Kolme talvikaupunkia Euroopassa

Kolme talvikaupunkia Euroopassa

Toiset suuntaavat talvisin mieluiten mahdollisimman kauas lumesta ja vilusta, etelän ja idän kaukokohteisiin. Euroopasta löytyy kuitenkin monia kaupunkikohteita, jotka ovat mielestäni parhaimmillaan juuri talven kylmyydessä – unohtamatta tietenkään myös sitä tosiseikkaa, että hinnat ovat yleensä huomattavasti kesäsesonkia edullisempia ja kanssamatkailijoitakin on paikalla vähemmän. Tämän jutun kaupungeissa olen vieraillut joulukuun ja maaliskuun välisenä aikana ja todennut niiden sopivan loistavasti juuri talviajan matkailuun. Tässä siis kolme loistavaa kohdetta, joihin ehtii tutustua vaikka joulu- tai hiihtolomareissun aikana.

Edinburgh

Britteinsaaret tunnetaan sateisesta ja ailahtelevaisesta säästään, joten aurinkolomalle Skotlantiin ei varsinaisesti kannata missään vaiheessa vuotta suunnata. Skotlannin talvet sen sijaan ovat varsin leutoja, joten kevyemmälläkin talvivarustuksella pärjää. Sää on talvellakin todennäköisesti kolea ja pilvinen, mutta ainakin tähän voi jo asennoitua ennen matkaa, eikä pettyä odotellessaan heinäkuussa aurinkoa, joka ei sitten koko viikon aikana pilkistä kertaakaan.

Suuntasin Skotlantiin joulukuun puolivälissä ja valitsin kohteeksi pääkaupunki Edinburghin. Hieman kolea, sumuinen ja harmaa sää loivat juuri oikeanlaista, hämyistä tunnelmaa ikivanhan kaupungin ylle. Edinburghin linna tarkkaili kaupunkia ylhäisessä yksinäisyydessään kallionsa päältä, katukivet kiiltelivät sateesta ja Greyfriarsin kirkon hautausmaa satoja vuosia vanhoine hautakivineen sai pimeyden laskeuduttua mielikuvituksen laukkaamaan. Kuitenkin aina tarpeen vaatiessa edessä oli pubi, kahvila tai ravintola, joka otti matkailijan lämpöönsä ja tarjoili tuhtia skotlantilaista ruokaa, paikallista viskiä tietenkään unohtamatta.

Edinburgh valittiin muutama vuosi sitten Euroopan parhaaksi matkakohteeksi ja mielestäni se lunastaa tämän tittelin kevyesti myös talviaikaan. Joulun alla kaupungissa järjestetään myös massiivinen joulutori, jonka tunnelmallisessa miljöössä vierähtää helposti useampi tunti lämpimiä juomia ja herkkuja kojuista napsien. Edinburghista käsin on myös helppo tehdä matkoja esimerkiksi Skotlannin Ylämaille. Itse en malttanut jättää väliin mahdollisuutta vierailla Loch Nessillä – joulukuun sumuisessa illassa oli helppo kuvitella hirviö luikertelemassa järven syvissä vesissä.

Praha

Edinburghin tapaan Praha on yksi Euroopan suosituimmista kaupunkikohteista ja tämän todella huomaa etenkin kesän sesonkikuukausien matkailijamääristä. Olen vieraillut Prahassa kymmenisen vuotta sitten heinäkuussa ja hiljattain palasin kaupunkiin tammikuun alussa. Kesäaikaan turisteista pullistelevassa vanhassa kaupungissa oli talvella väljää, minkä lisäksi sää oli miellyttävän leuto ja ohuessakin talvitakissa pärjäsi hyvin tuntikausien haahuilut ulkona.

Tsekkiläinen perinneruoka on liha- ja rasvapitoisuudessaan hyvinkin raskasta sulateltavaa, enkä voi kesäajan vierailullani kehua tutustuneeni paikallisiin herkkuihin kovinkaan syvällisesti. Talvella lämpimät keitot, runsaat kastikkeet ja erilaiset rasvaa ja kermaa tihkuvat ruokalajit puolestaan pääsivät oikeuksiinsa. Prahassa on myös paljon mainioita, kansainvälisen keittiön ravintoloita, joissa viettää pitkiä talvi-iltoja hyvästä ruoasta nauttien.

Prahaan pääsee Suomesta kätevästi ympäri vuoden. Kaupungin lähettyvillä on myös useita mielenkiintoisia kohteita, joihin ehtii hyvin tutustua päiväretkellä. Yksi mainitsemisen arvoinen on Kutná Hora, jossa matkalijoita vetää puoleensa ihmisluilla sisustettu kirkko. Tsekin hintataso on etenkin pääkaupungin ulkopuolella Suomea edullisempi, mikä varmasti ilahduttaa matkailijaa vuodenajasta riippumatta.

Varsova

Varsova menee tässä porukassa ehkä enemmänkin kategoriaan ”mukava kaupunki talvesta huolimatta”. Vierailuni Varsovassa ajoittui maaliskuun alkuun, jolloin säässä mentiin jo kovaa vauhtia kohti kevättä, mutta talvinen koleus piti vielä toistaiseksi pintansa. Aurinko kuitenkin paistoi useimpina päivinä, eikä talvivaatetuksenkaan tarvinut olla Suomen pakkaskelien veroinen. Muita matkailijoita oli kaupungissa vain kourallinen, eikä mihinkään tarvinut jonottaa.

Kahden edellisen kohteen tapaan myös Puolassa on totuttu perinteisesti syömään tuhdisti ja kuten todettua, viileä talviaika sopii mielestäni mainiosti hieman raskaamman ruoan nauttimiseen. Minun talvikohteitani taitaakin pitkälti yhdistää tietynlainen ruokakulttuuri! Myös toinen puolalainen kaupunki, Krakova, sopii hyvin talviajan matkailuun.

Mihin sinä suuntaisit Euroopassa talvikuukausien aikana?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Satu maanantai, 30 marraskuun, 2020 at 09:55

    Kiva kirjoitus, ja ihania kohteita kaikki! Näistä tuo Edinburgh on ehkä oma suosikkini. Onko tuo Greyfriarsin hautausmaa juurikin se jossa voi bongailla Harry Potterissa käytettyjä nimiä hautakivistä? Itse en siellä viimeksi kerennyt käymään, mutta tykkään vierailla matkaillessa hautausmailla, niissä on rauhallinen ja levollinen tunnelma.

    • Reply Noora / Seikkailumielellä torstai, 3 joulukuun, 2020 at 17:43

      Tämä on juurikin se hautausmaa! Ainakin Potter ja McGonagall löytyvät hautakivien joukosta 🙂

    Leave a Reply