Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lähimatkalle pyöräillen – 8 kohdetta ja reittivinkit Tampereelta

Tutustuminen omaan lähiympäristöön pyörän selästä käsin on mainio tapa yhdistää liikunta, ekologinen matkailu ja lähimatkakohteista nauttiminen. Koska olen itsekin kolunnut vuosien varrella yhden jos toisenkin lähiseudun nähtävyyden pyöräillen, päätin koota yhteen muutamia erilaisia sopivasti pyörämatkan päässä sijaitsevia kohteita Tampereella ja lähialueilla. Käytän etäisyyksien hahmottamisessa kiintopisteenä kaupungin keskustaa, mutta jutun lopussa linkittämäni pyöräilykartan avulla voit helposti suunnitella sopivan reitin kohteeseen omasta lähtöpisteestäsi käsin. Kahdeksan kohdesuosituksen lisäksi lisäsin loppuun myös muutaman pyöräilyreitin, joiden varrella pääsee ihastelemaan kauniita maisemia tai tutustumaan useampaan kiinnostavaan kohteeseen samalla kertaa. Ei muuta kuin kypärä päähän ja matkaan!

Pyörällä lähiluontoon

Niihaman maja

Kaikkien kaupunkilaisten kesämökiksikin kutsuttu Niihaman maja on helppo saavuttaa pyöräillen ja matkaakin kertyy Tampereen keskustasta vain 7,5 kilometriä suuntaansa. Kaupin urheilupuistosta eteenpäin matka taittuu helppokulkuista ulkoiluväylää pitkin metsäluonnosta nauttien. Niihaman majalta löytyy nuotipaikka ja sauna, sekä kahvila, josta voi ostaa muutamalla eurolla esimerkiksi makkara- tai letunpaistopaketin kaikkine tarpeineen, tai keittolounaan. Majalta käsin voi lähteä (kävellen) kiertämään myös 2,7 kilometrin pituista Niihamajärven luontopolkua. Kyseessä on todellakin täyden palvelun kesämökki keskellä metsäluontoa, lyhyen matkan päässä kaupungin vilinästä.

Niihaman Maja
Pikku-Niihamantie 80, Tampere
Niihaman majan nettisivut

Kintulammi

Kintulammin retkeilyalue sijaitsee Teiskossa, noin 20 kilometrin päässä Tampereen keskustasta. En ole itse ehtinyt tänne vielä tekemään reissua pyöräillen, mutta alueen nettisivut mainostavat paikkaa pyöräily-ystävällisenä kohteena, jonne pääsee lähes koko matkan keskustasta kevyen liikenteen väylää pitkin. Retkeilyalueen teillä ja poluilla saa pyöräillä Vattulan luonnonsuojelualuetta lukuun ottamatta. Kintulammilta löytyy kilometreittäin hyvin viitoitettuja polkuja ja niiden varrella useita laavuja, joihin pysähtyä levähtämään.

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue
Kintulammentie 378, Tampere
Kintulammin nettisivut

Polkaise maaseudun tunnelmaan

Ahlmanin kartano ja tila

Ahlman sijaitsee vain 5 kilometrin päässä keskustasta ja onkin melkoinen maaseutukeidas keskellä kaupunkia, lehmineen ja kaikkineen. Yksi Ahlmanin suosituimmista tapahtumistakin liittyy lehmiin, jotka lasketaan joka kevät laitumelle suuren yleisöjoukon saattelemana (tänä vuonna lehmien riemua pääsee seuraamaan lauantaina 18.5.). Alueella toimii myös meijeri ja tilapuoti, josta voi ostaa Ahlmanin omia tuotteita, kuten tilan maidosta valmistettuja juustoja. Tilalla on mahdollista myös majoittua viehättävässä Ahlmanin kartanossa. Todellakin käymisen arvoinen paikka vain muutaman polkaisun päässä keskustasta!

Ahlmanin tila
Hallilantie 24, Tampere
Ahlmanin nettisivut

Reipin tila

Reipin kotieläinpiha ja kahvila sijaitsevat Pirkkalan puolella, noin 16 kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Etäisyydestä huolimatta paikalle pääsee ajelemaan mukavasti kevyen liikenteen väylää pitkin, joten se on oikein mukava päiväretkikohde pyöräilijälle. Kotieläinpiha on avoinna kesäisin ja sen lisäksi lähistöllä sijaitsevat myös kahvila, Pirkkalan kotiseutumuseo, uimaranta ja luontopolku. Tänne asti polkemalla ei tarvitse siis tyytyä vain yhteen kohteeseen, vaan samalla vaivalla pääsee monenlaisen tekemisen äärelle.

Reipin tila
Museotie 6, Pirkkala
Reipin tilan nettisivut

Kulttuurikohteisiin fillarin selässä

Hiedanranta

Hiedanrannan rakenteilla oleva uusi kaupunginosa on mielenkiintoinen alue urbaanin kaupunkikulttuurin tutkimiseen. Etäisyyttä keskustaan on vain 5,5km, joten paikka on oivallinen pyöräretkikohde niin keskustasta kuin vähän kauempaakin. Hiedanrannassa järjestetään monenlaisia tapahtumia ja siellä toimivat muun muassa skeittihalli, Kulttuuritila Kuivaamo ja käsityöläisten yhteisö Hiedanrannan Paja. Alue on myös katutaiteen keskittymä, jonne kannattaa suunnata jo pelkästään näyttävien seinämaalausten takia. Hiedanrannassa sijaitsee myös Lielahden kartano, jonka terassilla voi ihastella ympäröivää puutarhaa kartanossa toimivan kahvilan antimista nauttien.

Hiedanranta
Tehdaskartanonkatu 24 (osoite vie Kuivaamolle), Tampere
Hiedanrannan nettisivut

Sara Hildénin taidemuseo

Tampereen keskustassa pyöräily ei ole kovin nautinnollista, mutta Sara Hildénin taidemuseo sijaitsee juuri sopivasti keskustan sivulla ja sinne voi vieläpä halutessaan polkea hienoa rantareittiä pitkin Ranta-Tampellan kautta. Keskustasta käsin museo on vähän ”liiankin lähellä” pyöräretken kohteeksi, mutta kauempaa se on oikein oiva kohde kulttuurinnälkäiselle polkijalle. Museon vaihtuviin näyttelyihin voit tutustua ennakkoon netissä.

Sara Hildénin taidemuseo
Laiturikatu 13, Tampere
Museon nettisivut

Yltä ja alta

Leikkisästi Teletappimaaksikin nimitetty Yltä ja alta -maataideteos Pinsiössä on vähän päälle 20 kilometrin päässä Tampereen keskustasta, mutta tästä kohteesta saa helposti kiintopisteen vaikka koko päivän kestävälle, rauhalliselle lenkille. Toki hyväkuntoinen polkee tämänkin matkan edestakaisin muutamassa tunnissa. Yltä ja alta on hauskan näköinen taideteos, joka koostuu tunneleista ja ruohokumpareista, joiden yli ja läpi voi hyvin painella pyörälläkin.

Yltä ja alta
Sasintie 555, Pinsiö
Taideteoksen nettisivut

Vehoniemen automuseo

Kangasalan Kaivannossa sijaitseva Vehoniemen automuseo on perinteisesti ollut ennen kaikkea motoristien suosiossa, mutta miksipä paikalle ei voisi saapua myös lihasvoimin. Matkaa Tampereen keskustasta kertyy vajaat 30 kilometriä, joten tämä kohde sopii niin ikään hyvin koko päivän pyöräretkikohteeksi. Automuseo sijaitsee Vehoniemenharjun laella, joten nousumetrejä tällä reitillä on jonkin verran luvassa. Vastaavasti paluumatkalla saa lasketella rennosti alaspäin. Automuseoon on vapaa pääsy ja esillä on vanhoja autoja ja muita kulkupelejä. Museolla on myös kahvila.

Vehoniemen automuseo
Vehoniemenharjuntie 92, Kangasala
Automuseon nettisivut

Muutamia maisemareittejä

Pyynikki – Arboretum – Härmälä

Tälle Pyhäjärven rantaa mukailevalle reitille ei tule pituutta kuin kuutisen kilometriä, mutta nautin tästä pätkästä sen tarjoamien järvimaisemien ja matkalle osuvien kiinnostavien kohteiden vuoksi. Osa matkasta taittuu kumpuilevaa soratietä pitkin, mikä tuo pyöräilyyn mukavaa vaihtelua. Matkan varrella voi pulahtaa uimassa Pyynikin tai Rantaperkiön uimarannalla, kiivetä katselemaan maisemia Pyynikin näkötornille tai ihastella kesäajan kukkaloistoa Hatanpään Arboretumissa. Suurimman osan matkaa reitti kulkee aivan Pyhäjärven rantaviivaa, joten järvimaisemaakin tällä reitillä riittää ihmeteltäväksi. Reitin voi aloittaa esimerkiksi Atlaspuistosta, josta matka jatkuu rantaa pitkin Ratinan kautta Hatanpään Arboretumiin ja sieltä edelleen Härmälän rantapuistoon.

Kaukajärven maisemareitti

Noin 11 kilometrin mittainen Kaukajärven reitti kiertää nimensä mukaisesti itäisellä Tampereella sijaitsevaa Kaukajärveä. Keskustasta Kaukajärven äärelle polkee noin 11 kilometriä. Reitin varrelle mahtuu muutamia varsin rapsakoita mäkiosuuksia, mutta onneksi matkalle osuu myös useampi uimaranta, joilla voi kesäaikaan käydä vilvoittelemassa hikisten nousujen jälkeen. Järveä kiertävälle reitille pääsee kätevästi Kangasalantien varresta, tarkempi karttalinkki löytyy tästä.

PyhäNäsi – Järvien reitti

Tampereen seudun pyöräilyreiteistä ei voi olla mainitsematta Pyhä- ja Näsijärven maisemissa risteilevää reitistöä, josta löytyy valinnanvaraa eri pituisille retkille aina 30-45 kilometrin lenkeistä yli 300 kilometrin pituiseen Karhunkaataja-taipaleeseen. Lyhyimmät reitit ehtii hyvin kiertää päiväretken aikana, mutta pisimmille kannattaa varata aikaa yöpymiseen ja matkan varrelle osuvien luonto- ja kulttuurikohteiden tutkimiseen. Reittien varrelta voi löytää niin kansallispuistoja, kartanoita, museoita kuin maatilamatkailuakin. Reittivaihtoehtoihin voit tutustua Järvien reitin nettisivuilla.

Lopuksi vielä muutamia hyödyllisiä linkkejä pyörämatkailijalle:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 5 toukokuun, 2019 at 23:41

  Tosi hyviä vinkkejä, pari uutta itsellekin tuli tästä! Suolijärvi ja Hervanta ylipäätään on helposti lähestyttävä kohde myöskin. Kirjoittelin taannoin Hervannan pyöräilyretkestä, tässä on kyllä stoppipaikkoja enemmänkin 🙂 https://kohteenamaailma.fi/kotimaa/polkupyorareitti-hervannan-kohokohtiin/

  Kerran vuodessa kierrän Pyhäjärven ympärysreitin ja sitten vinkkinä vielä se, että yksi kohokohdistani on ollut seuraava: Ensiksi pyörällä Muroleen kanavalle, josta Tarjanteella takaisin Tampereelle. Siinä saa loistavan fillarireitin samalla, kun pääsee takaisin tullessa nauttimaan sisävesiristeilystä.

  Mukavaa fillarikesää Tampereelle! Ehkäpä törmätään fillareilla, mutta ei kirjaimellisesti 😀

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 6 toukokuun, 2019 at 19:17

   Täytyypä käydä lukemassa sun Hervantakierroksesta! Suolijärvi on todellakin mainio luontokohde, mutta jätin sen tästä listauksesta pois väärinkäsitysten välttämiseksi, sillä viimeisimmän muistikuvani mukaan järveä kiertävällä reitillä pyöräily on liikennemerkein kielletty. Polulla taas saa polkea, mutta sen kerran testanneena totesin, ettei toista kertaa tarvitse kokeilla. Suolijärven rantaan saavun kyllä usein pyörällä ja käyn jalan heittämässä lenkin järven ympäri.

   Kuulostaapa hienolta tuo yhdistetty pyörälenkki ja sisävesiristeily! Voisi olla kokeilemisen arvoinen reitti itsellekin. Muroleen kanava taitaa tosin sijaita Nässyn puolella, missä Tarjannekin kulkee 🙂

   Kiva kun kävit kommentoimassa ja mukavaa fillarikesää sinnekin!

   • Reply Kohteena maailma / Rami keskiviikko, 8 toukokuun, 2019 at 11:23

    Joo, Pyhäjärven ympäryslenkki ja Nässy Tarjanteella & fillarilla Muroleelle on kaksi eri tarinaa 😀
    Ja ei Suolijärveä fillarilla, se on jalkaosuus. Muuten voi Hervannan kiertää fillarilla. Sorry epäselvistä kommenteista 😀

 • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, 5 toukokuun, 2019 at 23:46

  Hyviä vinkkejä! Kerran muinoin, kun vasta aloittelin reissaamista, poljin Lahdesta Tampesteriin monen mutkan kautta ja tulin kaupunkiin Kangasalan suunnasta ja vierailin Pyynikillä. Erityisen rakas paikka minulle Sorsapuiston lisäksi on Iides-Motarin seutu. Ihan varmana jatkossakin tulen pyöräilemään Tampesterissa, koska se on joskus helppo tapa liikkua siellä. Silloin muulloin taas siellä on perin hengästyttäviä mäkiä.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 6 toukokuun, 2019 at 19:20

   Tuollainen pidempi pyörälenkki kaupungista toiseen voisikin olla joskus kiva toteuttaa. Oikeastaan voisin tuon sinun reittisi mennä hyvinkin toiseen suntaan, kun Lahdessa asuu sen verran paljon sukulaisia, että varmasti olisi yösija siellä päin tarjolla 🙂
   Kiva kun kävit kommentoimassa!

 • Reply Maria maanantai, 6 toukokuun, 2019 at 10:01

  Vehoniemi on oma suosikkini – ne kahvilan munkit ja se valkosuklaakakku ovat niin herkullisia!
  Pitääpä poiketa joskus Ahlmanilla.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 6 toukokuun, 2019 at 19:22

   Mikäs sen parempaa, kuin munkki tai kakkupala pyöräretken huipennuksena 🙂

 • Reply Heli / Drama On The Road lauantai, 11 toukokuun, 2019 at 10:23

  Mahtavia vinkkejä!! Niihaman Maja kuuluu omiin lapsuusmaisemiin (Atalan koululta hiihtotunnit suuntautuivat aina sinne ja voin sanoa, että ainut mikä sai mut lapsena hiihtämään Majalle asti oli äidin antama taskuraha Twixiä varten – ah muistoja :D) ja nää muutkin on vähintään nimeltä tuttuja ellen ole tamperelaisena paikalla jo käynyt. Mutta että pyöräillen! Työmatkapyöräilyn oon alottanut mutta tällaset kohdevinkit saa kyllä pyöräilemään vapaa-ajallakin. Kiitti että laitoit kaikki yksiin ”kansiin”! Tässä onkin tekemistä sitten koko kesäksi.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 12 toukokuun, 2019 at 10:22

   Kiva kuulla, että vinkeistä on iloa! Itselle autottomana ihmisenä fillari on jotenkin kaikista luontevin tapa liikkua kotiseudun kohteisiin, joten näen monet paikat ensisijaisesti pyöräilyvinkkelistä. Mukavaa pyöräilykesää! 🙂

 • Reply Sandra sunnuntai, 12 toukokuun, 2019 at 10:15

  Tamperelaisellekin tuli tästä tosi hyviä vinkkejä. Taidan lähteä ainakin tuonne Kaupin tietämille sekä Ahlmannille. En ole koskaan ajatellut näitä pyöräretkinä, mutta voihan sen niinkin tehdä. Tuo lehmien laitumelle päästäminen olisi kiva nähdä näin vanhana maalaistyttönä 😀

  • Reply Noora / Seikkailumielellä sunnuntai, 12 toukokuun, 2019 at 22:10

   Hienoa, että paikallinenkin sai vinkeistä uusia ideoita! Tuo Ahlmanin lehmien laitumellelasku on tosiaan kiva tapahtuma ja sen yhteydessä Ahlmanilla on muutakin toimintaa 🙂

 • Reply espanjaan sunnuntai, 19 toukokuun, 2019 at 23:21

  Kiitos vinkeistä! Tampere on minulle kovinkin tuttu paikka, koska se on mieheni lapsuuden ja nuoruuden kaupunki, jossa asuu vieläkin puoli sukua. Olemme siellä jonkin verran pyöräilleetkin, mutta tässä tuli nyt kyllä uusiakin mielenkiintoisia kohteita. Viimeksi meiltä jäi Pyhäjärven ympäri ajaminen kesken, kun sade yltyi liian kovaksi Nokian paikkeilla ja tilasimme kaverin hakemaan meidät pois. Mutta kesäkuun alussa otetaan uusiksi ja jos Tampereen Sävelen ohjelman lomassa jää aikaa, kyllä jonnekin pyöräillään.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 20 toukokuun, 2019 at 08:25

   Kiva jos vinkeistä on iloa! Minusta tuntuu, että aina kun lähden vähänkään pidemmälle pyöräretkelle, sade pääsee yllättämään kesken lenkin 😀 Toivottavasti teille sattuu seuraavalle retkelle paremmat ilmat!

  Leave a Reply