Suomen suurin matkablogiyhteisö
Sveitsi

Symppis Chur Sveitsissä

keskiviikko, syyskuu 13, 2017

Chur on Sveitsin vanhimpia kaupunkeja ja jo Rooman valtakunnan aikana Chur oli linnoitettu leiri ja roomalaisen provinssin pääkaupunki. Minulle lähes 35 000 asukkaan kaupunki näyttäytyi helposti lähestyttävänä, sympaattisena kaupunkina. Churia halkoo Plessur-joki ja kaupunkia reunustavat 2000 – 3000 metriä korkeat vuorenhuiput.

Reilireissuni 11. päivä

Aamulla hyppäsin Zürichissä junaan ja kuljin läpi komeiden maisemien kohti Churia. Tällä matkalla oli vaikka mitä kivoja kyliä, josta olisi voinut tehdä patikkareissuja läheisille vuorille. Maisemat junan ikkunastakin katsellen olivat oikein mukavat, etenkin jäi mieleen Walensee-järven ympäristö.

Näkymä junan ikkunasta Walensee-järvelle

Churissa sää ei ollut kovin aurinkoinen ja reissun sateisimmat hetket vietinkin tässä pikkukaupungissa. Sää ei harmittanut yhtään vaan tuntui oikein virkistävältä siirtyä 30 asteen helteestä noin pariinkymmeneen asteeseen.

Sveitsiläiset kylät ja kaupungit on  järjestään todella siistejä. Churissa oli markkinapäivä ja kaupungin ytimessä olikin paljon porukkaa liikenteessä. Jäin toviksi kuuntelemaan alppitorvien soittoa ja kiertelin kirpputorilla.

Alppitorvimusisointia

Torielämää

Kaupunkitunnelmaa

Kaupungin taustalla siintää korkeita vuorenhuippuja, mutta minä otin suunnaksi kaupunkia lähinnä olevan Brambrüeschin, jonne pääsi kaupungilta kätevästi gondolihissillä. Paikka on noin 1500 metriä meren pinnan yläpuolella, joten mihinkään sveitsiläisittäin huimiin korkeuksiin tuolla ei päässyt.

Kaupunkia ja taustalla Brambrüesch

Nousu ylös puolusti kyllä jälleen paikkaansa omaan vihreyden kaipuuseeni. Alueelta löytyi patikkareittejä aina 12 kilometrin mittaisista reiteistä parin kilometrin lenkkeihin. Minä en lähtenyt urheilemaan, vaan kiersin päämäärättömästi noin pari-kolme kilometriä istuskellen välillä maisemia ihailemassa. Täällä oli alppien vihreys parhaimmillaan.

Sain jälleen reilikortillani edestakaisen hissilipun puoleen hintaan n. 13 euroon. Itseni lisäksi hissillä nousi ylös useita alamäkipyöräilijöitä, jotka suhasivat rinnettä hissillä ylös, pyörällä alas useita kertoja päivässä. Harmittelin, kun en onnistunut ottamaan kuvaa pyöräilijästä alastulorinteessä, mutta tässä vähän kuvaa reitistä,

Pyöräreitti alas

Nälkä ajoi minut lopulta takaisin kaupungille. Tuolla korkeuksissakin olisi ollut mahdollista ruokailla, mutta minä päädyin tällä kerralla tällaiseen ratkaisuun. Ravintola Calandan kylmäsavustettu lohi ja röstiperunat vetivät minua puoleensa ja olinkin annokseen tyytyväinen, vaikka ylettömät määrät salaatinlehtiä lautasella tuntuu olevan tälläpäin aika yleinen tapa.

Ei kaupunkia ilman vierailtavaa puistoa. Churssa poikkesin barokki-tyylisessä Fontana-puistossa, joka on rakennettu jo 1800-luvun puolivälissä. Puistoa oli kunnostettu vuonna 2006 ja varsin kiva ja rauhoittava paikka tuo onkin. Puisto on aidattu ja se suljetaan yöksi

Pienissä kaupungeissa pidän siitä, että ne on helppo ottaa haltuun ja aina ei oikeasti kaipaa mitään kovin ihmeellistä nähtävää. Luulen että Churissakin olisin viihtynyt muutaman päivän lisää ja tehnyt paremmin tuttavuutta ympäröivien vuortenhuippujen kanssa. Churista suunta oli seuraavana päivänä kohden Italiaa, eikä millä tahansa junalla, vaan korkeuksissa kulkevalla Bernina Expressillä.

Instagram @pohjoistuulen_sarsa

  Facebook Pohjoistuuli puhaltaa

      Twitter @pohjoistuulis

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Tatjaana keskiviikko, syyskuu 13, 2017 at 08:33

  Olipa mukava pyörähtää aamutuimaan Sveitsissä!

  Tekee mieli matkustaa oikeasti maahan.

 • Reply sari / matkalla lähelle tai kauas lauantai, syyskuu 16, 2017 at 14:53

  Näytti kivalta paikalta ja e r it y i sesti nuo alppirinteet. Interreil on kovin mielessä. Saas kattoo koska sitten ehtii.

  • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa tiistai, syyskuu 19, 2017 at 18:14

   Sveitsissä on kyllä kivoja maisemia. Kuvia katsellessa kaipaan takaisin alppimaisemiin. Ei tarvi edes olla kovin korkealla, kun vaan on vihreyttä ja alppimaisuutta.

  Leave a Reply