Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kutna Hora

Päiväretki Prahasta – Kutná Horan luukirkko

Kutná Hora sijaitsee vain tunnin junamatkan päässä Prahasta, joten se on helppo kohde omatoimiselle vierailulle pääkaupungista käsin, jos Prahassa viettää aikaa pidempään kuin pari päivää. Kaupunki tunnetaan erityisesti kirkostaan, joka on sisustettu ihmisten luilla. Nämä tiedot riittivät herättämään ainakin oman kiinnostukseni Kutná Horaa kohtaan, joten niinpä hyppäsin Prahan rautatieasemalta junan kyytiin ja lähdin tutustumaan kaupunkiin, joka on listattu myös Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon.

Junalla Prahasta Kutná Horaan

Kutná Horaan pääsee Prahasta yhdellä junanvaihdolla ja matka kustantaa noin 6 euroa (150 korunaa) suuntaansa. Kutná Horassa on kaksi rautatieasemaa, joista Prahan suunnalta tullessa ensimmäinen (Kutná Hora Sedlec) on kätevin pysäkki luukirkolle ja jälkimmäinen (Kutná Hora město) kaupungin keskustaan tutustumiselle. Kirkon ja keskustan välillä on matkaa noin 2 km, joten päätin jäädä pois Sedlecissä, tutustua kirkkoon ja kävellä sen jälkeen keskustaan.

Luukirkon historia

Sedlecin luukirkko on tavallisen oloisen hautausmaan keskellä sijaitseva pieni kappeli, jonka ulkomuoto ei vielä juurikaan anna vihiä kappelin erikoisesta sisustuksesta. Hautausmaata laajennettiin 1400-luvulla useasti johtuen hautaustilan tarpeesta, jota Euroopassa riehuneet sodat ja rutto saivat tuolloin aikaan ja tällöin hautausmaalle rakennettiin myös tämä pieni kappeli, jonka kellariin tehtiin tilat joukkohaudoista kaivetuille luille. Vuonna 1870 František Rint -niminen puuseppä sai tehtäväkseen järjestää luut säädylliseen järjestykseen ja tuloksena syntyi ihmisluilla sisustettu kappeli kattokruunuineen ja muine koristeineen. Rintin nimi löytyy myös luilla kirjoitettuna kappelin sisäseinästä.

Vinkkejä vierailulle

Sisäänpääsy kirkkoon maksaa muutaman euron ja paikka on melko pieni, joten etenkin kesäsesongin aikana kirkkoon kannattaa saapua aikaisin aamulla tai hieman myöhemmin iltapäivästä, jos haluaa rauhassa tutustua luurakennelmiin ilman tungosta. Kappelin on arvioitu sisältävän yli 40 000 ihmisen luut, joista osa on koottu valtaviksi pyramideiksi kappelin kulmiin ja loput on käytetty kappelin sisustamiseen. Koska kyseessä on loppujen lopuksi hautapaikka, toivotaan vierailta kunnioitusta ja hiljaisuutta. Tunnelmassa on täten tietynlaista hartautta, mutta onhan kappeli myös aika makaaberi muistutus ihmisen kuolevaisuudesta. Joistakin kalloista ja luista voi jopa nähdä parantuneita ja kuolemaan johtaneita vammoja, kuten murtumia, iskuja ja nuolenkärkien jättämiä reikiä. Näitä voi ihmetellä erityisesti kirkon seinustan vitriineihin kootuista kalloista.

Tutustuminen Kutná Horaan

Luukirkolta kannattaa jatkaa matkaa joko paikallisbussilla tai jalan parin kilometrin päässä sijaitsevaan kaupungin keskustaan. Kutná Hora vaikutti harmaana tammikuisena päivänäkin sympaattiselta pikkukaupungilta, jonka kaduilla ja rakennuksissa aisti historian havinan. Kesäkuukausina kaupungissa on kuitenkin luultavasti hieman enemmän eloa kuin keskellä talvea. Tammikuussa paikka oli lähes autio, mikä ehkä hieman latisti fiilistä tutustua siihen tarkemmin.

Onnistuin löytämään avoinna olevan ruokapaikan pienen aukion laidalta ja kierreltyäni kaupungissa hetken aikaa lähdin paluumatkalle kohti Prahaa Kutná Hora měston asemalta. Liput saa ostettua aseman lippuluukulta. Kutná Hora jäi ehkä kaipaamaan vielä uutta visiittiä toisena vuodenaikana, mutta ainakin Sedlecin luukirkko antoi ajattelemisen aiheita tällaisena talvisenakin versiona. Nykyihmiselle tekee varmaan välillä ihan hyvääkin palauttaa mieleen elämän rajallisuus ja kuoleman luonnollisuus, jotka entisaikoina olivat paljon vahvemmin läsnä ihmisten arjessa.

Lähtisitkö sinä tutustumaan luilla koristeltuun kirkkoon?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply