Suomen suurin matkablogiyhteisö
Mitä maksoi?

Puhe rahasta:Mitä maksoi parin viikon Interrail Keski-Euroopassa?

maanantai, huhtikuu 23, 2018

Monet ehkä tälläkin hetkellä miettivät ja suunnittelevat kesän reilireissua. Yksi päänvaivaa aiheuttava aihe reissussa kun reissussa on raha. Paljonko sitä pitää varata ja mihin kaikkeen sitä saa kulutettua? Reililipun lisäksi rahaa menee nopeasti ajateltuna ainakin ruokaan ja majoitukseen. Yksi yllättävän isoksikin muodostuva kuluerä on reilaamisen ulkopuolella tapahtuva liikkuminen esim. paikalliskulkuvälineet sekä pääsyliput. Rahasta puhuttaessa kannattaa aina huomioida että jokainen reissaa omalla tyylillään ja tällaista yhden täti-ihmisen reilireissua kannattaakin lukea yhtenä esimerkkinä rahan käytöstä.

Tässä postauksessa pureudun rahankulumiseen kotiovelta kotiovelle ja kaavioissa näkyvä Suomi-Latvia kohta kertoo sekä meno- että paluupäivän kuluista. Lennot minulla oli Air Balticilla Latvian kautta, sekä mennessä että palatessa oli koneenvaihto Riiassa.  Menomatkalla lensin Helsingistä Müncheniin ja palatessa Milanosta Helsinkiin. Reissullani kiertelin Saksassa, Sveitsissä ja Italiassa. Majoituskuluja ja -tottumuksiani en käsittele tässä postauksessa sen tarkemmin, koska postauksen aiheesta löydät täältä. Aikuisen reililipun hinta (kuukausi voimassa, liikkua sai 7 päivän aikana) 15 % alennuksella maksoi 268 euroa. Lennot yhteensä 172 euroa käsimatkatavaroin.

Alapuolella olevassa tolppakaaviossa on huomioitu kaikki reissun kulut – myös majoitukset, lennot ja reililippu, joita en tässä postauksessa huomioi tämän jälkeen.  Ei voi sanoa muuta kuin että menihän tuonne rahaa. Tuohon liikkuminen ja pääsymaksut kategoriaan kuuluu lentojen ja reililipun lisäksi mm. laivaristeilyt järvellä (Como, Bodensee,  Luzern ja Zürich) hissinousut vuorille Sveitsissä ja Italiassa (niihin sai muuten Sveitsissä 30- 50 % alennuksen vilauttamalla reililippua), pääsymaksun mm. Mainaun kukkasaarelle   ja uimarannalle Comolla. Lisäksi ainakin yksi taksimatka ja suomen matkat kotoa junalla ja bussilla Helsinki-Vantaalle. Lisäksi joitain raitiovaunu ja paikallisjunamaksuja. Ja paikkalippu Bernina Express junaan. Muutenhan tuo Bernina sisältyi reililippuun.

Majoitus 1074 euroa,

liikkuminen ym. 748 euroa

ruoka 616 euroa.

Koko reissun kulut ovelta ovelle ruokineen ja majoituksineen ja muine kuluineen (ehkä jokunen WC maksu jäi kirjaamatta ylös) oli yhteensä 2438 euroa.

Nyt unohdetaan lennot, majoitukset ja reililippu ja vertaillaan hintoja hiukan maittain. Suomi-Latvia osuuteen sisältyy 2 päivää, Saksaan 5 päivää, Sveitsiin 6 päivää ja Italiaan 4 päivää.  Rahaa kului odotusten mukaan eniten Sveitsissä, tosin siellä olin pisimmän aikaa.

Suomi-Latvia liikkuminen ja pääsymaksut 30 euroa, ruoka 70 euroa. Saksa liikkuminen ja pääsymaksut 74 euroa, ruoka 154 euroa. Sveitsi liikkuminen ja pääsymaksut 118 euroa , ruoka 260 euroa. Italia liikkuminen ja pääsymaksut 81 euroa ja ruoka 130 euroa.

Huvittelut ja liikkuminen, rahaa kuluu

Absoluuttinen rahankäyttö on seuraavassa tolpassa muutettu päiväkohtaiseksi. Sveitsissä kului edelleen eniten rahaa. Sveitsin kalleimmat huvit taisi olla Pilatus 36 euroa, Risteily 15 euroa  ja Churissa vuorelle nousu 13 euroa. Suomen – Latvian ruokakulut tulevat pääasiassa lentokentiltä, joten selittänee rahankulumista. Yllättäen Italiassa kului enemmän rahaa kuin Saksassa. Italian osuuteen sisältyy yksi 20 euron taksimatka, jos sen ottaa pois niin silloin päästään suunnilleen samaan kulutukseen Saksan kanssa. Saksan isoin pääsymaksu oli Mainau 20 euroa ja risteily Bodenseejärvellä 17 euroa. Italiassa kallein huvitus oli Comon päivälippu 26 euroa ja uimaranta 16 euroa, joten huvitukset Italiassa tulivat hiukan kalliimmiksi kuin Saksassa. Loppusummaksi tulee siis 748 euroa.

Suomi-Latvia liikkuminen / pääsymaksut 19 euroa, ruoka 35 euroa. Saksa liikkuminen / pääsymaksu 15, ruoka 31. Sveitsi liikkuminen / pääsymaksut 20, ruoka 43. Italia liikkuminen / pääsymaksut 20 ja ruoka 30.

Paljonko kului ruokaan rahaa?

Kaiken kaikkiaan ruokakuluni olivat 616 euroa. Yleensä kerran päivässä söin ruuan ravintolassa, muutoin pääsääntöisesti ostin välipaloja ja piknik-evästä kaupasta. Ruokaan olen sisällyttänyt kaiken jätskistä suklaapatukoihin, kahviin ja viinilasillisiin. Italiassa huoneeni mahdollisti ruuanlaiton ja sitä tulikin hyödynnettyä kohtuullisen paljon. Siitä huolimatta Italian ruokakulut tulivat kalliimmiksi kuin Saksassa. Sveitsin ruokakulut painii omassa sarjassaan. Eräs lounas Luzernissa maksoi viinilasillisen kanssa 30 euroa. Lounas sisälsi alkukeiton ja uuniperunan kanttarellitäytteellä. Ei aivan halpaa ei. Toisaalta Sveitsissä löysin mielestäni yllättävänkin edullisen ruokakaupan. Kuvan ilta- ja aamupalatarvikkeet maksoivat yhteensä noin 12 euroa, kohtuullista sanoisin.

Denner, edullinen kauppa Sveitsissä. Jugurttia, kuskussalaatti, kanan rintapaloja, maitokahvi, valkohomejuusto, pari banskua ja suklaata.

Junaevästä, brezel Saksassa

Lounaalla Luzernissa, kanttarellitäytteinen uuniperuna

Eniten minut yllätti se, miten paljon rahaa loppupeleissä kului siihen kaikkeen muuhun syömisen ja majoittumisen lisäksi. Arviolta olin miettinyt jonkinlaista päiväbudjettia veronmaksajien  Ulkomaan päivärahat sivustolta. Sivusto kannattaa käydä kurkistamassa koska se antaa osviittaa maan hintatasosta. Itselläni päivittäiset kulut jäivät pienemmiksi kuin maan päivärahat.

Budjettipostauksissa kannattaa aina muistaa, että jokainen reissaa tyylillään ja se mistä toinen on valmis tinkimään, maksaa joku toinen siitä mielellään. Harvemmin itse lähden reissuun pihistelemään, mutta toisaalta en myöskään elele kovin yltäkylläisesti.

 

 

 

2 Comments

 • Reply Tatjaana tiistai, huhtikuu 24, 2018 at 08:45

  2438 euroa, melko paljon sinulta kului rahaa. Mietin, että tuolla rahalla matkustaisi kahdeksi viikoksi kaukomaille täysihoitoon.

  Oletko lomaillut Thaimaassa?

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa tiistai, huhtikuu 24, 2018 at 10:26

   Mulla taisi olla reilun parinviikon täyshoito kalliissa Keski-Euroopassa. ? onhan tuo paljon rahaa ja itseni yllätti etenkin nuo liikkumis- ja pääsymaksukulut.

   Varmaan tuolla rahalla elelisi leveästi vaikka siellä Thaimaassa, mutta ainakaan vielä mulla ei ole ollut hinkua matkustaa sinne. Ehkä sinnekin vielä joskus päädyn, mutta en ihan lähitulevaisuudessa.

  Leave a Reply