Suomen suurin matkablogiyhteisö

Auschwitz-Birkenau – 10 vinkkiä omatoimiretkelle

Kirjoittelin viime viikolla omatoimivierailustani Auschwitziin ja sain jonkin verran kyselyitä matkan käytännön järjestelyihin liittyen. Tässä siis omana postauksenaan vielä kootut vinkit omatoimiretkelle keskitysleirimuseoon. Jos keskitysleirivierailun herättämät ajatukset ovat vielä lukematta, löydät ne aiemmasta postauksestani.

1. Vieraile sesongin ulkopuolella

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseossa vieraili vuonna 2018 yli 2 miljoonaa kävijää ja luku vain kasvaa vuosi vuodelta. Suuri osa tästä kävijämassasta suuntaa paikalle kesäkuukausina, jolloin turismisesonki on kuumimmillaan. Talvikuukausina paikalla puolestaan on hyvin väljää ja monia kohteita leirialueiden sisällä saa tutkia käytännössä omassa rauhassaan. Jos vain mahdollista, suosittelenkin ajoittamaan Auschwitzin vierailun kuumimman sesongin ulkopuolelle, jolloin muita ihmisiä on paikalla parhaimmillaan vain kourallinen ja leirin herättämiä ajatuksia saa käsitellä kaikessa rauhassa, ilman ympärillä häärivää ihmismassaa.

2. Varaa liput netissä

Jos Auschwitziin suuntaa omatoimisesti, suositellaan lippujen varaamista jo hyvissä ajoin etukäteen museon nettisivuilta. Omatoimisesti saapuvia vierailijoita otetaan sisään vain rajattu määrä päivässä, joten päivän liput loppuvat monesti jo useita viikkoja etukäteen. Sisäänpääsy on ilmaista, ellei osallistu ohjatulle kierrokselle, mutta molemmissa tapauksissa sisäänpääsy tulee kuitenkin varata jo etukäteen. Jos museolle saapuu ilman etukäteen varattua aikaa, voi sisäänpääsyä joutua odottamaan paikan päällä pitkäänkin.

Tutkin ennen vierailuani mielipiteitä museon tarjoamista opastetuista kierroksista ja päädyin valitsemaan omatoimisen tutustumisen. Opastetut kierrokset etenevät kuulemma melko nopeasti ja ryhmän mukana pitää pysyä koko vierailun loppuun asti. Ilman kierrokselle osallistumista museoon pääsee kuitenkin vain rajattuina aikoina, eli aamun ensimmäisinä tunteina tai iltapäivästä noin klo 13.30 alkaen. Päädyin iltapäivävierailuun, eli valitsin varausjärjestelmästä ”Tour for individuals without an educator” ja sain sisäänpääsyajaksi kellonajan 13.20. Museo sulkeutuu helmikuussa jo klo 17.30 (aukioloajat näet tästä), mutta neljässä tunnissa ehtii oikein hyvin käymään kiinnostavat kohteet läpi. Itselläni aikaa kului museolla yhteensä kolmisen tuntia.

3. Pukeudu sää ja paikan luonne huomioiden

Museo on pitkälti ulkotilaa, eikä parakkienkaan lämmityksessä ole kehumista, joten varsinkin talviaikaan pukeutumiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Puolan talvisää on usein kolea ja sateinen, joten vaatetuksen on hyvä olla lämpimästä päästä ja sen lisäksi tuulen- ja sateenpitävä. Kesäaikaan alueella voi puolestaan olla todella lämmin, mutta paikan luonteesta johtuen vierailulle ei kannata pistää ylleen kaikista niukimpia rantakuteitaan. Museo on ohjeistanut vierailijoita pukeutumaan kunnioittavasti ja tämä kannattaa pitää mielessä vaatetusta valitessaan.

4. Varaudu pienellä laukulla

Ennen leirille pääsyä vastassa on turvatarkastus. Tarkastuksen läpi pääsee korkeintaan 30 x 20 x 10 cm kokoisten laukkujen ja reppujen kanssa, suuremmat pitää jättää alueella sijaitsevaan narikkaan. Etenkin suosituimpina ajankohtina narikka voi kuitenkin tulla täyteen, joten jos mahdollista, kannattaa isommat kantamukset jättää jo hotellille tai vaikkapa autoon, jos sellaisella päättää paikalle saapua.

5. Huolehdi syömisestä jo ennen vierailua

Museon alueella on kiellettyä syödä, joten ruokailusta kannattaa huolehtia jo ennen paikalle saapumista. Museon sisäänkäynnin yhteydessä on muutamia pieniä kioskeja, joista saa ostettua pizzaa ja muuta pienempää syötävää, sekä jonkinlainen itsepalveluravintola, johon en sen tarkemmin tutustunut. Koska ruokatarjonta on aika vähäistä ja museossa menee aikaa yleensä useampi tunti, kannattaa ruokapuoli hoitaa kuntoon jo ennen vierailua ja varata mukaan vaikkapa pientä evästä, jota nauttii sitten leirin ulkopuolella nälän yllättäessä.

6. Suosi bussia

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Krakovasta, Oświęcim-nimisessä kaupungissa (saksaksi kaupungin nimi on Auschwitz). Museon suosiosta johtuen sinne on Krakovasta varsin hyvät julkiset kulkuyhteydet, eli useita bussi- ja junavuoroja päivässä. Itse testasin molemmat vaihtoehdot, eli hyppäsin menomatkalla junaan ja palasin takaisin bussin kyydissä. Näistä jälkimmäinen on mielestäni ehdottomasti parempi vaihtoehto.

Matka kestää molemmilla kulkuneuvoilla yhtä kauan, eli noin 1,5 tuntia, mutta bussi vie ja noutaa sinut suoraan museon edestä. Juna-asema sijaitsee parin kilometrin päässä museosta, eikä kävelymatkan varrella ole oikeastaan mitään nähtävää, toisin kuin itse olin junavaihtoehtoa valitessani kuvitellut. Bussivaihtoehdoista suosittelen Auschwitz Shuttlea, joka kulkee Krakovan linja-autoaseman ja museon välillä useita kertoja päivästä. Lipun voi ostaa etukäteen netistä tai käteisellä suoraan kuskilta, mikäli autossa on tilaa. Bussin aikataulu löytyy netin lisäksi myös museon edessä olevalta pysäkiltä.

7. Varaa aikaa turvatarkastukselle

Omalla vierailullani turvatarkastukseen ei ollut juurikaan jonoa, mutta suosituimpina vierailuaikoina tilanne voi olla toinen. Saavu siis paikalle jo hyvissä ajoin etukäteen, jotta ehdit läpäistä turvatarkastuksen ennen omaa vierailuaikaasi. Museo suosittelee varaamaan jonottamiseen jopa puoli tuntia aikaa.

8. Hanki opaskirja

Museossa on varsin hyvät ja kattavat opastaulut, mutta suosittelen omatoimimatkailijoita hankkimaan ehdottomasti myös opaskirjan museon sisäänkäynnillä sijaitsevasta kirjamyymälästä. Kirjanen maksaa noin 5 euroa ja sitä on saatavilla useilla kielillä, myös suomeksi. Kirjassa on kartta molemmista leireistä, sekä selitykset mitä mistäkin löytyy. Todella hyvä opas oman reitin suunnitteluun museon sisällä.

9. Noudata kuvauskieltoja

Tämä koskee sekä omatoimi- että ryhmämatkaajaa. Museon alueella saa kuvata vapaasti kahta kohdetta lukuun ottamatta. Kielletyt kuvauspaikat ovat parakin 4 yläkerta ja parakin 11 kellarikerros. Näissä kohteissa on muun muassa huoneen täydeltä vankien hiuksia, sekä erilaisia vangitsemis- ja teloitustiloja. Kuvauskielto on ilmaistu selkeästi, mutta Instagram-aikakaudella mikään ei tunnu olevan enää pyhää ja näissä paikoissa kuvataan kielloista huolimatta. Kirjoitetaan nyt siis vielä tähänkin: kunnioita paikkaa ja sen uhreja, ja jätä nämä ihmisten jäänteet ja murhapaikat kuvaamatta.

10. Käy molemmilla leireillä

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo koostuu nimensä mukaisesti kahdesta leiristä, eli Auschwitz I:stä ja Auschwitz II:sta, joista jälkimmäinen tunnetaan nimellä Birkenau. Vierailija saapuu yleensä ensin ykkösleirille, jossa ovatkin mielestäni museokokonaisuuden kiinnostavimmat kohteet. Olisi kuitenkin virhe jättää väliin kakkosleiri Birkenau. Leirien välillä kulkee ilmainen bussi, jolla noin 3 kilometrin matka leiristä toiseen taittuu kätevästi. Birkenau on monta kertaa Auschwitz I:stä suurempi ja vasta siellä tajuntaan iskee koko tuhoamistoiminnan laajuus. Kokonaisuuden ymmärtämisen kannalta molemmat leirit kannattaa siis tutkia läpi.

Keskitysleirillä vierailu herättää varmasti monenlaisia ajatuksia, mutta paikka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen ja siellä vierailu omatoimisesti on helppoa. Jos omatoiminen visiitti ei jostain syystä kuitenkaan houkuttele, pääsee paikalle myös lukuisten eri matkanjärjestäjien tarjoamien valmiiden retkien mukana. Omatoimiretken hinta-laatusuhde on mielestäni kuitenkin ylivertainen – museoon sisäänpääsy on ilmaista, bussiliput maksavat alle 4 euroa suuntaansa ja saat kaikessa rauhassa ihmetellä paikkaa omaan tahtiisi. Välistä tätä vierailumahdollisuutta ei ainakaan kannata Krakovassa käydessään jättää.

Psst! Lisää reissuinspiraatiota löydät blogin Instagramista, jonne päivitän aina tuoreimmat kuulumiset tien päältä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply horisontti keskiviikko, 6 maaliskuun, 2019 at 10:26

  Hyviä tipsejä, erityisesti tuo vertailu julkisten yhteyksien välillä.
  Pääseekös tuonne Birkenaun leirille ilman ajanvarausta – toisinsanoen jos saapuu alueelle hyvissä ajoin ennen omaa Auschwitz-kierroksen lähtöaikaa niin voiko käydä omatoimisesti jo tutustumassa Birkenaun puolelle?

  • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, 6 maaliskuun, 2019 at 13:41

   Kiitos! Birkenaussa ei ainakaan näkynyt minkäänlaista lipuntarkastusta tai muuta valvontaa, eli sinne luulisi kyllä pääsevän ihan milloin vaan.

 • Reply Tanja tiistai, 12 maaliskuun, 2019 at 15:52

  Hyvä kirjoitus!
  Yksi vaihtoehto on myös mennä matkat kuljetus/matkanjärjestäjien kautta. Itse menimme juuri Krakow shuttlen järjestämänä. Hintaan sisältyi kuljetukset hotellilta ja takaisin hotellille 8 hengen tilataksissa, sisäänpääsy, 4h opastettu kierros (2h Auschwitz ja 2h Birkenau) ja hyvät eväät takaisin paluumatkalla. Voin suositella. Oli hyvä kokemus eikä maksa edes paljoa. 🙂

  • Reply Noora / Seikkailumielellä tiistai, 12 maaliskuun, 2019 at 18:54

   Kiitos kommentista ja vinkin jakamisesta! Jos Auschwitziin haluaa tutustua opastetun kierroksen mukana, ovat tällaiset ovelta ovelle -tyyppiset ratkaisut varmasti hyvä ja vaivaton vaihtoehto.

 • Reply Katahka keskiviikko, 8 toukokuun, 2019 at 22:15

  Kiitos paljon! Tämä teksti laitetaan talteen, olemme perheen kanssa lähdössä lomamatkalle Oswiecimiin heinäkuussa. Paljon hyviä vinkkejä, mitä ei ole tullut ajateltua ollenkaan. Viroon voi vielä tehdä sellaisia ”katotaan sit siellä perillä mitä tehdään” -omatoimimatkoja, mutta Puola alkaa olla jo sen verran kaukana kotoa, että on pakko vähän etukäteen tutkiskella asioita – varsinkin kun perheen nuorisolaiset on kyydissä.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 9 toukokuun, 2019 at 09:25

   Kiva kuulla, että vinkit ovat hyödyksi! 🙂 Tosiaan tällaista reissua onkin ihan hyvä suunnitella vähän etukäteen, ettei käy niin, että jääkin jostain paitsi.

 • Reply Satu perjantai, 5 heinäkuun, 2019 at 23:49

  Kannattaa ottaa henkkarit mukaan kun menee keskitysleirille. Meiltä näitä kysyttiin kun olimme varanneet liput etukäteen.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä lauantai, 6 heinäkuun, 2019 at 00:15

   Oho, tämä oli minulle uutta! Minulta ei henkkareita tarkisteltu, lipun varausvaiheessa piti kyllä nimitiedot antaa ja ne printattiin lippuunkin, mutta sen kummemmin henkilöllisyyteni ei portilla kiinnostanut. Täytyykin tutkia, onko tämä joku uusi käytäntö.

 • Reply Sepe sunnuntai, 7 heinäkuun, 2019 at 16:14

  Näin sesonkiaikaan yksi hyvä vaihtoehto on käydä pelkästään Birkenaussa. Minusta se on paljon paljon vaikuttavampi kuin tuo ykkösleiri ruuhkineen ja jonotuksineen. Ja siellähän se juutalaisten murhaaminenkin pääosin tapahtui.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 8 heinäkuun, 2019 at 15:41

   Onhan tuokin toki vaihtoehto, Birkenaussa on taatusti vähemmän ruuhkaa. Mutta itse ajattelen, että jos kerran elämässä tuonne matkustan, haluan nähdä molemmat. Auschwitz on kuitenkin aika erilainen kuin Birkenau, rakennukset ovat säilyneet ja suurin osa leirin historiasta kertovasta näyttelystä on siellä. Toki jos aikoo vierailla paikalla toistekin, niin leirit voi hyvin jakaa eri kerroille. Kiitos kommentistasi!

 • Reply Ella torstai, 15 elokuun, 2019 at 15:43

  Moikka! Tota sivua tutkaillessa ei löydy mahdollisuutta varata omatoimista reissua, oonkohan aivan sokeena vai onko sulla vinkkiä miten sais helpoiten varattua sen paikan jotta pääsis paikanpäälle ilman opasta. Nimimerkillä, Toivoton 😀

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 15 elokuun, 2019 at 22:24

   Moi! Jos valitsemallesi ei päivälle ei näy ”Tour for individuals without an educator” vaihtoehtoa, on kyse todennäköisesti siitä, että kyseiselle päivälle nämä sisäänpääsyt on jo myyty loppuun. Kokeilin varaamista testimielessä kahdelle eri päivälle, eli valitsin ensimmäisestä vaiheesta ”Visit for individuals” ja sen jälkeen kalenterista päivämäärän. Esimerkiksi lokakuulta löytyi päiviä, joille oppaaton kierros on saatavilla. Nuo ovat varmasti ainakin näin elokuulle jo tosi varattuja, joten vaihtoehdoksi jää joko opastettu kierros tai sitten voi kokeilla onneaan ja suunnata paikalle jo heti aamusta ennen kahdeksaa, jolloin portilla on tarjolla rajoitettu määrä vapaita paikkoja. Toivottavasti pääset vielä jollain keinolla vierailulle!

 • Reply Olavi torstai, 9 tammikuun, 2020 at 17:50

  Piipahdin keskitysleireillä joulukuussa omatoimisella reissulla. Blogista löytämäämi bussikuljetusta käytin ja toimi hyvin. Jonkinlainen henkkari on tosiaan tarpeen ja mulla kävi ajokorttikin hyvin, tarkistanevat vaan että on sama tyyppi joka on pääsylipun varannut.
  Pienenä lisätietona vinkkaan että suomenkielisiä opaskirjoja saa tilattua postitse etukäteen kirjakaupasta http://auschwitz.org/en/language/finnish/ ja suosittelen sitä koska käynnistä saa paljon enempi irti jos siihen tutustuu jo ennen käyntiä.
  Toinen hankintani oli kirja ”Paikka Jossa Seisot”, Birkenaun tapahtumista kuvia.

  • Reply Noora / Seikkailumielellä perjantai, 10 tammikuun, 2020 at 17:11

   Kiva kuulla, että omatoimireissusi oli onnistunut! Ja kiitos kirjavinkistä, oppaaseen tutustuminen ennen käyntiä ei varmasti ole lainkaan huono idea, sen verran laaja kokonaisuus kuitenkin on kyseessä.

   • Reply Kaddi maanantai, 20 tammikuun, 2020 at 22:01

    Mistä sen bussipysäkin löytää sieltä Krakovan linja auto asemalta?

    • Reply Noora / Seikkailumielellä keskiviikko, 22 tammikuun, 2020 at 18:39

     Jos tarkoitat tuota linkkaamaani Auschwitz Shuttlea, niin heidän sivuillaan on ohjeena ”Bus Station, Bosacka Street, upper deck”. Kuljin itse kyseisellä bussilla vain paluumatkan, joten valitettavasti lähtöpaikkaa ei tullut katsastettua. Mutta jos näillä ohjeilla ei löydy, niin varmasti asemalla joku tietää neuvoa tarkemmin 🙂

 • Reply mariannem perjantai, 14 helmikuun, 2020 at 10:24

  Hei, minkä hintainen on opas? En löytänyt mistään tätä tietoa, edes sivuston kautta varausta tehdessä sitä ei tullut vastaan.

 • Reply Huolestunut matkalainen sunnuntai, 1 maaliskuun, 2020 at 19:20

  Näyttää siltä että sisäänpääsy on muuttunut maksulliseksi. 70 euroa lärvi kun kokeilin 4:llä henkilöllä?

  • Reply Noora / Seikkailumielellä maanantai, 2 maaliskuun, 2020 at 21:11

   Sivuilla näyttääkin olevan ilmoitus, ”Due to the great interest, Entry Cards for visiting the Memorial without an educator are no longer available within the possible booking period.”. Eli maksuttomat, omatoimiset sisäänpääsyt on varattu jo loppuun seuraavalta parilta kuukaudelta, jotka järjestelmässä ovat tarjolla ja jäljellä on tälle ajanjaksolle vain maksullisia, opastettuja kierroksia. Hinnat ovat tosiaan zlotyissa, eli 70 pzl = noin 16 euroa.

 • Reply Huolestunut Matkalainen sunnuntai, 1 maaliskuun, 2020 at 19:27

  Eikun näkyykin olevan 16-20 euroa.

 • Reply Kettu seikkailee keskiviikko, 27 heinäkuun, 2022 at 09:58

  Meillä ensi viikolla mahdollisuus tutustua tähän paikkaan. Olemme varanneet klo 17 liput ilman opasta. Osaatko sanoa mihin tuolla lipulla pääsee ja voimmeko saapua leirille jo ennen klo 17?

  • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 11 elokuun, 2022 at 21:13

   Pahoitteluni, että vastaus tulee näin myöhässä, sillä reissun takia en ole ehtinyt katsomaan uusia kommentteja! Sinun matkasi taisi jo mennäkin, toivottavasti kaikki sujui hyvin 🙂

   • Reply Satu sunnuntai, 4 joulukuun, 2022 at 18:42

    Kiitos Noora,tässä oli hyvin käytännön vinkkejä ens kuun matkaa ajatellen.
    Emme juuri puhu kieliä niin toivottavasti löytyy myös suomeksi opaskirja.

  Leave a Reply