Suomen suurin matkablogiyhteisö
Puola

Päiväretki Gdanskista – hiekkarantojen Hel

torstai, huhtikuu 5, 2018

Kevät – ainakin kalenterin mukaan – on ehtinyt pitkälle ja vuoden ensimmäinen ulkomaan reissuni toteutui aprillinpäivänä. Minulla ei ole ollut tässä talven aikana kovin suurta intoa reissata, olen viihtynyt kotona ja nauttinut siitä. Pääsiäiseen kaipasin kuitenkin jotain pientä virkikettä edulliseen hintaan. Edullisuuden lisäksi helppous ja tuttuus oli avainsanoina tälle reissulle. Kaipasin  tuttua, mutta silti uutta. Joten mikä sen helpompi kohde kuin hurauttaa autolla Turkuun reipas tunti ja siitä samanmoinen matka Wizz Airin siivin Puolan Gdanskiin. Tämä matka oli kolmas tuonne viehättävään kaupunkiin. Täältä pääset lukemaan aikaisemmista reissuistani.

Junalla Heliin

Tällä kerralla päiväretken kohteekseni valikoitui Helin niemimaa. Ensimmäisen kerran kuulin paikasta, kun pari kesää sitten selvittelin miten Gdanskista pääsee laivalla Sopotiin. (Se selviää muuten täältä.) Jostain syystä tuolloin Helistä jäi mieleeni jotenkin ankea ja tylsä mielikuva. Näin aikaisin keväällä laivat eivät vielä kulje tuonne Helin kylään, mutta kesällä paikkaan pääsee vesitse ainakin Gdanskista ja Gdyniasta.  Kulkuvälineekseni valikoitui juna, jolla matka kesti noin kaksi tuntia. Vaihto Heliin menevään junaan on Gdyniassa ja lippujen hinta yhteen suuntaan on vajaa 20 zlotya. Menomatkalle ostin lipun Gdanskin Glowny-asemalta, mistä myös hyppäsin junaan. Paluumatkalle lipun sai ostettua junasta.

 

 

Helin niemimaa on noin 35 kilometriä pitkä kapea kynnäs Puckinlahden länsirannalla. Kapeimmalta kohdaltaan kynnäs on noin 100 metriä ja leveimmillään 3,5 kilmetriä. Niemen kärjessä on Helin noin 3500 asukkaan kaupunki. Matkalla on muitakin kyliä, isooimpia näistä mm. Jastrania, Jurata ja Kuznica. Juna pysähtyy useaan niemen kylään.

Puolan Hanko, hiekkarantaa ja mäntykangasta

Helin niemimaa on ilmeisen suosittu lomanviettopaikka paikallisten keskuudessa. Matkalla niemen kärkeen rannoilla on useita camping-alueita asuntovaunuille. Myös Helissä majoitus- ja ravintolatarjontaa löytyy kiitettävästi. Jotenkin paikasta tuli mieleeni kotoinen Hanko, hiekkaa, mäntykangasta ja meren kohinaa. Kiva kylä, jossa paikallisten asukkaiden sekaan mahtuu turisteja ja heille suunnattuja palveluita.  Onkohan Hanko-mielikuvalla jotein tekemistä sen kanssa, että viime pääsiäisen kuljin Hangon hiekkarannoilla ja nyt Helissä? Mahtaako ensi pääsiäisenä olla vaikka Yyterin vuoro?

Hyljekeskus Fokarium

Nähtävyyksiksi minulle riitti rannalla tuulessa ja tuiskussa kävely, ruokailu Hello-nimisessä ravintolassa ja auringosta nauttiminen. Rannalla on myös Fokarium-keskus, jossa autetaan loukkaantuneita hylkeitä, jotka toipumisen jälkeen vapautetaan takaisin mereen. Poikkesin alueella 5 zlotyn hintaan. Opastukset  ja kyltit olivat kaikki Puolaksi, joten ihan hirveästi paikasta en saanut irti. Muovit meressä oli näyttelyn yksi osa-alueista. Lisäksi altaalla näytti uiskentelevan muutama harmaahylje.

 

Alue on ollut sotilaallisesti merkittävä, joten sotahistoriasta kiinnostuneelle tuolla on monenlaisia sotaan liittyviä kohteita. Itse en niitä lähtenyt sen kummemmin etsiskelemään. Myös majakka jäi minulta katsomatta, koska huomasin sen olemassa olon liian myöhään. Pidin Helistä sen verran paljon, että hyvinkin voisin viettää siellä toisenkin iltapäivän. Ennakkoluuloni ei niin kivasta paikasta koki kolauksen ja pidin paikkaa päiväretken arvoisena. Tuonne kannatta tulla kesällä viettämään vaikka rantapäivää Sopotin sijaan.

 

 

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi torstai, huhtikuu 5, 2018 at 18:35

  Puola ja Gdansk on ollut pitkään ajatuksissa, mutta vielä ei näillä näkymin mahdu reissuaikatauluihin. On muuten oikeasti kivan oloinen tuo Hel, tuolla voisi hyvin kesällä viettää rantalomaa.

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa perjantai, huhtikuu 6, 2018 at 19:23

   Täältä Forssan suunnalta tuonne Gdanskiin on helppo lähteä, pidän sitä lähes lähimatkailuna ; ). Koen jotenkin helpommaksi mennä Turun lentokentälle kun Helsinki-Vantaalle. Gdansk on jotenkin symppis kaupunki, helppo ottaa haltuun. Sieltä sun kulmilta reissu vaatiikin hiukan enemmän aikaa, kun kenttä ei oo ihan vieressä. Sitten kun aikatauluihin sopii, voin suositella pieneen irtiotttoon. Muutama päiväkin riittää hyvin. Syöminen ja liikkuminen on edullista, majoituksenkin löytää kohtuuhintaan.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas torstai, huhtikuu 5, 2018 at 20:18

  Näyttääpä kivalta ja varmasti voisi olla vaihtorhto Sopotille.

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa perjantai, huhtikuu 6, 2018 at 19:26

   Luulisin, että rauhallisempi kuin Sopot, kaupunkina ainakin pienempi. Kesäisin tuonne tosiaan pääsee laivalla helposti myös Gdanskista, joten sekin voi hiukan vilkastuttaa paikkaa.

 • Reply Sisko / Hieman_vino perjantai, huhtikuu 6, 2018 at 13:52

  Ompas upean näköinen paikka. Pieni ja söpö. 🙂 tämä vinkki pitää ehdottomasti ottaa talteen!
  Ps. Mies kävi juuri ennen pääsiäistä Latvian hiekkarannoilla Riikan kupeessa. Jos et siis Yyteriin ensi vuonna päädy, niin tässä hyvä vaihtoehto. 😉

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa perjantai, huhtikuu 6, 2018 at 19:27

   Laitetaanpa vaihtoehto mieleen ; )) Muhun vetoaa nykyään nämä pienet paikat paljon enemmän kuin isot. Voisin kyllä kuvitella viettäväni vaikka sen kesäisen biitsipäivn täällä.

  Leave a Reply