Islanti neljässä päivässä osa 1: Maailman pohjoisin pääkaupunki

Islantiin matkustaminen oli pitkäaikainen haaveeni, jonka toteuttamista jarrutti kuitenkin maan kallis hintataso ja käsitys, että Islannin kokemiseen tulisi varata aikaa ainakin viikko tai jopa kaksi. Kun sitten bongasin erään artikkelin pidennetystä viikonlopusta Islannissa, ajatteluni avartui ja matka Islantiin tuntuikin yhtäkkiä paljon realistisemmalta unelmalta. Muutamankin päivän reissussa maasta ehtii hyvin kokea parhaat palat, eikä kukkarokaan kevene yhtä reippaasti kuin vaikkapa viikon matkalla. Kesäkuussa 2016 pitkäaikainen unelma Islantiin matkustamisesta sitten viimein toteutui, neljän päivän reissun muodossa.

Lennot ja liikkuminen Islannissa

Suomesta on melko hyvin tarjolla lentoja Islannin pääkaupunki Reykjavikiin ja edestakaisten lippujen hinnat liikkuvat suunnilleen 200-300 euron kieppeillä. Muutaman päivän reissulla Reykjavik on kätevä tukikohta, josta tehdä päiväretkiä lähistöllä sijaitseviin kohteisiin. Islannissa saattaa pärjätä jotenkuten julkisen liikenteen varassa, mutta itse sanoisin, että auton vuokraamalla selviää kaikista helpoimmalla. Tiet ovat pääosin hyväkuntoisia, liikennettä on melko vähän ja pohjoismainen liikennekulttuuri tekee ajamisesta leppoisaa puuhaa. Islannin suurimman nähtävyyden, eli henkeäsalpaavien luontokohteiden äärelle pääsee myös kaikista kätevimmin juuri omalla autolla.

Halpaa lystiä vuokraaminen ei ole, mutta mikäpä Islannissa olisi. Mihinkään nelivetomaasturiin ei rahojansa kuitenkaan kannata hassata, ellei sitten suunnittele ajavansa vuoristojen ja jäätiköiden täyttämään sisämaahan, jonne ei tavallisilla vuokra-autoilla ole asiaa. Muualla pärjää hyvin ihan ”perusautolla” ja mekin valitsimme reissullemme vuokraamon edullisimman auton, pikkuruisen Chevrolet Sparkin. Tämä kustansi neljäksi vuorokaudeksi noin 300 euroa, kun otimme peruspakettiin mukaan vielä lisäkuljettajamaksun, sekä tuulilasiturvan. Meille tarjottiin myös vakuutusta vulkaanisen tuhkan varalle, mutta jätimme sen pois, koska emme olleet menossa alueille joissa kyseinen vakuutus voisi olla tarpeen. Tuulilasiturva puolestaan tuli tarpeeseen, sillä eräällä soratiellä tuulilasimme vaurioutui siihen lentäneestä laavasorasta.

Reykjavikin nähtävyydet

Seikkailumme tukikohtana toimi Reykjavikin keskustasta vuokrattu Airbnb-huone, joka sijaitsi aivan keskustan pääkatu Laugavegurin kupeessa. Reykjavik on paitsi maailman pohjoisin pääkaupunki, myös luultavasti yksi sympaattisimmista. Värikkäiden puutalojen täyttämä keskusta tuntuu ennemminkin suurelta kylältä kuin varsinaiselta kaupungilta. Keskustan näkyvimmät maamerkit ovat vitivalkoinen Hallgrímurin kirkko, sekä lasiseinäinen musiikkitalo Harpa. Näihin molempiin kannattaa tutustua myös sisäpuolelta. Haaveilen vielä joku päivä palaavani Reykjavikiin ja näkeväni Islannista maailmanmaineeseen ponkaisseen suosikkiyhtyeeni Sigur Rósin konsertoimassa Harpassa.

Tunnelma Reykjavikissa oli kesäkuun alkupäivinä rauhallinen ja leppoisa. Matkailun kiivain sesonki oli vasta alkamassa ja keskustassa liikkui meidän lisäksemme lähinnä paikallisia ja vain muutamia kanssaturisteja. Kävimme parina iltana syömässä keskustan ravintoloissa, mutta enimmäkseen haimme ruokamme asuntomme lähellä sijainneesta Bonus-nimisestä supermarketista. Islannissa on muutamia paikallisia supermarketketjuja ja totesin Bonuksen niistä selvästi edullisimmaksi ja valikoimaltaan kattavaksi. Ulkona syöminen on Islannissa kallista ja muistan maksaneeni keskitasoisessa ravintolassa kahdesta pizzasta juomineen lähemmäs 50 euroa.

Neljän vuorokauden reissullamme olimme varanneet Reykjavikiin tutustumiselle vain saapumispäivämme illan. Kaupunki on sen verran pieni, että siihen ehtii ainakin päällisin puolin tutustumaan näinkin. Reykjavikista käsin teimme retkiä ympäristön luontokohteisiin ja kaupunki onkin varsin hyvällä paikalla keskeisimpiä nähtävyyksiä ajatellen. Aivan kaikkea Reykjavikista käsin ei tietenkään pääse kokemaan, mutta kattavan läpileikkauksen Islannin luonnosta tulivuorineen, vesiputouksineen, kuumine lähteineen ja laavakenttineen päiväretkeily kuitenkin tarjoaa. Me ajelimme reissumme aikana läpi kuuluisan Kultaisen kierroksen, Snæfellsnesin niemimaan, sekä muutamia Reykjavikin välittömässä läheisyydessä sijainneita yksittäisiä kohteita. Näistä kaikista lisää tulevissa postauksissa.

Joko sinä olet tutustunut viehättävään Reykjavikiin?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply