Suomen suurin matkablogiyhteisö

Käydyt maat

Päivitetty kesäkuu 2019

 • Luettelo käymistäni maista ja lyhyet luonnehdinnat siitä mitä on jäänyt mieleen tai yleiset fiilikset. Valtioita löytyy Suomi mukaan luettuna 23. Matkustaessa minulle pääasia ei ole päätyä aina uuteen maahan, koska yhdessäkin maassa voi kokea ja nähdä niin paljon. Ja toisaalta en koe kauheasti käyneeni Ranskassa, kun  olen vain pikaisesti pyrähtänyt siellä. Silti lasken sen tässä käydyksi maaksi ja odotan että saan käytyä siellä hiukan paremmin.

Tässä siis muistin virkistämiseksi vastausta kysymykseen ”Missäs sitä ollaan oltu?

 • Espanja Teneriffa (2015) Santa Cruz suosikkini. Mukava La Laguna, suomenkielinen Puerto de la Cruz. Los Gigantes. Liikaa keskittymistä kaupunkeihin seuraavaksi kerraksi jäi paljon luontokohteita nähtäväksi. Mielyttävä ilmasto. Seuraavalla kerralla majoitun vihreämpään pohjoiseen.  Tekemistä ja näkemistä riittää.
La Laguna

Keltainen talo La Lagunassa

Etelä-Afrikka (2019) Matkallle mahtui monenlaista. Reissu alkoi safarileiristä Manyeletin luonnonsuojelualueelta ja päättyi Kapkaupunkiin. Safarit aamuin illoin ja telttalodge oli ikimuistoisia kokemuksia. Vähitellen siirryttiin pienempien kaupunkien (Plettenberg Bay, Montague) kautta kaupunkimaisempiin oloihin.  Matkalle osui hienoja luontokohteita: Blyde river canyon, Jumalan ikkuna, Tsitsikamman kansallispuisto, Keurmboosjoki, Hyväntoivonniemi. Unohtaa ei voi verailuja viinitiloilla ja  retkeä Sowetoon.

Norsuja juomatauolla

 • Irlanti (2019) Kiva vajaa viikko Dublinissa ja junamatkan päässä olevissa pikkukylissä mm. Dalkey, Bray, Howth ja Malahide. Irlanti on symppis maa, vaikka vain pienen siivun näinkin.

 Baari Dublinissa

 

 • Islanti (1999) Kiertelyä pakettiautolla 3 viikkoa saaren ympäri. Upea maa. Myvatn, Dimmuborgir, Dynjandi, Landmannalaugar, Hraunfoss. Lunneja. Myrskyjä. Ulkoilmaelämää. Vesistöjen ylitystä ”menninkäispaikassa” Ja paljon muuta.
20160109_150650

Islannin luoteiskolkkaa

 

 • Iso-Britannia (2019) Irlannin matkallani poikkesin myös Iso-Britannian puolella Pohjois-Irlannissa.  Parasta täällä oli upea Giants Causeway.  Myös Carrick-a-Rede oli käyntikohteena. Belfastissa pikainen visiitti.

Carrick a Rede

 • Italia (1996) Hengailua Arma di Taggiassa,. Junailua hienostuneeseen San Remoon ja kaaottiseen Ventimigliaan. Skootterilla ajelua vihreillä kukkuloilla. Poikkeaminen ravintolaan, missä kylän miehet katselivat televisiosta Italiaksi dupattua Kauniita ja Rohkeita – jätti lähtemättömän muistijäljen. Kesällä 2017 Comolla. Retkipäivä Bellagioon ja Varennaan. Brunatessa maisemia katselemassa. Rentoa kesäistä hengailua. Päivä Milanossa – kävelyä, kävelyä ja kävelyä.
 • Itävalta (1998 ja 2013) Ensimmäisellä kerralla itäinen Itävalta. Upea Wien ja sympaattinen Graz. Katusoittajia. Grazin linnavuori. Toisella kerralla patikointia Tirolin upeissa maisemissa. Kesällä 2017 vaihdoin pikaisesti junaa Bregenzissä…
 • Kroatia (2016) Vodicen pieni kylä Adrianmeren rannalla, naapurikaupunki Sibenik Jakobin katedraali ja Krkan vehreä kansallispuisto. Bussimatka Splitiin ja Diocletianuksen palatsi.
 • Latvia (2016) Lämmin juhannus yli, 30 astetta. Paljon hikoilua ja kävelyä.  Hiljainen ja rauhallinen Kemeri. Hieno iso puistoalue ja kansallispuiston opastuskeskus. Jurmala hiekkaa ja ranta, rantabulevardimainen ostoskatu. Rento kesätunnelma. Riika rosoisuutta, mutta myös hienoja puistoja ja hyviä kahviloita.
20160109_150738

Hraunfoss Islannissa

 • Liettua (2017) Viehättävä Vilna ja Aamunkoiton portti. Kolmen ristin kukkula ja Uzupis-kaupunginosa. Joulumarkkinat ja talven tuntua. Päiväretki lumisateessa Trakaihin ja linnalle. Herkuttelua ja rauhoittumista. Viehätyin Vilnasta ja tykkäsin Trakaista.

 

 • Monaco (1996) Päivän visiitti Italiasta. Elämäni kallein Coca Cola Monte Carlon kasinon edustalla. Mahtipontiset veneet satamassa. Mika Häkkisen kuva julisteessa kaupungilla. Grace Kellyn hauta ja komentelevat vartijat haudalla.

 

 • Norja (70-luvulla pari kertaa, 1995, 1999 ja 2014) Ensimmäiisellä kerralla palelua jäämeren rannalla Varangin vuonolla teltassa. Jäätelöt Kautokeinossa. Viikon kurssilla Kristiansandissa  ja viikonloppu Oslossa. Ajelua Norjan poikki kohti Bergeniä, mistä laivalla Islantiin. Vöringfossenin ja Steinsdalsfossen putoukset. Kilpisjärveltä päiväretkellä Tromssassa ja ajelua Altan kautta Hettaan. Norja vaan on upea (ja kallis).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tromssan istutuksia

 • Puola (2012) Varsova Pidennetty viikonloppu Itsenäisyyspäivän aikaan. Kylmä, kostea sää. Kaakaolla lämmittelyä kahviloissa, kiertelyä vanhassa kaupungissa, käynti Lazienki-puistossa. Palelua. Edullista. Shoppailua. Gdansk (helmikuu 2016) Upea vanhakaupunki. Soptissa (heinäkuu 2016) yritys rantaelämään, mutta ranta sinilevän vallassa. Helin pikkuinen kylä ja upeat hiekkarannat huhtikuussa 2018.

 

 • Ranska (1996) Pikainen  visiitti Nizzassa  Italian reissulla lentokentälle tultaessa ja mentäessä. Rantabulevardi.

 

 • Ruotsi (n. 70-luvun puoliväli, 80-luvun puoliväli, sen jälkeen useita kertoja) Ensimmäinen  kerta oli sukulaisvierailu Eskilstunaan. Muistan Falunin hyppyrimäen ja marjaretken jonnekin metsään. Toisella kerralla hengailua Tukholmassa, Olof Palme oli murhattu jokin aika aikaisemmin, kukkia murhapaikalla. Lääkärikäynti särkevän ja tulehtuneen sormen takia. Sen jälkeen pari autoreissua eteläisessä ruotsissa Öölanti, Simrishamn, Ystad ja Ales stenar kesäisen lämpiminä päivinä. Gotlanti Visby pariin kertaan fiilistellen. Useita päiväreissuja Tukholmaan. Uumajassa kesällä 2016.

Lindaun katukuvaa

 • Saksa  (2017) Munchen ja englantilainen puisto ja sympaattinen kasvitieteellinen puutarha. Dachau – että emme unohtaisi. Lindau – suloisten katujen kaupunki. Mainau – kukkasten saari.

 

 • Suomi Asumista yli 10 paikkakunnalla ympäri maan. Eteläisin paikka Hanko, pohjoisin Oulu, itäisin Joutseno, läntisin Vaasa. Tuonne väliin mahtuu mm. Kuopio, Kajaani, Hamina. Reissailua ja retkeilyä mm. kansallispuistoissa. Ahvenanmaa  (2006 ja 2013) Pieni loma. Hengailua Maarianhaminassa. Pyöräretkiä lähiympäristöön. Stallhagenin panimo.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rautavesi Sastamalassa

 • Sveitsi (2017) Kallis ja kaunis Luzern, Pilatus-vuori ja kappelisilta. Zurich – ei oikein sytyttänyt, mutta pieni Chur joen halkomassa laaksossa sulatti sydämeni.  Halki alppien Bernina Expressillä.

Bernina Expressin maisemissa

 • Tanska (2015) Näin pitkään meni ennen kuin päädyin mantereelle Tanskaan. Junailua ja hengailua Kööpenhaminassa, Helsingörissä ja Odensessa. Kööpenhamina alkukankeuden jälkeen ihastuttava. Kasvitieteellinen puutarha, Rosenborgin linna ja puutarhat, Kastellet, kivat kahvilat ja ravintolat. Helsingör Kronborgin linna, kiva kirjastotalo. Odense Munke Mose puisto, patsaita. Veneretki joella vesisateessa. Färsaaret (1999)  Laivan odottelua pari päivää matkalla Islannista Norjaan. Smyril Line kulki tuolloin reittiä Islanti – Färsaaret- Shetlandsaaret- Tanska – Färsaaret – Norja. Fääreillä siis oltiin tuo aika kun laiva kävi Tanskassa. Vihreyttä, siisteyttä, rauhallisuutta.

 

 • Tsekki (2012) Pidennetty viikonloppu Prahassa ja käynti Karlovy Varyssa. Prahan linna ja Petrinin kukkula, Kampa- saari ja Mala Strana. Kaarlen silta ja vanhakaupunki. Kiva tunnelmaltaan ja paljon nähtävää ja koettavaa. Helposti omaksuttava julkinen liikenne. Iso tykkäys. Karlovy Vary, Terveyslähteet.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Praha

 • Unkari (2006) Budabest, Pere, Miskolc. Peren sympaattinen majapaikka. Viinitila vierailut ja rypäleiden poimiminen. Poikkeaminen Peren koulussa. Junamatka museojunalla Lillafüredistä Miskolciin.

Lillafüredin Palota hotelli Hámori-järvellä

 • Venäjä (1996 ja 2011) Ensimmäinen matka autolla Sortavalaan. Ankea alkukeväinen loskainen päivä, ränsistynyt tunnelma, ihmettelyä vanhoista nimikylteistä tyyliin Osuuskauppa.  Toinen kerta laivalla Helsingistä Pietariin. Kierros nähtävyyksissä ja Nevan rannalla.
 • Viro (1996 ja useita kertoja sen jälkeen) Ensimmäisellä kerralla autoilua Tallinnasta Tartoon. Keväiset vehmaat maisemat.  Sen jälkeen Tallinnassa useaan kertaan. Tallinna nyt vaan on upea ja lähellä.