaa ja ne ovatkin selvästi ravintolan päätuote. Avajaispäivänä kasvisvaihtoehtoja näkyi listalla harmittavan vähän, mutta tilanne kuulemma korjautuu myöhemmin ja nettisivuilla esillä olevasta menusta löytyykin jo vegevaihtoehtoja ainakin pizzojen osalta. Tähyilen viinilistaa, mutta sellainen näyttää olevan vain osassa pöytiä. Tarjoilijan saapuessa pääsemme kuitenkin nopeasti yhteisymmärrykseen lasillisesta Rieslingiä, joten lista jää tällä kertaa pyytämättä. Palvelu on kiireisestä avajaisillasta huolimatta nopeaa, rentoa ja ystävällistä ja kohtaamme illan aikana niin suomen- kuin englanninkielistäkin henkilökuntaa. Hervanta lienee yksi Tampereen kansainvälisimmistä kaupunginosista, joten englanninkielinen palvelu tuntuu täällä luontevalta.

Päädymme seuralaiseni kanssa kumpikin tällä kertaa pizzoihin. Annokset saapuvat ruuhkasta huolimatta kohtuullisessa ajassa ja pääsemme maistelemaan Il Poston taidonnäytettä napolilaisesta pizzasta. Täytettä on pizzassa juuri sopivasti, eikä ainakaan juustossa ole pihistelty. Ohuessa pohjassa korostuu myös juuri sopivasti pieni hiilen maku. Tämä menee aivan heittämällä Hervannan parhaaksi pizzaksi ja Tampereenkin mittakaavassa ollaan mielestäni kiinni ihan hyvissä sijoituksissa. Vaikka pizza onkin Il Poston ylpeys, eivät viereisiin pöytiin kannettavat pastatkaan huonoilta näytä.

Vierailuajankohtamme osuu avajaispäivänä lauantai-iltaan noin klo 20-21 tietämille, jolloin ravintolan asiakaskunta koostuu meidän lisäksemme yksinomaan muista nuorista aikuisista. Tämä ei ole yllätys, kun ottaa huomioon, että Hervannan asukasluvusta leijonanosa on opiskelijoita. Pohdiskelen, monikohan ruokailijoista on saapunut paikalle Hervannan ulkopuolelta. Vaikka Hervannassakin varmasti riittää otollista asiakaskuntaa, tavoittelee Il Posto kävijöitä varmasti myös alueen ulkopuolelta. Keskustasta asti en usko monenkaan lähtevän varta vasten Hervantaan, mutta voisin ajatella, että lähiseudun asuinalueilta ihmiset voisivat mielellään tulla keskustan sijasta tänne, jossa esimerkiksi pysäköinti on sata kertaa keskustaa helpompaa ja halvempaa. Il Postosta on muuten mahdollista ostaa ruokaa myös take awayna.

Muutamaa viikkoa avajaispäivän jälkeen piipahdan Il Postossa vielä uudelleen ravintoloitsijan kutsumana. Torstaisena arki-iltana pöydissä istuu lisäkseni muutamia seurueita ja tunnelma on rauhallisen kiireetön. Päätän tällä kertaa kokeilla edellisellä kerralla välistä jääneen alkupala- ja jälkiruokatarjonnan, sekä pizzan sijasta yhden listalta löytyvistä pastoista. Lista on selvästi kasvanut sitten avajaispäivän, joskin pastojen puolella ei edelleenkään kasvisvaihtoehtoa näy, mutta sellainen on kuulemma kehittelyn alla. Päädyn Caprese-antipastoon ja lohipastaan, josta olen ehtinyt jo kuulemaan kehuja tuttaviltani. Pasta on toden totta maukasta ja annoksen mukana tarjoiltu chiliöljy tuo vielä sopivan lisäpotkun makupalettiin. Ihastelen myös pikkuruista ämpäriä, jossa parmesanraaste tarjoillaan pöytään.

Jälkiruoaksi saan eteeni annoksen, jota luulen ensi vilkaisulla tiramisuksi lautaselle asetetun savoiardikeksin perusteella, mutta tarkemmalla tutkiskelulla tunnistankin annoksen paahtovanukkaaksi. Espanjalaissyntyinen Crema catalana italialaisen trattorian jälkiruokana ehtii ihmetyttää hetkisen, mutta annos katoaa kuitenkin nopeasti tämän paahtovanukkaan ystävän suuhun. Il Poston jälkiruokalista on ytimekäs ja napakka, sillä toisena vaihtoehtona tämän annoksen lisäksi listalta löytyy jäätelöä.

Ruokailun jälkeen pääsin vielä tutustumaan ravintolan keittiöön, jossa hellelukemiin nousevista lämpötiloista vastaa aiemmin mainittu, aito italialainen pizzauuni. Ravintoloitsija Yusef Alush esittelee minulle pizzan valmistusta ja pääsen näkemään omin silmin, kun pizza paistuu uunin perukoilla valmiiksi – näissä lämpötiloissa paistaminen kestää vain 16 sekuntia ja ulos putkahtaa rapsakka, mutta sisältä sopivan sitkoisa napolilainen pizza. Alush kertoo raaka-aineiden tulevan myös suurimmalta osin Italiasta, joskin tuoretuotteet pyritään hankkimaan huomattavasti lähempää. Raaka-aineiden osalta pyritään noudattamaan myös kausiajattelua ja etenkin viikottain vaihtuva lounaslista elää sesonkien mukaan.

Il Posto on kaiken kaikkiaan hyvin positiivinen lisä Hervannan katukuvaan ja olen iloinen, että ravintoloitsija on tehnyt rohkean avauksen ja perustanut tällaisen paikan juuri Hervantaan. Ette uskokaan, kuinka monta vuotta olen tuskaillut pahimmassa pizzanälässäni tällaisen ravintolan puuttumista lähiseudultani. Toivon, että Il Posto löytää Hervannasta uskollista asiakaskuntaa ja ravintolan taival on nousujohteinen.

ilposto.fi / Facebook
Insinöörinkatu 19
Avoinna ma-to 10.30–22, pe 10.30–23.30, la 12–23.30, su 13-21 (arkisin lounas klo 14.30 asti)

Juttua päivitetty 15.6.2019 toisen vierailun tunnelmilla

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply