Suomen suurin matkablogiyhteisö

Muraalien kaupunki – urbaania taidetta Tampereella

Tampereen katukuvaan on lähivuosien aikana saatu aimo annos uutta väriä, kun erilaisia seinämaalauksia eli muraaleja on putkahtanut ympäri kaupunkia. Katutaide yhdistetään usein töhrimiseen ja ilkivaltaan, vaikka todellisuudessa näyttävien muraalien takana on yleensä taiteilija, jolta työ on tilattu kyseiselle paikalle. Mielestäni mikään ei piristä kaupunkikierrosta niin kuin taiteen löytäminen yllättävistä paikoista ja parhaimmillaan muraalit ovatkin mielestäni silloin, kun sellaisen huomaa kadulla kulkiessa sattumalta. Muraaleihin tutustumista helpottaakseni lisäsin tähän juttuun tarkat osoitteet taideteosten löytämiseksi, mutta mikäli kuitenkin haluat edelleen kokea löytämisen ilon, mikään ei estä lähtemästä omatoimiselle tutkimusmatkalle – ainakin Tampereen keskustassa kulkiessa silmiisi osuu melko varmasti ainakin joku tämän jutun teoksista.

Juttua päivitetty 9.6.2020 kolmella uudella muraalilla.

Keskustan väriläiskät


Katutaidekierros lienee helpointa aloittaa Tampereen keskustasta, josta löytyy useita muraaleja lyhyiden välimatkojen päässä toisistaan. Suurin ja mielestäni myös näyttävin keskustan muraaleista löytyy Laukontorilta, Takon tehtaan muurista, joten lähdetään liikkeelle sieltä. Olen nähnyt kyseisessä muurissa vuosien aikana useita erilaisia muraaleja, jotka on muutaman vuoden välein peitetty ja korvattu uudella. Nykyinen, vuonna 2018 valmistunut teos on tamperelaistaiteilija Sebastian Schultzin käsialaa ja se kuvaa kaupungin historiaa kosken partaalle rakennetuista tehtaista nykypäivään asti. Tämä 54-metrinen muraali löytyy osoitteesta Laukontori 1.

Vain muutaman askelen päässä edellisestä teoksesta, Kehräsaaren sillan kupeesta löytyy jo seuraava värikylläinen seinämaalaus. Tästä teoksesta tai sen tekijöistä en ole löytänyt mitään tietoja, joten en oikeastaan tiedä, onko se tällä paikalla edes laillisesti. Hieno ja taitavasti tehty se kuitenkin on ja saanut pysyä paikoillaan jo pidemmän aikaa, joten mikäs sitä ihastellessa. Itseäni tässä teoksessa viehättää erityisesti Angostura-lihansyöjäkasvia muistuttava otus, joka lienee kaikille Muumien parissa lapsuutensa viettäneille tuttu. Tämä muraali löytyy Kehräsaaren sillan kupeesta Kehräsaaren puolelta.

Kehräsaaresta muraalikierros jatkuu Kyttälään, jossa yllä näkyvän teoksen voi bongata talojen väliseltä sisäpihalta Rongankadun puolella. Tämän muraalin ovat toteuttaneet Miina Laine ja Tiina Kaisa Leppänen ja sen suunnitteluun ovat osallistuneet myös Tampereen asukkaat. Teos on yksinkertaisuudessaan kaunis ja kuvaa jokaiselle tamperelaiselle tuttua koskimaisemaa. Muraalia voi ihastella osoitteessa Rongankatu 2.

Vain parin minuutin kävelymatkan päästä edellisestä teoksesta, K-Marketin parkkipaikan yläpuolelta löytyy tämä Pinnan alla -niminen muraali. Maalaus on valmistunut kesällä 2017 ja sen ovat tehneet edellisestäkin teoksesta tuttu Tiina Kaisa Leppänen, sekä Atso Airola. Muraali on toteutettu hauskasti seinän muotoja mukaillen. Tätä soutajaa pääsee katselemaan osoitteessa Satakunnankatu 10.

Tammelaan putkahti alkukesästä 2020 yksi kaupungin uusimmista muraaleista. Runopuu-nimisen maalauksen on toteuttanut Teemu Mäenpää ja sen innoittajana on toiminut Mirkka Rekolan runo Minä rakastan sinua, minä sanon sen kaikille. Sateenkaaren väreissä loistavaa rakkauden sanomaa ei katukuvassa voi olla liikaa! Tämä muraali löytyy Pinninkadun päästä, Osmonpuiston kupeesta.

Keskustan alueelta löytyy näiden viiden lisäksi vielä ainakin yksi muraali, joka on maalattu Ratinan ulkokuntosalille. Olen itse nähnyt tämän kaupunkiteemaisen muraalin monesti, mutta kuvamateriaalia siitä ei ole tullut napsittua. Muraali sijaitsee lähellä ensimmäisenä mainittua Laukontorin muraalia, Ratinan sillan alla, jonka sisäpintaan teos on maalattu. Perille löytää varmimmin Eteläpuiston rantapolkua seuraamalla.

Hiedanranta on katutaiteen keskittymä


Keskustan ulkopuolisista alueista erityismaininnan muraalitaiteen saralla saa Hiedanranta. Lielahden vanha teollisuusalue Hiedanranta sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä keskustasta ja se on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde, vaikka ei katutaiteesta välittäisi alkuunkaan. Alueella toimii monenlaista kulttuuritoimintaa, minkä lisäksi Hiedanrannasta löytyy luultavasti kaupungin suurin katutaidekeskittymä, sillä vanhojen tehdasrakennusten seinät on peitetty kauttaaltaan maalauksilla.

Näihin kuviin on tallentunut vain pieni osa alueen muraaleista. Teoksia on maalattu ainakin Spraycankontrol ja Meeting of Styles -katutaidetapahtumien aikana ja niiden tekijöinä on useita suomalaisia ja ulkomaalaisia taiteilijoita. Kaikkiaan maalauksia on noin 3000 neliömetrin alalla, joten katseltavaa riittää. Hiedanrannan muraalien äärelle pääsee keskustasta useilla busseilla tai pyöräillen. Muraalit löytää tähtäämällä kartalla osoitteeseen Tehdaskartanonkatu 24.

Muraalit muualla kaupungissa


Keskustan ja Hiedanrannan ulkopuolelta löytyy sieltä täältä yksittäisiä katukuvaa piristäviä väriläiskiä. Hervannasta olen bongannut kaksi muraalia, joista ensimmäinen on maalattu kerrostalon seinään ja toinen melko lähellä sijaitsevaan Hervannan vesitorniin. Nämä kohteet on siis helppo käydä katsastamassa samalla kertaa. Keskustasta käsin Hervannan muraalien äärelle pääsee helpoiten bussilla nro 4, jonka kyydistä kannattaa hypätä pysäkillä Opiskelijankatu 26. Bussi ohittaa ensimmäisen muraalin hieman ennen pysäkille saapumista.

Tämän ensimmäisen muraalin on toteuttanut katutaideryhmä G-REX ja se on valmistunut syksyllä 2017. Maalauksella on kokoa ihan kiitettävästi, sillä se peittää koko kerrostalon päätyseinän. Värikäs ja leikkisä muraali piristää mukavasti harmaan lähiön maisemaa, eikä sitä voi olla huomaamatta alueella liikkuessaan. Muraalia voi ihastella osoitteessa Opiskelijankatu 21.

Edelliseltä muraalilta on noin viiden minuutin kävelymatka Hervannan vesitornille, jossa sijaitsee toinen kaupunginosan muraaleista. Vesitorniin maalatun teoksen takana ovat hervantalaiset nuoret ja se on valmistunut vuonna 2018. Muraalin teemana on ilmastonmuutos ja sen hahmot kuvaavat maailman mantereita, jotka pitelevät toisiaan käsistä, kuvaten toivoa ilmasto-ongelmien ratkaisemisesta. Hienolla maalauksella on siis kaiken lisäksi upea teema. Tämä muraali löytyy osoitteesta Virtainpolku 20.

Hervannasta matka jatkuu Kaukajärvelle, jonne meksikolainen taitelija Paola Delfin on maalannut tämän kolmea naista esittävän teoksen syksyllä 2019. Muraali on suunniteltu erityisesti juuri tälle paikalle, sillä teoksen kolme naista ovat kaikki kyseisen kerrostalon asukkaita. Miten ihana idea! Tätä muraalia pääsee ihailemaan osoitteessa Saarenvainionkatu 9.

Myös Härmälässä sijaitsee melko uusi tulokas muraalien sarjassa, niin ikään syksyllä 2019 valmistunut, betoniseen suojamuuriin maalattu teos. Muraalin on toteuttanut anonyymina pysyttelevä unkarilainen taitelija Fat Heat ja maalauksen aihepiiri on poimittu Härmälän alueen teollisuushistoriasta. Muraali löytyy Valmetinkadun ja Vihurinkadun risteyksestä.

Kuva: Kohteena maailma

Muraalikierros päättyy täsmäiskuun Tesomalle, jossa kolmen kerrostalon seinään on maalattu Fingerpori-sarjakuva, yksi ruutu per talo. Tätä teosta en ole itse vielä nähnyt, mutta tältä muraali kuitenkin näytti joulukuun pakkasissa Kohteena maailma -blogin Ramin silmin. Heimo Vesa seikkailee osoitteessa Kohmankaari 2-6.


Lähtisitkö sinä kaupunkikierrokselle katutaiteen perässä?

Psst! Reissutunnelmiin ja Tampereen paikallisvinkkeihin pääset mukaan myös blogin Instagramissa (@seikkailumielellablogi).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami tiistai, 26 maaliskuun, 2019 at 09:25

  Tuota Hervannan vesitornin muraalia en ole vielä katsastanut. Sinänsä hauska yhteensattuma, että itsellä on samanlainen postaus Tampereen muraaleista ollut jo pidemmän aikaa työn alla ja ainakin vuoden verran se on odottanut viimeistelyään valmiiksi 😀

  Heimo Vesan muraalit olisi tietysti tähän juttuun kuvina hyvät. Jos haluat, niin tempaise mulle meiliä, niin lähetän sinulle niistä kuvat postaukseen laitettavaksi. Kaiken kaikkiaan näitä Tampereen muraaleita on kiva käydä katsastamassa ja Hiedanrannassa olen käynyt useampana vuonna katsomassa teosten tekemistä.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 26 maaliskuun, 2019 at 20:25

   Hauska sattuma tosiaan, että sinullakin on muraalipostaus ollut muhimassa! Itse heräsin vasta jonkin aikaa sitten siihen tosiasiaan, että Tampereella on muraaleja jo sen verran paljon, että niille on aihetta omistaa ihan oma postaus.

   Olisipa hienoa saada juttuun vielä tuo puuttuva Fingerpori! Kiitos, laitan sulle postia 🙂

 • Reply Emma tiistai, 26 maaliskuun, 2019 at 09:48

  Hyvä Tampere! Nää on tosi kauniita ja enemmänkin tänne omasta mielestäni vielä mahtuisi! Joko tulitikkutehtaalla on muuten purettu niitä rakennuksia, jotka myös olivat täynnä graffiteja? Kirjoitin itsekin Hiedanrannasta jutun pari kesää sitten, täytyis varmaan käydä katsomassa mitä uutta siellä on nykyään: https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/08/22/hiedanranta/

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 26 maaliskuun, 2019 at 20:35

   Muraalit ovat tosiaan olleet piristävä lisä katukuvaan ja toivottavasti ensi kesän ja syksyn maalaussesonki tuo jälleen lisää uutta väriä kaupunkiin! Tulitikkutehtaan tilanteesta en tällä hetkellä ihan satavarmasti tiedä, mutta muistan lukeneeni, että rakennukseen suunnitellaan tulevaisuudessa päiväkotia. Melkoinen muodonmuutos siis luvassa Tampereen graffititaiteen pyhätölle 😀 Kävin lukemassa juttusi Hiedanrannasta ja olipa hauska huomata, miten nuo taiteen täyttämät seinät ovat eläneet lyhyessäkin ajassa ja aina vaan uusia teoksia on tullut mukaan.

 • Reply espanjaan lauantai, 30 maaliskuun, 2019 at 13:14

  Olipa kiva lukea näistä kuvista! Olen takuulla ollut Tampereella kymmeniä kertoja, joskus jopa viikkoja, mutta en ole tajunnut tätä puolta kaupungista ollenkaan. Jos Tampereen sävelen (5.-9.6.2019) aikataulut antavat myöten, ehdotan matkaseuralleni kyllä silloin jotain uutta.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 1 huhtikuun, 2019 at 19:45

   Toivottavasti ohjelmasta löytyy aikaa edes pienelle muraalikierrokselle! 🙂

 • Reply Katariina/Maisemajahdissa sunnuntai, 31 maaliskuun, 2019 at 09:29

  Lähtisin! Upeita muraaleja! Jos olisin nähnyt pelkät kuvat ilman tekstejä, olisin luullut, että kuvat on otettu jossain ulkomailla. Täytyykin tehdä muraalipainoitteinen viikonloppupyrähdys joskus Tampereelle.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 1 huhtikuun, 2019 at 19:52

   Tampereen muraalit eivät tosiaan kalpene kansainvälistenkään verrokkien rinnalla. Muraalikierros Tampereella on vieläpä varsin helppo toteuttaa, kun teokset ovat pääosin keskittyneet melko pienille alueille, ainakin keskustassa ja Hiedanrannassa.

 • Reply Heli / Drama On The Road keskiviikko, 3 huhtikuun, 2019 at 13:29

  Juuri sunnuntaina käytiin kaverin kanssa päivittämässä tietomme Hiedanrannan taiteesta, ja kyllä siellä vaan viihtyy! Upea paikka. Itsehän kävin aina ennen lähinnä Tulitikkutehtaalla, mutta nyt järkytykseni huomasin, että sinne oli ihan rakennettu muuri junaraiteiden viereen! Ymmärrän, että turvallisuussyistä, mutta kyllä se silti kismitti 😀 Onneksi heinäkuussa kävin heittämässä paikalle hyvästit, sillä hyvästit ne todella olivat. Onneksi Tampereella on tällaisia paikkoja missä graffiteja pääsee ihailemaan ihan laillisestikin 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 4 huhtikuun, 2019 at 18:32

   Hiedanranta on kyllä kokonaisuudessaan kiva miljöö, pitäisi joskus osua paikalle jonkun tapahtumankin aikaan, joita siellä on ilmeisen usein ainakin kesäaikaan tarjolla. Mielestäni on myös hienoa, että katutaiteelle on järjestetty luvallisia ympäristöjä. Tulitikkutehdas on itseltäni jäänyt lähemmin tutustumatta, vaikka toki paikan olemassaolosta olen tiennyt ja sen liepeillä useasti kulkenut. Nythän sitä taitaa tosiaan odottaa tulevaisuus rakennustyömaana ja sen jälkeen muussa käytössä.

 • Reply Kaisa keskiviikko, 10 kesäkuun, 2020 at 09:43

  Hienoja! En tiennytkään että Tampereelta löytyy tällaisia helmiä. Pitää käydä tutustumassa 🙂

 • Leave a Reply