Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkalla Suomessa – tärpit Kotimaan Matkailumessuille

Yhteistyössä: Tampereen Messut

Suuntaan tulevana viikonloppuna Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa järjestettäville Supermessuille, joiden ohjelmasta aion erityisesti koluta läpi ainakin Kotimaan Matkailumessut, sekä niiden ohessa järjestettävän Maata pitkin matkailu -tapahtuman. Ilmastoystävällinen matkailu on ollut jo monta kuukautta tapetilla eri medioissa, joten etenkin jälkimmäiseltä tapahtumalta odotan kovasti vinkkejä hyvistä reiteistä ja kohteista, joihin suunnata lentämistä ekologisemmin junan tai bussin kyydissä. Vaikka maata pitkin pääsee varsin vaivattomasti ulkomaillekin, on lennottomaan matkailuun tutustuminen varmasti helpointa aloittaa kotimaasta, josta löytyykin monia mielenkiintoisia kohteita vaikkapa pääsiäis- tai kesälomareissulle. Tutkin jo hieman etukäteen Kotimaan Matkailumessujen tarjontaa ja poimin joukosta omasta mielestäni kiinnostavimmat tärpit messuvierailua ja tulevien reissujen suunnittelua ajatellen.

Luontokohteita ja maaseudun rauhaa

Olen asunut koko ikäni kaupungissa, mutta olen aina viihtynyt maalla eläinten ja luonnon läheisyydessä. Eräänä lapsuuden kesänä pääsin maatilalle kesäleirille, jossa heräsin aamuisin ikkunan alla määkivien lampaiden konserttiin ja vietin päivän ratsastaen, sekä eläimiä ruokkien ja hoitaen. Tuolta kesältä on vain hyviä muistoja ja siksi lähtisin mielelläni kokemaan uudelleen maaseutumatkailun lumon. Messuohjelmasta silmiini osuikin useampi maatilamatkailua edustava näytteilleasettaja, joiden ständillä ajattelin käydä pistäytymässä. Näytteilleasettajien sivuja selatessani bongasin varsinaisten maatilamajoitusten joukosta myös erikoisuuksia, kuten maatilateemaista pakohuonepeliä pyörittävän Farm Escapen. Kuulostaa näin kaupunkilaistytön korvaan varsin eksoottiselta.

Maaseudun lisäksi tai oikeastaan sitä enemmänkin mielenkiintoni kohdistuu tällä hetkellä luontomatkailuun. Ensi kesän tavoitelistallani on nukkua ainakin yksi yö metsässä, vietettyäni ensin päivän vaeltaen tai muiden ulkoilma-aktiviteettien äärellä. Myös pyöräretkestä Saariston rengastielle olen haaveillut ties kuinka pitkään. Luontomatkailua edustavasta messutarjonnasta huomioini kiinnittyi ainakin maisematelttailua tarjoavaan porilaiseen FinnDomeen, jonka teltoissa pääsee viettämään yötä luonnon helmassa glamping-hengessä, joskin tarjolla on myös perinteisempää teltta- ja riippumattomajoitusta. FinnDomen lisäksi aion käydä katsastamassa messuilla Pyhä- ja Näsijärven maisemiin sijoittuvan Järvien reitin ständin. Järvien reitti lieneekin Saariston rengastietä todennäköisempi suuntani kesän pyöräretkelle, sillä sen äärelle ehtii tästä Tampereelta vaikka kesäviikonlopun aikana. Aloitin varovaisen tutustumisen tähän reittiverkostoon jo toissakesänä polkemalla 30 kilometrin Pyhäjärven maisemareitin, mutta ensi kesänä voisin ottaa tavoitteekseni jonkin hieman pidemmistä reiteistä.

Kotimaan kiinnostavat kaupunkikohteet

Kaupunkien ja kuntien matkailutarjonta edustaa messuilla varsin runsaslukuisena. Suurimpien kaupunkien joukossa on myös pienempiä yllättäjiä, joiden ständeillä aion käydä ainakin uteliaisuudesta, sillä näin äkkiseltään en osaisi nimetä esimerkiksi Raahen, Lapuan, Reisjärven tai Ilmajoen matkailuvalteista yhtäkään. Ilmeisesti näissä paikoissa kuitenkin jotain nähtävää ja koettavaa on, joten suuntaan mielenkiinnolla tutustumiskierrokselle kyseisille messuständeille.

Perinteisempää kaupunkikohdelinjaa messuilla edustaa muun muassa Visit Turku. En ole koskaan käynyt Turussa varsinaisesti kaupunkilomalla, eli tutustuen ajan kanssa kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin. Jonkun tulevan kesän viikonlopuista voisin siis hyvinkin käyttää Turkua ihmetellen. Turun lisäksi messuilla edustaa tietysti myös rakas kotikaupunkini Tampere, joka markkinoi itseään messuilla maailman saunapääkaupunkina. Omalla kohdallani Tampereen saunakulttuuriin tutustuminen on jäänyt hävettävän vähälle, joten ehkä vierailu omankin kotikaupungin ständillä olisi ihan paikallaan.

Kulttuurikohteita läheltä ja vähän kauempaa

Vierailuni kotimaan kulttuurikohteisiin ovat rajoittuneet viime vuosina lähinnä Tampereelle ja Helsinkiin, joissa kierrän pari kertaa vuodessa katsomassa mielenkiintoisia valokuva- ja taidenäyttelyitä. Messutarjonnasta bongasin kulttuurikohteiden saralta ensimmäisenä Serlachius-museot Gustafin ja Göstan, joissa en ole saanut vieläkään aikaiseksi käydä, vaikka niihin järjestetään Tampereelta jopa suoria bussikuljetuksia. Museoita on kehuttu kovasti, joten jossain välissä täytyy kyllä saada aikaiseksi visiitti Mäntän suuntaan. Ehkä joku tulevista näyttelyistä innostaa minut paikan päälle. Serlachius-museoiden lisäksi messuilla edustaa myös kattava tarjonta Tampereen teattereita, sekä Vehoniemen automuseo, jonne olen suunnitellut tekeväni joskus pyöräretken, ihastellakseni kylläkin autojen sijasta lähinnä Vehoniemenharjun maisemia.

Maata pitkin matkailu -tapahtuma

Tässä vuoden alussa kirjoittamassani postauksessa pohdiskelin omaa matkustuskäyttäytymistäni ja päätin painottaa jatkossa yhä enemmän maata pitkin matkailua. Tästä syystä tälle matkailumuodolle omistettu tapahtuma kiinnostaa minua lauantain ohjelmassa erityisesti. Maata pitkin matkailu -tapahtuman ohjelmassa on muun muassa keskustelua matkailun tulevaisuudesta, ekologisesta matkailusta, sekä matkakertomuksia maata pitkin toteutetuista matkoista ympäri Eurooppaa. Jonkun mielestä ehkä tylsää ilmastohömppää, minun mielestäni äärimmäisen mielenkiintoista!

Kotimaan Matkailumessut järjestetään Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa perjantaista sunnuntaihin 12.-14.4. ja Maata pitkin matkailu -tapahtuma lauantaina 13.4. klo 11-16.

Millaisista kotimaan kohteista sinä haaveilet?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply