Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vierumäki – sporttilomalla kotimaassa

Pääsiäisen vapaapäivinä päätin toteuttaa pienen kotimaanmatkan ja suuntasin pöytälaatikossa odotelleen lahjakortin houkuttelemana vuorokauden aktiivilomalle Vierumäelle. Heinolassa sijaitseva Vierumäen liikunta- ja vapaa-aikakeskus tarjoaakin aktiivilomaan oivat puitteet, sillä alueen matkailupalvelut on nivottu tiiviisti yhteen Suomen Urheiluopiston kanssa. Olen jo pidempään haaveillut liikunnan ja loman yhdistämisestä, joten pakkasin innolla urheilukamat kassiin ja lähdin katsomaan, millaisen aktiiviloman Vierumäki minulle tarjoaisi.

Vierumäelle ajaa Tampereelta tasan kahdessa tunnissa ja paikka on varsin näppärä saavuttaa myös esimerkiksi Helsingistä päin, josta ajomatkaa kertyy puolisen tuntia vähemmän. Oman auton lisäksi Vierumäelle pääsee myös bussilla, joita kulkee useita päivässä niin Lahdesta kuin Heinolastakin. Olin valinnut majoitukseksi Vierumäki Resort Hotellin Standard-huoneen, jossa yöpyminen kustansi 115e yöltä. Resort Hotellin lisäksi alueella näytti olevan monenmoista muutakin majoitustarjontaa, kuten mökkejä, huoneistoja, sekä alueen muissa rakennuksissa sijaitsevia huoneita, jotka nopealla vilkaisulla vaikuttivat enemmän leiri- kuin hotellimajoitukselta. Sisäänkirjautuminen alkoi klo 16 ja tähtäsinkin paikalle heti neljältä, sillä halusin päästä liikunta-aktiviteettien pariin mahdollisimman pian. Huoneeseen kirjautuessani sain käteeni Sporttipassin, joka oikeutti käyttämään osaa Vierumäen liikuntatarjonnasta maksutta. Sporttipassiin kuuluivat esimerkiksi kuntosalit, uimahalli, suunnistuskartat, frisbeegolf ja useiden lajien välinevuokrat.

Hotellin aulassa pörräsi ihmisiä urheiluvaatteissaan ja liikuntateema huokui myös hotellin käytävillä, joita koristivat urheilijahahmot eri lajien parissa. Hotellihuoneen sisustus noudatteli perinteisempää linjaa, sillä poikkeuksella, että eteisen varustukseen kuului naulakon lisäksi kuivauskaappi. Ennen kuin vedin itsekin jumppatrikoot jalkaan, tutkailin vastaanotosta saamaani aluekarttaa ja infopakettia tämän hetken tapahtumista ja aktiviteeteista, suunnitellen matkakumppanini kanssa illan ohjelmaa. Päädyimme valitsemaan liikuntatarjonnasta sulkapallon, jota olen nuorempana harrastanutkin. Sporttipassilla saimme välineet lainaan maksutta, mutta 8 euron kenttävuokran jouduimme maksamaan erikseen. Päätin varmuuden vuoksi soittaa Urheiluhalliin etukäteen ja tiedustella vapaata kenttää, mikä osoittautuikin hyväksi päätökseksi, sillä saimme vapaan vuoron vasta 1,5 tunnin päähän. Varsinkin suosituimpina aikoina aktiviteetteja kannattaakin varailla hieman ennakkoon, jotta pääsee varmasti haluamansa lajin pariin toivomanaan aikana.

Suuntasimme sulkapallovuorolle Urheiluhallille, josta löytyy sulkiskenttien lisäksi tilat useille muillekin lajeille, mm. lentopallolle, salibandylle, yleisurheilulle, kamppailulajeille, koripallolle ja pingikselle. Katossa riippuva banneri kertoi, että täällä treenaavat myös olympiaurheilijat, joten ainakin puitteet liikuntaan ovat kunnossa. Haimme mailat ja pallon infosta ja suuntasimme pukuhuoneiden kautta kentälle. Vaikka hallin tunnelmasta välittyi huippu-urheilun hikisen totinen ilmapiiri, solahtivat tällaiset harrastelijatkin sujuvasti joukkoon.

Urheiluhallin lisäksi Vierumäeltä löytyy huima määrä muitakin liikuntatiloja ja tarjontaa lajien suhteen on laidasta laitaan. Alueella on paljon ulkoilureittejä, joille voi lähteä niin jalan, kuin vaikkapa kävelysauvojen tai maastopyörän kanssa. Maastopyörien vuokraamista harkitsimme itsekin, mutta epävarmoina reittien kunnosta talven ja sulaneen lumen jäljiltä päädyimme jättämään pyöräilyn toiseen kertaan. Vierumäellä on myös Flowpark, jossa pääsee kiipeilemään valjaiden varassa erilaisia puihin kiinnitettyjä ratoja pitkin, frisbeegolfratoja, golfkenttiä, hevostalli ja järvi, jossa voi kesäisin kokeilla vaikkapa suppausta. Sisäliikuntaan on tarjolla ainakin jäähalli, jousiammuntarata, kuntosaleja ja uimahalli, sekä ohjattuja ryhmäliikuntatunteja ja erilaisia kursseja. Valinnanvaraa on laidasta laitaan ja melko varmasti jokainen löytää joukosta jotakin itselleen sopivaa.

Tunnin sulkapallovuoromme jälkeen suuntasimmekin jo suihkun kautta kohti illallista, jonka olimme varanneet hotellin alakerrassa sijaitsevaan ravintolaan. Tarjolla oli sekä buffet- että à la carte -vaihtoehdot, joista päädyimme ruokalistoja tutkittuamme ensiksi mainittuun. Tarjolla oli muutamia kaloja ja erilaisia lihoja lisukkeineen, sekä kasvisvaihtoehto, salaatteja ja jälkiruokapöytä. Ruoka oli aika peruskauraa ilman sen suurempia yllätyksiä. Hotellivieraita saapui ruokailemaan niin verkkareissa kuin kauluspaidassakin ja tunnelma oli enemmän arkinen kuin juhlava. Tavallaan olisin kaivannut ruokailuelämykseltä hieman enemmän, mutta toisaalta meininki sopi urheiluhotellin – ruoka ei ole täällä pääosassa, mutta ravintoa on liikkujankin saatava. Aamupalabuffet noudatteli samanlaista linjaa.

Yleisestikin ottaen Vierumäen fiilis on hyvin käytännönläheinen ja perinteinen. Liikuntatilat ovat puhtaasti liikuntatiloja ilman mitään ekstraa ja hienostelua, ja aktiivilomailijoiden rinnalla treenaa niin kiekkojunnuja kuin Urheiluopiston opiskelijoitakin. Hotelli on siisti ja pelkistetty, varustettuna perustason mukavuuksilla. Silloin tällöin hotellihuoneen rauha saattaa rikkoutua käytävällä ohi viilettävien lasten ääniin ja tömistelyyn. Itse en sen kummempaa odottanutkaan ja sain Vierumäeltä mitä halusinkin, eli mahdollisuuden yhdistää liikunnan ja pienen irtioton arjesta. Jos odotukset kuitenkin ovat jossain trendikkäiden jumppastudioiden ja vihersmoothiebaarien tasolla, voi Vierumäen meininki tuntua turhan arkiselta.

Sulkapallon ja illallisen jälkeen uni tuli silmään nopeasti ja seuraavana päivänä pohdiskelimme hyvin nukutun yön ja aamupalan jälkeen, minkä aktiviteetin ääreen suuntaisimme vielä ennen huoneen luovutusta. Aamupalaähkyssä päädyimme helppoon ratkaisuun, eli kävelylenkille. Kävellessämme mietinkin, että Vierumäellä olisi hyvä viipyä ainakin kaksi yötä, jotta alueen aktiviteeteista saisi kaiken irti. Toki olisimme voineet käyttää liikuntapalveluita vielä huoneen luovutuksen jälkeenkin, mutta päädyimme kävelyn jälkeen kuitenkin suuntaamaan kotia kohti, sillä kahden tunnin automatka hikisissä tunnelmissa raskaamman liikunnan jälkeen ei houkutellut. Suihkumahdollisuudet liikuntapaikoilla toki on, mutta me emme olleet ottaneet omia pyyhkeitä mukaan. Seuraavalla kerralla olemme viisaampia.

Millaisia kokemuksia sinulla on aktiivilomista? Löytyykö Suomesta Vierumäen lisäksi muita kohteita liikunnan ja lomailun yhdistämiseen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Stacy Siivonen perjantai, toukokuu 3, 2019 at 14:52

    Tarkistin alueen geokätkötarjonnan. Joitain on, mutta enemmänkin voisi olla. Minusta tuntuu, etten selviäisi kahta vuorokautta. On todella turhauttavaa, että kun pääsee liikuntaan kiinni, niin keho prakaa tai sairastuu. Nytkin on räkätauti päällä. Toinen on tietysti se, että liikuntavälineet hajoavat.

  • Leave a Reply