Suomen suurin matkablogiyhteisö
Sveitsi Unesco-kohde

Bernina Express-maisemajunalla Sveitsin Churista Italian Tiranoon

keskiviikko, syyskuu 20, 2017

Yksi reilireissuni odotetuimmista matkaosuuksista oli maisemajuna Bernina Express Sveitsistä alppien yli Italiaan. Juna kulkee korkeimmillaan 2253 metriä meren pinnan yläpuolella lumihuippuisissa alppimaisemissa ja lopulta noin 4 tunnin matka päättyy palmujen alle Italian Tiranoon. Keräilen rennosti (kun kohdalle osuu) Unescon maailmanperintökohteita ja tästä sainkin yhden Unesco-kohteen lisää, sillä 122 kilometrin matka Thusista Tiranoon on hyväksytty maailmanperintökohteeksi vuonna 2008. Oma matkani alkoi hiukan sateisena ja pilvisenä, mutta ylös noustessa pilvet kaikkosivat ja myös sinistä taivasta pilkahteli esiin.

Reitillä on komeita maisemia, mutta vaikutuksen tekevät myös matkalle osuvat 196 siltaa ja viaduktia. Niissä on ollut jollain siltainsinöörillä tekeminen. Matkalla kuljetaan 55 tunnelin läpi, ja matkanteko rytmittyy mukavasti maisemien, siltojen ja tunneleiden seuratessa toistaan. Tuolla 4 tunnin matkalla aika ei ehtinyt tulla pitkäksi, vaan maisemia katsellessa matka meni nopeasti.

Bernina Expressillä on panostettu matkailijoiden viihtyvyyten jakamalla kartta ja opaskirjanen, jossa on kerrottu reitin kohokohdista. Kuulutukset välillä auttavat paikallistamaan sijainnin. Vaunuissa on tavallista korkeammat ikkunat, joten maisemien katselu senkin vuoksi on miellyttävää. Tosin ikkunoiden läpi ei kannattaisi ottaa kuvia, sillä ainakin minä sain kuviini ylimääräisiä heijastuksia. Istumapaikat junassa oli neljän hengen ryhmissä ja kanssani saman pöydän ympärille sain seuraksi brittiläisen isän ja hänen kaksi aikuista poikaansa. Laiskana en itse jaksanut siirtyä kuvaamaan muualle, mutta britit kehuivat vaunua, jossa ikkuna oli auki ja siellä kuulemma olisi kannattanut valokuvata.

Tarjoilijat kulkivat vaunuissa kärryn kanssa, josta sai ostettua juotavaa kahvista kuohuviiniin ja suolaista sekä makeaa pientä purtavaa.Henkilökunta oli mukavasti matkailijoiden menossa mukana ja pienellä leikinlaskulla saivat junavaunuun mukavaa tunnelmaa.

Juna pysähtyi reiluksi vartiksi Alp Grumille, reitin toiseksi korkeimmalle asemalle.  Täältä on mahdollisuus hyvällä kelillä nähdä Italian puolen huippuja.  Joskus olisi huisin hauska tulla tänne ylös päiväpatikoimaan, alpeista kun en tällä reissulla saanut tarpeekseni.

Vielä ennen Tiranoon saapumista juna kiemurtelee täyden ympyrän sillalla ja hurauttaa kaupungin halki asemalle.  Tiranosta on mahdollisuus jatkaa rautatieyhtiön bussilla Luganoon, palata takaisin lähtöpisteeseen tai jatkaa junalla Tiranosta muualle Italiaan. Muualle menevät junat lähtevät eri asemalta kuin mihin Bernina Express saapuu, siirtymä on kuitenkin vain kadun yli, joten lyhytkin vaihtoaika riittää hyvin.

Paikkalipun 14 CHF ostin jo hyvissä ajoin kolmisen kuukautta ennen reissua. Koska minulla oli Inter Rail kortti, minulle riitti pelkkä paikkalippu. Ilman reilikorttia lipun hinnaksi olisi tullut 78 CHF.  Seurasin Rhaetian Railwaysin   sivustoa ja huomasin että liput tulevat myyntiin kolme kuukautta ennen lähtöpäivää ja vielä lipun oston jälkeenkin kävin silloin tällöin katsomassa onko junassa vielä tilaa ja aika nopeastihan tuo näytti täyttyvän. Kannattaa olla hyvissä ajoin liikenteessä, jos aikoo saada mieluisan paikan ikkunan vierestä.

Junareittti oli tähän astisista junareissuistani maisemiltaan ylivoimaisesti komein. Tämän postauksen kuvat ei valitettavasti tee reitille oikeutta, joten suosittelen kokemaan ja näkemään itse. Tiedän myös ihmisiä, jotka ovat kulkeneet reitin molempiin suuntiin saman päivän aikana eivätkä ole kyllästyneet.        

Minä jatkoin matkaani Tiranosta melkein lennossa kohti Monzaa ja Italian Comoa.

 

Instagram @pohjoistuulen_sarsa

  Facebook Pohjoistuuli puhaltaa

      Twitter @pohjoistuulis

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Tatjaana keskiviikko, syyskuu 20, 2017 at 09:16

  Hieno matka! Tuonnekin pitäisi päästä!

 • Reply Jenni / Unelmatrippi torstai, syyskuu 21, 2017 at 11:10

  Tämä reitti on jo useamman vuoden ollut ”ämpärilistallani” – todellakin kiinnostaisi kokea tuo itse. Kuvaaminen junamatkoilla on aina vähän haastavaa, mutta tärkeintä tietysti onkin itse kokemus!

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa sunnuntai, syyskuu 24, 2017 at 19:40

   Totta tuo kuvaaminen junassa ja lasin läpi. Mutta kokemus se on tärkein ja oikeastaan siihen kokemiseen keskittyykin paremmin kun ei yritä kuvailla liikaa. Suosittelen kokemaan itse!Mulla tuli jo haavelistalle Glacier Express Zermattiin, joten Sveitsiin vielä uudelleen.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, syyskuu 24, 2017 at 13:05

  Mielenkiintoista oli tulla lukemaan tämä juttu, koska minäkin lisäsin tämän listalleni vuosi sitten kun olimme Italiassa ja tarkoituksemme oli viettää Dolomiiteillä muutama päivä mutta emme ehtineet sinne asti.
  Jossain vaiheessa tämä on toteutettava, koska sen verran mielenkiintoiset näkymät tuo reitti näemmä tarjoaa.

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa sunnuntai, syyskuu 24, 2017 at 19:44

   Kiva kun kävit lukemassa ; )) Tää on kiva reitti katsella maisemia mukavissa puitteissa. Tykkäsin kovasti myös junan tunnelmasta. Osittain mun matkasuunnitelma kehittui tämän reitin ympärille, eikä ollut ollenkaan huono valita – paljon ja monenlaista ehdin näkemään reilun parin viikon aikana,

  Leave a Reply